sila klik sini

Monday, 31 August 2015

JUMPE SESEORANG DAN PROJEK PIZZA

 isnin    1  september  2015



Assalamulaikum dan salam mesra.....

Jumpe lagi hari ni lepas tiga hari akak tak jenguk langsung ke sini...kikiki...cuti dik non walau pon tak pegi mana2 pon benonye.....sabtu dan ahad akak di penuhi dengan jemputan keje kawen kawan2 cik boss....pagi sabtu dia pi selongkar dalam kete bawa keluar sebeban kad jemputan....dah memang musim keje kawen gamaknye hampir tiap2 minggu ada je jemputan....orang dah jemput mari le kite pegi cik boss....kunci pintu rumah sambil babai2 pada piuk belanga yg tergantung....hahaha....lepas kenyang makan kat rumah kawen akak pon laju2 le jalan balik...panas sungguh melaka sekarang ni....tetiba mata akak terlihat seseorang....dari jauh akak dah nampak....macam kenal??? akak tenun lagi....memang sah budak bertuah ni...!!!

Rupenye blogger terkenal si Fazleyatul Aini....seronoknye akak dapat jumpe kau dik....memula muka dia blur je bila tengok akak dah senyum2  pandang dia....mungkin dia tak cam muka akak kot....mesti dalam hati kau cakap  "pompuan gile mana pulak yg dok tersengih2 pandang aku ni??"  hahaha....betol kan dik ko jangan nak tipu....kahkahkah....walau pon jumpe sekejap je kat tepi jalan pulak tu...tengah panas...hahaha...sempat kite selfie sekeping kan....sekejap beno jumpenye tak sempat nak borak panjang2....nanti besday mak enon jemput la datang ke teratak akak....bole borak lelama skit dan bergambor banyak2....akhir kata mekasih dik sudi bergambor dengan akak dan yg penting tarak sombong hokey....meh nak peluk ketat2....kikiki


 Akhirnyeeeee....hari ahad sebelah petang tu dapat gak akak mencuba resepi pizza yg akak amik dari blog Warisan bonda....kalau tengok dari langkah2nye nampak cam mudah sangat...pastu tengok plak gambor pizzanye...telan ailio lapan ploh kali....hahaha....sape nak resepi...jangan malas2 pi goggle sana...hahaha...taip je "Warisan bonda pizza homemade mudah dan sedap"  kompom keluar seketul kat situ....kikiki

 Lepas dah menguli dan perap doh selama setengah jap akak pon leperkan dalam loyang empat segi ni...cocok2 skit dengan garpu...akak bako setengah masak je....
 Bahan yg akak gunakan sebagai topping pizza...sikit je...akak letak potongaan bawang, salami dan nenas dari dalam tin ....
Pastu ikut jelah step by step resepi...memula letak sos merah...pastu sos putih dan akhirnye susun bahan2 yg tiga tadi kat belah  atas ....topping ni kite bole pelbagaikan lagi ...banyak je benonye bahan lain yg kite bole letak....ikut tekak memasing jelah senang cerita....takde sebarang paksaan...kalau ko jenis suka makan belacan...tabur  belacan bebanyak atas tu....terus jadi pizza belacan....gituuuuu

 Last sekali tabur le parutan  cheese dan cepat2 sumbat dalam oven  supaya cepat masak sebab anak2 akak sekor2 dah rupe ikan pirana pulak gayanye....hahaha...tak sabo2 menanti pizza tu masak...kejap2 jenguk oven....urut dada mak dia menengok peel sorang2....


 Ini gambo pizza yg dah masak....amacam mengiurkan tak??? kahkahkah.....laju2 amik gambo sebab abang ngah dah siap pegang pinggan dengan pisau time ni....muka pulak nak ganas je....hahaha....mamat ni sekarang 24 jam asyik lapo je.... T___T

Ni je gambo tuan tanah kedaung sempat snap....tinggal sekerat je pizza tu dalam loyang....ni loyang yg ke dua pasal tu ada belen...yg loyang pertama  dah selamat.....satu adunan doh tu dapat dua loyang beso ni sebab akak memang saje nak nipis camni....roti tu kalau tebal sangat nanti takut cepat muak....berbaloi2 dan yg penting sodapppp....pasni kalau teringin nak makan pizza bole buat lagi...senang sangat dan bahan2 pon mudah nak dapat....terima kasih Maznah Auni  sebab kongsi resepi ni kat blog....lain kali akak nak cuba resepi awak yg lain2 tu pulak.....



Ok la bobbyeeee...akak dah nak mula masak ni....tak sempat nak jenguk rumah korang pagi ni tapi takpe dah petang2 skit kang akak singgah ye....panjang umur kite jumpe lagi di lain n3......traaaluluuuu

Friday, 28 August 2015

ADA DUA PILIHAN (mak enon besday )

jumaat   28 ogos  2015



Assalmaulaikum sume dan salam sejahtera.....



Ok jom sembang2 lagi persiapan besday parti si mak enon....kalau bab makanan sume akak dah fikir... kali nak nak cerita bab baju pulak....memandangkan kite baru je lepas shoping baju untuk raya...jadi akak amik keputusan takmo la membazir....jadi tak payah beli gaun ke hapa untuk besday dia nanti...pakai je baju raya yg mana ada tu....jimat sikit duit apak dia....duit yg lebih  tu moh kite gunakan ke arah yg lain pulak....kikiki



Jubah gaun ni Izara penah pakai dua kali je time jenjalan pi open house raye hari tu....kalau nak di ikutkan jubah ni sangat la mengikut tema majlis (pink biru) cekak bunga tu pulak akak dah beli bulan lepas lagi...tawakal je beli sebab mak enon bab2 rambut ni dia ada susah skit....dia tak suka kalau akak nak ikat or sepitkan rambut dia....tak suka langsung...headband dia masa kekecik dulu pon langsung dia takmo pakai....nasib ada cucu akak si baby Dhia nanti bole turun ke dia....jadi masa beli cekak bunga2 ni akak tawakal je...harga rm8.90 satu....memula dia tak nak gak pakai ...tapi lepas akak pujuk2 cakap cam elsa (frozen) laju pulak dia nak pakai....hahaha....fanatik frozen sungguh minah ni....jadi tak sia2 la akak beli menatang tu....kalau tak terbang 9 hengget duit akak dik non... ;p


Ni pulak baju pilihan kedua....tutu dresses yg baru sekali je si Izara pakai pegi keje kawen dan jenjalan kat JJ ....cardigan tu pulak taun lepas punye....pakai masa famili dinner yg memang cabutan bertuah tu....kalau nak di ikutkan Izara lagi berminat nak pakai baju ni....hari2 lepas je mandi merenggek nak pakai...kuasa akak nak melayan...duduk rumah je pon...siap ko nak bertutu dresses bagai...motifff....hahaha...baju ni kembang beralun2 memang cantik la kalau bebudak kecik pakaikan...tapi kalau akak yg pakai...mesti nampak jijik dan hina....hahaha....anak yg nak sambut besday tak beli baju baru tapi mak pulak lelebih siap beli blouse kaler pink lagi ko....hahaha....sesuatu sangat mak ko ni Izara!!!....hahaha     (dengan alasan ikut tema kononnye)


Lauk akak hari ni....ayam sambal dan cencawan tumis air....menghabiskan stok bahan mentah terakhir dalam peti ais....kosong dah peti ais akak hape lauk pon tarak...kene gi paso ni cari lauk...susah kalau takde barang mentah...tekorek2 dalam peti ais tu tengok ape aje yg ada untuk di masak....esok rasenye makan kat kedai jelah...lagi pon akak tinggal bertiga je dengan cik boss dan mak enon sebab kak long dan abang ngah ada progam kat sekolah sampai ke malam....cuba2 nasib ajak cik boss pi makan laksa kat limbongan pon bagos ni.... :D






ok la sampai sini je...bobbyeeee...jumpe di lain n3.... selamat berhujung minggu kawan2 dan selamat menyambut hari merdeka....MERDEKA!!!  MERDEKA !!! MERDEKA !!!



Wednesday, 26 August 2015

MASAK LEMAK KETAM MEMORI DATING KALI PERTAMA

 khamis        27 ogos  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera.....


Semalam lepas tulis n3 pasal persiapan besday mak enon terus laju2 akak bertukang kat dapo....ketam yg memang akak dah siap2 remdam kat dapo akak siang sekor2....sekejap je akak bertukang semalam sebab akak guna santan yg dah siap perah....kalau guna kelapa parut tu banyak skit kejenye....buah peria pon akak dah siang awal2 dan rendam dalam air garam nak hilangkan rasa pahit dan maung....kalau tak di rendam kang memang akak jelah makan sensorang sayo tu....cik boss dengan anak2 tu tekak mengada2 pahit sikit pon tak bole....yampah.... ;p

Ni le menu lauk yg akak masak semalam....ketam masak lemak,peria tumis cili campor telo,ikan terubuk masin. telur dadar (utk izara) dan sikit peria celur....akak teringin benonye makan buat ulam...sedap sgt langsung tak pahit....akak setiap kali masak lemak ketam mesti terkenang peristiwa pertama kali dating dengan cik boss....kikiki...mamat tu tak romantik langsung....dia bawak akak makan nasik kat satu restoren di bandar hilir....sekarang kedai makan tu dah tak wujud lagi....akak time tu pulak masih malu2 lagi...siap bawak sedara teman...hahaha....geli geleman kalau ingat....kahkahkah....yg cik boss ni beria2 makan nasik lauk ketam masak lemak...langsung tak pandang kiri kanan.....dari situ akak dah tau mamat ni suka makan ketam masak lemak rupenye....sampai sekarang kalau akak masak lemak ketam cik boss mesti makan menambah2 ....siap hirup2 lagi kuah lemak tu sampai kering dalam mangkuk...akak dengan cik boss kawen pon bukan kenal bercinta dulu ke hapa....kiteorng di satukan oleh keluarga...sume anak2 perempuan dalam keluarga akak mak yg tentukan sapa yg akan jadi suami kiteorang....memula dulu akak tentang gak sebab akak time tu dah ada pilihan hati sendiri...penat2 akak pi gunting dan tampal gambo jejaka pojaan hati akak tu kat lemari tau...tetiba cinta akak terhalang dik non...sob...sob...sob...stroootttt....strotttttt....  T__T




Ni hah jejaka yg berjaya menambat hati akak time tu.....jangan gile2 ye dulu2 mata akak pandang dia kan main hensome lagi....kikiki....sape kenal sila teka nanti...tapi takde hadiah ye...kikiki....kan main ...abis almari baju akak tampal gambo dia ni...hanggin je mak akak...siap dia lepuk akak sekali..."Kau jangan nak berangan sangat ye...cina ntah mana2 ni kan main ko sayang...dia kenal kau pon tidak!! sebelom aku bakau gambau cina ni sume dengan almari2 baju kau tu baik kau bukak gambau ni sume pegi buang !!!"  mengamuk mak akak dik non....kahkahkah.....hanggin orang tua tu tengok perangai tak semengah anak dara gile dia....hahahaha....last2 akak bertunang gak dengan cik boss dan lepas sembilan bulan kiteorang pon kawen dan alhamdulillah bahagia sampai sekarang.....mekasih mak :')


Ni sate malam tadi cik boss suami akak yg tak romantik tu bawak balik....bukan nak bagitau dulu tetiba je dia serah kat akak suh isi dalam pinggan....akak pulak dah kenyang baru sebat semangkuk manggi kawen yg sekarang ni tengah sebuk masuk iklan dalam era tu.(maggi kari campor asam laksa) nangis dalam hati...kalau cik boss bagitau awal bole gak akak kosong2 kan sikit perut ni..adehhh lahaiii.....akak sebat gak 4 cucuk.....perut dah penuh sangat mana mau sumbat....dah la banyak gile cik boss beli....last2 tak abis tapi takde la berlaku pembaziran sebab dah pon selamat jadi sarapan kak long dengan abang ngah pagi tadi...ko mampo makan sate mase sarapan??? ..... kahkahkah



ok la sampai sini je....bobbbyeeee...jumpe lagi di lain n3

Tuesday, 25 August 2015

PERSIAPAN AWAL (besday mak enon)

rabu  26 ogos  2015


Assalamualaikum dan salam hormat....


Kalau kawan2 sume perasan akak ni suka buat persiapan awal....suka beli sesuatu secara berdikit2...ntah la sejak jadi mak2 ni perangai akak terus jadi camtu...dedulu akak ni boros gak sebenonye....tapi tu la usia mungkin telah merubah akak....bagi akak cara camtu tak buat akak rase terbeban...maklum la akak ni kan tak koje...jadi perlu buat perancangan secara berhemah setiap sen dari duit saku yg cik boss bagi tiap2 bulan tu.....memandangkan besday si Izara dah semakin hampir akak pon mula la merancang dan buat pembelian sikit2 sebagai persedian....nak buat simple2 je nanti...jemput jiran2 dekat dan kawan2 rapat je.....inshaa Allah kalau takde aral mungkin 12 september nanti majlis besday izara akan berlangsung....dah tiga taun minah tu ....sekejapan je dah jadi anak dara tecik....



Akak beli ni dua minggu lepas lagi....memula akak ingat nak diy je hiasan2 ni tapi bila tengok kat kaison sume yg cantik dan takde la mahal sangat...terus laju2 akak beli la mana yg patut....kalau tengok wane kat atas ni banyak kaler pink dan biru kan...kenkonon tema nye pink biru gituuu....tapi tak banyak pulak pilihan ...jadi akak sebat jelah yg mana ada....kikiki....sume item kat atas ni lebih kurang dalam harga rm35 hengget....lepas beli snap gambo sekeping dan cepat2 akak sorok sebelom si mak enon kitai.....minah tu bukan bole sume dia ingat mainan....nanti kalau keluar jalan2 kat mall akak skodeng2 lagi dan tambah le sesikit hiasannye cam belon ke...tengok la nanti camne....


 Gula2 ni pulak akak beli minggu lepas....dapat la tiga jenis yg akak bekenan...kenkonon nanti akak nak buat candy table...terpengaruh dengan gambo cecantik  kat google sana.....tapi yg akak nak buat ni candy teble budget ciput je....kikiki...yg penting....hadoooo....hahaha....gula wane wani ni akak beli dalam rm36 hengget ...banyak gak dapat...nak try skodeng kedai jajan tempat lain pulak nanti...kalau ada coklat ke gula2 yg bentuk cecanti akak nak rembat lagi sikit.....



Kalau part hiasan dan gula2 camni akak memang suka2 je guna duit sendiri sebab kalau di ikutkan cik boss marah sebenonye....dia selalu cakap mintak jelah duit dengan dia kalau nak beli ape2...akak je pepoyo beli sendiri dik non....nanti part beli bahan masakkan sume memang cik boss la keluar belanja....kang gigil tangan akak kalau kene pakai duit saku sendiri....kikiki....tu pon time beli barang2 dapo akak dah selit2 sekali bahan2 masak yg akak dah rancang nak masak time besday nanti....cam ketupat segera,pasta dan segala bagai sos2 yg bole di simpan lama....kikiki....cik boss tak perasan kot dia bayo je bukan tahu ape pon....kikiki...nanti dah nak sampai time majlis tak terasa sangat beban membeli barang2....daging cicang pon dah akak beli siap2 hari tu....


Menu hidangan pon dah akak pikirkan siap2...masak yg simple2 je lagi pon akak buat pelah petang dalam pukul 3 petang camtu...jadi hidangan pon sesuai untuk minum petang jelah....hidangan berat mungkin akak akan masak pasta cabonara,ketupat dan rendang daging @ ayam...pastu cik boss mungkin order mee soto dengan kawan dia punye makcik....kuih2 pulak akak ingat nanti nak cuba resepi congobar  Ila dari blog working mum wiht 5 kids....pastu nak cuba buat brownies kedut2 Azlita dari blog masam manis jugak....hamboiiii angan2 akak kan main tinggi lagi...ntah terbuat ke tidak nanti....hahaha....pastu just  tambah2 dengan nutget dan hotdog goreng sebab bebudak mesti suka....



Tengok la nanti camne....ada masa lagi untuk akak pikir...mintak2 badan akak sehat2 jelah hendaknye....jangan la demam ke hape sebab ape pon tak bole nanti....kene mohon sungguh2 ni...kikiki...si mak enon ni dah beso baru seronok sikit nak buat majlis2 camni untuk dia sebab semua pon dia dah paham....hari2 asyik nyanyi lagu happybesday to you je minah tu....hahaha...siap menyembur2 ailio kenkonon meniup lilin....hahaha....abis la kek nanti penuh ailio....hahaha





ok la sampai sini je....akak dah nak masuk dapo mengulai....hari ni akak nak masak lemak cili padi ketam dgn peria goreng cili campor telo....bobbbyeeee...jumpe di lain n3

Sunday, 23 August 2015

TAKUT ANAK KEMPUNAN

isnin  24 ogos 2015


Assalamualaikum dan salam hormat....


Ape kabo kengkawan? moga semua sehat sejahtera hendaknye.....ribuan terima kasih dan salam ukhwah pada Nora karim dari blog dialog Uda dan mekasih jugak pada Lia ummiirfan dari blog ummiifan.com sebab sudi singgah komen dan polow akak....terima kasih sangat2 ye....hujung minggu yg best dah pon berakhir.....hari sabtu lepas kan akak ada cerita pi makan2 steak kat melantak yg sodap tu....sian kak long tak dapat ikut sebab minah tu ada progam kat Jpam...rase bersalah je bila makan sedap tapi anak tak dapat rase gak....huhuhu....yg si abang ngah pulak kuat menyakat abis dia pi gebang cerita buat kak long sampai terliur....akak lepuk gak dia sekali...tak abis2 nak menyakitkan hati kak long je kejenye.....hahaha


 Last2 semalam cik boss bawa lagi kiteorng makan kat melantak dan kali ni kak long la orang yg paling happy.....minah ni memang kaki makan...steak2 macam ni sume memang makanan feberet dia....akak suh kak long try rib yg kebaboom sedapnye tu....sekali tengok abang ngah pon takmo kalah....hahaha...mamat tu pon sebuk gak nak makan rib....kiteorng makan kongsi2 jadi semua dapat rase....harga yg terterakan kat daging dah termasuk side dishes yg diorang kasi dalam pinggan tu....semalam akak pilih lamb yg kocik tapi tebal tu...harga dia rm28 je...

 Ni cik boss punye...tengok tu cam tak masak je daging tu....akak makan yg part tepi2 je....hahaha,,,,tak sanggup rasenye....hahaha....lapan puluh kali ulang soalan pada cik boss  "masak ke ni bang???" hahaha
 Muka pepoyo bila dah abis makan....yarabi!!!....debabnye tangan...hahaha....dua hari berturut2 makan daging je kejenye....muak gak akak semalam...siap cakap dengan cik boss sebulan takmo makan daging dah pasni....kikiki....dah rupe rimau pulak bila hari2 makan daging je....hahaha....sape tak pernah lagi makan kat sini MELANTAK STEAK HUB sila datang makan laju2....sumpah mesti puas hati punye....yg peminat ikan salmon pon bole terjah sini gak sebab ikan tu pon ada diorang jual....

Hanggin gak akak semalam....sebab memula kalau ikut plan akak nak menguli roti untuk buat pizza....lama dah resepi ni akak amik dari blog warisan bonda sampai sekarang masih tak berpeluang nak cuba....bersemangat beli bahan kat giant hari tu last2 simpan balik masuk petiais...minggu depan jelah akak buat....bole makan ramai2 dengan anak2 buah akak yg kemungkinan balik bercuti kat kampong....


ok la sampai sini je....bobbbyeeee....jumpe lagi di lain n3






Saturday, 22 August 2015

JOM PEGI MELANTAK

 sabtu  22 ogos 2015



Assalamulaikum dan salam mesra.....

Ape sampai ajak melantak ni???   amboi bahasa ko linda kan mahen kaso lagi....hahaha....orang melaka memang camtu dik non bahasa percakapan memang kaso2 skit....tapi tu orang tua2 dulu la....kalau jumpe kawan2 lama mesti dengo dialog camni ...."Hei penyapu dek hawau!!! lama dah tak nampak muke kau!!! ingatkan dah mampos!! rupenye idup lagi kau ye hawau!!!"  nanti kawan dia pulak sambut    "ape kau hendak tegompah hanyut!!? aku hidup lagi celake!! pandai2 kau cakap aku dah mampus!!"  kalau orang yg tak biasa dengo tu mesti terkejutkan....hahaha....tapi bagi kami orang2 melaka tu biasa sangat dah.....walau pon mulut masing2 cam puake yg penting hati baik dik non.....kikiki...tapi sekarang ni jarang beno nak jumpe orang melaka cakap camtu lagi....nak2 yg muda2 ni "adat bercakap secara kaso camtu dah lama di tinggalkan"  bagos la sebab bukan semua orang faham kan....takut2 bole jadi gaduh pulak nanti....ok la takmo bebel panjang2 moh ikut akak pi melantak....!!!





 Bukan saje2 nak cakap kaso tau ...dah nama restoren ni MELANTAK steak hub  abis camno.....hahaha....cik boss la yg ternampak dulu rentoren ni....terus hari ni laju2 dia ajak akak try makan sini....akak pon laju2 setuju....hahaha....gila tak nak orang ajak makan mesti la nak  ;p

 Air bayo rm2 segelas pastu bole refill sampai kembong....tu yg bederet2 tu sume bole minum....kalau nak order air lain pon ada je tapi tak bleh refill la....yg dalam piuk itam tu sup cendawan semangkuk rm4 tapi tak bleh refill ye jangan memandai pi ceduk kene katuk tangan tu nanti....kikiki



Konsep dia sama cam restoren me'nate steak  yg terkenal tu....pilih dulu potongan daging dalam petiais ni pastu diaorang bakokan mengikut standard yg kite nak....kalau korang nak makan mentah lagi senang kunyah terus lepas pilih2 tu....hahaha....memula tengok seramnye sume harga steak ratus2...tenun tepat2 lagi rupenye ada je yg murah2....kikiki....ikut selera dan kemampuan masing2 gituuu....akak saje kepoh2 tanye  terus budak kat situ cakap yg daging2 ni pon memang di supply dari me'nate....

Ni hidangan pertama sampai....spegeti aglio olio....ni akak punye....bole tahan sedap licin akak makan dengan mak enon....yg ni harga dia rm18 kalau tak silap akak
 Ni pon akak yg pilih tapi untuk abang ngah....daging rusuk harga rm49 je....beso2 dagingnye bila dah di masak....sebab masa pilih tu cam kecik je pulak....sedapppppp!!! sangat!!! lembut je dagingnye manis dan berjus...berbaloi2 dengan harga....lepas ni tak payah makan kat tomy romas dah kat sini 10 kali lagi sedap.....
 Ni cik boss pilih lamb chop rm57  beso gak bila dah masak....tebal pulak tu puas hati betol makan....yg ni pon lembut je dagingnye tak kering....yarabi2 sedapnye....lepas ni kalau teringin nak makan steak memang dah tak payah cari tempat lain lagi mesti datang sini je....sedap sangat walau pon cam mahal sikit tapi sangat berbaloi dengan hidangannye....

Lambat sangat nak pakai pisau garpu bagai....makan camni lagi sonang....hahaha....anak sapa le yg buruk lantak tu???  kahkahkah....abang ngah sedang menikmati daging rusuk yg lembut bersari....kak long takde dia ada rimup jadi dia melepas tak dapat ikut makan kat sini....rugi2 mesti minah tu moncong je kalau dapat tau dia kene tinggal....kikiki....apaknye cakap minggu depan nak bawak makan sini lagi jadi kak long jangan nak mogok2 ye...hahaha


  1. Ni alamat restoren melantak yg akak baru je makan tadi....siap no telipon pon ada tu hah.... No. 12, Jalan KPKS 1, Kompleks Perniagaan Kota Syahbandar, 75200 Melaka, Malaysia

Sapa yg duk kat melaka teringin nak makan steak bole le serbu restoren melantak ni kompom puas hati punye.....daging paling murah akak rase tadi dalam rm35 ke atas kalau tak silap mata kak tengok....kedai orang malayu kite lagi....jadi ape lagi moh kite serbu MELANTAK STEAK HUB !!!




ok la sampai sini je ....bobbbyeeee....jumpe lagi di lain n3

Wednesday, 19 August 2015

TAK TAHU NAK TULIS TAJUK APE????

 khamis   20 ogos 2015


Assalamulaikum umat dunia dan salam kasih sayang....



 Memula akak nak ucapkan terima kasih pada cik epal merah sebab sudi polow blog akak yg suam2 kuku ni....tak lupe jugak pada semua kawan2 yg banyak memberi akak perangsang untuk terus mancatit di sini....walau kalian jauh di mata namun terlalu dekat di hati....terima kasih sekali lagi....ni menu sarapan akak pagi tadi....roti potong dengan sardin extra bawang dan cilipadi...mineral kopi satu mug....alhamdulillah kenyang....si mak enon akak just rebuskan hotdog je....tiga batang abis pulak minah tu makan pagi tadi....tak dapat akak nak celah bedah langsung...tengok2 dah licin...lapo gamaknye dia...tadi pon akak bubuh nasi sesenduk makan dengan kuah sotong goreng pon licin minah tu makan....mintak2 lepas ni berisi la sikit badan dia baru sedap akak nak kunyah2....hahaha

Mangkuk tingkat yg berisi nasi,sup kentang suun,ikan goreng dan sambal belacan....ni untuk mak akak yg tak berapa sehat semalam...laju2 akak masak dan terus hantor ke rumah mak...dekat je rumah mak....akak jalan kaki je dengan si mak enon....tapi minah tu sama je kekwatnye dengan abang ngah....baru jalan sikit dah merungut2 kepanasan....hari ni akak telepon pagi2 mak dah masak nasi dan lauk...alhamdulillah...ada le kurang skit demam nye tu....jap2 lagi akak nak pi jenguk dia....

Lauk hari selasa....cik boss berkursus selama tiga hari sejak isnin....jadi tiga hari la dia tak balik makan....akak masak gak macam biasa....ketam cili,bendi tumis dan telur dadar....yg pegi kursus tu dah tentu2 la dapat makan sedap2 kat hotel....yg tinggal kat rumah ni kalau tak masak ape pulak yg nak di makan....kalau la rumput kat tepi2 rumah tu sedap cam caesar salad...bole gak sambil2 baring tu meragut....hahaha....tak gamak le akak jadi kambing...jadi laju2 masak mana yg ada tu....kikiki


 Rumah ni sunyi betol bila abang ngah takde....mamat  ni wakil sekolah ke sepang ada pertandingan bicara berirama peringkat kebangsaan....moga sukses warga seri tanjong...naik kematu telinga dia dengo mak apaknye  membebel dengan macam2 pesanan....hahaha....ntah dia ingat ke tak tu....semalam sekali je dia call akak janji malam nak call lagi tapi hampeh....dia terlupe le tu...melayu mudah lupa sungguh....esok balik le tu....rindu dah dengan dia....kikiki....anak jantan tunggal...dia la madu dia la racun....esok kak long pulak ada rimup sampai sabtu....sunyi la balik rumah ni....macam mana la nanti kalau anak2 akak dah masuk asrama...mati kutu terus agaknye akak nanti....nasib la ada si izara buat peneman lawan cakap dan lawan gaduh....kikiki...indah sungguh perancangan yg Allah susun.... :')




ok la sampai sini je...akak dua tiga hari ni mood tak berapa nak cantik....masih terkejut dengan pemergian kawan akak yg mengidap kenser rahim...pastu baru dapat kabo yg dua jiran belakang rumah akak ni pon baru di sahkan mengidap kenser perut dan darah....seorang berusia 50an dan sorang lagi baru 14 tahun....arwah ayah akak dulu pon meninggal sebab kenser usus....moga meraka terus tabah dan kuat melawan penyakit...moga kesembuhan jadi milik mereka....

Monday, 17 August 2015

BBQ DALAM RUMAH

isnin   17 ogos 2015


Assalamulaikum dan salam mesra.....



Kat n3 sebelom ni kan akak ada cerita yg kenkonon akak ada buat bako2 sikit makan anak beranak je....kak long yg beria2 suh buat....sebabnye dua minggu lepas cik boss bongkar2 barang dalam stor sekali bole pulak terkeluar dapo karen yg akak pon dah lupe kewujudan beliau dalam stor tu....kikiki...tak pernah guna pulak tu...puas akak pikir bila masa pulak akak ada beli benda ala ni...last2 baru teringat tempat bako2 tu kiteorng dapat percuma lepas puas kecek2 tokey kedai masa beli peti ais lapan tahun dulu.....lama gile beliau duduk betapa dalam stor....kalau umur camtu dah sekolah darjah dua....kikiki...nasib elok je lagi dalam kotak....


 Ni je pon bahan2 yg akak siap kan untuk di bako malam ahad lepas....abang ngah siap tak konpiden takut tak cukup....mamat tu memang sume nak banyak je....dasar petamak....akak buat donno je malas nak melayan ....kambing, ayam dan hotdog....

 Akak buat kuah black paper je untuk cicah2....ayam je akak perap sikit dengan bawang putih,madu,sos tiram dan sikit kicap...daging kambing akak biarkan kosong camtu je baru best makan dgn sos black paper....akak main boh je masa buat kuah ni....semua yg ada akak curahkan gituuu....nasib ok je rase dia....kikiki

 ok set table siap2 sebelom upacara bako2 di mulakan....nasib baik panjang nyawa tempat bako karen ni kalau tak merasa bako dan makan bediri depan dapo gas memasing....hahaha....kiteorng bako kat meja kecik dapo je...buka pintu dapo luas2 sebab takut berasap ke hape time membako....sekali tengok2 langsung takde asap sikit pon....bagosnyeeee

 Ayokkk...anak2 jom kite bako...kite bako...kite bako dia!!!  hahaha....ini macam sudah bagos lepas ni tak payah pi makan kat seoul garden dah...makan kat rumah lagi best...bole cakap kuat2...gelak kuat2....bole duduk besila atas kosi sambil pakai baju kelawor....hahaha.....selain bako2 bole gak rebus2 cam stimboat tu....lain kali kite buat camtu pulak ye cik boss...

 Muka belagak abang ngah seolah2 cam nak mintak penampo sebijik....hah! makan2 kan main dia risau takut tak cukup...last2 tak abis pon...hotdog cheese tu je yg abis...lamb dengan ayam separuh je mampu di makan...tersandar kenyang sume semlam....makan sambil borak adalah best...riuh dapo akak malam tu....bagi akak tu kebahagian...tak payah hotel lima bintang...walau di ceruk dapo sekali pon...kalau kite pandai cipta kebahagian pasti jumpa.... betol tak?  (abaikan rak sabun akak kat belakang tu)

Ok ni gambor last....hahaha...saje bako line...best pulak makan bako2 camni....nasib baik cik boss jumpe dapo ni kalau tak sampai bila2 la dia duduk free dalam stor....sekarang ni dapo camni lagi cantik bentuknye...siap bole bako dan rebus pada masa yg sama....harga bole tahan mahal gak...paling murah akak pernah tengok hari tu rm180 kalau tak silap....yg akak punye ni fesyen lama tapi tak kesah la kan janji bole gak pakai....lamb,ayam dan hotdog tu akak beli dalam rm35 je...tu pon tak abis....kalau makan kat restoren seratus lebih gak terbang....jimat....jimat


ok la sampai sini je...bobbbyeeee....jumpe di lain n3

Sunday, 16 August 2015

PENANTIAN ITU SATU PENYIKSAAN

ahad  16 ogos 2015


Assalamulaikum dan salam hormat....



Takde la siksa sangat pon...duduk dalam kete sambil bukak ekon beso2 tumpu kat muka...hehehe... lelah sikit melayan kerenah mak enon yg sekejap ke depan sekejap ke belakang je....cam hape je gaya dia membosan dalam kete lama2....saje je tajuk nak tulis gempak2 camtu....kikiki....salam ukhwah  pada  Wawa  dari blog cerita vitamin Wawa  dan Sham dari blog cerita tanpa suara...terima kasih sudi singah dan polow di blog akak yg serba tiada ni...lepas ni akak polow korang balik ye....seronoknye bila kawan2 kat sini dah bertambah....


 Memula akak menanti abang ngah kat depan sekolah dia....janji keluar pukul 12 tengahari tapi last2 lajak sampai ke pukul 12.45 tengahari...pukul 11.45 kiteorng dah menebeng kat depan sekolah...jadi merasa la duduk melangut dalam kete sampai sejam....nampak tu akak senyum je tau sikit pon tak marah....hahaha....padahal....sendiri mau ingat

 lepas abg ngah keluar terus cik boss pecut nak amik kak long kat sekolah ...????....sekolah ????....alahaiiii...sekejapan bole pulak akak lupe nama sekolah ni...padahal selalu je sebut2....maaf le otak tak berapa berhubung pulak hari ni...kikiki....janji abis pukul satu tapi pukul 1.50 baru le nampak bayang minah tu....nangis dalam hati...nasib ada belikan si mak enon air kotak dengan kacang baru le aman sikit....ok2 dah ingat...nama sekolah tu Munshi  Abdullah....hahaha...dia ada progam rimup kat situ....


Selain membosan duduk dalam  kete lelama....yg benor nye akak dah kebuluran...tahap kebulur akak time tu punye la genting sampai rase nak je aku smackdown bebudak sekolah yg lalu lalang bawak  bekas makanan sambil tersengih2....hahaha....melampau2 kebulur nye akak time tu...mengada2 nye perot boyot akak ni...time pose hari tu tak pulak sampai camni...terus tumbuk perut sendiri....laju2 setuju bila cik boss cakap nak makan kat kedai nasi ayam penyet yg baru je buka kat Jusco melaka......laju gile pilih makanan memasing dengan harapan cepat le makanan sampai....

 Hampeh dik non....setengah jam tunggu pon tak sampai2 lagi...melangut le menunggu....air pilihan akak dengan bang ngah....teh botol...tapi dalam kotak....camni rm4.90...cam mahal kan...kak long order air "Soda gembira" tak tahu la minah tu semalam gembira ke idak lepas minum???


Sup daging....daging lembut empuk...bole le cuma rase kuah je cam pelik sikit....rasa kunyit tu kuat sangat...rase cam hirup sup kunyit je...memang resepi asli kot...bole la masih bole telan....lagi2 perut tengah lapo sume main sumbat je....hahaha...makan kunyit pon bagos benornye


 Akhirnye sampai gak makanan kieorng....cik boss dengan bang ngah order pecal lele,kak long ayam penyet panggang dan akak order empal penyet(daging lembu)....tetiba bole pulak nasik putih abis jadi diorng tukar dengan nasi ayam....memula akak punya reaksi....APA KAH????  tapi mengenangkan perut dah merintih2 kelaparan akak setuju jelah...sedap gak rupenye....kikiki....sebal dalam hati sebab servis lambat...tapi segala2nye terubat bila sambal yg merah2 delima tu...sedapnyeeee....ya hampun...memula rasa manis2 je mase kunyah dah hujung2 baru pedas dia terasa...menyengat2.... pekena pulak dengan sup panas2 rasa cam nak tempeleng je muka orang sebelah....kahkakah....tak keruan akak...punya la pedas...kalau orang putih makan sambal kat sini koma terus gamaknye diorang....hahaha....pedas2 pon makan jugak sebab sedap...air pon akak main rampas je mase mak enon tengah minum semalam....lambat bebeno dia terhegeh2 menyedut...mak ko tengah melinjang pedas ni tau tak !!!

Cam nak order air lagi tapi tak jadi sebab air dia mahal....hahaha...kudukut....laju2 beli air mineral sejuk kat luar mengogop cam hape....kembong terus perut akak sampai malam kenyangnye...yg cik boss siap sakit2 perut hari ni....kikiki...dia paling banyak makan sambal semalam....lepas makan tak singah memana pon terus balik...mulut rase tebal cam kak nita je lepas tu....hehehe



Hari ni pon akak tak masak sebab pi kenduri kat rumah kawan...macam2 akak sebat...kenyang dah perut...cuma malam ni ingat nak buat bako2 sikit makan anak beranak je...kak long sebuk suh buat....ni akak baru balik dari giant beli binatang yg nak di bako memalam kang....pasal tu esok jelah akak sambung cerita ye....


bobbyeeee...jumpe lagi di lain n3









Thursday, 13 August 2015

DI PENGHUJUNG SYAWAL

29 syawal   jumaat  14 ogos 2015



Assalamulaikum dan salam kasih sayang.....


Cam sedih pulak nak tulis n3 ni....srotttt...sroootttt...(bunyik efek hembus hingus kat tisu)  esok je dah last raya dik non....cam tak puas je rayakan....akak masih terindu2 lagi bulan pose...walau pon badan letih tapi dalam hati asyik berbunga2 je buat persiapan raya....bersemangat gile time nak masak juadah berbuka....badan penat tak hengget pon tolak tepi...yg penting juadah berbuka anak beranak meriah gitu....lepas masak baru sambung rasa letih balik...merangkak2 cam biawak cari katil nak rehat....hahaha....moga bertemu lagi dengan ramadhan tahun depan.......


Baru perasan ada gambor ni dalam henfon akak.....akak ingat nak cuci gambor ni dan simpan....siap mak enon tiru gaya akak yg tak tahan tu....muka pon kan mahen control lagi....hahaha....nampak sopan sangat mak enon dalam gambor ni....dia dah beso nanti mesti gambor ni bawa kenangan pada dia dan akak....srottttt....srottttt....nanti nak tulis kat belakang gambor  "pagi syawal 2015"

 Malam2 terakhir ni kat tempat akak dah sunyi sepi dari bunyi mercun dan bunga api....mercun pon dah takde orng jual lagi....duit raya bebudak jantan pon dah abis gamaknye....dah hilang satu lagi kemeriahan raya....indahnye cahaya bunga api yg berwarna warni.....srooootttttt
 Rindu dengan bau manis dan wangi sirap pandan....kak long suh akak buat lagi tapi saje akak tanak buat....nak buat time raya je setahun sekali....biar sirap pandan yg manis dan wangi ni jadi sesuatu tradisi istemewa untuk di kenang.....sroooottttt

Dah tak payah kecoh paksa  kerah anak2 dan cik boss mengemas rumah lagi....karpet raya pon dah bole di gulung dan simpan...taun depan bole di bentang balik....balang biskut raya dah bole di cuci dan simpan dalam lemari....tak best nye perasaan ni....sob...sob...sob....kalau la masa bole di putar nak je akak ulang balik bulan pose dan raya....akak takan ubah ape2 pon hanya nak menikmati saat2 gembira bersama keluarga tercinta sekali lagi....betapa istimewanye perasaan kite menyambut ramadhan dan syawal kan......


selamat tinggal syawal.... :')





Wednesday, 12 August 2015

LAUK OH LAUK

 28 syawal   khamis  13 ogos 2015




Assalamulaikum dan salam hormat....


Ehem! ehem! ehem!....amacam hari ni kawan2 sehat ke?  mintak2 sume sehat2 la hendaknye...akak sehat je cuma lepas up n3 semalam dalam hati ni ada sentap2 skit la....kahkahkah....ko dah gile ke ape linda oiii!!! sendiri tulis sendiri sentap....hahaha....malu akak dengan diri sendiri...(lari2 tutup muka masuk stor bawah tangga)  ;p

Wah!!! ada kemajuan laaaa....ni lauk semalam...beria2 akak masak...asam pedas ayam, tumis tauge campor asparagus,tempe goreng ,ayam goreng dan baki ikan kelmarin....kembang kencup hidung masa hidang lauk ni sebelom cik boss balik....sekali....bole mamat tu tak balik makan semalam...dari hidung kembang kencup....terus jadi kembang tak kencup2 dah....pastu ada efek api keluar menyembur2....hahaha....apa la mamat tu kite siap bersungguh2 masak semlam bole pulak dia tak balik makan....

 Ni menu lauk hari ni...hidang cepat2 sebab nak snap gambor sebelom cik boss balik....hari ni takde la masak beria cam semalam....tapi masih di kire ada gak la kemajuan di situ....kikiki....ikan parang bako,rebung lemak cili padi,air asam dan asam pedas ayam belen semlam....lepas amik gambor akak duduk tenun je lauk2 ni...dah tak sabo2 nak makan....mana la cik boss ni tak sampai2....kalau dia tak balik lagi hari ni tak tahu la hidung akak keluar ape pulak lepas  ni....hahaha....kalau keluar emas ke best gak kan....selalu dapat timah je hari2 time melombong tu....hahaha....ape keji beno perangai ko linda cerita kotor2 depan gambor lauk.....kahkahkah

Kite close up sikit gambor ikan parang bako ni....akak bako camni je...takde kerajinan nak hidupkan arang bagai...pastu rumah akak takde kuali ajaib semua tu....T__T  bako atas dapo je pastu alas dengan kuali leper dan kapit ikan dalam besi ni...senang nak balik2 ikan bila dah masak....akak anak beranak memang suka ikan parang bako kunyit hidup....masakan orang dalam pantang...tapi napa masa akak dalam pantang itu hari takde plak rase sedap cam gini gamaknye....heran ni....hahaha....kali ni akak siap masukkan lada hitam lagi ko....bersungguh2 cik boss makan tadi...dia yg pesan suh bako ikan ni nak cicah dengan air asam.... sapa tak penah bako camni meh akak tuliskan resepi kat sini .....senang sangat2 sesekali kalau buat camni mesti sedap selera....


ikan parang (atau apa2 jenis ikan yg kite suka)
satu buku kunyit hidup besar ibu jari
satu sudu lada hitam
sedikit garam

*Tumbuk semua bahan di atas sampai lumat dan lumur pada ikan yg dah di cuci bersih...renjiskan dengan sedikit minyak masak dan bako mengikut cara masing2.


kuah asam
ais asam jawa pekat secukupnye
cili padi
sesudu kecil belacan bako
bawang di racik halus
sedikit garam

*tumbuk cili padi,belacan dan garam sampai hancur dan camporkan kedalam air asam....masukkan bawang yg di hiris dan kalau hingga sebati.


Malam tadi masa tengah lepak2 tengok tv dengan cik boss akak saje buka cerita pasal lauk2 yg akak masak....saje je akak buat2 tanye ok ke akak selalu masak cincai2 camtu...sekali cik boss cakap ok la tu tak payah masak banyak2 jenis pon sebab akak anak beranak tak geti makan campor2 lauk...kalau ada sejenis dua tu kira sedang elok la tu....kang masak banyak jenis tak habis membazir tambah cik boss lagi....yelah akak menurut perintah....yahooooo!!! pasti tak payah akak beria nak masak banyak2 jenis...bole la akak malas2 cam selalu....hahahaha
.


ok la sampai sini je....bobbyeee...jumpe lagi di lain n3