sila klik sini

Sunday, 31 May 2015

CUTI SEKOLAH DAH BERMULA

Assalamulaikum dunia....


Minggu cuti sekolah dah pon bermula....kalau yg ada anak ramai tu mesti rumah bising macam nak pecahkan...hahaha...hakak yg ada anak tiga ketul ni pon rumah dah macam hape je....pepagi tadi dah buat operasi kat bilik bawah @ bilik sembayang...operasi bersepadu punggah, pilih dan pelangkung (buang)  mainan si mak enon....hanggin je akak dengan minah ni, sume khazanah yg dah pecah2 pon nak simpan...akak buang masuk plastik sampah, dia pi kutip buh dalam kotak mainan balik....dah tetibe jadi misteri nusantara kejap tadi....hahaha....terkejut akak bila patung yg dah buang ada balik dalam kotak mainan....takan annabelle pulakkan...rupenye time akak sebuk menyapu dia pi korek beg sampah....hai la anak ape pon tak bole.... =___=
Hari ni akak sarapan maggi kari tumis je...sedap pulak bila dah lama tak makan....kikiki...masak dua bungkus je sebab kak long takde sampai rabu ni, minah tu ada bengkel  SPM selama 3 hari 2 malam kat hotel seri malaysia...sunyi pulak bila minah tu takde... T_____T sepanjang cuti ni hari2 pon dia ada kelas, nasib sempat curi2 mase nnti nak bejalan sekejap minggu depan....



 Ni lauk yg akak sempat masak hari ni...dua jenis je sebab sebuk nau mengemas serba sikit...tak lama lagi nak puase dah oiii!!! terkujat2 bila tetibe dah masuk bulan enam....cam tak caya je bape belas hari lagi kite dah stat puase....best sangat2 kan....akak masak ikan gelama goreng  taucu dan sayo tauge kasar tumis ...syukur...yg penting kenyang....

Lambat masak pon sebab sebuk dengan ni jugak....kikiki...rajin2 kan diri lap koleksi homel2 akak ni...tak mandi pon lap je....akak suka bebeno mengumpul benda alah ni dik non...cik boss tahu sangat dah....geleng2 kepala je dia tengok....sepatutnye dia bersyukur tau akak minat kumpul benda ni je...kang kalau tetibe akak suka kumpul batu bata ke papan lapis ke lagi haru kan....hahahaha.....lap awal2 sok2 nak raye tak payah lap lagi....kahkahkah...pemalas punye pompuan ;p



Akak ingat sebelom puase ni nak menjahit langsir la....bukan kain baru pon, kain 6 tahun lepas beli tapi tak jahit sampai sekarang....beli pon mase tu bulan puase gak, ada offer gila2....harge biase  rm18 hengget semeter, mase akak beli tu nagoya lelong semeter jadi rm3.80 je.....laju2 akak beli 30 meter, tapi tak banyak  pilihan warne yg ada...akak pilih kaler coklat, cantik kainnye tebal gak cukup la untuk ruang tamu dan makan tingkat bawah rumah akak....jap lagi nak try korek2 dalam kotak langsir akak....kalau jumpe kang dah bole mula potong2 nnti nak jahit senang, akak jahit terus je tak pandai nak buat fesyen nista bagai....cam rajin je akak duk merancang ni....jangan tetibe potong kain dalam mimpi je jap lagi sudah....hahahaha....bukan bole percaya sangat hakak ko ni dik non.....akak  pon tak berapa nak percaya dengan diri akak sendiri tau....kahkahkah


ok la bobbyeeee....jumpe dilain n3 wish me luck ok bab potong dan jahit langsir tu ;p




Saturday, 30 May 2015

KEJE KAWEN KEJE KAWEN HARI JADI.....

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera....



Dah kenapa la tajuk n3 akak camtu...kikiki....memang itu yg terjadi semalam, akak pergi dua jemputan  kawen dan satu majlis hari jadi anak buah sepupu....sebenonye ada dua jemputan kawen lagi tapi akak terpakse skip sebab dah tak larat sangat2 semalam....bukan penat hape pon cuma tak tahan cuaca panas sangat terus badan jadi tak menentu.....hari ni tekak akak dah perit semacam je abis tu semalam minum air batu tak hagak2, terima jelah kesan sampingan gitu....

 Ni keje kawen yg pertama akak pegi...gerak awal dari rumah dalam pukul 10.40 pagi, kenkonon nak sampai antara yg paling awal....hikhikhik....best sampai awal ni, lauk pauk fresh lagi pastu dah tentu2 la tetamu blom ramai lagikan....keje kawen ni kat pulau sebang dari rumah akak dalam 40 minit berkereta.Seperti di jangka time kiteorng sampai masih blom ramai tetamu lagi....hiphiphoreyyy!!!! hahahaha....lauk pauk sume yg sedap, lagi2 rendang daging dengan rebung masak lemak cili api....nangis bila ingat balik ....wuwuwu....candy buffet pon cantik, masih blom terjejas, tapi mase akak amik gambo ni dah ada dua ketul manusia ketot dok pulun mengangkut gule2....hahaha....selain lauk pauk ada gak kambing golek dgn cendol tapi dua2 akak tak sentuh.....mengucap banyak2 dalam hati....sambil bertabah

 Ok ni keje kawen kedua yg akak terjah....rumah pengantin ni kat krubung tak jauh dah dari rumah akak...sampai sini pukul 12.30 tengahari tetamu dah ramai....lauk pon sedap2 gak, tapi akak makan sikit je dok rata2 lauk...kat rumah ni takde candy buffet tapi pelamin dia cantik sungguh2 laaaaahaiiii.....berkenan kat pasu silver atas pelamin ni, tapi kalau bole akak nak cari kaler putih....lepas balik dari sini akak ajak cik boss singah tesco cheng kejap mencari hadiah untuk si besday girl....beli kan t shirt frozen dua helai, jadi la sebab minah tu macam mak enon gak suke bebeno dgn frozen.....


Ni hah si besday girl ....Qasseh balqis alessya azahani....main petik je akak eja nama minah ni....hahahaha...kalau silap harap dimaafkan....kiteorng panggil dia qasseh je, kejap je dah beso...qasseh ni lahir sama tahun dengan izara cuma izara lahir bulan sembilan, nnti sekolah same2 la diorng ni....bagos je dia duk bernmain dengan izara semalam....harap diorng ni jadi bestfren bile dah beso nnti.....dedulu akak dengan mak dia pon rapat, akak sepupu yg paling rapat kot...kali ni biar anak2 kami pulak duk rapat, lagi pon rumah dekat je selang 2 buah rumah.....makanan kan mahen banyak semalam, akak snap gambo sekeping dua je....ada mee kari, ketupat rendang bagai...mengucap dan bertabah buat sekian kalinye....akak makan sesikit je, ketupat rase seketul jgn tidak kang kempunan pulak....kek ada dua biji sebab sambut sekali dengan besday abang qasseh yg ke 17 tahun....sebaya dengan kak long, dia lahir cepat dua hari je dari kak long.....


Balik rumah tukar baju...fuhhhhh!!! legaaaaaa!!! pegi rumah mak pulak jengguk dia...T___T  sampai sana mak pakse makan udang galah masak lemak cili padi.....sedapppppppnyeeeeee.....perut dah penuh tapi akak sental gak dua ekor.....abis diet akak semalam....hancur berkecai dilautan yg dalam gituuuu....





ok la bobbyeeee...jumpe dilain n3




Thursday, 28 May 2015

KEJE KAWEN DI IKEA

Assalamulaikum sume....


Hohoiiiii!!!! Tiga hari amik mc dari menulis tetibe akak rase hidup akak sedikit kosong....termenung sana termenung sini....buat kerja serba tak kene....tu dia sawan menulis dah mai....kuikuikui....tulis cepat2 sebelom  nak mula masak makan tengahari....hari ni akak masak simple je,cik boss suh masak spegeti bolognese je.....senang banyak la keje akak.Sambung n3 tertunggak pasal akak anak beranak ke keyyyelll sebab ada jemputan kawen anak bos beso 'cik bos' hari sabtu yg lepas...sebenau nye abang ngah tak ikut sebab dia ada program robotik kat UTC melaka, jadi dia kene tinggal dengan mak akak....ntah ape petandingan yg dia masuk mase kat sana dapat pulak mamat poyo tu tempat kedua....alhamdulillah....ada gak pekdah lepas kene tinggal....hahahaha


Pagi sabtu akak tu dimulai dengan acara makan2 la seperti biase....hahaha...makan2 mana bole tinggal dik non kang lapo sape nak bertangjungjawab??? akak malas nak menyingah RnR tu yg sarapan siap2 kat rumah.Jadi la masak goreng2 je...ruang kosong sebelah crap stick tu tempat nugget ayam yg masih bersauna dlm kuali....lepas makan2 cecepat siap dan gerak....

 Alhamdulillah...sampai dengan selamat,terus terjah dewan perdana felda kat kampong dato keramat....terlopong mulut memasing bila masuk sini....wowwww!!! tantiknye!!! dah macam hotel dik non....pelamin tersergam indah, beso sgt dah macam majlis perkahwinan artis....akak mik gambo dari meja makan je ni pasal tu nampak sayup2...tak bole gerak mana2 sayang nak tinggal nasi....hahahaha
 Ni yg akak amik mase kat sana....nasik ni share dengan mak enon ye sebab tu nampak banyak....wakakakak....tapi betol akak memang makan sikit je sebab dah plan nak makan tempat lain lepas ni....hehehe....air sirap untuk izara dan teh tarik untuk akak....bagos sangat tengah kontrol makan ni bole pulak minum teh tarik...."tepuk tangan" ....syabasssss linda!!!


sebelom balik coret2 ucapan untuk pengantin kat sini...lepas tu siap sain dan akak letak nama lady gaga terus kat situ....wakakakakak....abis la pengantin pengsan lepas baca ni...terkejut dik non tak sangka lady gaga pon datang majlis kawen dia.... ;p

Doorgift yg kiteorng dapat mase nak balik tu....lace doily yg sangat cantik....bole akak deco2 kat lemari pinggan mangkuk akak lepas ni....hahahaha....mak enon dapat kismis dalam kotak homel2, sekelipan minah tu abis kan lapo agaknye...nasib kat meja buffet sebakul lagi kismis yg orng lain langsung tak pandang, jadi sempat akak kaut masuk beg tangan....hehehehe....kampong.com sangat perangai....  ;p


 Ni la plan lain yg akak kabokan tu...hehehe...dah lama tak perkena meatball kat sini dan yg benonye akak dah lama kebulur nak makan kek badam putih tu....yum2 sedapnyeeeee...!!!   >___<
Dah plan awal2 nak jumpe kak ngah akak dgn anak's dia kat sini lepas balik dari keje kawen tu....merase la akak berbaju kurung kat ikea sana dik non....hahaha....sampai2 je terus terjah foodcourt dulu....dah kenyang baru best nak jalan2 dalam ni....hehehe

Kak long dan gambo tak bole dipisahkan, jadi akak pon tumpang le sekaki...yg kat belakang tu la kak ngah akak....sian dia tak berapa sehat sangat skng ni....rehat banyak2 ok puan Jamaliah....

Sempat la izara test tilam bantal kat sini....hahaha...kemahen ko ye siap buat2 tido lagi....hahaha...anak sapa la ni??? bila dia dah turun tu baru akak perasan dia naik katil ni tak buka kasut dik non...kong asam punye budak....nasib staf ikea tak nampak, kalau tak akak terpakse lari laju2 tutup muka sambil jerit "dia bukan anak saya!!!" hahahaha

Perbincangan meja bulat kononnye...hahaha...tu anak buah akak yg pakai tudung kaler putih tengah tengok2 meja makan untuk rumah baru dia kat melaka....rumah dalam n3 yg akak kelentong korang tu....hahahaha....dia ni masih single but not available kekdahnye....kikiki...antara anak buah yg paling rapat dengan akak sejak kecik2, umur kiteorng beza tak berapa jauh ....sebuk je makcik baju kurung merah tu!!! ;p

Time nak balik....kak long tengah menunggu apaknye amik kete,nasib muat2 je barang2 ni dalam kete cik bos...akak risau gak...dah la main beli je tak ukur ke ape, kalau tak muat hari tu terpakse la akak junjung bawak balik melaka dik non.... T______T


Bestnye pegi keyyelll sian mamat poyo kene tinggal...hari ahad tengahari tu sebelom bergerak balik akak sempat berjimba ke time square kejap....baju blouse  murah2 gile....kalau yg kat melaka selalu akak tengok sampai 70-80 hengget kat sana 30 hengget je dik non....nangis kat toilet kejap...hahaha...pastu akak ada sambar kasut raye yg bling2 dengan harga yg sangat tak masuk dik hakal....nak tengok kasut raye akak tak??? tungguuuuuu....di n3 mendatang....

bobbyeeeee.....








Monday, 25 May 2015

LAPAN BELAS TAHUN DULU ( 25 mei 1997 )

Assalamualaikum kawan - kawan.....

Lapan belas tahun berlalu tanpa sedar....dua tahun lagi dah dua puluh tahun...syukur alhamdulillah atas jodoh ini...semoga kekal abadi hingga ke jannah hendaknye....selamat ulang tahun perkahwinan cik boss, terima kasih atas semua kasih sayang awak pada saya....sesungguhnya Allah la sebaik2 perancang dan saya bersyukur atas segala nikmat dan rahmat....moga Allah panjangkan usia kite dan dapat merasa tua bersama.....

Gambo 18 tahun dulu...sejam sebelom rombongan pengantin lelaki sampai...bole senyum lagi... padahal kene pakse dengan fotografer cina tu....hanggin je akak...siap pakse hokey, selagi akak tak senyum dia tak amik gambo tau...sedih bila tengok gambo sume senyum pesen same je  


 Mase ni muka serius skit sebab kat luar mase tu pengantin lelaki tengah di soal siasat pak imam...hehehe...debo2 je mase ni....senyum kelat2 je

Gelak hokey mase tengok gambo ni....hahahaha...nampak sangat muka pucat cik boss, dia ckp mengigil gak tangan mase nak di nikahkan tu...dia takut tersalah sebut ke ape....hahaha....nasib dua kali je dah sah....belah kiri yg pakai baju melayu putih tu boss dia time tu....baik sangat ok boss siap datang bagi sokongan moral padahal waktu yg sama anak sedara dia pon tengah kalut nak menikah jugak, tapi sangup dia datang ikut cik boss....terharu


                                                               Baju kebaya labuh

 Baju hape pon akak tak tau....tapi akak panggil baju sisik ikan....hahaha...betol la cam sisik ikan je bentuknye.... ;p

 Ni baju cina kot rasenye....hahaha...gasak le akak pakai je ;p
Baju2 ni akak melaram pagi keesokkannye....bangun je pagi2 dah kene makeup....memacam fesyen baju akak gayakan.Dari pagi membawak la ke waktu tengahari....penat ke?? Takde la penat sangat pon...tuko2 baju je pastu sengih je atas pelamin....cuma malu je benau nye...penuh makcik2 depan pelamin mase ni....dah rupe tengok petunjukkan fesyen plak diorng ni....malu ai tau....hahahaha

 Gambo ni banyak kenangannye...bergambo waktu bersanding....yg belah kiri baju hijau tu arwah mak gayah, yg tengah2 tu mak mentua akak mak odah...yg belah kanan tu arwah mak long...yg depan kiri peluk budak tu ucu ramah dan naji...yg tengah mok teh dan yg kanan tu arwah mak ngah....ramai yg dah takde... :'(  ni semua keluarga belah cik boss....


NI time makan beradap...mase zaman 90an dulu semua kaum keluarga dari pihak lelaki yg datang akan dapat join makan beradap bersama pengantin....jadi sepanjang2 meja ni semua keluarga dari pihak lelaki...muka akak dengan cik boss yg tak sabo2 nak makan sebab kebulur...hahaha...kat belakang tu ada gak termasuk gambo2 keluarga akak yg dah takde sekarang ni dan lelaki berkemeja putih tu kekal misteri sampai hari ni sebab tak nampak plak muka dia....hahahaha


 Ni gambo yg kak long snap petang tadi....saje suka2 buat acara potong2 kek kocik...jadi la buat kenangan...tapi minah ketot ni mane nak kasi can mak pak nye nak fefiling sekejap...mesti nak menyelit gak dia ni...hehehe...."sekejap je kan cik boss dah lapan belas tahun kite hidup bersama" Mase potong kek ni bole pulak si mak enon ingat besday dia...siap nyanyi2 lagu happy beday to u lagi....hahahaha...sabo jelah minah ni ;p

Nak tulis 18 tahun bersama tapi tak muat pulak sebab kocik je kek nye....hahaha....takpe la tulis camni pon bole asalkan akak dengan cik boss paham sudah le....taun depan kite beli kek 19 tingkat terus ye cik boss....hahaha...bole tulis karangan terus atas kek....wakakakak



Doa kan kami ye teman2 semoga rumah tangga akak dengan cik boss berkekalan dan aman selalu....


ok la bobbyeeee...jumpe di lain n3 nnti akak share cite akak berjimba2 kat keyyyellll hari tu.... ;p



Thursday, 21 May 2015

MALAIKAT PELINDUNG


Assalamualaikum dunia dan salam sejaterah....


Semalam kan akak dah janji nak buat n3 pasal dialog antara roh bayi dan Tuhan...hari ni akak kotakan janji tu untuk n3 kan cerita ni....akak copy dari blog kumpulan buku motivasi....mohon akak share di sini ye....dialog ni amat meruntun hati wanita akak....setiap kali baca maka setiap kali tu la akak menangis tanpa sedar....bertapa tingginye Allah mengangkat darjat "seorng ibu".....

Wahai semua IBU diluar sana jangan la kau sia2 kan anak yg lahir dari rahim mu itu....sayangi dan belai la mereka selayaknye...jangan dibunuh...dibuang dan  dianiaya...mereka pon takut mahu lahir ke dunia yg kejam ini....sayangi mereka kerana sesungguhnye mereka tak berdaya.... :'(










Suatu ketika ada seorang bayi yang siap untuk dilahirkan. Maka ia bertanya kepada Tuhan, “Ya Tuhan, engkau akan mengirimkan aku ke bumi. Tapi aku takut, aku masih sangat kecil dan tak berdaya. Siapakah nanti yang akan melindungiku disana?”


Tuhanpun menjawab, “Diantara semua malaikat-Ku, Aku akan memilih seseorang yang khusus untukmu, dia akan merawat dan mengasihimu.” Si kecil bertanya lagi, “Tapi disini disurga ini aku tak berbuat apa-apa, kecuali tersenyum dan bernyanyi. Semua itu sudah cukup untuk membuatku bahagia.” Tuhanpun menjawab, “Tak apa, Malaikatmu itu akan selalu menyenandungkan lagu untukmu dan dia akan membuatmu tersenyum setiap hari. Kamu akan merasakan cinta dan kasih sayang, dan itu semua pasti akan membuatmu bahagia.” 



Namun Si kecil bertanya lagi, “Bagaimana aku bisa mengerti ucapan mereka, jika aku tak tahu bahasa yang mereka pakai?
Tuhanpun menjawab, “Malaikatmu itu akan membisikkanmu kata-kata yang indah, dia akan selalu sabar berada disampingmu. Dan dengan kasihnya dia akan mengajarkanmu berbicara dengan bahasa manusia. Si kecil bertanya lagi, “Lalu bagaimana jika aku ingin berbicara padamu Ya Tuhan?”

Tuhanpun kembali menjawab, “Malaikatmu itu akan membimbingmu, dia akan menengadahkan tangannya bersamamu dan mengajarkanmu untuk berdo’a.” Lagi-lagi Si kecil menyelidik, “Namun aku mendengar disana banyak sekali orang jahat, siapakah nanti yang akan melindungiku?”

Tuhanpun menjawab, “Tenang, malaikatmu akan terus melindungimu walaupun nyawa yang menjadi taruhannya. Dia sering akan melupakan kepentingannya sendiri untuk keselamatanmu.” Namun Sikecil kini malah menjadi sedih, “Tuhan tentu aku akan menjadi sedih jika tak melihat-Mu lagi.”

Tuhan menjawab lagi, “Malaikatmu akan selalu mengajarkan keagungan-Ku, dan dia akan mendidikmu bagaimana agar selalu patuh dan taat kepada-Ku. Dia akan selalu membimbingmu untuk selalu mengingat-Ku. Walau begitu aku akan selalu ada disisimu.”

Hening. Kedamaianpun kembali menerpa surga. Suara-suara panggilan dari bumi mulai sayup-sayup terdengar. “Ya Tuhan, aku akan pergi sekarang, tolong sebutkan nama dari malaikat pelingdungku itu…”

Tuhan kembali menjawab, “Nama malaikatmu itu tak begitu penting… Hanya saja kamu akan sering menyebutnya dengan panggilan: IBU…”



Sedihkan...sape baca tak sedih tu mesti ada something 's wrong somewhere.....tapi mase zaman akak anak dara dulu pon tak sensitif sangat, bila dah ada anak je akak mula feling lebih dik non....lagi satu ni n3 terakhir akak untuk minggu ni ye...esok akak nak ke keyyyelll ada jemputan kawen, lepak hotel Jamaliah (rumah kak ngah) satu malam, ahad balik melaka  semula....inshaa Allah isnin jumpe lagi kalau dipanjangkan umur......bobbyeeee





Wednesday, 20 May 2015

IBU SAYA IBLIS !!!!

Assalamulaikum semua....

Terkejut akak bila baca kat suratkabo berita pasal bayi yg di kerat 15 tu....semalam  berita tulis yg bayi tu dah tak bernyawa waktu dikerat2....akak doa biar la Allah bagi pembalasan setimpal pada yg melakukannye....tergamak dia.....pernah tak dik non baca dialog antara roh bayi dengan Allah?
menitik2 air mata akak mase baca....betapa besarnya darjat si ibu hingga Allah gelar "malaikat" yg akan menjaga dan mendidik si anak hingga dewasa.....nanti akak share di n3 mendatang....insha Allah .....kalau bayi tu bole bercakap akak rase mesti soalan ni yg akan ditanye.....

Kenapa kejam sangat wahai ibu???

Jawapan akak senang je....dia bukan ibu...dia iblis yg terlepas dari neraka!!!! kalau dia seorng ibu tak  mungkin tergamak dia perlakukan bayi yg menumpang dalam rahimnye begitu...darah dagingnye sendiri....bayi kecil comel yg tak mengerti ape2...Ya Allah!!! macam nak meraung...menjerit...memaki...tapi sapa la akak ni dik non......kalau bole akak nak tampar...nak pijak...nak tumbuk...muka si ibu iblis tu....

Akak tak bole kalau baca cerita2 sedih camni...tapi tu la realiti manusia sekarang, manusia di akhir zaman....mintak dijauhkan kite semua dari manusia iblis camni....


Ok la  jom  cerita2 skit pasal hakak....hari ni akak pose.....Yeee!!! tak abis lagi menganti dik non....kikiki...akak kene ganti  seminggu je tapi sambung buat puasa nazar dan sebagainye tu yg jadi  berjela2 ....akak suka je sebab bole berdiet sekali kekdahnye....kikiki...jangan tak caya ye sejak akak kontrol makan ni banyak dah nampak perubahan pada akak tau....betol tak tipu dik non!!! kalau pandang betol2 akak tengok jari2 akak ni dah makin kurus melentik ko!!!....kahkahkah....tara guna penat2 kontrol makan last2 jari je kurus.... ;p ;p ;p

 Ni rezeki pemberian jiran depan rumah mak akak....pagi2 tadi mak dah sampaikan pada akak....buah kuini ni punye bau paham2 jelah,,,,kusssss semangat!!! mengucap banyak2 dalam hati.....cepat2 akak simpan dalam lemari ais.....kalau tak mengaruk satu rumah bau dia.....sebelom simpan snap sekeping gambo....gambo selfie buat kenangan....kikiki

 Tetiba tak sampai seminit ...ada orng bagi salam kat gate dapo, rupenye jiran belakang rumah akak datang nak kasi buah kuini....rezeki berganda pagi ni...syukur alhamdulillah....sebelom simpan selfie gak sekeping buat kenangan sebelom masuk perut akak time bebuka kang.....terima kasih daun keladi ye acik sodah dan akak nor :)
 Tengah akak kalut basuh pinggan tadi, sebuk si mak enon panggil akak masuk bilik bawah, siap suh akak makan lagi....hahaha....rupenye dia dah siap masak dah....buaya goreng kunyit....siap air berteko2 lagi tu....sabo jelah.... mak ko ni pose nak oii!!! tak bole la nak rase buaya goreng kunyit ko tu....hehehehe

Hari ni akak masak sambal sardin....teringgin nak makan, pastu goreng sayo skit dan garam kunyitkan tiga keping ikan salmon ni...tadi time cik boss balik makan akak gorengkan sekeping... lagi dua keping goreng time kak long dengan abang ngah balik sekolah jap lagi....makan panas2 sedap kot...akak tak makan ikan ni, nape pon tak tau la tekak tak bole nak masuk la.....


Ok la sampai sini je akak nak keluar kejap tarik ampai nampak cam nak ujan, nak angkat kain baju blom betol2 kering lagi......



Bobbbyeeee....jumpe dilain n3

Tuesday, 19 May 2015

ANTARA PERKARA YG MEMBUATKAN AKAK HAPPY

Assalamulaikum dunia dan salam sejahtera....

Semua orang mesti ada moment2 yg membuatkan kite tertawa gembira...perkara yg kecil tapi besar kesannye pada diri kite....akak ni seorng suri rumah yg sentiasa dok memerap 24 jam sehari dan 5 hari seminggu...jadi akak perlu kreatif untuk menghiburkan hati yg kadang kala timbul bosan....antara perkara yg buat akak happy.....


Bila ada bunga berkembang kat taman cinonet akak ni....suka3x ...senyum melerat sambil sentuh2 bunga....sian pokok2 akak ni jarang yg dapat perhatian...selain malas akak sebenonye takut  nak berlama2 kat luar rumah sebab kawasan rumah akak ni sunyi dik non.....

 Masak dan makan sekeluarga....bukan la masak yg mewah2 pon, masak yg simple2 camni je...lempeng cicah sambal tumis ikan bilis...yg penting duduk makan sama2 di pagi hujung minggu...sambil borak sambil makan dan bergelak tawa dengan anak2 dan cik boss....satu kegembiraan yg besar buat akak......

Tengah2 kering dihujung bulan tetiba terjumpe duit beribu2 dalam poket seluar yg dah lama tak pakai.....hahahaha....beribu2 katenyeeee....padahal!!....70 hengget je dik non....beribu rupiah yg benaunye..... ;p


 Sesekali keluar membeli benda remeh temeh camni....hehehe...dapat sauk satu pon dah buatkan akak happy....kalau dapat 5 lagi akak happyyyy....hahaha...petamak punye pompuan!!!

Lelaki ni pon bole buat akak happy ..lelaki yg sentiasa ada disebelah akak dimalam hari....hahahaha....tapi sekarang kami dah terpisah sebab mak enon menyelit diantara kami.... T____T
Lelaki ini yg sentiasa memahami.... yg sentiasa ketawa dgn lawak bodoh akak dan sentiasa sabar dgn kerenah akak.....lelaki ini suami akak....cik boss u ada magik ke ??? camne u bole happy kan hati ai ??? kadang2 u tak buat ape pon just baring sebelah ai sambil tengok tv pon ai dah rasa happy???


 Budak kecik yg sentiasa buat hidup akak tonggang terbalik...menangis tengah2 malam tanpa sebab....nak akak duduk menghadap dia je 24 jam....pelik kenapa akak tetap happy bila melayan setiap kerenah dia....hoi!! budak ketot u pon ada magik gak ke????

Dan diorng ni pon selalu buatkan hidup akak tak keruan!!! makin beso makin banyak kerenah...tapi akak selalu happy bila dapat bersama diorng ni dan akan rase sedih bila diorng takde di sisi....akak syak diorng ni pon ada magik jugak.....(kak long dan abang ngah telah disumpah menjadi sushi....bahahaha...padan muka)



Kesimpulannye disini....semua ahli keluarga akak adalah ahli sihir!!!! mesti akak dah terkene sihir diorng ni!!! kalau tak masakan akak sentiasa berasa....HAPPY !!!! walau pon penat memasak...mengemas....melayan kerenah sorang2 ni dan sentiasa ada untuk mendengar.....bila diorang ada akak akan berasa HAPPY!!!!

Kata kunci magik yg diorng gunakan untuk menyihir akak ialah....KASIH DAN SAYANG.......

Baik korang berhati2 sebab semua ahli keluarga korang pon berkemungkinan beso adalah ahli sihir dan korang sekarang dibawah pengaruh kuasa magik yg kuat.....hati2 ye ;p hehehee.....

ok la bobbyeee.....jumpe dilain n3


Monday, 18 May 2015

SAMBUT BESDAY ANAK (KAK LONG)

Assalamualaikum semua dan salam hormat.....



Malam semalam keluar kejap ke tesco cheng nak sambut berday kak long kat secret recipe...sambut anak beranak jew...senang banyak kalau ke sini...bole order makan2 dan kek sekali harung....kak long dengan kek pilihan dia dan abang ngah pon tumpang semangkuk meniup lilin sebab besday dia tempoh hari langsung tak beli kek....kikiki....tengok la gaya abang ngah siap pegang pisau bagai....jadi la kek sorang sepotong, tu pon tak abis lagi masih ada dalam lemari ais....nasib la ko kek kalau akak tak kontrol makan tu memang dah langsai akak kejekan....hehehehe

Kak  long dengan menu peberet dia...setiap kali kesini menu ni la yg dia dok ulang order....sedap sangat gamaknyeeee....akak rase gak sesudu semalam....bole la sedap tapi rase cam muak.....

Abang ngah memula nak order mee soba tetibe tukar fikiran amik nasik goreng vegetarian ni...akak tak rase pon,tapi sedap kot abis mamat ni makan.....

akak minum air je sambil jeling2 aiskrim mak enon kat depan akak tu.....sabo banyak2 dalam hati T____T

Ni je yg akak makan semalam...sup cendawan...share dengan izara...jadi la kenyang gak perut....besday budak kecik ni bulan sembilan nnti tapi sebuk tiap2 hari pon nak suh akak beli kek patung barbie frozen....semalam pon sebuk dia nak kek gak,tu yg cik boss order ais krim nak suh dia diam....hehehe...nnti la bulan sembilan nnti kalau ada rezeki kite buat besday izara ye,kite panggil anak2 jiran je,mak ko ni masak simple2 kalau malas nnti kite pakse apak beli ayam kfc je ....yg penting kek patung frozen tu kene ada.....hahaha

Lepak makan kat sini sampai pukul 9.30 malam...pastu mengelupur nak balik sebab hari ni kak long dengan abang ngah ada pekse pertengahan tahun....semalam mase kat tesco tu jumpe bekas boss lama cik boss...masih ramah tama seperti dulu jugak...kiteorng memang rapat dengan dia...antara boss yg paling baik,tak pernah menjadikan pangkat atau kedudukan nye sebagai penghalang kemesraan kiteorng....abang ngah dulu siap menangis bila tahu bekas boss apak dia ni nak kene pindah....huhuhu....terharu bila tengok cik boss dan bossnye semalam siap berpelukan....susah nak jumpe yg macam tu lagi.....alhamdulillah...boss yg sekarang ni pon tak kurang baiknye cuma baru sangat kenal jadi belom la mesra sangat......syukur bila kami sering dikelilingi orang2 yg baik camni....yg jahat dan berhati busuk tu...syuhh...syuhh...pi main jauh2....ada ke yg jahat????  ada jew...sampai cik boss hampir2 benti keje dulu sebab stress sangat dengan "orng tu"  mase tu akak hanya mampu pujuk cik boss supaya bersabo banyak2, jangan ambil keputusan terburu2,bukan senang nak kukuhkan kedudukan, tak kan nak mula dari bawah balik lagi pon usia cik boss pon dah hampir senja....ehh!!! terkutuk laki sendiri pulokkkk!!! takpe dia tak baca blog akak ni....hahahaha..
Tapi sekarang ni alhamdulillah...cik boss semakin happy dengan kerja dia...semoga sukses selalu ye cik boss....kesabaran awak dah dibalas....syukur atas segala nikmat dan rahmat....


pssttt!!! kiteorng dah tahu mana nak berjimba mase cuti sekolah nnti....hehehe...dah booking pon, dua hari satu malam je...yg penting tak kacau jadual kelas kak long....kalau panjang umur dan takde aral sampai la kiteorng ke sana nnti.....memula akak dah give up ingat nak duduk rumah je, tetiba cik boss yg buat keputusan nak pegi tempat ni....akak suka sangat2....terus hari ni akak buat sup ekor peberet cik boss tapi boleee pulak hari ni dia tak balik makan......akak sentap????   tak kuasa !!!.... terus laju2 cedok sup semangkuk hirup panas2 sangat la sedappppp.... ;p


ok la bobbyeeee....jumpe dilain n3











Sunday, 17 May 2015

DIY HADIAH HARI GURU (my teacher sweet like candy)

Assalamualaikum dunia.....

Selamat hari guru pada semua guru2 diseluruh dunia!!!!

Hari ni akak try diy hadiah hari guru untuk anak2 akak...sebab kalau nak beli pengsan kejap....hahahaha....masing2 nak 12 hadiah seorang...try kalikan dengan dua??? dua puluh empat ye!!! bukan empat tau tapi dua puluh empat....tapi betol gak takan nak kasi pilih2 sume pon guru yg berpenat lelah mengajar setiap hari.Setelah 3 hari berfikir tetiba semalam akak dapat ilham nak buat camni....hehehe....dengan tema....my teacher sweet like candy....maka tercipta la hadiah yg serba kekurangan ini....harap2 cikgu2 kak long dan abang ngah suka dengan hadiah comel dari diorang ni.....

 Petang semalam ajak cik boss pegi pasaraya cowboy....memula akak bekenan dengan botol kaca bulat memanjang....dah berkenan sangat dah tapi sayang tak bole beli ikut anggaran yg akak nak, kene beli sekotak terus yg dalamnye ada 35 biji....dah banyak lebih nnti membazir pulak....kencel...last2 kak long berkenan bekas yg ni...cantik gak dalam satu plastik tu ada 25 ketul,sedang elok la tu....dah settle hal kotak terus mencari coklat dan gula2 kat situ gak....hehehe...alhamdulillah sume dah ada...
 Balik2 je terus buat ...tu akak tengah masukkan kertas hiasan yg kaler putih kat bahagian bawah kotak...tengok izara tu sebuk la dok mengacau....

 Kemudian terus masukkan gula2 dan coklat dalam tu....masuk campor2 je tapi dalam jumlah yg sama baru la adil gituuuu....hehehe

 Dah masuk sume tutup rapat2 takut sementara nak tunggu esok bersemut pulak bekas ni....sian nanti cikgu dapat coklat bersemut.... :p



Akak potong kertas kaler bentuk love kemudian kak long tulis ucapan selamat hari guru dan seterusnye tampal kat atas penutup kotak tu....dah siap!!! memula akak nak tambah reben kat situ tapi kak long tak kasi "dia cakap nampak sarat sangat" sukahati ibu tak pakse pon.....akak dengan kak long je buat ni, si abang ngah dah pegi main bola dengan kawan2 dia dan siap pesan sebelom pegi "suh buat cantik2!!" banyak bunyik mamat poyo ni dah la tak menolong siap bagi arahan pulakkk ko ye!!! siap la malam nnti memang akak pakse dia urut kaki akak....hahahaha...upah dik non dah belanja hadiah untuk cikgu2 dia..... ;p ;p ;p


Selalu cik boss beli je hadiah kat kaison atau kedai rm5....selalu sangat kasi mug atau  bunga dalam kotak plastik tu....mesti banyak gila cikgu dapat benda yg sama esok,jadi tahun ni akak buat  kelainan pada masa yg sama berjimat gak....hehehe....banyak beza tu dik non....kalau beli hadiah yg biase kiteorng beli tu 24 x rm 5 = rm120  (harga tak termasuk kertas pembalut hadiah) tapi akak buat camni sume sekali baru rm60 je....jimatkan dan yg penting sume cikgu pon dapat hadiah comel ni, tak payah nak pilih2 cikgu kesayangan bagai sebab sume pon cikgu kite kene sayang sama rata.....hehehe


Hari ni besday kak long....dah 17 tahun dah anak dara akak ni...ish ish ish...sekejap betol masa berlalu, terasa baru semalam akak terkekok2  mengandungkan dia...maklum la anak sulung mase tu...dia ni anak yg baik tak banyak kisah pon, apa akak masak sume yg sedap, bestfren akak ni, sume kongsi dengan dia....semoga kak long berjaya dunia akhirat, jadi anak solehah pada ibu dan ayah, jadi contoh baik pada adik2 dan jangan nak degil2 sangat tau....ibu sayang kak long sampai bila2....semoga kak long sentiasa dalam lindungan Allah.....ok mata masuk abuk pulokkkk....hehehe

psst!! dulu mase kecik2 akak selalu kelentong kak long yg akak jumpe dia bawah pokok pisang dan yg klakaunye tu dia bole percaya....hahaha....dia tak tahu ibu dia mengalir ayor mata lepas kene belah perut nak keluarkan dia....T_____T



ok la bobbbyeee....jumpe dilain n3