sila klik sini

Wednesday, 30 September 2015

MENGIDAM BENDA MASAM DAN MANIS DI WAKTU "ITU"

khamis      1 oktober  2015



Assalamulaikum dan salam kasih.....


Hallu...halluuu....jom baca n3 ringan hari ni....perasan tak kadang2 bila sampai waktu "itu" (haid) timbul keinginan luar dari kebiasaan....mungkin akak je camtu kot maklum la manusia ni bukan semuanye sama kan....akak masa anak dara dulu takde la pulak tekak ni mengada2 sangat.... dah beranak pinak ni la baru la tekak akak ni demand memacam......akak selalu salahkan HORMON je....hehehe....korang pon camtu gak ke?



Kalau dulu kalau nak dekat tiba time "itu" tekak akak ni meronta2 nak makan benda yg masam2....contohnye cam mangga muda yg masam besari kat gambo atas ni....kat kampong akak ni memang la banyak mangga muda dok tergantung2 atas pokok...tapi masalahnye tu bukan nye pokok akak pon....pokok jiran...nak mintak cam malu sebab tiap2 bulan muka akak je dok mengendeng buah pelam diorang ni....kikiki....nak curi lagi tak sanggup kang tetibe kene panah petir sampai rentung mana akak nak sorok muka akak nanti....malu beb....tensen ok sebab tekak time tu nak makan jugak2 pakse cik boss cari kat paso malam tu pon tengok nasib kadang ada kadang takde rezeki....kalau dah kemaruk sangat nanti akak beli asam boi sumbat dalam limau kasturi je....janji masam cukup le 




Sejak tiga empat bulan ni pulak mengidam tu sudah bertukar kepada makanan manis.....seminggu sebelom waktu "itu" tiba akak dah mula teringin yg manis2....cam kek cekelat, aiskrim, biskut2 bagai.....kadang nasib tak baik time2 teringin tu hapa pon tarak kat rumah ni....biskut sekeping pon yilek....berangin je hati akak...nak keluar malasnye kan mahen....last2 ceduk milo makan dengan roti....bila dah dapat tu cam puas hati sangat la....salahkan HORMON lagi....ekekekek....ada gak akak google2 tentang benda ni dan melalui pembacaan akak kalau tetiba kite teringin sangat nak makan makanan manis tu tandanye tubuh kite kekurangan megnesium atau kromium  atau dengan lebih mudah "tubuh kite kekurangan nutrisi" mengidam antara cara tubuh memberitahu kekurangan yg perlu di tambah gituuuu.....bab teringin makanan masam pulak semua di kaitkan dengan mengandung sesaje....adakah akak mengadung???? hahaha....takde la tu sume hormon je bukan orang bunting je teringin pelam muda ye yg tak bunting pon ada gak tau.....tensen je asal mintak pelam muda soalan mesti sama  "ko mengandung ke linda???? bape bulan??? "  T_____T  cukup la tiga ketul ni buat hidup akak huru hara.....dah tak larat kot nak membelek baby malam2 .....kikiki.....tanak2 tetibe taun depan kendong seketul baby lagi.....kahkahkah.....kalau Allah nak kasi sapa la akak nak menolaknye....tak gitu..... ;p



Ok la bobbbyeeeee....jumpe lagi di lain n3


p/s :  akak tak mengandung tau...sapa tanye babab vontot dia nanti....hahaha  ;p 



Tuesday, 29 September 2015

KISAH RAYA KORBAN LAGI

rabu    30  september  2015




Assalamulaikum dan salam sejahtera.....

Ok jom le sambung kisah raya korban akak kat kampong....kali ni akak cite secara ringkas jelah ye xtvt hari ke dua hingga hari ke empat akak kat sana....tak larat nak tulis panjang2 dan pada masa yg sama akak takut korang pon dah tak larat nak baca....kuikuikui



 Esoknye hari jumaat pagi kiteorang sarap makan puff sardin segera ni....hehehe...akak bawak kulit puff jenama kawan ni dari melaka tau....teruja gak la diorang makan....alhamdulillah bila semua pon suka.... ;)  selain puff sardin ni ada gak keropok lekor goreng tapi akak lupe snap gambo....
 Tu tangan adik ipo  akak si Saripah....pemilik blog sweet memories...dah lama dia tak menulis....dia sekarang sedang sebuk menguruskan keluarga dengan kerja lagi...inshaa Allah bila semuanya dah settle nanti mungkin dia aktif berblog kembali....doakan semoga segalanye di permudahkan untuk Saripah dan keluarga....
 Tengahari tu cik boss ada urusan keluarga kat johor....langkah kanan kiteorang sebab bila sampai je hidangan dah siap terhidang....ayam rendang tu sedapnyeeeee....Izara kan main suka lagi banyak minah tu makan....terima kasih tuan rumah untuk hidangan yg sedap ni ye  :)

Lepas selesai urusan cik boss ajak pusing2 bando johor pulak....nak cari buku untuk kak long benonye.....cik boss benti kat mall yg macam baru je kat bando Jb ni...Komtar kalau tak silap akak....banyak kedai jenama mewah....lalu sambil jeling je yg mampu....ekekek...jalan pusing2 dalam tu tetiba terserempak dengan restoren ni...Manhattan Fish Market....terserempak katenye dik non.....wakakakak....kat melaka restoren ni takde tau jadi harus la kiteorang menjakun....last makan ikan2 ni tahun lepas kat legoland kalau tak silap akak....memandangkan perut tak la lapo sangat jadi kiteorang order sesikit je dan kongsi makan lima beranak...alhamdulillah kenyang sampai malam.....hehehe

 Ni menu sarap pagi sabtu....yarabi...yarabi....sedap sangat la makan ubi rebus....sempat gak akak buat sambal tumis tabur ikan bilis garing...ubi ni dapat dari rumah mak sedara cik boss....dia cabut sendiri...dahsyat gak Mak Yah umur dah dekat 80 taun larat lagi mencabut ubi....

 Tengahari kiteorang gotong royong masak sama2....ada sambal udang, pucuk paku tumis, tempe dan ikan goreng....tu dalam mangkuk hijo kecik tu pulak penyedap selera....petai....kikiki....kiteorang kalau kat kampong memang hidang sempoi2 camni je....ramai hoi!!! penuh dapo....suasana makan nak iras2 cam perang gak la....hahaha....lantok akak makan dengan tenang je siap bertambah lagi....hahaha
 Belah malam tu pulak kiteorang makan kat luar sebab lauk siang tadi dah abis dan kiteorang malas nak masak lagi.....ajak mil makan stimbot....mil akak suka la makan sup2 camni....tengok tu dua budak lelaki yg dah tak sabo2 nak makan....lapo sangat  le gamaknye tu....kedai ni berdekatan dengan stesen bas pontian kecik....luas tempat ni selesa sangat....bayaran pon sangat berpatutan...dewasa rm 19 hengget...wargaemas  rm 17 ke rm 15 hengget akak tak berapa pasti....kanak2 6 tahun hingga 12 tahun pulak rm10 hengget dan kanak2 dari 6 tahun dan ke bawah adalah percuma....hidangan pelbagai dan yg paling penting sekali ada daging kambing....hehehe

 Budak dua ketul ni kene hangkut lagi...bagos diorang ni sume pon makan...untung dah la makan percuma...ekekekek....si mak enon bole pulak mentido time sampai sini....padahal bukannye jauh pon dari rumah mil lima minit je kot....ni mesti kes penat sangat huha2 dengan sepupu dia...nasib di pertengahan makan tu dia tersedo....banyak gak minah ni makan hotdog malam tu

 Sebelom balik suh kak long snap sekeping gambo akak dengan mil sebagai kenangan gituuu....abaikan pingan mangkuk yg bertingkek2 dan kuali hitam legam tu....hahaha....lawak hokey mak mentua akak ni...time kiteorang dok pungah makanan dia siap sound "korang ni amik banyak2 tokey kedai tak marah ke ni??"  kahkahkah.....mil akak seriau dik non dia tak tahu  ni la masanye anak menantu dia nak makan cam lanun.....hahaha.... "takpe mak kalau amik banyak2 tapi kite makan abiskan....yg tak bole kalau amik banyak2 tapi kite tinggal tak makan "

 Menu sarap hari minggu....akak goreng nasi je pagi tu....keluarga saripah dan leman semalam lagi dah balik rumah....kat johorkan anak2 mula sekolah hari ahad....sunyi pulak rumah mil bila diorang dah balik....dalam tengahari sikit tu kiteorang pon mula gerak tapi tak terus balik melaka lagi...cik boss ada urusan kat Larkin dan seterusnye ke Nusajaya pulak...dah petang sikit tu baru la selesai semuanye....laju2 cari tempat makan sebab semua pon dah lapo gilos tahap nak je aku kokang tayar kete yg bawak pelan cam semut kat depan....kahkahkah

 Apa lagi moh le kite ke ZZ sup tulang kat belakang hospital Sultanah Aminah yg populer itu....gigih tau kiteorang menahan kelaparan dari nusajaya nak ke sini....nasib buka kedai nye kalau tak mesti akak anak beranak meroyan sambil hempas2 badan depan kedai ni.....hahaha....cik boss dengan menu peberet dia kalau ke sini...mee rebus tulang....amboi makan sampai kembang2 lobang hidung ...sedap sangat ke bang?  tu mata tu mandang ape sampai terjuling2 camtu? pandang awek ke? jangan memain bang hospital dekat je tu.... ;p

Cik bini seperti biasa la kalau datang sini mesti nak perkena sup tulang gak....syok sedut sum2 pakai straw....lepas je kak long snap gambo ni semua pon senyap je makan...tak toleh kiri kanan ye....bom meletop kat situ pon tak sedo agaknye...lapo bebeno kekdahnye sorang2....lepas makan kiteorang terus je gerak balik melaka....sampai dalam pukul 9.30 malam gak la sebab menyinggah ke Jusco melaka kejap nak membetulkan henpon cik boss yg tetiba je hang....baru je beli kot lepas raya hari tu dah kenapa kan nak hang bagai....nasib sekejap je diorang betul kan....kikik...takde rosak ape2 pon ntah ape yg cik boss dah tersalah tekan camtu la.....sampai rumah tengok semua pon ok selamat takde masalah....bersyukur banyak2 dalam hati...




Alhamdulillah selesai gak n3 raya korban kat kampong....hehehe...pasni dah bole cerita pasal lain pulak....malam ni famili kak ngah dan mak akan terbang bercuti ke pulau langkawi sampai isnin minggu depan....lama seh diorang berjimba tanpa akak pulak tu....menci tau  T___T   nasib hujung minggu ni kompeni cik boss adakan familiday kat sunway lagoon...terubat le sikit kedukaan akak kene tinggal...kikikiki


Ok la sampai sini je.....bobbbyeeee....akak sibuk tengah pilih bikini nak pakai time mandi kolam nanti...wakakakak....abis la keracunan orang2 kat sunway tu kalau akak betol2 pakai bikini....sume buat mogok bako akak hidup2 agak ye....kahkahkah....ngeri wei tengok babat sendiri ....ok bai




SAMBUT RAYA KORBAN DI KAMPONG PONTIAN KECIK

selasa   29  september  2015


Assalamulaikum dan salam hormat.....


Kat melaka hari ni sekolah cuti lagi...yahooooo!!! bole sambung anje2 dengan anak....hahaha....camne cara akak manja dgn anak2?  gini caranye....ekekek  "kak long tolong ibu sidai baju !!!"   "abang ngah tolong ibu buang sampah pastu susun kan kasut kat rak!!"  bermanja sambil belagak diva gituuuuu....hahahaha   ;p ;p ;p


 Raya korban tahun ni akak anak beranak sambut kat kampong cik boss....petang sebelom raya tu akak dah sebuk rebus ketupat dan masak rendang ayam....masak sempoi2 je sebab akak kompom kat kampong nanti memacam yg mil dah masak...tolong jangan gelak tengok gambo kat atas ni....sape gelak siap....(kepal penumbuk sambil kecik2 kan mata)  tangan kayu camni la jadinye.... kebetulan besday mil akak jatuh sehari sebelom raya korban tu...saje akak buat ni untuk happy2 kan mil....hehehe...tak senonoh pulak kejadian hiasan tu....mana yg ada je akak guna kan...yg cik boss bole plak lupe akak suh dia beli telur puyuh...last2 pakai telur ayam jelah yg mampu....hehehe

 Ni pulak untuk kasi jiran sebelah rumah....pulut kuning cicah rendang ayam....yammy sangat kan....tenun2 gambo ni terus terkeliur balik.... jilat screen laptop la camni....hahaha

 Rendang ketam ni pulak akak buat khas untuk mak akak....mak akak memang tak makan ayam atau daging sume tu....dia makan makanan laut je....jadi buat rendang ketam ni nak lawankan dengan ketupat dan pulut....ada rendang camni baru la raya kan mak.... :)

 Sampai je rumah mil terus akak laju2 peluk cium dia pastu terus akak tuju sini....hahaha....kong asam punye menantu....geram sungguh la tengok si polan ni cantik dok tergantung2....rendah pulak tu...ada yg lagi rendah sampai si mak enon pon bole petik....geram.....geram

 Ni hasilnye setengah jam kemudian.....hahaha....mana bole tahan dah dapat hadap semangkuk baru puas hati....sedapnye tabur gula dengan garam je....akak memang pengila pelam muda...masam2 pon sebat je....masam la sedapkan :) Lepas makan ni baru sambung makan ketupat balik....betol seperti yg akak sangka...kan main banyak juadah yg mil masak....ada kuah lontong, sambal kacang, sambal goreng jawa, serunding kelapa dan rendang jugak....burasak pon ada....tu belom campor lauk pauk yg adik ipor akak bawak....mabuk ketupat jadinye hari tu....bayangkan la dari malam sebelom raya tu dah dok pulun ketupat bagai sampai la ke petang esoknye....

 Lepas makan tu mentido kejap....ekekek....bangun2 cik boss ajak pi pekan....dedulu sini panggil Billion tapi skng ni dah jadi YSL pulak...bagi akak sini la tempat paling murah kalau nak beli aksesori henpon...screen protector yg ada bling2 tu rm 5 hengget je tau...kalau kat melaka paling murah akak penah jumpe rm10 hengget....cover henpon murah dan banyak pilihan gak...dah jadi rutin pulak kalau balik kampong mesti nak kene terjah sini...murah2 dik non sapa yg tak suka....
 Lepas dah penat jalan2 pusing pekan pontian cik boss ajak mencari tempat makan pulak....ketupat2 sume tu cik boss dah tak mandang....akak kalau pasal makan laju je aku ikut....hahaha....ramainye umat malam tu kat tambak sume kedai makan pon cam penuh je...pusing punye pusing last2 cik boss benti kat restoren Rasaria kalau akak tak silap namanya....makanan bole tahan banyak gak pilihan dan sedap le jugak...chikenchop ni kak long punye...beso pulak saiznye jadi akak pon tumpang le semangkuk....
 Akak order ni je...tu pon makan share2....perut bila makan ketupat ni dia jadi rasa kenyang tak kenyang je kan....jadi order la menu yg ringan2 camni takut nanti perut meragam pulak....

Hangkut sekali budak dua ketul ni bawak jenjalan...yg kat belakang tu kakak Tasha dan yg depan ni adik Nana...amacam geram tak? akak kadang2 naik seh gak bila tengok pipi budak ni....rase nak je aku kunyah2...hahaha...tapi tengok la tangan dia debab2 ok kang kalau dia lepuk sendiri mau ingat ye.....hahaha....bulan satu sok bebudak ni nak dapat adik baru....bertambah la mangsa kunyahan akak pasni....kahkahkah

Dah malam lepas balik tu kiteorang duk lepak2 je depan tv....cik boss beli movie tomorrowland kat astro first....satu movie rm10.30 je....adik ipo pulak dok rajin melayan pakai kan inai pada anak2 buah dia ni...comel je tangan kecik masing2 nak pakai inai...akak seriau je takut dok tercalit kat baju...kes haru dik non...


Si Izara tengah happy tunggu inai kering kat jari...suka la minah ni dapat dok pulun meroyan dengan sepupu2 dia....akak dengan cik boss pon dia dah tak panggil ibu ayah ye...sebuk gak panggil kiteorang mak long dan pak long...mendidih je akak tengok peel dia....hahaha....tapi tu la gasak le ko nak asalkan ko happy sudah le.....



Ok la sampai sini je....bobbbyeeee....nanti akak sambung cite kat n3 mendatang ye....banayk lagi yg akak nak tulis ni...jangan memain ye akak lepak kampong 4 hari ko jadi bertabah jelah ye baca ....hahaha

Tuesday, 22 September 2015

SPEK MATA BARU UNTUK SI RABUN

rabu    23  september  2015



Assalamulaikum dan salam kasih....

Ahad minggu lepas akak keluar ke JJ untuk menempah spek mata baru...spek mata yg akak biasa pakai di rumah tu hampir patah.... uzur bebeno rupenye...maklum la dah 6 tahun akak dok sarung dia setiap hari....spek yg akak biasa pakai untuk keluar pon dah berusia 4 tahun...dah kembang pon tangkainye....lepas dapat persetujuaan dari mr banker...cik boss le tu...kikiki...lelaju le akak pegi memilih...tapi sebelom tu kene pegi makan dulu kalau tak kang spek mata pon nampak cam lazat je...hahaha


 Dari rumah akak dah terkenang2 nak makan benda ala ni....coney dog dari A&W....lama dah tak makan...sedap berempah...makan satu je perut kenyang sampai ke petang...kikiki
 Pastu dah sampai sini memang tak sah le kalau tak minum rutbir floats gelas beso gedabak ni...akak tak amik gelas beso camni...akak amik yg saiz kecik tu share dengan izara...yg kak long, abang ngah dan cik boss sume amik yg gelas beso godang ni...pastu siap nak order tambah lagi sebab tak cukup...melampau le tu...manis potong kaki hokey float ni campor aiskrim lagi....laju2 akak hulur dia air mineral (sindir secara halus..hahaha) dah siap makan sume terus je kiteorang tuju kedai cermin mato...susah gak nak buat pilihan sebab ada cam2 pesen dan bentuk...

 Akak dah bekenan sangat dengan yg ni...tapi kak long plak tak setuju...hoi!! ni sapa yg nak pakai ni???  dia cakap pesen ni nanti pakai tudung nampak kembang....hempas badan la camni....hahaha

 Kak long pakse akak ambik yg ni...dia ckp yg ni tak buat tudung nampak kembang...memula akak tanak gak sebab cam beso je cerminnye....tapi lepas kak long cakap muka akak ada iras2 pelakon erma fatimah bila akak pakai spek ni...terus laju2 akak setuju....ekekekek...dasar tak sedo diri betol la ko ni linda...pantang orang bermulut manis skit terus ko cair...ntah2 minah tu kencing ko je tu....T___T  tapi akak lebih rela pakai yg ni dari pilihan kak long kat gambo bawah ni....pengsan terus =__=

 Akak kene pakse ko pakai spek ni....siap minah tu snap gambo...nak buat pedajal le tu...ko masuk kan gambo ni kat fesbuk siap ko kak long....ibu mogok takmo masak raya haji ni nanti...pi makan kfc sana pepagi raya...hahaha....lawak kan rupe akak cam katun....bahaha...alhamdulillah dah siap pon spek mata akak...tempah hari ahad...hari selasa dah siap dan bole di ambik...selesa sangat walau pon akak beli yg murah2 je...lagi pon akak nak buat pakai harian je....tapi pakai spek baru ni akak jadi stress la....spek baru kan semua nampak sangat jelas...segala abuk kat ceruk2 sume akak nampak...nak kemas malassss....hahhaha...ah!!! stresssss!!!

Akhir kata...selamat menyambut hari raya korban pada semua sanak saudara dan sahabat tak kira la yg jauh atau yg dekat...semoga bergembira di samping keluarga tersayang..pada yg memandu pulang ke kampung...sila berhati2 di jalan raya ingat2 la orang yg tersayang.


*akak petang ni dah start masak rendang dan rebus ketupat...esok pagi2 pulak akak nak kukus sikit pulut kuning untuk mak mentua yg kebetulan sambut hari lahirnye....esok inhsaa Allah lepas solat sunat aidiladha kiteorang berangkat pulang ke kampong...akak akan bersiaran sekembalinya dari kampong ye....bobbobbyeee kawan2 panjang umur kite jumpe lagi ye  :D 





RESEPI COOKIES ENAK UNTUK RAYA KORBAN

selasa    22 september  2015



Assalamulaikum dan salam hormat.....


Mengada2 nye akak raya haji pon nak sebuk bako cookies...kikiki....yg benonye kak long tetiba rajin nak membuat....minah tu memang ada angin...tetiba je kang sebuk je nak masak itu ini...sementara bahan2 pon masih ada lagi sesikit tu akak pon iyakan jelah....buat le kak long ibu  tolong tengok2 kan je....

 Jangan menilik pada paras rupe ye sebab sedap gile pulak cookies buatan kak long ni....80% hampir nak sama cam cookies kat famous amos sana nun....kikiki....betol tak tipu dik non....hehehe...kali ni dia buat pakai sukatan yg betol masa membancuh....akak sebelom ni selalu kurangkan gula dan coklat chip....tu pon akak buat ikut arahan dari cik boss....mamat tu memang mengada2 skit nak makan biskut tapi takmo manis....mana ada cookies yg tak manis kan???

 Kak long petamak...bancuh sampai dua aduanan sekali gus....mana2 bahan yg takde semalam akak gantikan je dengan bahan yg sedia ada namun rase dia tak terjejas pon...tetap sedap manis dan rangup...
 Bako beso2 sekejap je dan settle....kikiki....tak kuasa akak nak bako kekecik cam selalu tu....lagi pon cookies ni nak buat makan anak beranak je....buat beso2 camni fefiling cam krismas pulak.....hahaha....lain kali kalau buat akak rase nak kurangkan sikit sukatan tepungnye...mungkin cookies bole jadi lebih ringgan dan garing....kikiki....memasak pon cam projek sains gak kene ada try n error kekdahnye....hehehe...

Memula semalam akak bising2 gak bila kak long buat sampai dua adunan...bila dah siap akak senyap je...sebabnye....hahaha....akak makan tak bole benti....lepas sekeping cekut lagi sekeping...hadoiiii la....tak sedo diri betol la.....yg cik boss lagi dasyat...siap akan tong bawak makan depan tv....tak pulak dia bising2 manis ke hapa...dasar sangat le mamat tu....



Resepi cokies coklat chip (satu adunan)

bahan A
125 gm           butter
50  gm            gula kastor
100 gm           gula perang   (masa buat tu takde gula perang jadi kak long gantikan dengan gula kastor je )

bahan B
1 biji               telur
1 camca          esen vanila  (kak long ganti pakai esen coklat)

bahan C

200 gm          tepung kek
1 camca         emplex
160gam         coklat chip
100gm           badan cincang (jika suka)


cara-cara :

*pukul bahan A sampai kembang....kemudian masukkan bahan B dan pukul lagi hingga sebati.

*akhir sekali dengan mengunakan senduk kayu masukkan bahan C sedikit demi sedikit sambil terus di kalau rata2...aduanan akan kelihatan sedikit lembik...

*adunan bole terus di bako atau di rehatkan dulu dalam peti ais selama 1 jam....(kak long semalam dia terus je bako tak sabo2 kekdahnye minah tu...hahaha)

*cookies akan menjadi kembang bila di bako jadi pada yg nak cookies nye kecil comel sudukan sukatan yg kecil sebalom di bako ye.

*bakar la pada suhu yg sesuai mengikut oven masing2 sehingga masak.

*sejukkan dulu sebelom di simpan dalam bekas kedap....sewaktu cookies akan kelihatan lembut  tapi akan berubah rangup bila dah sejuk.



Makan cookies ni panas2 semalam sangat la sedap...rangup di luar lembut di dalam....sedapnyeeeee....harum semerbak dapo rumah akak....tiga dulang yg pertama tu memang tak sempat simpan dalam bekas....hahaha...abis akak empat beranak makan.....selalu buat cookies time bulan pose je...dah pose tak dapat la nak telan cookies selalu telan ailio je yg mampu....kahkahkah....cik boss balik keje semalam pon lama bediri kat dapo menguyah cookies ni panas2....menyesal pulak marah kak long semalam...sepatutnye suruh minah tu buat empat aduanan terus....hahaha....masa ni la nak amik kesempatan pon....bukan selalu  minah tu tetiba rajin  nak masak bagai.....kikiki...mulai taun depan kak long jelah buat cookies time raya ....hehehe


Ada lagi setengah bekas je cookies ni ntah sempat buat raya ntah kan tidak.....tapi kalau tengok dari gaya abang ngah dan si mak enon makan cam tak sempat je....hahaha....kalau malam ni cik boss hangkut lagi bawak atas memang sah le tak sempat beraya cookie tu  :p



Ok la sampai sini je....bobbbyeeee...jumpe lagi di lain n3
































Sunday, 20 September 2015

RESEPI RED VELVET VERSI KUKUS YG GEBU

isnin   21 september  2015



Assalamulaikum dan salam hormat.....


Atas pemintaan Nora karim  dari blog Dialog Uda akak tepek la resepi red velvet kukus yg mudah dan sedap.....banyak kali dah akak buat kek red velvet pakai resepi ni...pernah gak cuba yg versi bako...tapi cam tak berapa suka pulak...kek akak jadi sikit kering...salah kan oven....hahaha...kalau guna kukus inshaa Allah mesti kek jadi lembab dan gebu....hehehe....maaf akak dah lupe sapa tuan punye resepi ni sebab dedulu akak main catit je dari pesbuk....walau sape2 pon dia akak cuma nak ucapkan tq sebab sudi share resepi yg mudah dan sedap ni....  :)



bahan-bahan kek red velvet :

3 1/2 cawan             tepung gandum
170 gm                    butter
2 cawan                   gula kastor
3 biji                        telur
6 sudu                      pewarna merah
3 sudu                      serbuk koko
1 1/2 camca             esen vanila
1 1/2  cawan            buttermilk  ( camporkan susu segar dengan 2 sudu jus lemon)
1 camca                   garam
1 1/2 camca             cuka makan
1 1/2 camca             soda bikarbonat

cara masak kek :

1) Pukul butter,gula dan telur hingga kembang dan gebu. Masukkan pewarna merah,serbuk koko dan esen vanila...kemudian pukul lagi hingga adunan sebati.

2) Masukkan garam...kemudian masukkan butter milk dan tepung secara berselang seli sambil di pukul sebati....akhir sekali di dalam cawan campor kan soda bikarbonat dan cuka biar sampai berbuih....masukkan ke dalam bancuhan dan dipukul rata.

3) Masuk aduanan ke dalam bekas dan kukus selama 25-30 minit (kurangkan masa mengukus jika mengunakan bekas yg lebih kecil)



Bahan krim cheese : 

250 gm                    krim cheese (akak pakai jenama totura je)
1/2 cawan               whipping krim
1/2 cawan               gula kastor
1 sudu                     jus lemon


cara membuat krim cheese :

*pukul krim cheese hingga lembut (pastikan krim cheese dikeluarkan dari peti sejuk 15 minit sebelom di pukul jangan biarkan krim cheese terdedah lama dalam suhu bilik)

*camporkan semua bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.


Tunggu hingga kek betol2 sejuk baru la di hias dengan krim cheese mengikut kreativiti memasing....



Ni rupe red velvet yg akak buat mase besday izara minggu lepas....memandangkan akak hanya buat krim cheese tu satu adunan maka terpaksa deco camni je....memula akak ingat nak tutup sekeliling kek tapi krim cheese plak tak cukup....jadi sapa yg suka makan cheese akak saran kan buat dua adunan...cuma gandakan je bahan2 dari resepi kat atas tu....mesti meletop sedapnye....hehehe...anak buah akak yg tak berapa minat makan kek pon kan main hadap red velvet akak ni tau...siap makan berulang2 minah tu....kikiki  ;p


senang je kan nak buat kek red velvet pakai resepi ni....kalau tak caya cuba la buat...resepi versi kukus ni macam tak banyak sangat stepnye...bahan2 pon simple dan cam mudah nak carik....ok la selamat mencuba  :)



sampai sini je...bobbbyeeee...jumpe lagi akak chef linda on off di lain n3 ...traaalululuuu





Friday, 18 September 2015

VAPE DAN ROKOK MANA YG AKAK LAGI SUKA (jalan ke hospital)

jumaat   18  september  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera......




Di kiri vape dan dikanan rokok.....kalau tanye akak mana yg akak lebih suka??? Jawapan akak senang je....dah tentu2 la dua2 pon akak tak suka!!!  Akak tak kisah pon benonye kalau orang lain yg sebuk mengisap benda alah ni sume....lantok le mike nak hisap ke nak kunyah ke langsung akak tak peduli....yelah kalau kite larang pon macam le diorang nak dengo kan....silap2 dapat maki siap  pekej carutan lagi....jadi lantok la mike akak tanak campo...dedulu cik boss pon salah seorang perokok tegar....sehari sekotak...lepas dah berpuluh2 tahun jadi penagih rokok tetiba dia belajo hisap vape pulak....dua tiga tahun lepas diorang tak panggil vape tapi panggil e cigarette....dedulu akak ingat lagi cik boss penah janji dengan akak yg dia nak benti isap rokok bila umor masuk 40 tahun.....hempeh dik non....dia mungkir janji....hanggin je akak dengan dia dulu....rase nak je akak babab2 vontot dia....tapi akak tak buat la sebab akak takut....hahaha....lama gak dia isap vape ni ada la setahun kalau tak silap akak.....tetiba di satu pagi waktu sahur pertama di bulan ramadhan akak tengok cik boss langsung tak sentuh vape dia....akak pelik gak tapi ntah kenapa mulut jadi berat nak tegur.....rupe2nye itu la titik permulaan cik boss berusaha untuk berhenti dari menghisap benda yg takde pekdah ni.....syukur alhamdulillah....masuk je bulan  puasa hari tu makna nye dah dua tahun cik boss bebas sepenuhnye dari rokok mahu pon vape.....syukur sebesar besar syukur....


Ada gak akak try risik2 tanye "kenapa tetiba je gigih nak benti isap rokok?"  tapi sampai sekarang cik boss tak penah bagi jawapan....akak syak dia nekad nak berenti pon sebab 'Izara' anak dara kecik akak tu....mungkin gak di sebab kan oleh Akak atau abang ngah....ialah kiteorang kan ada penyakit asma (semput) dulu masa cik boss aktif isap rokok akak dengan abang ngah selalu je di serang  semput....sejak cik boss dah tak merokok ni memang nampak sangat perbezaan nye....terutama kat akak la....dah jarang sangat akak kene semput yg teruk2 macam dulu....alhamdulillah....jadi pada sapa2 yg tengah kemaruk hisap rokok atau vape tu tolong la pikir baik2....pikir dalam2....kalau rasa tak sayang pada diri sendiri cuba pandang di sekeliling kamu....tenun wajah anak isteri yg terpaksa berkongsi asap setiap masa....tak kesian ke???? kalau anak2 sakit nanti takan takde langsung rasa bersalah.....berubah la sekarang masih belom terlambat....memang susah nak berenti secara tetiba...cuba dengan perlahan2 tapi dengan tekad yg tinggi....mesti bole punye la.....hindari rokok keluarga sehat....duit beli rokok tu baik pi buat makan steak kat restoren melantak lagi ada pekdah.....kikikiki




Dah jadi trend sekarang ni agaknye....banyak je akak tengok pompuan2 dok ralit pi isap vape....yg pakai tudung pon ada ye....tak senonoh je rupe sekor2 ....buruk hokey langsung tak comel pon.....kalau bakal mak mentua nampak terus kensel nak buat menantu....kikiki....tak malu ke agaknye....abang ngah akak dah siap pesan awal2....nanti kalau dah keje nak hisap rokok ibu tak larang...tapi pastikan ko hisap sebelah hospital....sebab dia kan ada semput kalau ape2 jadi sesak napas ke senang dah dekat dengan hospital tak payah nak kalut2 telepon ambulan bagai.....kahkahkah




ok la sampai sini je....bobbyeeee...jumpe lagi di lain n3....sape2 yg hisap rokok atau vape tu jangan nak sentap ye...kate nye kaki rokok ni jiwa kental so baca dengan jiwa yg tenang.....kikikiki....peace no smoke!!!  ;p
































                           

Thursday, 17 September 2015

HADIAH DARI JIRAN UNTUK IZARA @ MAK ENON (tq kak jue)

khamis    17 september  2015




Assalamulaikum dan salam hormat......


Sejuk nye cuaca hari ni....terus akak fefiling cam kat cameron....best melingkor dalam selimut depan tv sambil tengok siri La usurpadora....hehehe..... ujan turun dari pagi sampai la sekarang ni....moga2 dengan rezeki hujan masalah jerebu makin pulih....aminn....dalam keadaan sejuk ni tetiba izara dapat rezeki yg tak di sangka2....nikmat tuhan atas pemberian dari jiran sebelah rumah....

 Izara bergambo sambil peluk hadiah pemberian jiran sebelah rumah akak....amboi besonye patung dia...gebus pulak tu....kak long nak sentuh pon dia tak kasi....kemut betol minah kecik ni....time besday izara hari tu jiran akak ni tak dapat datang sebab ada urusan penting lain....jiran akak ni memang sempoi....rumah dia yg akak selalu cakap lawa tu....kikiki....best kalau dapat menjemah kat rumah dia tapi akak segan la nak snap gambo bebanyak....hehehe



Ni la jiran sebelah rumah akak yg bermurah hati beri hadiah besday untuk si mak enon....sempat kak long snap gambo sepam time akak borak2 dengan jiran akak ni tadi....kikiki....cekap gak kak long ni padahal akak tak suruh pon....hihihi....kebetulan akak baru balik dari hantar kawan2 kak long balik rumah tadi sebab moto diorang rosak...tetiba nampak jiran akak ni dok lambai2 suh benti kat depan rumah dia....akak pon benti jelah rupenye dia nak pas hadiah besday pada mak enon....buat susah2 je kak Jue ni tau...terharu akak di buatnye....terkejut mak enon tetiba kak Jue hulur patung ni kat dia....tapi minah tu ape lagi sengih jelah....Terima kasih kak Jue atas pemberian hadiah yg comel ni semoga murah rezeki akak lepas ni ye.... :')




Ok la sampai sini je akak nak sambung melingkor buat keje rumah kejap.....kikiki...bobbyeeeee...jumpe lagi di lain n3 




Wednesday, 16 September 2015

CUTI HARI MALAYSIA YANG BERJEREBU

rabu    16 september  2015



Assalamualaikum dan salam mesra....(sambil goyang2kan tangan cam bob af buat...mesraaaaa.... ;p)


Semperna cuti hari malaysia ni akak bawak anak2 gi jenjalan mahkota parade je....sekarang kan tengah jerebu bawak jalan2 dalam mall selamat skit....kat melaka ni mana lagi mall yg bole di terjah...kalau tak MP akak pi DP...paling habis pon mungkin pegi JJ....bosan hoiii!!! tempat2 ni....bukan kate kedai je akak bole hafal...muka peniaga pon akak dah bole cam....hahaha....asyik2 pi  situ...asyik2 pi situ....T___T  layan jelah....duk memerap kat rumah  lagi bosan kot...tapi kalau duk rumah duit tak abis...hahaha...dasar pompuan kudukut.... ;p


 Tepek sekeping gambo tuan tanah kadaung selfie dengan spek mato pinjam....hahaha....tak sedo diri tu rabun ada hati nak pakai spek itam...pastu terkial2 nak snap gambo....hahaha....dah macam rupe lalat pulak bila pakai spek beso2 camni....kikiki


 Pening kepala pikir mana nak terjah carik makan...susah hokey nak tentu kan mana nak makan.....kang kalau akak bagi cadang semua tak setuju...macam dah berpakat pulak ada je yg tak kene....hoiii!!!! hanggin plak hati kite wak....last2 lantak situ tak kuasa akak nak melayan....sampai MP terus laju2 akak pegi food court...tekak tetiba teringgin nak makan hot plate...sape tak setuju lantok le....hahaha....kalau ikut cik boss dia sebuk nak makan kat seoul garden...kuasa akak nak membazir camtu....dah lupe agaknye skng ni kite kan dah ada kuali karen...bebila je bole buat bbq kat rumah...jangan nak mangada2 ye cik boss...bawak2 tengok babat kat perut tu...kang menyesal tak berguna.....hahaha
Tengah akak tunduk makan hot plate tetiba mamat ni duduk sambil bawak nasik dengan lauk ikan dan ayam ni....T___T ...nampak sedappppp sangat....menyesal tak order camni gak....huhuhu...pedas bedesing tapi sedapppppnyeeeeee....hahaha....terus laju2 akak mengendeng kat abang ngah...mamat tu jeling je akak....hahaha...lantokkkk macam le mak ko kesah  ;p



Amboi2.... ada orang tu dapat hadiah lagi....laju je jalan bawak menan....suke letewww...dia tak tahu akak bayo pakai duit dia sendiri....hahaha....selalu akak dengan cik boss asyik kene pow je...kali ni bayo pakai duit sendiri jelah izara ye...duit raya hari tu pon tak usik lagi...kikiki...beli menan pakai duit sendiri lebih berkat gitu....hahaha...fuh!!! selamat duit akak dik non  ;p


Gambo terakhir sebelom balik rumah...seorang makcik tengah gelojoh makan aiskrim...fuyooo....lengan beso cam angkat besi la....hahaha....tenang je muka akak dalam gambo ni kan...padahal kat sebelah tu izara tengah mengaruk "nak kerim...nak kerim!!!"  ibo ko makan sikit je izara tu pon nak teriak....kemut la ko ni... hahahaha  ;p


ok la sampai sini je...bobbbyeeee...jumpe lagi di lain n3....akhir kata  SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA PADA SELURUH RAKYAT MALAYSIA....pada pendatang halal dan haram tu pi main jejauh....hahaha  :D 

Sunday, 13 September 2015

BESDAY PARTI IZARA @ MAK ENON

isnin   14  september  2015



Assalamulaikum dan salam sayang.....



Hellu...hellu...pe kabo? jerebu makin hari makin teruk pulak akak tengok.....makin tebal pulak kat tempat akak ni....jarak penglihatan semakin terhad....tengah jerebu ni bawak le duduk dalam rumah ye...sape2 yg bekoje tu kalau naik kete sila tutup cermin rapat2...pastu pada yg bawak moto tu jangan lupe pakai mask bahaya kalau sedut banyak2 udara yg tercemar tu.....alhamdulillah majlis besday izara dah pon selesai dengan jayanye....majlis kecik2 je pon ...saje nak seronok kan hati minah tu....tengah kekecik ni seronok la akak nak buat kan parti untuk dia esok2 dah  bangka cam kak long dan abang ngah kuasa la akak nak buat lagi...kikiki...jom le skodeng majlis kecik si mak enon.... ;p




Jumat malam sabtu akak dengan kak long dah mula start mendeco rumah dengan belon dan hiasan warna warni ni untuk besday izara....hiasan2 tu semua akak beli siap je kat kaison dan mr DIY...beli yg murah2 je
Gigih akak beli dan jahit kain kaler biru ni buat tabir....kain ni ada diskaun tu yg laju akak beli kat nagoya sana....semeter rm 2 hengget je akak beli 4 meter baru lapan hengget.....lepas ni kain ni bole jadikan langsir kat bilik bawah....tak bole membazir dose....kikiki

Kat kawasan tangga akak gantung hiasan dan belon camni je...dah buntu tak tau nak buat camne...otak tak bape nak kretif kekdahnye....lepas pakai ni buka balik dan simpan elok2 lain kali nak buat parti dah tak payah beli lagi....kak long sampai nak muntah tolong meniup belon...hahaha...bau getah tu kuat sangat tapi akak pakse gak minah tu tiup sebab akak pon rase nak muntah gak benonye....hahaha....yg abang ngah awal2 dah lari dulu...mamat tu lagi pengeli belom tiup dah nak muntah camne??

Cecepat amik gambo sebelom tetamu mula datang....simple je hidangan petang tu....terpakse order kek patung anna frozen sebab patung elsa dah abis....seb baik izara tak kisah kalau dia meroyan gak nak kek elsa mana pulak akak nak cekau....kek patung camni sekilo rm70 je....akak mintak nak fresh krim tu yg tambah sikit duit kalau butter krim tak sampai pon rm70 hengget murah skit lagi....cantik kek nye sayang nak potong....kikiki


Memula kan akak rancang nak buat brownies last2 tak jadi....kikiki....akak tuko dengan red velvet atas pemintaan anak buah...akak buat 4 tingkat tau tapi cam hodoh pulak rupe parasnye....hahaha....dasar tangan kayu gini la jadinye.....tapi ape ada pada rupe yg penting sedap hokey sekejapan je dah tinggal suku kek akak ni tau.....ehem2  (peluk tubuh sambil angkat2 kening) ;p;p;p

Cheese tart dan congo bar menjadi gak akak buat....buat satu adunan je ni saje buat tambah2 pemanis mulut.....cheese tart ni comel je suka pulak bebudak makan...diorang geram kot sebab nampak kekecik comel camtu....

Akhirnye setelah nyanyi2 sikit lagu happybesday to you....bole pulak izara malu2 kucing nak meniup lilin dan potong kek....minah ni memang dia cepat malu kalau ada orang ramai2 ni pastu dia lambat nak mesra dengan orang yg dia tak kenal....nanti dia tunduk je membatukan diri...awat pemalu sangat ni nak??? mesti ikut perangai mak dia ni....kahkahkah....memula lepas nyanyi lagu happybesday to you akak ingat nak sambung nyanyi lagu Allah selamatkan kamu...pastu sambung lagi nyanyi lagu potong kuehnye tapi kak long dah jeling2 tak kasi terus tak jadi....hahahaha....nampak beno mak ko yg over ;p

Yeahhhh!!!  saya sudah 3 tahun !!!  nampak la izara happy sangat hari tu...asyik tersengih2 je....dia jeling2 je tetamu yg datang pastu tunduk sengih....nak duduk hadap kek anna ni je....suka bebeno le tu gamaknye...nasib dia tak melalak time akak potong2 kek tu kasi tetamu makan....hahaha


Akak beli blouse kaler pink ni semata2 nak mengikut tema kenkononnye....kikiki...murah je baju ni pastu cutting longgar dan labuh camtu akak memang suka sangat la kan....bak kata blogger si fazleyatul aini dengan memakai baju camni babat akak bisa di sembunyikan....kahkahkah...amacam lya pandai tak akak? ;p

Masa ni tetamu dah mula datang...akak sempat snap dua tiga keping je pastu dah tak sempat nak pegang telipon...sebuk kehulur kehilir melayan tetamu kononnye....

Ni antara kawan2 kak long yg datang....ni sume kawan2 satu kelas dia...taun depan semua dah bawak haluan masing2...aunty harap semua berjaya dengan sukses ye perjalanan masih jauh moga Allah permudahkan....

Ni pon kawan2 satu kelas dengan kak long...yg pakai tudung itam tu nisa bff kak long sejak sekolah rendah lagi...anak pak imam...sangat baik budi pekerti dan tutur kata...akak suka sangat kak long rapat dengan dia lapang je hati akak ni....lepas ni walau pon korang mungkin terpisah tapi tetap jadi kawan sampai bila2 tau....jejaka yg hensom pakai baju kuning tu kacukan belanda dia pon kawan sekelas kak long....bakal menantu akak tu...kikiki...takde la saje akak gurau2  tapi kalau jodoh alhamdulillah...merase la akak cucu comel2 darah belanda nanti kan...kahkahkah...berangan je kau ni linda oiiii!!!  ;p  mati la kalau kak long baca n3 ni mesti mengamuk minah tu....hahahaha

Selain menghias...memasak juadah....akak jugak bermain gitar secara solo menghiburkan para tetamu pada hari tu....tengok tu akak tengah main gitar sambil nyanyi lagu tegar "aku yg dulu bukan la yg sekarang" hahaha....beruntungkan tetamu akak dapat tengok akak main gitar sambil nyanyi secara live camni....hahaha....nasib tak kene baling telur hari tu....lepas ni kalau ada sape2 nak suruh akak menyanyi di majlis2 hari jadi atau keje kawen pon bole....3 lagu 5 ribu je....wakakakak



ok la sampai sini je....akak tak banyak ambik gambo hari tu jadi akak tepek je yg mana ada ni nanti try skodeng nfon cik boss pulak kalau ada gambo lawa nanti akak tepek lagi ye....jutaan terima kasih pada kawan2 yg wish dan doa untuk izara semoga Allah membalas kebaikan yg berganda2 lagi untuk kalian.....bobbyeeee jumpe lagi di lain n3