sila klik sini

Thursday, 31 December 2015

IKEA CHERAS ~ AKHIRNYE SAMPAI JUGAK

 Jumaat     1  jan  2016


Assalamualaikum dan selamat tahun baru pada semua....


Adusss...kejung je tangan nak menaip angka 2016...kikiki...minda masih di ambang khayalan...2015 semalam telah kite tinggalkan...T__T awal minggu hari tu akak kurang sihat skit...sikit je tapi mengada yg lebih...kikiki...terima kasih pada kawan2 yg mendoakan kesihatan akak...budi korang hanya Allah yg dapat membalas...demam akak tetiba terus baik bila dapat kabo yg cik boss kene pi meeting ke KL...cantik la tu sempat lagi akak mengekor sementara cuti sekolah masih ada ni...alhamdulillah rejeki dapat jalan2 lagi....hehehe...hiphiphoreyyy!!




Saat yg di tunggu2 akhirnye tiba...alhamdulillah akhirnye sampai gak akak ke Ikea Cheras yg baru je bukak tak berapa lama dulu...besonye bangunan dia...larat ke tidak nak bejalan kat dalam ni...jangan terpedaya orang pompuan kalau bab2 shoping camni jalan sambil seret kaki pon sanggup tau...hehehe

 Sampai2 je terus pose kat dinding ni dulu...tengok tu ape diorang dok habak "setiap orang berhak terhadap kehidupan harian yg lebih baik" korang paham tak maksud ayat tu ???  akak malas nak pikir...skodeng barang lagi ada pekdah kan...hahaha 


 Bila dah sampai Ikea paham2 jelah mesti meroyan menengok ruang pameran diorang...sume nampak cute...sume nampak cantik sangat...cuma harga je tak berapa nak cute...

Jemput minum semua...meh2 akak bancuhkan capucino sorang secawan...nakkkk KC camni plissss...T__T

 Bukan akak je happy tau bila sampai sini...cetengok tu kak long dengan mak enon pon tumpang semangkuk...rak kat belakang tu baru rm35-37 hengget je tau...kalau buat susun buku mesti lawa...


 Cik boss kan main bekenan dengan gazebo ni...kalau nak beli satu set dengan kosi yg kak long duduk tu dalam rm3500 hengget camtu...bole gak pilih kosi lain ikut selera memasing...cantik kan...kene mula menabung la nampaknye

 Pokok2 hidup pon banyak sungguh pilihan...tapi akak langsung tak beli pon...tengok2 je 

Kalau tak silap pokok atas sekali tu merbahaya dan bole menyebabkan penyakit kenser...baru2 ni ada Kak Nur Hayati kongsikan dalam n3 di blog beliau (cahaya hidupku)...mungkin saya silap tapi nampak lebih kurangkan...pokok D Hizard kalau tak salah namanye...hati2 ye kawan2 yg suka menanam tu...

 Dah sampai Ikea kalau tak beli karipap dengan aiskrim kon 80 posen tu memang tak sah...sedap makan panas2...siap beli 2 bungkus lagi bawak balik melaka...


 Antara barang2 yg dapat akak rembat masa kat sana...mengendeng dengan cik boss sambil kenyit2 mata...nasib lulus...kikiki...murah2 je ni sume dik non...tong sampah putih tu pilihan cik boss...tekejut boboi tau tetiba dia pilih kaler putih...hakak sukeeeee sangatttt...ada gak beli meja sisi tapi tak snap gambo pulak...nanti2 la nak dekat raya sok akak tunjuk ye...kikiki...bape bulan je lagi dah nak raya balik ek...ya Allah puasa pon lom beganti lagi ni...



Karipap Ikea jadi menu untuk dinner malam tu...sume masih kenyang makan tomyam time tengahari...jadi akak just panaskan karipap dan potong sikit buah tembikai....alhamdulillah kenyang :)


Pasni takyah la akak asyik termimpi2 pasal Ikea Cheras ni...sebelom ni meleleh je ailio baca dan tengok gambo...akak kalau pi Ikea tak dapat beli barang pon takpe sebab suka nak tengok2 je lebih...tapi kalau cik boss dah bagi lampu hijau tu syukur alhamdulillah....hihihi...sampai ketemu lagi...ta...ta





Sunday, 27 December 2015

BILA IBO DEMAM

 isnin     28  disember  2015



Assalamulaikum dan salam mesra....


Dua benda wajib ada time akak kurang sehat...




Bekalan makanan untuk belaan akak kat rumah ni...kene beli banyak2 sikit baru hati rase tenang...diorang kalau perot kenyang senyap je tak banyak bunyik...jadi sebelom diorang lapo dan menganas lelaju cik boss pi beli...cik boss akak bukan tak pandai masak tau...pandai gile nak habak mai la...selalu dia cerita dedulu time dia belajo kat luar negara hari2 dia masak...kari sardin la...lambchop la...mee bandung la...sekarang dia paling pakar masak air je...dia kabo kalau nak suh dia masak kene pi tempat dia belajo dulu...kat sana je dia pandai masak kat sini terus dia jadi tak geti...pengsan terus  T_T yelah tu ntah2 dia kencing akak agaknye...mamat tu bukan bleh percaya sangat...


Bahan bacaan untuk ibo yg terlantar lesu kat katil...padahal demam sikit saje mengada lebih...kahkahkah...best woooo...baca novel seram time demam2 camni...ala sekali sekala je akak demam bukan nye selalu... :p  


ok sampai sini esok akak nak ikut cik boss menyongket ke KL....mamat tu ada meeting kat sana....mana tau kalau nasib akak baik cik boss bawak ke IKEA Cheras yg baru bukak tu...kene telan panadol bebanyak sikit...ok sampai ketemu lagi kawan2....ta..ta 




Wednesday, 23 December 2015

BILA ORANG GAJI BUAT ONAR

rabu      24  disember   2015


Salam maulidur rasul...

Akak dua tiga hari ni memang agak sebuk sikit...esok kak ngah akak nak buat kenduri kesyukuran masuk rumah baru diorang...akak buntu tak tau apa nak sumbang ...takan nak bagi sumbangan tenaga je kot...last2 akak amik keputusan nak buatkan popia je...saje menambah2 menu kudap kudapan gitu...lagi pon buat popia sonang yo...kuikuikui...mesti korang terkejutkan...bila masa makcik ni ada orang gaji ???? Helloooo...tolong sikit ye...saje je sebelom ni takmo cakap beso....hehehe.sebelom akak ke langkawi hari tu elok je dia buat keje...tetiba time dah balik tu bole pulak jadi macam2 hal...dah lama tau dia berkhidmat untuk kiteorang...13 tahun kalau tak silap...aleh2 buat perangai pulak dia hari tu...hanggin punye pasal... malam tu jugak akak halau dia keluar dari rumah...ok akak mengaku agak berkaso sikit malam tu...adalah sekali dua akak tendang badan dia...tapi tu sume akak buat sebab terlalu marah...tolong jangan kecam akak...dah lepas2 tu baru akak rase menyesal gile...nak mintak maaf pon dah tak sempat...sekarang ni akak masih tertanye2 mana la dia pegi agaknye... T__T ...kalau jumpe akak cuma nak ucapkan terima kasih atas jasa2 dia selama ni...petang esokye akak dengan cik boss terpaksa cari orang gaji baru.....



                                                  gambo  pinjam google













Masuk satu kedai je terus jumpe dengan orang gaji idaman hati...kikiki...ok2 akak tau korang tengah keji akak kan...kan...kan...sukati korang....hahaha....ada akak sebut ke yg orang gaji akak tu manusia...ada ?  ada ?  takdekan...hahaha...masuk2 kedai tu memang akak tuju jenama samsung ni terus...yg dulu punye pon jenama  ni gak...lama hoi akak pakai berbelas2 tahun...tu yg nekad nak beli jenama yg sama...memula akak mintak yg ni je muatan 8.5 kilo...ok la tu famili akak pon bukan nye ramai beno pon...dapat yg ni kire dah bersyukur sangat dah...dari kene basuh baju pakai tangan...ko ghaseeee ????  :p

Pastu tetiba cik boss offer amik yg ni pulak...muatan 10 kilo...bincang punye bincang akhirnye kiteorang setuju jugak amik yg ni...mahal sikit la dari pilihan memula tu...tapi tempoh warranty dia 11 tahun...kire berbaloi sangat...lagi pon dia yg membayo bukan nye hakak...so sukati la cik boss...kite mengikut je...hihihi


Atas mesin basuh tu siap ada singki seketul tau...tekan je kat punat bawah tu nanti air sabun mengalir dari tepi...singki ni untuk kite sental2 kolar baju dulu sebelom campak dalam mesin basuh...jadi pasni tak payah la menyental dalam baldi ke hape...menjakun gak la masa memula tu...kikiki...kampong.com sangat...kalau tak pakai just angkat je singki ni ke atas...memacam ek sekarang ni...sok2 zaman anak2 cucu kite camne la rupe mesin basuh diorang ???  lepas bayo malam tu gak orang kedai tu hanto ke rumah...kain baju dah macam gunung ledang  tingginye...nasib la ko mesin kene jadi hamba abdi kat rumah akak ni...hahaha...padan muka sapa suh ko jadi mesin basuh...kuang...kuang...kuang  :p


Dedulu time akak anak dara kecik nak cuci baju kene pakai tangan...selalu kakak akak yg no 6 tolong basuhkan tapi kadang2 time kiteorang bergaduh ke hape dia selalu pedajal akak suh basuh baju sendiri...akak pulak time tu pemalasnye kemain...akak basuh baju pakai kaki hokeyyy....akak pijak2 kan je baju2 tu...pastu perah sesikit dan sidai...lama gak la akak buat perangai tak semengah camtu...lepas mak akak nampak dan pelangkung akak setengah nyawa terus insaf tak buat camtu lagi...pastu ada la rezeki skit apak akak beli mesin basuh seketul...sejak tu selamat dah tak payah basuh baju pakai kaki tangan dah...sebenonye akak tak kesah basuh baju pakai tangan ni...tapi cik boss kene la buat rumah tepi air terjun ke hape kan...akak nak basuh baju sambil kemban pastu nyanyi2 "wahai perigi...perigi air nye biru...tempat bermain oh bermain pari dan mambang...nasik malukut serta sayur keladi...nasik malukut sayur keladi...utk ibu ku di pagi hari....aku nak kawen dengan anak rajaaaaa..." eh!!! cam tak kene je lagu tu....kahkahkah...ok ta...ta







Tuesday, 22 December 2015

BERKELAH TEPI PANTAI

selasa         22  disember   2015



Assalamualaikum dan salam mesra...


Ntah ape mimpi tetiba tengahari tadi lepas masak2 bole pulak akak ajak anak2 pi makan tepi pantai...mak enon adalah orang pertama yg terlompat2 seronok...kak long pon laju je setuju...cuma abang ngah ada malas2 sikit...tapi akhirnye mengikut jugak...kikiki...Tak pegi jauh2 pon hanye ke Pantai Puteri yg tak jauh dari rumah akak je...  


 Bersemangat kiteorang membungkus lauk dalam mangkuk tingkat...lepas zohor terus keluar dengan perut yg lapo...sebelom tu bungkus dua kotak KFC dulu buat umpan untuk abang ngah...mamat tu demand kalau nak suh dia ikut kene beli KFC dulu...memula akak ingat malas nak layan tapi sebab dah janji ikutkan la jugak...akak bawa lauk ikan siakap taucu,sayo campur dan 2 kotak nasi brayani (cik boss bawa dari ofis)...

 Minah ni paling seronok bila tahu nak pegi main pasir...sampai2 je terus nak terjah main pasir...terpakse akak ugut dia..sapa tak makan tak bole main pasir...laju2 dia makan sambil mata tenun2 pasir...dia telan je ape ada dalam pinggan...hahaha...dalam kepala otak dia agaknye time tu ada satu perkara je...pasir..pasir...pasir  :p

 Lepas makan nasik kite sambung makan aiskrim roti lak...kong asam punye pakcik aiskrim dia lepak pulak dekat2 tempat kiteorang makan tu...siap bunyik kan loceng kuat2 sambil mata pandang mak enon...nampak sangat nak tarik perhatian bebudak kan...mak enon tak heran hokey dia lagi teruja nak main pasir...padan muka pakcik aiskrim tu...hahaha...last2 mak kepada mak enon yg terjah membeli....kikiki...sedap tapi kene makan laju2 sebab angin kat tepi pantai kuat sangat kejap je aiskrim jadi cair...

 melayan minah ni main pasir...memula kan main suka lagi akak timbus2 kaki dia...gelak2 cakap "sejuk ibu kaki Ala(izara)" 

 Bila akak ckap "abis la kaki Ala hilang kene makan dengan ketam"  terus muka cebik2 nak nangis...hahaha...takut letuwww...cecepat akak pujuk...kang di hentamnye meraung tepi pantai tu buat malu je...minah ni kalau dah meroyan kang susah....tengok2 jam dah nak dekat masuk asar terus ajak anak2 kemas balik...kalau naik kete dari rumah akak 5 minit je...

Sebelom balik sekali lagi mamat poyo tu pow akak beli coffee ngencess pulak...esok dia nak keluar tengok wayang dengan kawan2 dia mesti akak kene pow jugak tu...kene tulis dalam buku 555 ni sok2 kalau dah beso bekeje bole tuntut ganti rugi 5x ganda....hahaha
OK la sampai sini je jumpe lagi di lain n3...ta..ta 


Sunday, 20 December 2015

CHEF OUT LANGKAWI KING CRAB CHAR KUEY TEOW

 isnin     21  disember  2015

Assalamualaikum dan salam mesra....


Jom akak kongsi lokasi makanan paling mabeles sepanjang akak kat Pulau Langkawi...dapat tahu pasal char kuey teow ketam ni pon dari blog Eylizar Homestay...baca sini ...sebelom pi mana2 tempat pon akak memang rajin la dok google2 tempat makan yg mabeles kat sana...dah kate hobi makan jadi tu la info yg akak pi cari dulu....hehehe...nak cari lokasi gerai mee ketam ni senang ja...cari je komplek Haji Ismail Groub...pastikan komplek tu berada di sebelah kanan anda...kendian jalan je terus dan gerai mee ketam ni pon berada di sebelah kanan gak tepi jalan je...dah nampak banner merah chef out ni buat pusingan U kat simpang depan tu dan lepas tu bole la menikmati keenakan sepinggan char kuey teow king crab  :p  




Pelangan pertama hari tu...waktu operasi dari pukul 4 petang hingga 12 malam...happy gile bila berjaya jumpe gerai ni...siap ada gambo chef Zack lagi kat belakang hakak tu hah...kikiki
Nanti  diorang bagi penyepit dengan penukul besi ni untuk pecah kan kulit ketam...senang guna benda ni tak payah nak tergigit2 kaki ketam tu...ni bukan ketam bunga cam biasa kite makan tu tau...ni kalau kat tempat akak panggil ketam nipah...susah nak dapat ketam camni kat melaka...part ketik tu paling win...isi penuh padat...


Muka teruja kak long bila mee ketam dia sampai...minah ni belagak sebab ketam dia lagi beso...kong asam ko ye lawan tokey...hahaha...harga sepinggan char kueh teow ketam kat sini bergantung pada saiz ketam...kak long punye ni berharga rm30 sepinggan

 
Tak sabo2 nak terkam bila ketam dah sampai depan mata...tenun2 dulu mata ketam tu...dari mata turun ke hati katenye...akak memang dah jatuh cinta dengan makanan kat sini...char kueh teow dia memang sedap mungkin jugak paling sedap yg penah akak makan selama ni...harga mee ketam akak rm25 sepinggan

Ni pulak char kueh teow udang cik boss...sedap gak  udang tu beso dan segar...harga rm18 sepinggan...inshaa Allah lain kali kalau ada rezeki sampai ke Langkawi Chef Out adalah tempat makanan yg harus di terjah...jom pakat2 makan sini pada kawan2 yg nak melancong ke sana...mesti korang pon akan teruja cam akak gak...mai na jangan lupa...hehehe...ok la sampai sini je...ta..ta


JAWAPAN SOALAN TAG DARI KAK SANIAH

 ahad       20  disember  2015


Assalamualaikum....


Fuhhh...nebes ar ni pestime tau hakak jawab soalan tag mengetag ni...mengelabah puyuh kejap...inshaa Allah akak jawab sejujur yg mungkin ye... 


Yang ni memang masalah berat sikit...camne nak cakap ek...akak sendiri pon tak tau maksud nama akak ni tau...mak akak cite dedulu asalnye dia nak taruk nama lain tapi  bila apak akak balik tengok2 surat beranak tetibe dah jadi nama lain pulokkkk...sori ek kite skip jelah soalan pertama ni....huhuhu



Hijau,kuning,coklat,hitam dan kelabu...kaler hijau,kuning dan coklat  betol2 dapat beri ketenangan dan kecerian dalam diri akak...pastu kaler hitam dan kelabu pulak akak suka gayakan pada pakaian...pakai kaler gelap2 kan bleh nampak kurus skit...hehehe

  Buat masa sekarang akak paling suka lagu nyanyian Pasha ungu 'Aku Tahu' dan untuk lagu ongputeh pulak akak suka lagu nyanyian Labrinth tajuk 'Jealous'

 Akak bukan peminat kpop ke hape tapi teringin nak pi Korea time musim bunga...pastu kalau ada rezeki nak pi Australia jugak tengok kangaroo...mudah mudahan ^_^

 Terus tampo laju2...hahaha...takde la...memula mesti akak terkejut dan cakap "eh! yeke!" senyum2 dan pastu cakap terima kasih...pompuan perasan memang camtu...hahaha

 Akak pilih JB kot sebab senang duduk dekat2 dengan mertua...ehem2 nampak sangat seorang menantu yg baik kan...kahkahkah

 Tengok gak pada mood akak time tu....hahaha...tapi selalunye akak akan cuba selesaikan perkara tu dengan memujuk secara baik...kalau dah pujuk2 tak jalan gak terus akak buat bolayan je dulu kendian try pujuk balik... 


 Baca ayat kursi dan main game kat telipon sepam dua...bila main game mata akak cepat betol mengantuk tau...

 Akak ni suri rumah tangga je...jadi pencapaian akak pon berkisar hal ehwal rumah tangga la jugak....mungkin time anak2 cemerlang dalam peperiksaan...atau akak berjaya masak sesuatu yg sedap pada percubaan pertama...


Akak nak lebih dekat pada maha pencipta...nak jadi manusia yg lebih bersyukur...bukan selama ni akak tak bersyukur tau cuma nak jadi LEBIH je pasni...pastu akak nak kurus kan badan gak...kuang...kuang...kuang  :p


Ok selesai sudah 10 soalan...sori kalau jawapan merapu2 ye...kikiki



Thursday, 17 December 2015

LANGKAWI DAY 4

Jumaat     18  disember  2015


Assalamualaikum dan salam mesra....


Selamat datang pada kawan2 yg baru polow akak kat sini..mekasih tak terhingga...begitu jugak pada kawan2 yg sudi singgah dan komen2...salam perkenalan...nanti akak terjah blog korang dan polow ye...jom baca last n3 pasal langkawi...fuhhh...lega...hahaha...gigih tak gigih la akak pilih gambo dan crop...time kat sana hari tu cik boss je kemain rajin menyenap gambo...dia dah rajin tetiba akak pulak jadi malas...kikiki...pastu meroyan mintak gambo dari dia...siap bising2 kalau gambo yg dia amik tak cantik....hahaha...kong asam punye bini ko dah malas lagi ada hati nak bising2... ;p



Pagi terakhir tu semua cam lemah je...tapi selera makan tetap gak cam raksasa...makan nasik lemak ayam goreng dengan roti canai...semua sedap...kos sarap rm25...lepas makan terus terjah jeti Kuah nak beli tiket feri...akak beli tiket pukul 11.30 pagi...kos feri rm85 utk 4 dewasa + 1 kanak2...ada masa 2 jam lagi sebelom naik feri...singgah kat helang ni bawak izara...tapi minah tu bukan sebuk nak tengok helang dia pi meroyan nak mandi dalam kolam air pancut yg ada kat situ...hoi! tu kolam hiasan ar bukan kolam renang...ape kes ??? hahaha...amik le gambo sepam dua tapi sume nampak kelam je sebab panas sangat time tu...singgah ke HIG kejap beli beg tarik seketul...barang dah tak tau mana nak sumbat...balik bilik packing sume dan terus checkout...


Bila sampai jeti terkedu gak akak...awat ramai sangat ni ??? tapi kiteorang rilek2 je sebab tiket awal2 dah beli...sepatutnye feri gerak pukul 11.30 tapi pukul 12 tengahari baru bertolak...tau2 jelah semua yg keluar dari pulau beg jadi beranak pinak...yg ada tu akak perati je beli barang kan main siap tekoyak2 beg...dengan seret anak2 kecik lagi...haru biru sungguh...yg beli kuali piuk belanga ni jangan cakap ar...akak senyum je tengok...eleh dulu akak pon camtu gak...kahkahkah


 Sampai jeti Kuala perlis terus amik kete dan gerak balik...memula tu cuaca cantik je tetiba awan mula bertukar mendung dan ujan pon berderai turun...terus kensel plan nak merewang ke Alor Setar... 

 Masa amik kete tu minyak memang tinggal suku je...cik boss takut nak terus masuk highway kang tetiba pam minyak jauh kes haru dik non...pepandai mamat tu pi masuk jalan ke Sintok...sekali hamik ko...hutan je sepanjang2 jalan...akak dah senyap je...macam2 akak pikir...last2 nampak pam minyak buruk...bole pulak tutup...tanye budak pompuan kat situ...dia kabo pam minyak tutup sebab depa pi sembahyang jumaat...laju2 cik boss nak menyorok bawah kosi...malu dik non camne bole lupa tak pi sembayang jumaat...kuikuikui...akak sedapkan hati dia cakap kite musafir...sementara nak tunggu tokey pam minyak balik kiteorang melepak makan kat kedai budak pompuan tu...memula mati2 akak ingat kedai tu tak bukak...sekali tengok eh! bukak pulok...misteriii ni...hahaha...takdenye misteri sangat sebab elok je abis semayang jumaat ramai datang makan kat kedai tu...gambo atas tu puyuh goreng kunyit yg akak order...sekor camtu rm5 hengget...


Lepas dah isi minyak baru tenteram sikit nak jalan balik...dah kenyang lepas makan tetap diorang ni cukai cekelat mana yg ada tu...nampaknye tinggal serdak2 cekelat jelah yg sampai melaka nak oiiii... T__T

Lepas betapa dalam kete dan berenti utk kencin kiteorang amik keputusan makan2 kat RnR Dengkil...cik boss ajak makan sate kajang...jom la perut pon dah lapo balik ni...dalam pukul 10.40 malam sampai la kami ke rumah...alhamdulillah selamat semuanye...walau pon sepanjang perjalanan balik tu hujan sesaje...yg penting semuanye selamat...syukur sekali lagi. tamat sudah kisah pi jenjalan kat langkawi...:)


*Sepatutnye kiteorang pegi island hopping hari khamis tu tapi bila dengo xtvt tu berjalan selama 4 jam terus masing2 jadi berat hati...pastu dah malas nak mandi manda kat laut.. rimas sangat dengan baju basah2 tu berpasir semua...sebab esoknye dah nak balik kan...inhsa Allah kalau lain kali datang lagi baru la kami nak berisland hopping...kene pegi di awal2 percutian...nanti baju basah berpasir tu bole terus hanto ke dobi...ok la jumpa akak lagi di lain n3...ta...ta







Wednesday, 16 December 2015

LANGKAWI DAY 3

 khamis    17  disember  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Hari ni sambung kisah hari ke 3 kat langkawi...seperti biasa pepagi tu carik sarap dan sekali lagi makan kat gerai yg sama...nasik lemak sambal paru...kos sarap rm21...sempat gak la borak2 dengan kakak jual tu..dia kata esoknye hari jumaat tutup jadi kalau nak makan datang hari sabtu...kikiki...lelaju akak jawab "kiteorang esok dah balik melaka kak" lepas salam2 dan lambai2 terus mulakan perjalanan....




 Hari tu cuaca sangat cantik dan cerah...langit biru bersih indah sangat2...serata ceruk cik boss bawak kiteorang masuk...pi skodeng chalet dan villa yg bersepah2 kat tepi2 laut...ada yg mahal tapi ada jugak yg murah...sori akak tak snap gambo tengok dari dalam kete je...

Terjah mall tepi Under Water World ni lagi...kak long dah terbekenan dengan keychain tulisan atas beras ...comel sangat...bayangkan atas sebutir beras diorang bole tulis macam2 perkataan...kak long tulis simple je...nama dia dgn bff dia si Nisa dan perkataan friend forever...lepas tu dia masukkan beras tu dalam botol kecik...masukkan cecair yg kite bole pilih wanenye...dua2 kak long amik kaler pink...gegirl sangat...hahaha...dua ketul memanjang camtu rm20 je...selain keychain bole gak di jadikan gelang atau rantai...kalau amik bentuk2 yg tergantung tu satu rm15...jalan2 jap kat pantai Cenang ...memasing sebuk nak beli seliper beg bagai...sempat rembat tshirt untuk mak enon selai...

Dah tengahari buta time panas bedengung tu baru sampai sini...Oriental Village..kiteorang mai sini sebab kononnye nak masuk ke Art Galeri...ala tempat amik gambo 3d tu...tapi bila tengok orang kan mahen ramai lagi terus kensel tak jadi masuk...dah ramai2 camtu mesti berebut2 nak bergambo...tak best...tak best...lain kali kalau ada rezeki kite datang lagi...cable car semua tu kiteorang tak pandang pon...akak somi isteri gayat ye...kim salam...tempat tu punye ramai orang seram akak di buatnye...dah la panas cam hape...jalan2 sikit terus kiteorang cabut balik...


Singgah lagi kat gerai tepi laut sebelah lapangan terbang...kali ni makan menatang laut goreng tepung pulak...semalam la lepas makan laksa tu time balik lalu depan gerai ni akak ternampak udang ketam ni tergolek2 seksi bebeno...terus meroyan dengan cik boss...tu yg mamat tu bawa akak makan sini...sedappppp...mekasih cik boss...ketam sekor rm5-7 hengget mengikut saiz...udang pulak 2 ekor rm5...akak tambah cucur udang 3 ketul...kos makan tengahari rm40...lepas makan balik bilik rehat jap...cuaca panas sangat cepat beno rase letih...

 Lepas asar keluar balik pi Langkawi Parade naik tingkat 7 sebab abang ngah nak main benda ala ni pulak...cik boss bab anak2 memang dia gigih sangat nak melayan...suka la mamat tu dapat corner baring...akak je yg seriau...tingkat tujuh dik non mau tak meroyan bila mamat ni bawak cam ribut...selagi tak habis kecut je perut akak...mulut kumat kamit baca doa...bila nampak dia dah turun kete tu rase cam nak buat sujud syukur kat situ...tu la satu2nye anak jantan hakak dik non....kuikuikui

Lepas tu merayau lagi mencari gerai char kuew teow king crab ni...kalau ikut dari alamat yg di beri...gerai ni terletak kat jalan Air Hangat..depan pejabat KEDA...akak dapat tau pasal gerai ni pon dari blog jugak...diorang meniaga tepi jalan je...buka payung dan susun kusi meja...gigih gak cik boss berpusing2 mencari...bila dah jumpe terus laju2 cam nak peluk cik boss...tq cik boss... sayang awak ketat2...kiteorang pelangan pertama kot...baru je buka gerai diorang time tu...akak dengan kak long je amik ketam...cik boss dengan abang ngah amik char kuew teow udang...beso gak udang dia...pastu bila mee ketam kiteorang sampai diorang meroyan sebab cam geram je tengok ketam tu merah penuh satu pinggan...sedapppp nak habaiiii maiiii laaaaa...manis sangat kalau pegi langkawi lagi kompom akak terjah sini...nanti akak buat n3 khas pasal ni ye...kos makan malam rm100
ketam tu harga dia antara rm25-35 seekor mengikut saiz...kuew teow udang pulak sepinggan rm18....terbaeeekkk


Lepas dah kenyang baru la merayau lagi pi pekan Kuah beli ape yg patut...kene beli siap2 petang tu sebab esok nak balik dah...ramai yg duk kirim...anak2 buah akak kawan2 kak long dengan abang ngah lagi...pening kepala takut tak muat nak sumbat dalam beg...sekali balik bilik tu try packing memang betol tak muat dik non...dah tak tau celah bedah mana nak sumbat...barang membuak2 T__T

 Ni je barang kaca yg akak dok beli kat sana...kirenye ni la hadiah besday untuk akak campor barang masa beli kat MPO melaka tu pon kira hadiah besday jugak...kikiki...ntah kenapa ntah akak macam takde nafsu tengok pinggan mangkuk yg bersusun2 time kat sana hari tu...faktor umur rasenye...kalau dulu sampai2 je mesti nak memborong...memula akak nak beli mangkuk bulat ni je dua ketul tau...cik boss pulak bising2 suh beli sikit lagi sebab dah sampai kan tak beli cam ralat hati pulak...akhirnye akak pilih set makan kek ni je sebab berkenan dengan corak buah buahan tu...murah je ni semua tak sampai rm100 pon...siap cik boss cakap kalau tau akak takmo memborong pinggan mangkuk kaca bahek naik kaptebang je hari tu....kikiki...bini awak ni dah insaf agaknye cik boss...pingan mangkuk melambak2 kat  rumah tu buat ape nak membazir..betol tak ?
Yang ni kalau tak beli memang rugi...sudu kat sana murah sangat dik non..kualiti bagos tau besinye berat dan takan karat...dalam 1 peket tu ada 6 batang...beli 3 peket baru rm10 je...akak beli 6 peket hari tu...terasa jugak berat dia...lepas shoping2 kat sini amik baju kat dobi dan terus balik bilik...memula cik boss ajak pi tengok wayang lagi...tapi semua cam takmo je...mungkin kepenatan kot...takpa la kite golek2 dalam bilik makan cekelat lagi best kan....abis dah cerita hari ke 3 esok akak sambung kisah hari ke 4 hari terakhir kiteorang kat sana...sob...sob...sob...takmo balikkkk  T___T