sila klik sini

Thursday, 30 July 2015

REZEKI JADI TETAMU DAN MENYAMBUT TETAMU.....

15 syawal   jumaat  31 julai 2015


Assalamulaikum.....


Hallo saudala saudali cikebom cikebom....happy2 sebab malam ni sampai ahad banyak gila jemputan ke rumah terbuka dan jemputan kawen jugak....horeyy!! esok bole gantung piuk belanga sume....ko rehat ye piuk kuali sume hakak kasi coti....kuikuikui....

Taun ni korang sume buat tak open house? ....kalau korang duduk kat kawasan2 melaka ni sudi2 la jemput hakak ni....kahkahkah...tara malu ini pompuan....akak rasenye taun ni tak buat kot...sapa yg rajin terjah tu akan akak terima dengan gembira....

 Open hause rumah wak Jalani....jiran satu jalan dengan rumah akak....walau pon dekat je tetap pepoyo datang naik kete....hahaha...dasar lemak berlapis laki bini tetap takmo jalan kaki....kat rumah wak ni akak dok pulun makan sambal sotong kembang dengan mee goreng...yarabbi...yarabbi...sedapnyeeee....terkenang2 sampai semalam akak masak gak sambal sotong kembang....tapi tak sama pulak rasanye.... T___T

 Ni Open hause sabtu hari tu tapi rumah kedua....yg rumah pertama akak langsung tak snap gambor sebab dah lapo gilos....mengigil senduk ketupat dengan rendang....yarabbi...yarabbiii....lagi sekali sebab rendang ayam kampong tu sedap sangat....rendang khas masakan abng Mat Kassim hokey sekarang orang jantan masak lagi sedap dik non....macam nak mintak resepi tapi ku malu....hahaha....nasik daging dan ayam kicap pon meletop2 rasenye....salute la dengan orang jantan yg pandai masak ni....cik boss akak pon pandai masak tau jangan memain....dia pandai masak air.....mekasih bang selalu tolong jerang kan air.....kikikiki....dalam gambor atas ni rumah akak Ani dan abang aris jiran mak akak selang empat rumah je....kat rumah dia lagi gilos memacam makanan ada....tahu bako,jagung rebus,ketupat rendang,roti jala kari ayam,laksa penang dan bermacam2 lagi yg akak tak sempat pon nak tengok....akak makan dua keping roti jala,dua ketul hotdog bako dan secawan jagung rebus campor susu....gosok perut  ;p

 Turun je kete kat paking rumah tetiba jiran sebelah abang Rizal dan kak nor dah sound suh datang rumah dia pulak....jalan sambil seret kaki dengan perut....hahaha....jiran kesayangan ni mesti kene pegi gak walau pon perut dah melendut....sampai sana pakse kak long dengan abang ngah makan sesikit...last2 cik boss pon terjebak sama....hahaha....akak dah tak mampu dah kalau makan gak time balik rumah tu kene berusung sebab nak jalan pon tak larat....bole bayang tak betapa kenyang nye akak time tu....malam ni ada satu open house...esok ada dua keje lawen dan satu open house...ahad ada dua jemputan gak....gosok perut lagi le gamaknye....agagaga...sambil2 tu tunggu2 gak jiran yg sebelah lagi ni jemput open hause....ehem2 kak jue taun ni tak buat open hause ke???....hahaha...tara guna sebuk suh orang buat makan2 ye linda!!! rumah dia lawa bersih je sume tersusun suka kalau dapat pi menjemah....hahaha

 Ni pulak antara menu yg akak masak semperna menyambut kedatangan tetamu ke rumah akak....masak simple2 je ...tu pon nasib tetamu bagi tau nak datang kalau yg datang tu main terjah je nasib ko le....kunyah le biskut gaye dangan ayor sirap sambil nangis....hahaha...tetamu ni datang dengan cerita yg menyejutkan....rupe2nye isteri dia dah setahun menderita penyakit kenser rahim....Allahuakbar....terkejut akak dengan cik boss...dah bahagian dia...nasib la somi dia ni tabah dan bertanggungjawab....moga keluarga ni tabah dan di permudahkan...

 Masak spegetti ni masa kakak sepupu datang....tiga hari lepas....anak mak ngah akak yg duduk selang serumah je....kebetulan pulak dua tiga hari sebelom tu anak jantan dia yg baya abang ngah tu sebuk suh dia masak spegetti camni....dah rezeki ko bulat bole pulak busu tergerak hati nak masak....kalau dah kata darah daging mesti ada je gesa tu dalam hatikan....

Selain spegetti akak hidangkan karipap sardin dan ayak oren .....sori tetamu akak nampak kaki je....kikiki....tak dapat borak lelama sebab kawan2 dia sebuk nak datang beraya kat rumah dia jugak....hentak2 kaki terus kat situ sebab tak dapat nak jadi jemah lelama....hahaha...pastu ada gak kawan2 kak long dan abang ngah datang tapi haram akak tak snap gambo....akak order je nasik lemak bungkus kendian goreng kan ayam dan bakokan puding roti....sayang pulak tak amik gambo....mungkin kat henpon kak long ada kot....



Korang pon mesti meriah dengan jemputan rumah terbuka kan....akak tengah rancang nak buat majlis makan kocik2 je untuk kumpulan GAGAK HITAM....kahkahkah...ye akak la salah seorng ahli kumpulan kelab tu....jadi jangan memain ye dengan akak.....hahahaha...berapa kerat jelah ahli yg terkumpul setakat ni....kak atie,kak suria,kak ida,kak ila,kak lin dan akak sendiri merangkap banedahari yg tak berlesen gitu....ingat nanti nak buat makan2 secara potluck baru meriah skit hidangannye.....kalau sape2 nak join club tu cecepat isi borang ye.....


Ok la sampai sini je...bobbbyeeeee....jumpe di lain n3


Yg benar sebenar benarnye takde yg tak benar melain kan benar sesaje,
Bendahari tertinggi kumpulan gagak hitam

;p;p;p;p;p

Tuesday, 28 July 2015

KENAPA CIK BOSS!!!?? KENAPA!???

13 syawal  rabu  29 julai 2015

Assalamulaikum dunia dan salam hormat....


Wah!! tajuk je dah bikin suspen kan....kuikuikui....tak pasal2 pepagi tadi akak terpaksa jadi penceramah bebas tak berbayor....tapi kalau cik boss terbaca n3 ni dan teringin nak bayor...silakan...pembayaran sacara tunai amat di galakkan....cek2 sume tu teman tak mandang ye....eh!!! intro terpanjang pulak ;p


Akak ni bukan la suka nak membebel kat cik boss pepagi hari ....bergaduh apatah lagi....tapi jiwa akak ni bole jatuh sakit kalau tak sound dia seround dua tentang rutin cik boss yg akak baru je perasan sejak dua tiga hari ni....selalunye dia akan bangun dalam pukul 6.15 pagi untuk solat....kemudian dia akan lepak2 kat sofa sementara tunggu anak2 siap nak pi hantor depa ke sekolah....dalam pukul 7 pagi akak akan turun buat kan sikit sarapan untuk kak long dan abang ngah....lepas tu laju2 naik atas sebab takut mak enon terjaga dan mengamuk bila sedor mak dia takde kat sebelah....time mendaki tangga la baru akak terperasan rupe2nye selama ni cik boss rajin buka pintu grill dan pada masa yg sama pintu sliding pon tak berkunci!!!  Watdehekkk!!!  semalam masa akak terperasan tu terus laju2 akak pi kunci pintu grill tanpa suara....akak just gunakan aura jelingan maut kuasa tujuh dengan harapan cik boss paham2 sendiri.....sekali pagi ni akak tengok grill dah ternganga dan pintu sliding pon tak tutup rapat....terus senak dalam perut akak dik non....rasa nak meratap kat kaki dia sambil jerit..."kasimmmmm.....kasimmmm....ko kenapa kasimmmm!!!??"  tak terkata akak jadinye....apa la tujuan cik  boss buat camtu? ....akak syak dia ikut petua orang tua  "buka pintu rumah pepagi hari supaya senang rezeki nak masuk"  petua tu zaman dulu kala bole kite ikut cik boss oii!!!  Zaman sekarang jangan di buat sebab di khuatiri bukan rezeki yg masuk tapi BALA!!!

Dah la pintu grill ternganga pintu sliding pon tak kunci ....senang sangat la keje penyamun....silap2 kalau penyamun tu islam siap dia bagi salam time masuk tu.....ialah dia takmo syaiton ikut masuk sekali....padahal....dia tak sedo dia la syaiton kepada bapak syaiton....kalau korang nak cop akak paranoid ke...penakut ke...sukati....yg penting akak memang selalu berjaga2....sekarang  penjahat ramai sangat....bersepah2 tengah menanti peluang je kekdahnye.....kalau cam akak ni yg memang jenis berhati2 tapi terjadi gak perkara yg menakutkan tu....kiranye tu dah memang bahagian dan ujian untuk akak le gamaknye.....tapi kalau cam cik boss ni sesaje dedah pintu tanpa sikit pon perasaan curiga...tu memang menempah bala percuma.....pasni akak nak suh dia tengok video2 kes pecah rumah kat you tube banyak2....mintak2 lepas tu dia jadi paranoid cam akak gak.....kahkahkah....sia2 je akak selalu doa mohon di lindungi dari manusia kejam dan syaiton yg direjam...sebab hujung2 cik boss siap dedah2 pintu tanpa sebab....sekali lagi rasa cam nak meratap kat kaki dia..."kasimmmmm....kenapa ko ni kasimmmm?!!!"

Sebelom dia pegi keje pagi tadi akak cakap lagi baik2 dengan dia....terkebil2 je mata cik boss...tak tahu la dia amik perhatian ke tidak sebab tetibe dia tanya pasal jamban pulak tadi.....Hai la cik boss kalau kecik lagi bole gak di jentik2 tangan tu...ni dah besor panjang kang kalu ku jentik ada yg sedor2 akak dah kat sepital pulak....agagaga    *tak kelakar je jangan nak gelak2 cubit mulut tu nanti*
Takde gila le akak nak pi jentik cik boss tak hinggin akak jadi isteri durhaka....akan cuba slow talk je dengan dia inshaa Allah nanti dia ok la tu....suami isteri kan kene banyakkan komunikasi baru aman sentosa gituuuu.... :p






"Apa la ayah ni suka sangat dedah2 pintu...ibu tu dah le gila sikit2 nak meroyan kan dah kene ceramah pepagi buta....kikiki...padan muka ayah nasib pagi tadi Ala buat2 tido kalau tak dengan Ala pon kene ceramah gak" kahkahkah....macam mak jemah sangat minah ni bila pakai tudungkan...kikiki



ok la bobbyeeee....jumpe di lain n3




Yg benar,

pompuan berjiwa kacau....;p







KISAH RAYA KAMI HARI KE3 (EPISOD RAYA SAMPAI LEBAM)

12 syawal  selasa  28 julai 2015


Assalamualaikum dan salam hormat.....


Jom le sambung cite2 raya...kali ni akak kongsi kenangan raya ke3 dengan famili kat pontian pulak....pepagi masing2 dah semangat mandi dan bersarapan....anak2 akak dan sepupunye suka suki buat onar pagi tu...memekak je diorng sume...akak pulak yg jenis 'pi lantak le ko situ' terus buat dono dan menikmati sarapan pagi dengan suasana tenang gituuuu..... ;p

 Baju yg akak pakai lepas pikir gile2 sepanjang malam sampai akak tak tido....kahkahkah...(takde maknenye akak le orng yg paling awal terbongkang tido) memula  akak ingat nak pakai baju kurung yg bermanik2 tapi bila di pikir secara logik cam tak sesuai pulak....mesti tak selesa melengas2....dan akhirnya akak buat keputusan yg tepat bila pakai blouse simple ni....pastu gambo ni akak up kat ig dgn caption "tolong jangan lukai aku"....tetibe...ramai pulak jemah dok pm tanye...dah kenapa dengan rumah tangga akak? akak bergaduh ke laki bini ?  Allahuakbar!!! yg benornye akak tengah becakap dengan kasut antik kat kaki tu hah....dah uzur bebeno rupe parasnye....dah le akak lupe bawak kasut baru....pujuk2 dia supaya bertahan sampai akak abis jalan raya kekdahnye....takde kene mengena dgn rumah tangga akak dik non oiiii!!! kalau akak gaduh pon laki bini takan le akak nak masukkan dlm ig....tapi terima kasih gak la pada mike2 sume sebab ambil berat dengan hakak ni hah.....

Snap gak sepam dengan satu2nye biras pompuan kesayangan akak ni....sapa lagi kalau bukan si saripah pemilik blog sweet memories...dia la orng nye yg memupuk minat akak dalam penulisan blog ni....dia dah power dlm dunia blog folower pon ramai bukan cam akak yg serba tiada ni....kikiki...taun ni cam tak banyak kite amik gambo sesama kan pah....memasing sebuk bebenor kekdahnye...

 Kak long melaram mini kurung dari kain sari....mase memula beli tu cam tak cantik je kainnye tapi bila dah siap jadi baju cantik pulak kejadiannye....kalau pakai yg kaler terang2 sikit mesti lagi meletoppp....taun depan minah ni cakap sume baju kurung nak buat pakai kain sari....lantokkk la janji happy sudah...rumah pertama yg kiteorng terjah dekat je...sebelah rumah mertua akak je pon...jalan raya sambil menziarahi mok teh yg terlantar sakit....bertuah mok teh sume anak2 dia bergilir2 dok menjaga dia....kat rumah petama ni idak le akak bergambor hormat sikit la pada yg tak sehat kan....macam yg akak cakap la bukan semua orng bergembira di hari lebaran kali ni.....

Bergambor di rumah ke2 ...kong asam sungguh gambo akak nampak sekerat je....kikiki....akak tak join diorng ni perabih sekut raya sebab ralit dengor cerita dari tok tentang penjajahan jepun tahun 40an dulu....tapi air yg terhidang memang terbaekkkk nak habak...jus durian belanda fresh dari ladang bukan jenis jus kordial bancuh2 tu tau....terus rasa nak minum lapan gelas....hahaha...tapi sebab malu akak sempat minum tiga gelas je....

 Rumah ke3 persingahan kiteorng hari tu.....taman perumahan kat area johor baharu....sampai2 je tengok rumah kak nor dah penuh tetamu....menyelit2 gak duduk kat tengah rumah....sekali heavan gile duduk situ sebab dekat dengan aircond....kat rumah ketiga ni la akak jamah SIKIT makanan....muka senyum je tengok laksa johor dalam piring tu....sedap gilos...kak nor masak ape2 pon mesti sedap punye...bekas tukang masak katekan...campak2 kacau2 sume menjadi....maceh kak nor sudi menjamu kiteorng....


 Ni kiranye rumah ke5 dalam senarai tapi mase kat rumah ke4 tu sekeping gambo pon tak snap sebab sampai2 je terus akak melengkau mcm ulau atas pagau....terus keluar slang melaka hakak...singah rumah saripah mesti kene carik bantal....kate rumah hadik ipor kan mesti la buat cam rumah sendiri kekdahnye.....abaikan seluor cik boss yg senteng tu dia baru keluar bilik ayor...dari kiri adik ipor akak si noi dan sebelah dia mak mentua akak puan hajah saodah... ;p

 Masa kat rumah mak saripah ni  memang akak dah tanam azam dalam hati takmo makan tapi bila tengok tuan rumah dah bersusah payah hidang makanan...moh le kite jamah sesikit....sesikit konon...padahallll.....hahaha...tengok  part hujung tu dah ada tetamu menanti giliran nak makan jugak...mekaseh makcik sudi jamu kiteorng susah2 je....

 Ya Allah sopannye!! anak sapa la ni???  haktuiiih!!!  suka pulak akak posing2 camni bila bergambor...bajet ayu sambil tenun2 makanan....kak long yg rajin tolong snap...macih minah senget!!
Ok please jangan muntah....kahkahkah...ni gambo rumah ke6 kat felda cahaya baru masai sana nun....sumpah perut dah santak gile mase tu tapi camne ntah kaki akak cam di tarik2 pi senduk laksa johor yg sedap tak henggat tu....akak cam terpukau sambil mendengar suara halus dan germersik memanggil2 nama akak dari dalam piuk....."lindaaaaaa.....lindaaaaa.....mari ke mari lindaaaaaa....mari makan kami lindaaaaa......" gitu la bunyik pangilan misteri tu dik non.....ok fine! kalau tanak percaya sudah....kahkahkah


Sepatutnye destinasi kiteorng di teruskan lagi sampai ke kota tinggi tapi terpaksa di batalkan sebab badan dah rasa lebam semacam je ni....pukul 9 malam baru sampai rumah pontian.....doa banyak2 dalam hati moga2 takde la tetamu malam tu sebab penat sangat rasa nak demam pon ada.....nasib Tuhan mendengar doa akak sebab memang takde pulak tetamu malam tu....

Dah siap2 mandi sume sempat la akak melayan bebudak ni main bunga api ....tak layan hape pon benornye akak duk perati je....tak jauh depan rumah mertua akak ni ada  kawasan perkuburan lama...kadang2 akak terlupe tapi bila teringat tu tetibe merinding bulu roma akak....hahaha....dasar pengecut.....


ok la sampai sini je.....bobbyeeee...jumpe di lain n3




Thursday, 23 July 2015

KISAH RAYA KAMI (raya ke2 2015)

8 syawal  jumaat 24 julai 2015


Assalamulaikum dan salam hormat....


Raya ke2 akak sama je cam taun2 sudah...pepagi kalut duk bungkus kain baju nak bawak balik kampong...ntah ape fesyen ntah suka benor bungkus baju saat akhir....sebelom tu akak dengan kak ngah dan kak zah goreng mee sekuali besor buat sarapan....kiteorng kan ramai  kene goreng dalam kuali beso terus....kikiki....bila dah siap masak pepandai le korang datang bawak pinggan cedok mee sendiri...takde istilah nak berhidang2 bagai....keluarga akak memang sempoi camtu...lepas makan memasing pandai basuh pinggan dan cawan sendiri....jadi tak banyak le pinggan mangkuk berlonggok....sarapan dan sambung borak2 lagi kat dapo....happening sangat2 buka cerita  kisah dulu2 dan ketawa sampai keluar air mata....antara kenangan yg akak rindu2 kan selalu....sumpah akak sayang semua adik beradik akak....moga Allah panjangkan umur mereka,murahkan rezeki mereka dan di sembuhkan segala penyakit...aminn

 Lepas kalut2 bungkus segala khazanah laju2 mula kan perjalanan....tapi tak sampai 10 meter gerak cik boss terpaksa hentikan kete tepi jalan sebab akak nak beraya rumah mak sedara akak dulu....kikiki....dekat je rumah mak ngah akak ni tapi raya pertama tak sempat datang dah belah petang2 tu nak datang tengok2 rumah dia pulak kosong....mesti dia anak beranak pi beraya la tu....kiteorng terpaksa menolak secara baik bila akak sepupu nak hidangkan mee kari sebab dah janji nak makan kat rumah besan kak ngah kat kampong kandang sana nun....sori ek hakak sepupu ku sayang bukan tak sudi tapi dah janji nak makan reramai kat sana....akak sepupu masak mee kari memang sedap maklum la tokey jual mee kari katekan....lain kali kalau masak mee kari sudi2 la panggil hadik sepupu mu ni....hehehehe

 Sampai2 je kat kandang tengok sume makanan dah siap terhidang....pehh!!! macam2 ada dik non...nasib akak jaga perut dari pagi kalau tak memang rugi besor...kahkahkah....antara hidangan nye...siakap stim,hati lembu cilipadi,sambal daging,asam pedas ikan,sayor kangkung,sotong  berempah,sayor kacang botol goreng,udang besor2 godang goreng daun kari dan ayam goreng garing panas2 dannnnn mee goreng basah yg sedap kebaboom....ya ampunnn bole bayang tak macam mana keliru nye akak time tu....kalau bole sume nak makan   T____T

 Lepas makan tolong kemas2 ape yg patut....yelah tuan rumah dah separuh nyawa masak macam2 nak kasi ko makan  jangan nak buat perangai tak semengah lepas makan pakat tolong ape yg patut....lepas dah settle sume moh le buat muka tak malu amik gambor kat rumah orang....hahaha

 Bergambor dengan sebilangan anak2 buah kesayangan....homel2 nye anak2 buah busu ni...yg depan sekali tu farah,ain, sikin dan kak long....bebudak sekarang ni bergaya macam2 time bergambor...gasak situ asalkan tak melanggar hokom akak ok je.....jangan ko nak bergambor jelir2 lidah bagai ada yg busu pi dapo amik gunting kasi potong terus.....tak beraninye diorng sebab busu dia ni garang tak henggat.....


Lepas makan2 dan bergambor kat rumah abang ipin dan kak sal kiteorng pon meneruskan perjalanan balik ke kampong....jalan cantik je takde la jam sangat walau pon banyak gak kete time tu tapi mata kan mahen mengantuk bagai di gam2 ....akak kejap2 tanye cik boss ok ke tak? akak takut kang dia terlelap kes naya dik non....nasib dia ok je ...sambil2 tu akak layan gak dia borak2 tapi hujung2 akak yg mentidokan diri....hahaha....tara guna punye bini....alhamdulillah sampai dengan selamat....seronok gila bila sempat jumpe dengan keluarga ucu yem dan ucu rama (mak pak sedara belah cik boss) diorng ni anak beranak semua sempoi2 belaka....keluarga contoh gak ni sebab semua anak2 diorng berjaya dengan jayanya....inshaa Allah akan ambil sebagai panduan sikit2....elleh!! ucu yem siap pose acah2 cute pulak....hahaha

Lepas diorng makan terus laju2 akak makan....dah tak bole tahan tengok kuah soto membuak2 panas dalam piuk sambil diiringi dengan kaki dan kepak ayam yg seolah melampai2 pada akak....kahkahkah
letak kicap cili banyak2....T__T  nak nangis bila ingat2 balik ni....sedappppppnyeeeee


Belah petang tu ada lagi 3 kumpulan tetamu yg datang membawak sampai ke malam....lepas pukul 10 malam akak dah tukar unipom dan bentang toto berserta bantal depan tv....cuaca panas sangat tido depan tv gak syok golek2 sambil tengok drama raya kat astro....hehehe....tawakal je mase tu kalau2 ada gak tetamu yg datang terpakse laju2 akak seret toto bawak masuk bilik....fuhhh!!! nasib takde yg datang beraya malam tu....hahaha....ntah pukul berapa akak terletap pon tak tau sedo2 dah siang je....sarapan cekodok bilis pagi tu dengan baki soto....makan kenyang2 sebab nak bejalan raya sampai lebam hari tu....nak tahu lebam ke tak tunggu sambungan cerita akak dalam n3 lepas ni....



bobbbyeeee....

Wednesday, 22 July 2015

RIANG RIA RAYA PERTAMA 2015

7 syawal  khamis   23 julai 2015


Assalamulaikum dan salam hormat....


Sebelom baca n3 ni akak nak warning awal2 ye yg n3 ni terlalu banyak gambor....kikiki....bior le gambor berbicara katenye....selain kenangan dalam ingatan....gambor ni kirenye jadi backup files la kononnye....jadi bila tengok2 balik gambor ni setiap inci memori tu akan tertayang di ruang minda gituuuu.....bestnye raya kan....

 Hidangan yg akak sediakan  untuk cik boss dan anak2 bila balik dari masjid semayang pepagi raya tu....mesti diorng kebulur punye....macam yg akak cerita di n3 lepas...taun ni memang akak masak simple2 je ...jadi petang raya tu akak memang tak penat sangat rilek2 je....kalau dulu sepanjang hari akak akan terkangkang2 masak kat dapo....ntah ape2 jelah yg akak sebuk nak masak....nanti last2 akak gak yg hazap tak henggat dik non satu badan sakit2 cam baru lepas kene bantai....kiranye akak buat keputusan bijak taun ni....kikiki....langsir pon akak pasang 3-4 hari sebelom raya....ok tak bole sebut bab2 langsir ni nanti akak terasa....hahahaha

 Taun ni kiteorng sepakat nak pakai kaler biru gelap ni....akak suka sangat2...tetiba semua benda yg bewarna biru nampak sangat cantik kat mata akak....baju yg akak beli murah2 di first lady dah pon selamat akak kerjakan...hahaha....tambah lace dan manik2 terus nampak cam mahal sikit...kikiki....siap ada yg tanye mana akak beli baju ni....laju2 akak cakap beli kat london....kahkahkah....london konon padahal kat tesco je pon ;p


Kasi la akak can nak posing2 dgn baju murah tapi nampak mahal ni seketul dik non....hahaha...baju ni memang jenis longgar dan selesa sangat2....murah pulak tu.... ;p

 Keluarga abang dan kak ngah....diorng ni pon sporting nak join pakai biru gak....kikiki...boria sangat dah kiteorng ni....seronok taun ni kak ngah dan abang ngah beraya sebagai datuk dan nenek....sian dak raizo tak dapat beraya bersama, dia beraya atas kapal taun ni... T___T ....keje kapal camtu la...yg buat akak terharu tu dia sempat bankin duit raya akak.... terima kasih cik susah2 je ko ni...sejak bebudak ni dah berkoje akak dapat gak angpau tiap2 taun...gembira tambah sayu pon ada gak...yelah tak sedor dah besor2 rupenye bebudak ni dan terasa makin tua pulak diri akak ni....kalau tengok betol2 gambo ni jelas kelihatan ada tiga ketul pengawas sekolah di situ...kahkahkah.....larikkkkk!!!

 Ni pulak famili abang chik dan kak zah.....ok dah tau dah selama ni akak ikut perangai sapa!! nampak sangat dah memang keturunan pak lawak kan....hahaha...abang akak ni memang kelakar kalau dia takde memang terasa hambar je raya kiteorng...diorng ni semua pon kesayangan akak jugak...anak dia yg kecik baju ungu tu pon bole tahan lawaknye...cebayangkan kekecik camni dah pandai buat lawak besor sok tak tahu la camne....jom la taun depan kite join raja lawak chik....hehehe

 Ni pulak keluarga yg baru nak up kekdahnye,,,,hahaha...anak baru seketul kawen pon baru nak masuk dua tahun kalau tak silap....sume sweet je....bole pulak si bayi dhia tu hentam tido padahal kiteong ni punye bising kalah bunyik kaptebang nak landing....


 Lepas makan baru bersemangat skit nak bergambo pastu semua cari port nak mentido kan diri...perut kenyang mata pon layu je...tetiba rumah akak jadi sunyi sepi....

 Ni gambor sebelah pagi sebelom pegi ziarah pusara kiteorng serbu rumah bibik...time ni ujan renyai2 lagi...tengok muka akak yg tengah konfius sama ada nak makan atau pon tak....tengah pikir gile2 tu timbang baik dan buruk nye kalau akak makan....hahaha
 Last2 akak amik keputusan untuk tidak makan...yeahhhh!!! akak cuma makan 3 keping kuih tat je....happy2 sebab dapat melawan nafsu serakah terhadap ketupat,rendang ayam,kari kambing,serunding dan bermacam2 lauk lagi....bibik kiah masak sedap pulak tu... T___T  sampai sekarang akak tertanye2 cam mana akak bole kontrol nafsu hari tu????  (dengan bangga tepuk bahu sendiri) ;p

 Lepas je balik dari kubur kiteorng sume lepak2 kat rumah mak....menunggu tetamu datang serbu...penuh ok sampai kene duduk kat beranda....rumah mak akak kocik je anak2 cucu pon dah penuh ni kan pulak tambah dengan para tetamu...taun ni siap pakai pinggan dan cawan kertas lagi....tak tahan tiap2 taun nak basuh pinggan je kejenye...abis la baju raya ai kotor dik non....hahaha

Ni sume saudara mara belah keyel...lepas kat sini diorng datang serbu rumah akak pulak...gambo kat rumah akak sori tak sempat nak snap sebuk bebenor kekdahnye...kikiki

 Malam raya semua berlongok kat rumah akak pulak....memandangkan sume pon dah muak dok makan ketupat rendang terus laju2 akak masakkan pasta cabonara untuk anak2 saudara....feberet diorng la ni tahu sangat dah....siap je masak beratur bawak pinggan memasing...alhamdulillah sume suka...untuk mak2 budak pulak akak masakkan maggi tumis je sekuali....makan2 sambil borak...yg kat dapo kumpulan mak2...yg kat depan kumpulan muda mudi dan yg kat atas kumpulan bapak2 pulak....bestnye lepak ramai2 camni....kalau la masa tu bole di putar kembali....  :')

Lepas dah puas borak2 akak ke luar pulak melayan mak enon dan sepupu2 nye main bunga api....mak enon main bunga api sambil nyanyi lagu raya....macam la dia paham raya tu ape....kikiki


Seronoknye rayakan...tapi dalam kite bersuka ria tu jangan lupe ada je orng lain yg sedang berduka....bersyukur dan nikmati la keriangan yg ada pada hari ini sebab esok2 nasib kite ntah macam mana pulak....sama2 mohon agar terus di lindungi yg Maha Esa......selamat hari raya



Tuesday, 21 July 2015

SAYU DI HENING PAGI LEBARAN

 5 syawal  selasa  21 julai 2015


Assalamulaikum dan salam hormat....

Hamboiii!! tajuk n3 kan mahen klasik sangat ni....kikiki...tapi tak tahu kenapa setiap kali pagi raya perasaan akak memang selalu sayu....takde la menagis sampai hingus meleleh2....cuma dalam hati tu rasa sebak dan mendayu2 jew....tak tahu punca ???

 Pagi raya  tu tempat akak mendung sangat ujan turun sepanjang pagi....sejuk je cam kat cameron pulak....nasib akak bole banggun awal kalau tak memang takde la menu kuah lodeh hari tu....kikiki...cik boss orng johor jadi kuah lodeh antara menu wajib setiap kali raya....mengantor diorng ni nak gi masjid semayang raya....akak masih tak berkesempatan pergi selagi mak enon kecik ni...dia dah besor skit sok bole dah join pi semayang.....sedondon dua beranak ni....berbaju kurung biru teluk belanga.....
 Lepas diorng pi masjid akak pon kemas2 le apa yg patut....festime susun sofa camni...nampak luas kan? bosan dah asyik sama je sebelom2 ni...takde ape pon yg baru kecuali karpet dan bunga atas meja bulat tu....balang kuih raya akak dah kerah kak long susun malam raya lagi...takmo terkejar2 sume pagi2 tu baru nak buat....jadi pagi raya akak taun ni agak relek2 sikit...wat lek wat pis kekdahnye....hehehe
 Berjaya gak kiteorng menampal wall paper kat dinding ni....keputusan saat akhir...dua tiga hari nak raya baru terketor2 kiteorng dok menampal....cukup la setakat ni seploh taun lagi baru pikir nak ubah2 rupe dinding dalam rumah ni kot....hahaha....kudukut ini pompuan  ;p

 Kalau dari ruang tamu bole terus nampak sampai ke dapo....nasib dapo masak akak tak kelihatan di situ....kalau tak mesti pengsan para tetamu....hahaha....cam tongkang pecah dengan segala piuk belanga sume yg keluar....kate rayakan mesti la sume yg nak masak ....
nampak besor pulak rumah akak dalam gambor ni padahal idok le besor sangat pon....hamboiii! lantai memanco2 kilatnye....raya kate kan sume akak kerah bertungkus lumus mengemas....cetengok dua minggu lepas raya....kahkahkah....sendiri mau ingat linda oiii!!!

 Malam sebelom raya lagi akak dah keluarkan pinggan gelas susun siap2 atas meja dapo...taun ni akak rebus nasik himpit tiga bungkus je dalam 90 ketul kecik2 tu....alhamdulillah abis langsai semuanye...takde pembaziran
Kuah lodeh yg akak masak  di pagi subuh syawal...jadi rebutan seluruh famili akak tau....hahaha...sumpah tak tipu!!! kakak ipor siap pesan awal2 simpan kan untuk dia....nak tahu kenapa beliau jadi rebutan? sebab akak je sorng yg masak kuah lodeh yg lain yilek tak penah yg masak....kahkahkah....barang limited edition kan kompom la orng berebut2....selain ni akak masak sambal kacang gak....dap2 makan lodeh dengan sambal kacang...taun ni memang ni je menu yg akak masak setelah bincang2 dengan cik boss sambil tarik2 rambut....dah malas nak masak banyak2 jenis lagi pon bila dah tua2 ni kiteorng dah mula jaga pemakanan kang masak mcm2 sume nak di bedal hujung2 mesti menyesal punye....jadi masak simple dan makan pon simple saje....taun ni ucapkan sayonara pada sambal goreng jawa,serunding kepala basah dan daging masak hitam... T___T

Rendang ayam tua yg tertua di malaysia...hahaha...kan main keras daging ayam ni mesti dah tua ganyut sangat ni....berejam2 akak dok merebus tak lembut2 gak....last2 akak rendangkan aje abis kang gas satu tong sekadar nak lembut kan beliau je....nasib gigi akak banyak selamba rock je akak makan yg orng tua cam cik boss terkial2 nak kokang ayam....kahkahkah...kong asam punye bini baru je mintak mahap hari tu!!! takpe2 esok2 akak mintak mahap le balik.....kahkahkah (ketawa cam orng gila! ke akak ni memang gila???)

 Sirap pandan yg manis dan wangi....ikut tradisi mak mentua....air peberet time2 raya camni....sampaikan tetamu akak tertanye2 sirap brand apa yg akak pakai....kikiki....padahal buat sendiri je sonang pulak tu jimat sangattttt....selain sirap ni akak stanby gak sunquick dan coke tapi tak banyak le ada la dalam lapan ploh  lapan botol....ada lagi tiga botol kat dapo tu hah....bukan angkat kasi tetamu minum tapi orng2 dalam rumah ni yg sebuk minum...ehem2...termasuk le akak...hehehe

Gambor teakhir untuk n3 kali ni....dua tiga hari sebelom raya akak ada pesan kat mak yg akak nak pakai sikit daun pandan petang raya nanti....sekali dia hantor sampai dua rumpun....Ya Allah!! mak banyak2 ni nak buat ape?  sabor je lerrrr....akak kerat enam helai je pon masuk dalam sirap yg lain akak tolak tepi je...tetiba dapo akak dah jadi cam hutan pulokkk....



ok la bobbyeeee...jumpe di lain n3 nanti akak cite kisah raya pertama pulak tau.....selamat hari raya sume!!!

Monday, 13 July 2015

JOM IKUT AKAK BERJALAN KE PEKAN PONTIAN KECIL

27 ramadhan  selasa 14 julai 2015


Assalamualaikum dan salam perpaduan....


Jom tengok xtvt akak hari sabtu yg lepas  kat pekan pontian...akak dengan cik boss dok melayan mak yg sebuk buat persiapan terakhir ramadhan gituuu....tahun ni giliran raya melaka jadi tolong la bawak mak pi beli barang2 keperluan.....pekan pontian ni kecik je...tapi...semua ada dekat pulak tu dengan rumah mak mentua hakak....kalau akak penduduk sini kompom hari2 akak duk merayap pi pekan jelah kejenye....hahaha


 Pepagi tu memula terjah pasor kecik belakang court mammoth...macam2 ada...segala jenis ikan,udang,ketam,sotong sume la ada kat sini....harga pulak sikit lebih kurang je sume yg mahal sekarang ni....urut dada sambil membeli....

 Terserempak kawan lama mertua yg sama2 keje kat hospital pontian dulu...yg baju kurung ungu tu mak mentua ku dan kawan dia yg baju merah tu....kikiki....sama je saiz diorng ni homel2....hahaha...mak mentua akak ni memang rendang je orng nye kalau nak bercakap dengan akak siap kene donggak padahal akak bukan la tinggi sangat pon....homel tak mak metua kite?  ;p
Lepas dah beli segala menatang kat sini kiteorng bergerak pi pasar kering pulak...beli siap2 ketupat segera, bawang2 dan segala rempah ratus untuk masak raya nanti....akak pon siap dah beli halia kunyit sume bawak balik melaka....

 Menyingah sini pulak nak beli span je konon tapi berjam la kiteorng dok belek2 bunga....hahaha....akak dengan mentua suka bunga....hi5 sikit mak !!! ape tak sampai ? ok kite rendahkan sikit tangan ni sampai tak mak?.....kahkahkah....kong asam punye menantu berani ko kutuk mak mentua ko ye....kalau mak tahu ni kompom raya nanti kene tido kat tempat parking kete....hahaha

Benti kat sini jugak....beli 10 meter percuma 5 meter katenye....pandaikan diorng buat promosi camni....padahal kalau di di campor2 sama je hargenye cuma diorng pandai corner sana sini je...yg kite pulak bila dengor pencuma terus kelabu mata beli tak henggat....kiteorng tak masuk pon kedai langsir ni tapi pi kedai sebelah jual alatan karen2  saje menengok2....

Ni pulak time benti kat kedai cat....akak dah tak sangup nak turun dah...tengok tu muka akak merah padam tak tahan panas sangat2 cuaca time tu.....cadang nak mengecat pagor rumah mak je sebab dah nampak lusuh cat lama tu....pilihan kaler oren,hijau dan hitam....minggu depan balik raya akak snap2 gambo ye.....balik tu campak ikan2 sume dalam peti ais terus laju2 akak mentido sepam dua....badan rasa letih yg amat padahal jalan2 je pon....lepas asar baru akak bangun dan mula masak lauk untuk berbuka.....lepas dapat rehat tu terus badan rasa segor sikit



 Dah siap2 masak sume cik boss ajak pi terjah sini pulak....ni pestime akak terjah param sepanjang bulan pose taun ni....pegi awal2 sikit jadi tak ramai sangat orng....tengok tu deretan air yg membuatkan akak telan ailio sebanyak 88x .....hahaha...kahtira dah tentu2 la jadi pilihan kiteorng

Pilihan kuih pon pelbagai kat sini sampai dah tak tahu mana nak pilih....pikir sampai 15 minit last2 akak tak beli pon....hahaha...pening dah pikir tapi tak dapat buat keputusan... ;p

Yg ni pulak menu istimewa yg wajib beli setiap kali ramadhan....makanan bugis yg sedap yum3 katenye....cik boss beli burasak je yg lemak berkrim di sukai ramai....makan dengan asam pedas meletup2 rasenye....sapa sini suka makan burasak?



Itu la xtvt yg akak buat sepanjang berada kat kampong cik boss minggu lepas....panas nye pontian time tu berdenting2....mak cakap dah berminggu tak ujan...nasib balik melaka ni cuaca sejuk sebab hari2 pon ujan....mohon ujan turun di sana jugak supaya sejuk sikit bumi pontian....



ok la bobbyeeee...jumpe di lain n3....akak nak pi tanggalkan langsir jap dah bole cuci dan simpan...bekas kuih pon blom basuh lagi tu....banyak nye keje nak kene buat   T___T   nak raya kannn....jadi hadap jelah yg penting jumaat ni kite dah raya dik non.....yahoooooo!!!!