sila klik sini

Wednesday, 6 January 2016

BURGER BAKAR IN THE HOUSE YO !!!!

khamis      7 jan  2016


Assalamualaikum dan salam hormat....


Burger bako sempoi ni akak buat time demam hari tu...lepas maghrib tu memasing dah lapo...gagahkan diri siapkan bahan2 sesikit...anak2 akak tolong masak kan...simple je resepi yg akak guna...

*500 gm  daging cincang 
*1 biji  bawang holand (cincang)
*4  ulas  bawang putih (cincang)
*1/2  cawan   quaker oats
*1  sudu  serbuk lada hitam
*sedikit garam dan bahan perasa

#gaul semua bahan dengan daging cincang hingga sebati dan bentukkan adunan daging bulat2 seperti dalam gambo di bawah....





Bulat2 kan je daging cincang tu cengini...dapat 6 ketul beso2..pastu bior kan sebentar daging tu sebati dengan bahan2 camporan tadi...buat makan sendiri ni bior tebal2 sikit pon takpe baru puas hati...beza sangat kan kalau kite guna daging burger yg dah siap tu...


Bersihkan salad dan tos kan airnye hingga kering...ni je sayo yg anak2 akak nak sumbat dalam burger diorang...timun dengan tomato sume yg tanak...hah! lagi bagos senang keje mak ko....



Masak pakai kuali karen ni je...sonang sangat...akak dah siapkan bahan anak2 bole masak sendiri...memula diorang bako roti burger dulu...sapu sikit butter dan bako hingga perang...campak sekali baki pizza nan seketul dalam tu...

Dah siap bako roti baru mula bako daging pulak...mengaruk satu rumah bau dia...sedapnyeeee...cik boss laju je turun dapo mengendeng....daging kocik kat tengah2 tu untuk mak enon...garing di luar berjus di dalam...daging maintain tebal bila dah masak tu...


Memula taruk salad pastu sapukan dengan sedikit mayonis...taruk daging dan cheece keping...kendian sapu sikit sos cili...siap dah burger bako sempoi untuk akak...dagingnye tu juicy sangat...makan seketul je dah kenyang tahap dewa dewi...puas hati...berbaloi baloi...lain kali bole buat lagi...ok sampai sini je...jumpe lagi dengan hakak chef linda on off di lain n3.......ta..ta 



28 comments:

  1. sedapnya kak...jadi akak buat...yan buat tak.jadi...dagingnya terabur :'((

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sedap meletop yan...cetry buat lain kali yan...ikut cam resepi akak tu letak oat mana tau menjadi...

      Delete
  2. Dalam demam2 pun rajin linda membeger...
    Buat sendiri puas makan kan...nak besar nak kecik nak tambah apa saja semua boleh.Tapi kakak tau nya membeli je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya siapkan bahan2 je kak...anak2 bako sendiri...sejak jumpe kuali karen tu memang senang banyak la keje saya..sesekali nak anje2 dengan anak2 suh je diorang masak pakai je kuali tu...betol kak buat sendiri puas makan pastu nak gayakan macam mana pon bole...

      Delete
  3. wah kak, sedapnya. saya nak cubalah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sedap dik...cuba jangan tak cuba dik ^_^

      Delete
  4. Kak Zai ni pandai membeli yang ready made aje. Sesekali nak buat juga macam yg Linda buat. Tq kongsi resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon sebelom ni rajin membeli jugak...tetiba terpikir nak cuba2 buat...rupenye senang yg amat...simple je caranye...jangan lupe nanti try tau kak...sama2 kasih ^_^

      Delete
  5. Kak Zai ni pandai membeli yang ready made aje. Sesekali nak buat juga macam yg Linda buat. Tq kongsi resepi.

    ReplyDelete
  6. Beger ala2 beger bakar yg popular tu ye Linda.
    Yelah burger yg paling sedap ialah yang mengekalkan jus dlm daging..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala2 je kak tapi yg saya buat ni sempoi je...burger tak cukup bahan...betol tu kak kalau buat sendiri dah tentu2 la pakai daging 99% tak suka sangat kalau dagingnye terlalu masak sangat nanti jadi kering je kan...

      Delete
  7. ok esok saya sampai sila buat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol ke ni ?? kalau adik datang akak kene bentang karpet merah le gamaknye ye....kikiki

      Delete
  8. Saya tak pernah bujat sendiri kak..selalu beli je..ni ala2 beger bakar tu la kak manja.kan?tinggal cheese tak mencair je nih..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ada lah sekali dua buat tapi yg ni baru di n3 kan...burger bako sempoi je dik bukan la yg sarat2 cam yg beli tu...tu sume keje anak2 akak le tu...kalau cheese tu cair mesti nampak lagi mengoda kan

      Delete
  9. fuhh hebat malinda, kalah abang burn ni :) homemade memang sepesel kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alooo kak senang yg amat la nak buat burger ni...sempoi je kak saya buat tapi buat sendiri kompom la puas hati kan..

      Delete
  10. Fuyooooo
    Tak pernah try buat berger sendiri weyh...Ni ha mak nak tanya, oat tu buh pasai apa Mel? Kasi lekat ke hape ?

    Kalau mak, ni bukan kenyang tahap dewa dewi ni, rajin pun tahap dewa dewi weyh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat mak pasni...mesti anak2 sume yg suka...haah rase nye memang itu la fungsi oat..supaya daging tak berurai time membako tu...senang je mak nak bikin potong2 gaul2 bako...siap dah ^_^

      Delete
  11. Meh seketul hantar JB
    Kakak lapar ni Linda haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh la kak datang jalan2 melaka nanti saya masak kan special utk akak...sama gak cam budak comel yg sorang tu...kalau akak dtg kene le saya hampar karpet merah...tetamu terhormat gituuu...

      Delete
  12. Kalau kat rumah saya ni lagi senang nak buat burger. Letak beef/chicken patties dengan roti aje udah. Budak-budak rumah ni sorang minat mayo sesaja, sorang minat sos cili sesaja. Mommy mereka pulak tak makan sayur. Hanya bapak aje yang semua dimakannya licin. Memasak di rumah kita sangatlah mudah kerjanya ^_^

    Err.. awat tak buat lebih sikit,Chef? Tak akanlah tak nak sedekah kat kawan-kawan yang melapor aje tengok gambar ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagoskan anak2 makan tak cerewet ni...anak2 akak pon tak kisah dik apa yg ada tu diorang bedal je...senang keje...udah jauh2 benor duduknye kalau duk jiran2 sebelah bole gak hulur2 bang seketoi dua...sambil tulis ni akak dok terpikir camna la rupa mama si adik cute ni??? adakah secute anak2 nye ??? atau lebih cute??? hahaha

      Delete
  13. Huhu terliur..

    Nnt nk cuba!! Stok dada ayam byk sgt blh tukar guna ayam.

    ReplyDelete
  14. tak berterabur la ekk daging tu.
    elok aje bersatu :)

    ReplyDelete
  15. perghh.. terbaiklah kak.. melting saya tengok.. ;)

    ReplyDelete