sila klik sini

Monday, 18 January 2016

BURGER BAKO LAGI DI HUJUNG MINGGU

isnin          18  jan  2016


Assalamulaikum dan salam mesra.....


Hujung minggu lepas akak anak beranak berburger bako lagi...buntu dah kepala otak nak menyusun menu lauk pauk hari2...bosan makan nasik pon ye jugak...jadi sementara pemintaan burger bako ni masih tinggi...jom le kite makan burger jelah ye anak2...kikiki....masih mengunakan resepi yg sama....resipi baca sini 






Campor je semua bahan2 dalam satu bekas beso...gaul bagi sebati...pastu biorkan kejap supaya bahan2 mesra di antara satu sama lain...gituuuuuu

Dah lepas daging tu rehat kite tepek2 sampai jadi bulat gini....kali ni akak sengaja buat beso2 sikit tapi nipis...tak tebal cam hari tu....kali ni akak guna 800gm daging...dapat la 13 ketul daging burger camni...



                                                     gambo google
Akak guna daging kisar jenama ramly cam gini hah....kalau yg pek beso tu harga dia dalam belas2 hengget je lebih kurang....


Memula sekali kite bako siap2 roti sampai garing...sapu sikit butter sebelom di bako ye...

Kendian baru la kite bako daging burger tadi...kali ni time membako akak tak letak butter atau minyak sikit pon...bior je lemak kat daging tu cair...cantik garing je daging2 tu sume...kalau ada bawang2 terkule tu bior je garing nanti bole kaup taruk dalam burger...

Tengok2 daging dah masak...bole letak sekeping cheese kat atas daging dan tutup kejap kuali bior sampai cheese jadi cair...hari tu time anak2 buat cheese ni depa letak camtu je...

Cam biase anak2 akak suka salad je dalam burger diorang...so akak masuk kan sayo ni je...susun salad banyak2 pastu tabur mayonis dan sos cili...

Pastu baru letak kan daging burger dengan cheese yg meleleh2 atas sayo tadi...bawang2 yg bersepah2 dalam kuali kite ceduk boh atas burger gitu...manis...mabeles sangat dan yg penting berbaloi baloi wa cakap sama lu beb....wa kenal mak lu...bobbyeeee




17 comments:

  1. Linda....sedap nya.
    Kalau tinggal sebelah rumah linda ni boleh bawa mangkuk ni....hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole la kak buat makan anak beranak...kalau kite duk dekat2...ape barang nak bawa mangkuk pulak...saya jemput terus makan sama2...mesti meriah kan :)

      Delete
  2. Replies
    1. akak dah bagi isyarat asap tapi petang tu kan ujan mungkin isyarat akak tak sampai pada ko dik...kikiki...

      Delete
  3. Akak pun dah meleleh air liur macam cheese meleleh tu Malinda..
    Ni kira homemade burger bakar lah ye Malinda..
    Nanti akak nak cuba jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. burger bako simpoi2 je kak...bole la buat makan anak beranak...ada dagin ada chesee inshaa Allah sedap le kejadian nye...selamat mencuba kak :)

      Delete
  4. perghh.. ni kalau tinggal sekali dengan akak.. mahu naik balik berat saya.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal...akak ni pon ape kurangnye badan asyik naik je ni ntah bila nak turun...dalam mimpi jelah akak diet dik...ko bukan dah kurus ke sekarang...dulu tengok gambo kat fb makin lonjong je muka ko...kurus dah tu takmo diet2 sgt

      Delete
  5. meleleh air liur tengok burger bako akak.. bako jangan tak bako hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali membako best la kalau selalu jelak gak tekak...memang berbaloi buat sendiri dik...baru berapa je keluar modal...kalau makan kat kedai mau gak kopak seratus rasenye...kite bako...kite bako

      Delete
  6. cheese melelah yang tak tahan tu kak..nanti majlis apa2 buat burger bakar je kak..kompem tetamu betambah2 makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol dik part cheese cair tu memang mengiurkan sungguh...kikiki...mungkin dalam masa terdekat ni akak membako lagi kot sebab anak2 buah dah bisng2 dok menuntut tu...hahaha

      Delete
  7. Sedap sangatlah tu sampai permintaan untuk burger bako ni kembali dengan kadar segera. Lepas ni bolehlah Chef Linda buka restoran jual burger kat Melaka. Mesti ramai yang beri sokongan, Chef :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole la buat makan anak beranak...berani diorang nak cakap tak sedappp...hahaha...bagos gak idea tu...tapi laku ke kalau akak nak jual sebab cam dah banyak je kedai jual2 burger cam gini...diorang punye burger lagi meletop2 hebatnye...diorang tengok burger akak abis la kompom kene gelak berjemaah...T__T

      Delete
  8. kenapa rumah kita jauh eik...kalau dekat leh serang

    ReplyDelete
  9. Teringin pulak nak buatlah Mel.... tulah sapa suruh asyik duk melayur kat mak jee..

    Hokay ....mak mmg teringin nak buat tp entah bia haha...
    Mmg selalu gak beli daging Ramly tu, tp untuk kuah spagheti jer,idak le pernah teman membeger.

    ReplyDelete
  10. waaa sedapnya,rajin akk buat burger sendri,sy xrajin nk buat.beli yg instant je ahaha RAMLY BURGER hahah

    ReplyDelete