sila klik sini

Tuesday, 31 March 2015

KEPERLUAN ATAU KEMAHUAN????

Assalamualaikum sume....

Jom sembang santai dengan akak hari ni....sejak umur dah makin banyak ni akak perasan yg perangai akak pon dah banyak berubah....kuikuikui....kalau dulu akak ni suka sangat ikut perasaan pastu kadang2 degil sungguh.....hahaha...pengakuan jujur ni....akak perasan kalau dulu suka sangat berbelanja ikut hati, pantang ada duit skit kat tangan laju je kepala otak ni merancang tempat nak pi abiskan duit....tapi ikut kemampuan time tu la kan, takde la gila akak ni duit ada sikit sebuk nak beli sofa harge lapan ribu...kahkahkah...tu bukan tabiat tapi tebiat ye dik non, ada beza kat situ ye... :p
Sampai ada satu mase tu termenung gak bila tetiba akak ada banyak benda yg sama kat rumah, mungkin warna or bentuk berbeza tapi dengan fungsi yg sama....tak ke membazir nama nya tu.....
Sejak bila akak berubah, akak sendiri pon kurang pasti...tapi tetiba je cik boss gelar akak ni kedekut.....sentap akak kejap  T___T  jadi boros salah!! jadi jimat pon salah!!! konfius hakak !!!!

Last2 akak buat dek je...hahaha...lantakkk situuu :p





Sebenaunye akak nak cite pasal ni, yg kat atas tu mukadimah je....hahahaha... lama gila dah akak dok mengidam benda ala ni....tapi tak bagitau dengan cik boss. Ada gak akak bagi hint dengan cik boss, tapi tu la cik boss ni jenis yg tak pikap bab2 camni....dia kalau akak nak apa2 kene cakap terus terang je dengan dia...contoh!!!  "bang nnti belikan karpet untuk ruang tamu bole tak? " dia kene kite cakap camtu...kalau benda tu dia mampu belikan, insha Allah dia akan beli.Dua minggu lepas akak pi jalan2 cari makan kat The Shore, alaaaa...mall baru kat stesen bas lama tu,belakang ocean (mall hantu) Tetiba mata akak macam nak terjojol tengok butik pandora...rase nak joget goyang vontot terus kat situ...tapi...akak tak buat la kang abis orng2 kat situ masuk spital sebab keracunan...kahkahkah...berpusing2 mata akak dik non dah mcm mata iguana pusing 360 darjah terus...hahahaha...tapi akak tak masuk pon butik tu just tengok2 dari jauh je....


Baru-baru ni pulak heboh dengan gelang emas bentuk cam pandora ni....sekali lagi akak meroyan dik non!!! kalau ada duit beli yg emas lagi berbaloi kot sebab kalau sesak2 bole gak jual balik...hahaha...tapi tu kalau yg berduit la kan tapi kalau yg dintis cam akak ni acaner tu? maklum la akak ko ni mane koje duk rumah je memerap dengan si mak enon tu.....berkenan sangat dengan bentuknye tapi "ai is malu nak mintak dengan cik boss" kahkahkah...jadi pendam je dalam lubuk hati yg paling dalam.


Baru2 ni dalam kate cik boss tetiba tanye ada nak beli ape2 yg akak suka tak? ya Allah terkejut akak tau....hahaha...kak long kat seat belakang pon dah happy2 sambil cuit2 akak suh cakap...dia memang tahu sebab tiap2 hari akak duk zikir kat dia menda yg sama...hahaha....sambil lelap mata akak jawab  "takde ape2 la bang cuma yg mcm Nah (kata nama ganti untuk akak) cakap la hari tu nak karpet kecik 2 keping,nnti kite pegi nilai cari ye." fuh!!! terkejut beruk kak long dengan bang ngah kat belakang...hahaha...beruk pon tak terkejut camtu ye...hahaha...tapi diorng tak berani menyampuk bila akak tengah berbual dengan cik boss....jangan main2 dengan puan petir ye  :p


Akak buat keputusan tu pon sebab malam sebelom tu mase berangan antara jage dan tido  akak terpikir...benda2 ni sume hanya kemahuan hati akak semata2 namun bukan keperluan, lain la pada mereka yg berkemampuan atau dalam erti kata lain 'banyak duit' bukan kata gelang je barang2 lain pon mereka mampu beli,maklum la rezeki masing2 akak sikit pon tak iri hati malahan akak tumpang seronok bila tengok diorng happy. Dari akak membazirkan duit cik boss dengan benda2 yg sekadar perhiasan semata2 ni, baik akak suh dia simpan dalam tabung pelajaran anak2 atau pon simpan kat tabung haji sana nun....TAPI  pada masa yg sama kalau ada kawan2 yg kaya dan terbaca ni dan korang tetiba bermurah hati nak hadiahkan gelang pada akak,akan akak terima dengan rela hati...kahkahkah...berangan je la ko linda oiiii!!!!




kemahuan atau keperluan yg mana pilihan anda???
bobbye....traaluluuuu




Monday, 30 March 2015

BAJU RAYA DAN PEWANGI

Assalamualaikum dunia.....

Ambil kesempatan cuti hujung minggu kali ni dan kebetulan kak ngah akak pon ada kat kampong, laju2 akak ajak dia pegi jalan2 skodeng baju raya....tengok2 je dulu kalau ada yg berkenan pastu harga dalam budget bole terus rembat barang seratus pasang...kuang kuang kuang...dapat dua pasang pon dah syukur senah oiiii!!!!...hahahaha...gila lengang tempat ni mase kiteorng sampai,terus fefiling jadi orang kaya dik non...abis sume baju hakak try...kahkahkah...tapi beli nyeee idokkk :p :p :p


Setelah penat tarik2 rambut,bercekau,baling2 pinggan dan terpekik terlolong sesama sendiri...maka keputusan muktamat telah dibuat...wane rasmi baju raya taun ni jatuh kepada kaler biru elektrik. Wah!!! akak sukeeeee sangat.....bosan sudah asyik ungu dan hijau je sebelom2 ni....TAPI bole takde ye baju kaler tu kat tempat ni!!! kalau ada pon saiz model je,peha akak pon lagi beso dari baju tu.... T____T
Last2 cik boss suh pilih baju untuk raya ke2 jew....akak dengan kak long lompat bintang terus kat situ,bergegau bangunan...hahaha...pilih punye pilih korang rase pilihan akak yg mana satu??? Yg buat akak lagi hanggin tu bole pulak baju melayu lelaki melambak2 kaler biru yg mcm akak nak tu....jadi cik boss dengan abng ngah dah dapat baju siap samping utk raye nnti....menci tau!!! Pastu diorng belagak nak pakai stail sultan johor...eeeee!!! berangan ko ye bang !!! baju kurung mak enon (izara) pon dah dapat....alhamdulillah....akak memang suka beli sikit2 camni jadi tak terasa sangat,ingat gaji bulan depan nak carik baju kasual untuk kak long dulu....bulan lagi satu carik utk abg ngah pulak, si mak enon tu dah ada 4 pasang baju untuk raye,baju dia senang  carik bersepah,kalau ada yg berkenan je akak terus rembat.Akak dari anak satu dulu dah buat camni,takde la pengsan mase shopping bulan puase nnti kalau sume nak beli sekali harung....


Ni kejadian hari ahad (semalam)....memula cik boss ajak ke jusco,dia nak mencari minyak wangi,tapi tetiba dia tukar plan dan ajak ke mahkota parade pulak.....bila sampai je si mak enon ni dah terjerit2 nak masuk tempat ni....nak tak nak kene gak berkampong kat sini dulu. sini sekali masuk rm8 untuk 45 minit....macam mahal kan sebab kalau yg kat jusco kene bayo rm10 tapi main la ko sampai muntah....


Selalu abang ngah yg dok jadi bodyguard tapi semalam akak amik turn....ko tengok...ko tengok...tido baring dia dalam belon tu...happy sangat la tu, terlompat2 sakan dalam mainan yg macam belon kat belakang tu....akak seriau hokey bebudak jantan kan main ganas lagi,anak dara akak ni diorng langgau2 jew...akak tenun je budak tu,cepat2 dia pi main kat tempat lain...hahahaha

Dah penat berdiri,last2 akak duduk kat tengah2 tu...hahaha...memula ada bebudak lelaki dok main tendang2 belon kat tengah tu,ganas semacam je....bila akak duduk situ hanggin je diorng...pindah main tendang2 belon kat tempat lain pulak....hahaha....kalau ikutkan main sini 45 minit je tapi tetiba dah lebih sejam kot akak dalam ni...kikiki...dah bebudak yg jage tu tak panggil akak lepak la ralit layan izara....


Lepas izara buat drama air mata sebab takmo keluar dari tempat main tu,akak anak beranak laju2 pi tempat makan ni...rupa2nye abng ngah dengan kak long yg dok kenen2 dgn apak dia nak makan sini patut la cik boss tukar plan tetiba.Senyap2 buat pakatan dengan anak2,tapi ok la dari diorng ajak makan makanan nipon lagi hazapppp nnti.... :p


Ni antara feberet akak anak beranak,hummus dan roti pita...dapnyeeeee.Kalau hummus di restoren nasi arab dima  kat air keroh pon tersangat la sedap...akak bole makan tu je tanpa hidangan lain...hehehe..yg bestnye makan kat nandos ni ialah minuman bole refill dik non....minum la korang sampai kembong pastu asyik2 terjah jamban sebab asyik nak terkucit je...hahahaha




Ni menu pilihan izara ye...kikiki...budak kecik ni dah pandai demand sekarang...siap tengok menu dik non,pastu konpiden je tunjuk nak makan kek dengan aiskrim...hahaha...dah beso dah sume pon dah pandai :) hujung2 akak gak yg untung dik non....kikiki


Lepas makan jalan2 jap sempat akak singgah kaison beli skit deco2 untuk raye pastu pi beli minyak wangi untuk cik boss,pilih punye pilih last2 CK gak jadi pilihan hati (kiteorng memang suka bau ck) dah bayo laju2 pi paking kete dan balik.....






Tu jelah xtvt hujung minggu akak,minggu yg mendatang ni kalau dipanjang kan umur tak tau la nak terjah mana pulak.....bobbyeeee sume happy2 selalu :)



Friday, 27 March 2015

ABANG NGAH (budak kuat drama) TERIMA ANUGERAH

Assalamualaikum dunia.....


Hari ni 28 hb mac 2015 abng ngah dijemput ke Sekolah Rendah kampong Gelam utk menerima anugerah atas kecermelangan dalam peperiksaan UPSR bagi sesi 2014 yg lalu.Alhamdulillah...ibu mana la tak bangga bila anak dijemput untuk menerima anugerah, walau sekecil mana pon anugerah yg diterima hati akak dan cik boss tetap benrbunga2 dik non....tapi sayang seribu kali sayang akak tak dpat turut serta sebab nak menjaga si mak enon (izara) bukan tak bole bawak je si mak enon ni tapi kang hidup akak tak keruan sebab dia ni bukan reti nak duduk diam lelama, ada yg dia terjah satu sekolah kang T____T



                         Abang ngah bawa balik ni tadi....terus laju2 tunjuk akak, dalam beg kertas tu ada sebuah piala kaler emas, dua sampul duit sumbangan PIBG dan pihak sekolah, juga ada empat buah buku yg bole tahan gak kandungannye....yg penting dua buah buku yg depan tu dah jadi hak milik akak sekarang...kikiki....cepat betol Allah hantar petunjuk pada akak yg tengah stres ni (Allah maha mengetahui segala yg dilangit dan dibumi) insha allah akan baca secepat mungkin.Apa yg akak tengah stress kan tu?? nnti dilain n3 akak ceritakan ye..... 

                                                  (abang ngah berkemeja pink)

Gambo yg akak ambil mase abang ngah dapat keputusan UPSR pada 26 hb nov 2014.Selain abang ngah ada 11 calon lagi yg berjaya mendapat 5A tahun lalu dan hanya dua kumbang disitu sambil dikelilingi 10 bunga...kikiki....Tahun lepas memang mencabar untuk semua calon2 UPSR sebab terpaksa repeat beberapa kertas soalan disebabkan masalah kebocoran kertas peperiksaan.Rasanya semua yg terbabit dah berjaya diberkas,semoga tak terjadi lagi kejadian yg sebegini,kesian pada anak2 dan guru2 yg bertutus lumus membuat persedian dari segi mental dan fizikal tetiba kene camni pulak...abang ngah pon macam hilang semangat bila kejadian tu terjadi, tapi alhamdulillah akhirnya segala penat lelah guru2,famili dan abang ngah sendiri berbaloi bila dapat keputusan cemerlang.Kiteorng anak beranak semua  terkejut bila abang ngah diumumkan antara yg mendapat 5A sebab mase trial dia hanya dapat 3A 2B....tara guna sangat perangai kiteorng ni dik non langsung takde sifat keyakinan pada anak sendiri....hahahaha....bukan tak yakin cuma takmo letak harapan yg terlalu tinggi...tinggi sangat pon tak bole dik non nnti gayattttt....hahaha
Syukur alhamdulillah.....sekarang allah dah buka mata abang ngah....kalau rajin berusaha tanpa jemu dan selebihnya kite berserah pada Allah...pasti manis dipenghujungnye......





Ya Allah jadikan la anak2 ku anak2 yg soleh dan solehah...berikan la anak2 ku kejayaan didunia dan akhirat...jadikan anak2 ku anak2 yg menarik tangan kami ke syurga mu....buka kan la segala pintu2 kebaikan dan tutupkan la segala pintu2 kejahatan bagi mereka........(antara doa akak utk anak2)  moga doa2 akak di makbulkan Allah.....Allah yg selalu melihat...yg selalu memberi...yg selalu melindungi...yg selalu merahmati...yg selalu mengampuni..yg selalu mendengar..... :')





bobbyeeeee.....







Tuesday, 24 March 2015

RESEPI CHURROS

Assalamualaikum sume.....

Wah!!! akak bersiaran diawal pagi gituuu....curik2 mase sebelom nak mula bertukang didapo (memasak) n3 ringan hari ni, akak nak share resepi snek kegemaran anak2 akak sekarang ni...bukan anak2 je suka mak apak pon suka jugak, lagi pon senang nak buat dik non nnti bole cuba k.....





Ni festime akak membuat churros...buat gemuk dan pendek2...kikiki...'mengoda la awak ni' :p
mase ni buat satu adunan je sebab telo tinggal sebiji, tak cukup ok! terkulat2 
 terkebil2 akak anak beranak....hahaha...makan dengan coklat cair...rangup diluar lembut didalam....Allah!!! sumpah sedap dik non... :)


ni pulak kali ke dua akak try buat, kali ni buat dua adunan terus...baru puas makan tu pon abang ngah cakap tak cukup... T__T  dah kenapa mamat tu sume nak banyak je pastu bising2 cakap perut boyot...abis dah awak makan tak henti. Kali ni makan dengan coklat putih pulak...kikiki...padahal akak dah tersalah beli benaunye, tapi nak cover punye pasal akak cakap memang nak makan coklat putih....hahaha....lakonan kene real :) 


Akak pakai nozzle bentuk ni..dah memang tu je yg ada kat rumah ni 
jadi hentam la labu yg penting kuih hakak gebus dik non....



Resepi ni kawan akak kasi tapi kalau korang google banyak je resepi churros ni keluar dan semua lebih kurang same je, ialah dah kuih yg samekan kompom bahan pon same. Tapi kali kedua ni akak ada derhaka skit kat resepi sebab kalau ikut sukatan resepi asal nnti adunan jadi sedikit keras dan susah nak bentuk...tiga keping piping bag akak koyak dik non sebab susah benau nak membentuknye... T___T  jadi ni akak kasi resepi yg dah derhaka siap2 tau, alaaaa...bukan derhaka ape pon akak just tambah skit sukatan air jew :p

resepi churros (utk 1 adunan)
1 1/2 cawan   air
1 sudu  gula pasir
1 1/2 cawan   tepung gandum
1 biji telur gred A 
1/2 camca  garam
1 sudu  butter 
1 camca esen vanila

cara - cara :
didihkan air,garam,butter dan gula.tutup api (didihkan dalam periuk yg sederhana besar sebab nnti senang nak mengacau tepung)  masukkan tepung dan kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. 
kemudian masukkan telur yg telah dipukul sedikit bersama esen vanila dan dikacau sebati.

sumber google

masukkan aduanan ke dalam piping bag cam dalam gambo kat atas ni dan bole la digoreng dalam minyak yg panas dgn api sederhana sehingga perang.Paip kan je dalam kuali tu pastu potong dengan pisau panjang mana yg kite nak. Masa mengoreng tu minyak kene banyak skit.
bole dimakan dengan coklat cair atau pon ditabur je dengan gula yg dicampor dengan serbuk kulit kayu manis....kalau cik boss dia suka makan camtu je sebab rase churros ni lemak2 manis gituu...senang je kan nak buat churros ni memula ingat kan cam susah je :p 
Kalau duduk kl macam2 tempat ada jual snek ni, kat melaka susah skit celah bedah mana nak mencarik???  akhirnye sebab nak makan sangat kene gak buat sendiri...pastu terkejut + riak sebab cam senang sangat2 la nak membuatnye....kahkahkah


ok la nnti kalau ada mase try la buat kompom anak2 korang suka..akak ingat petang ni kalau rajin nak buat lagi tapi takmo kasi tau abang ngah sebab kalau tetiba akak malas kang dia mesti pakse2 gak akak suh buat 'janji ditepati ketenyeee'  dia kalau pasal makan jgn nak berjanji2 ye sampai lobang cacing kang dia menuntut....bab ni akak ada seram skit...hahahaha



bobbyeeee traluluuu.....







Saturday, 21 March 2015

SELAMAT PENGANTIN BARU DARI PENGANTIN LAMA

Assalamualaikum sume.....


Esok sekolah dah buka balik,seminggu terasa sekejap jew.Cuti kali ni akak anak beranak tak pegi mana2 pon,duk rumah je makan tido makan tido...hikhikhik...hujung minggu ni balik kampong pontian sana nun, meraikan majlis perkahwinan adik sepupu cik boss.Kiteorang gerak dari melaka hari jumaat pukul 9 malam,tu pon sebab cik boss lambat bebenau balik dari ofis...hanggin akak lama nau menunggu dia,yelah hati tak sabo2 nak balik kampong hujung2 dia pulak balik lambat...padahal nak balik kampong cik boss tapi akak pulak yg over dik non...kahkahkah...sampai dalam pukul 11.30 malam,pastu kak long cakap mase kat lebuhraya tu dia rase seram jew...hati rase tak sedap, patut pon dia senyap sepanjang jalan akak pon pelik gak...tapi alhamdulullah sepanjang perjalanan tak ada ape2 yg pelik berlaku...sampai dengan selamat.Bila sampai tu sume dah siap terpasang dah,sedara mara pon dah ramai berkumpul,akak tolong tengok je pastu masuk rumah mak mentua dan tido...hahahaha....tara guna akak sepupu ko ni :p



Ni la pasangan pengantin baru tu....mima dan malik...selamat pengantin baru mima dan malik semoga berbahagia dunia akhirat......cantik pengantin kecik molek je orng nye bagai pinang diblender lumat....bersatu dan sebati bersama gitu....bahahaha :p :p :p

Ni bukan pengantin ye tapi dua beranak yg fefiling atas pelamin....akak tengok takde orang laju2 ajak kak long amik gambo...saje nak lepas gian duduk atas pelamin maklum la last akak duduk kat pelamin pon hampir 18 tahun yg lepas.....pastu akak ingat kan akak je fefiling sekali tetiba ada gak orng lain fefiling cam akak dik non...kikiki

Hai pah ko pon fefiling gak ke???  homel2 anak beranak ni baju sedondon siap tudung pon sedondon ko....kikiki...cantik tudung mana beli??? kahkahkah...biar la rahsia ek pah :p

Mase pengantin bersanding dengan potong kek ni akak takde sebab tengah tidokan si mak enon (izara)  kat umah mak mentua,ni pon cilok gambo dari adik ipor....hahaha...abis la kalau dia tahu ni.....dekat je rumah kawen ni belakang rumah mertua akak je tu yg senang nak ulang alik....pastu melepas tak dapat makan kek yg sedap tu  T_____T


Berdiri depan pintu siap2 jadi tollgate girl gitu...tapi pastu akak lari pegi belakang sebab malu...hahaha...akak memang tak biase buat camni,tu yg disaat akhir akak lari...kikiki...sian tengok pengantin buat muka seposen....alaaa yg ni suka2 je pon


Ingat kan bila dah lepas dengan tollgate girl pengantin dah bole masuk bersanding tapi nan ado ye sebab tollgate boy pulak amik turn....nampak tu abang baju kotak2 tengah tawar menawar dengan abang2 pengantin pompuan....tak dapek ye hulur dulu angpow pastu baru bole masuk bersanding katenyeee....

Menjamu selera sambil borak2 dengan sedaramara sebelah cik boss...syok kalau ada majlis kawen camni,mana2 sedara yg jarang jumpe tu kompom muncul punye....gossip2 sampai lebam...hahaha...mak mertua akak kan main lagi bergaya dengan baju dan tudung baru,nampak dia happy je semalam....



Nasib tema baju adalah hijau dan kuning,kebetulan akak ada baju kaler hijau koleksi 2 taun lepas,cuma tudung je akak terpakse beli baru sebab memang takde kaler ni....memula akak nak rembat je pakai tudung lama kaler itam tapi bila tengok diorang sume bersemangat  kan main lagi siap jahit baju baru dan pakat2 beli tudung gak...mana bole jadi akak pon laju2 pi beli tudung kuning ni kat pekan pontian...pestime akak pakai shawl dik non, tu pon beli yg instand kalau nak suh akak gulung2 sendiri memang tak la....ntah2 rupe nangka nnti akak buat sebab akak memang tak pandai nak pakai shawl....mahal gak selai rm30 tapi dah berkenan akak beli gak.....takpe la lagi pon raye nak dekat nnti bole pakai mase raya....


Baju hitam ni pon taun lepas punye koleksi...mase ni acara nikah sedang berlangsung,akak menyelit tepi pintu je sebab rumah penuh dah dengan tetamu....pastu nampak tak baby kecik comel tu? dia ingatkan akak ni mak dia siap dipeluknya kaki akak ni pastu bila nampak je muka akak terus mengelupur dia nak lari....hahaha




ok la sampai sini je nnti jumpe dilain n3 ye ....bobbyeeeee


Monday, 16 March 2015

AKAK VS CIK BOSS (EDISI COOL DAN HALILINTAR)

Assalamualaikum sume......


Rase lamanye tak up n3...kikiki...akak terindu2 pulak nak bercerita kat sini....cuti sekolah kali ni sume pi jalan2 mana? Akak anak beranak tak pi mana2 pon duk rumah jew sebab kak long banyak kelas tambahan, serupa cam tak cuti je minah tu maklum la tahun ni kan kak long nak amik SPM...terima kasih pada semua cikgu2 kak long sebab sanggup mengajar walau pon sekolah tutup,besarnye pengorbanan seorng guru......ada takde pon jumaat depan ni akak anak beranak balik  pontian je sebab nak  meraihkan majlis perkahwinan adik sepupu cik boss,sian dia anak yatim piatu nasib ramai adik beradik, mintak2 semua berjalan dengan lancar. Ok la berbalik pada tajuk kat atas tu  akak nak cite tentang cik boss aka somi akak incik nazarudin....cik bos ni bukan la seorng yg romantik...kadang2 akak pon konfius dgn perangai dia tapi selalu dia cool je....tapi kalau dah cool sangat pon akak bole naik hanggin jugak, akak ni dalam ketegori perempuan petir dan halilintar ye dik non....kahkahkah....akak garang ye...hahaha....tetibe :p :p :p
cik boss pulak lebih cool (semestinya) dan kadang2 sensitif jugak...tapi kawan2 tempat keje cakap yg cik boss ni bukan saje seorng yg cool (semestinya) tapi seorng yg amat tegas jugak, muka tu serius memanjang sampai ada yg kecut perut kalau nak berurusan dgn dia....nasib kat rumah dia takde la tegas sangat.....malas nak melayan petir dan halilitar kat rumah ni kot....hahaha....akak ni bukan la suka sangat nak jadi petir pon tapi contoh!!!! tetiba terjadi satu kejadian yg agak mencemaskan kat rumah, seperti biase la akak akan cepat panik dan jadi huru hara...tetibe...dia tetap la dengan perangai cool yg akak rase cam tak kene je dengan situasi time tu....padahal dia sepatutnye jadi huru hara cam akak gak...tapi kenapa dia memilih utk terus je jadi cool???  kenapa???  ini bole mendatangkan marah!!!!....kahkahkah....pompuan gila... T_____T
Lagi satu,cik boss ni jarang sangat2 la nak marah kat anak2 ....TAPI...kenapa anak2 bukan main takut lagi dengan dia???? ni pon buat akak hanggin gak....contoh!!! akak suruh abang ngah tolong buat sesuatu tapi ada je alasan sampai nak kene ulang arahan dua tiga kali...tapi kalau tetiba cik boss suruh sekali je laju gila budak tu pegi buat.....dah kenapa budak2 ni??? akak yg petir dan halilintar ni langsung diorng tak takut  dik non !!! kenapa apak korang yg cool tu yg korang takut kan sangat??? takan akak kene berubah menjadi cool gak pasni baru bebudak nak takut???? T______T

Dalam tak romantik tu cik boss ni kalau pegi meeting (selalu kat kl) mesti balik ada je benda dia belikan utk puan petir dan anak2 yg kene tinggal kat rumah ni....kikiki....dia tahu je ape yg kiteorng suka,satu lagi sifat cik boss...sangat prihatin...tapi selalunye barang makanan je la yg dia berani beli sebab kalau barang2 lain tu, macam pakaian ke tudung ke janagan harap la sebab dia memang tak tahu nak pilih...kikiki....cik boss memang fail part2 camtu jadi selalunye dia beli makanan jelah untuk kiteorng yg mcm ikan pirana kelapan kat rumah ni....kahkahkah....






 popcorn garrett ni memang benda wajib dia beli setiap kali dia ada meeting kat klcc, jelak sudah akak makan popcorn ni tapi sebab mahal akak makan jugak....banyak kali akak sound cakap takyah beli sebab manis sangat tapi dia beli jugakkkk....lantak situ malas akak nak komen selalu orng dah belikan syukur jelah

 yg ni all time favourite kekdahnye...pasta cabonara atau alfredo. Kompom beli yg ni jugak kalau balik dari kl, anak2 memang dah tahu sangat2 siap skip makan malam sebab nak unggu apak diorng balik bawak ni....
 yg ni pulak kekadang je beli sebab kat jusco melaka pon ada kedai ni, lagi satu sandwich jadi kembang bila lelama dalam kete...ialah dari kl ke melaka hampir 2 jam tu pon kalau tak jem....tapi cik boss pedulik hape kalau nak beli dia beli je kembang pon kembang le yg penting puan petir mesti kene makan.... T____T

yg ni plak khazanah bulan lepas cik boss balik dari meeting....mau tak berjoget anak2 akak tengok ni sume !!! dengan coklatnye dgn kek memang suka la anak2  termasuk puan petir...hahahaha....time ni pasta pon dia beli gak tapi tak amik gambo pulak....mana tak bulat2 kiteorng ni asyik kene sogok dengan makanan jew....padahal...sape suh ko makan!!!!....kahkahkah...sukati la dah hobi hakak suka makan nak buat camne!!!! :p



kesimpulannya disini...cik boss selain dari cool,prihatin,penuh kasih sayang,tak kedekut,selalu berlemah lembut,selalu bertolak ansur dan selalu mengalah dengan bini petir dia ni, dia memang suami terbaik untuk akak dan anak2. Bersyukur kerna Allah jodohkan akak dengan dia dan baru sekarang akak perasan kenapa dia sering cool dan akak pulak petir....sebeb kalau dah dua2 petir abis la rumah tangga akak meletup2 dik non....hahahaha.....bole bayang tak????


Jodoh dan pertemuan ditangan Allah, kite bole merancang tapi Allah yg tentukan....dan sebaik2 ketentuan datangnya dari Allah dan sebagai manusia kite kene redha dan bersyukur..... :')


Cik boss!! puan petir cakap dia cinta awak sampai jannah!!! tu pon kalau awak sudi T_____T



Wednesday, 11 March 2015

PENYAMUN SANA SINI !!!

Assalamualaikum sume.....

Semalam tengok video yg kawan share kat fesbuk terus akak rase seram sejuk satu badan, akak tak tau la camne nak masukkan video dalam blog ni nnti nak suruh kak long tolong ajarkan.Pendek je video tu dalam 3 minit je....cepat sungguh la penyamun sekarang buat kerja...kejadian terjadi kat sebuah rumah teres, tapi lokasi sebenar maaf akak memang tak tau kat mane, yg kene samun tu perempuan india ...sian dia mesti trauma....rasenye time tu waktu pagi kot, perempuan tu tengah siram lantai posh kereta...mase tu dah nampak ada dua biji moto ni asyik dok ulang alik tapi pompuan ni buat tak hirau je, sambung siram pokok bunga pulak kat luar rumah dan time tu la dua biji moto tu tibe2 berenti,turun moto terus keluarkan parang panjang ko....dah nak lari pon tak sempat penyamun terus terkam....pastu kawan dia plak turun moto bawa parang panjang gak pi masuk rumah pompuan tu, dalam sekejapan diorng keluar sambil belek2 sesuatu kat tangan, mungkin barang kemas yg berjaya diragut kot. Selamba je sekor2 buat kene keji camni.....lepas penyamun blah baru la anak lelaki pompuan tu keluar tertinjau2, mungkin mase kejadian dia tido dalam bilik jadi tak sedar ape yg berlaku kat luar.....



parang panjang camni la penyamun2 tu bawak....gila ko tak ketau tengok parang camni...sekali libas je bole putus tangan....akak pon ada pengalaman hampir disamun dgn taktik yg same mcm cerita diatas, dua tahun lepas mase tu pon waktu pagi hari sabtu....cik boss kat atas dengan anak2 sambung tido lepas subuh, kat luar mase tu pon memang sunyi dik non. Rumah akak ni kawasan tanah lot walau pon kiri kanan ada jiran tapi diorng lebih selesa habiskan mase dalam rumah je, mcm akak jugak kalau bukan sebab nak sidai baju memang akak duk dalam rumah sesaje...ok sambung balik cerita akak tadi.....akak sidai baju kat kawasan belakang dekat dengan dapo, kebetulan pintu gate kecik belakang ni tak bertutup pulak pagi tu....memula moto ni lalu diorng pandang je akak, akak buat tak tahu je, pastu dia lalu lagi sambil pandang kiri kanan ko, time ni akak dah pelik sebab jarang2 bebudak kampong ni kalau bawa moto pakai helmet, ni siap pakai full face helmet dah kenapa....hati akak dah rase tak sedap time ni, terus laju2 akak tutup pagar belakang tu, akak sambung sidai baju lagi tetiba ntah bila mase sorng penyamun ni dah berdiri dekat dengan pagar belakang tu dan yg sorng lagi tu duk atas moto sambil pandang kiri kanan usha line....akak macam terkaku kat situ sempat akak tenun budak tu, dia pakai baju sweter biru dengan beg selempang, pastu tangan dia kebelakang, akak syak kat tangan dia time tu ada parang or pisau ready je nak serang akak....memang pagi tu Allah lindung akak sebab ntah mana datang tenaga akak lari laju2 masuk rumah sambil tangan pantas tutup dan kunci pintu......akak terus lari naik atas sambil terjerit2 panggil cik boss...terkejut orng tua tu tengah tido nasib tak terlucut kain....hahahaha...sampai atas akak terus tinjau ikut tingkat penyamun dah takde melesap terus macam asap diorng hilang. mungkin dia dengar agaknye akak jerit2 panggil cik boss....lepas kejadian tu 3 hari badan akak rase cam mengigil je...demam tak demam...mak akak cakap akak terkejut semangat akak hilang, mungkin la kot gila tak takut sampai malam2 pon akak termimpi2....akak ni memang penakut dik non lemah semangat kekdahnye....lepas minum air bacaan yasin baru akak ok skit, tapi lama akak tak sidai baju waktu pagi...ko nak tau pukul bape akak sidai....hahaha....pukul 2 petang ko time bebudak balik sekolah diorng memang lalu reramai belakang rumah akak, sambil lalu lalang tu diorng ni terjerit2 tegur akak...'cik linda!!' 'cik linda!!' kebanyakan nye kenal dengan akak sebab diorng tu ada yg anak2 kawan n sedara jugak bukan orng lain......

Nasihat akak kat sini supaya lebih peka dan berhati2 dan jangan lupe doa banyak2 agar Allah lindungi kite semua...sape dah penah alami je tahu macam mana perasan takut tu, akak yg baru hampir disamun ni pon siap trauma berbulan2 cuba bayangkan  yg sampai cedera atau hilang nyawa tu....ya Allah takut nye...duduk dalam rumah sendiri pon sekarang rase tak selamat je....rumah pon dah macam  penjara semua kene berpagar kene bergril kalau tak lagi rase tak selamat......








ok la bobbye jumpe dilain n3  hati2 semua manusia sekarang dah kurang perasaan berbelas kasihan sesame manusia jadi berhati2 ye.....mase tulis ni pon perut akak rase kecut je





Tuesday, 10 March 2015

KISAH NOSTALGIA ZAMAN 50an PART 2 (hantu hutan)

Assalamualaikum sume.....


Kali ni meh akak kongsi cerita seram yg terjadi pada diri mak akak mase dia kecik2 dulu, mase kejadian umur mak akak baru 10 tahun, insiden tu terjadi pada pukul 5 petang, mak akak dalam perjalan nak balik kerumah setelah seharian berjimba2 dengan sepupu kat rumah makcik sedara ....dalam perjalanan nak balik tu mak akak terpakse menempuh ladang pokok getah yg amat2 luas dan sunyi ye dik non....jalan tu kira laluan utama la bagi orng2 pantai time tu kalau nak pergi ke pekan koboi yg dipanggil pekan darat....sebab dah terbiasa ikut jalan tu jadi mak akak wat lek wat pis jelah....mak akak cakap time2 camtu dalam ladang memang bising dengan bunyik cengkerik dan burung2 yg sebuk nak balik kesarang...tapiiiii....jeng3....kasi suspen skit....kikiki....secara tibe2 ladang tu jadi sunyi sepi dik non, satu bunyik pon takde, mak akak cakap  punye la sunyi sampaikan bunyik nafas dia sendiri pon cam berdengung je mase tu.....



Disebab kan tetiba je suasana yg bising tadi bertukar jadi sunyi sepi mak akak terus laju2 berjalan....walau pon waktu tu baru je pukul 5 petang tapi suasana gelapnye dah mcm pukul 7 lebih, maklum la dulu2 mana ada api kat jalan ni rumah2 pon masih pakai pelita minyak tanah lagi kalau yg kaya skit tu baru ada lampu gasolin. Jadi bole bayang tak camne seram nye situasi waktu tu.....kalau akak dah pengsan bangun...pengsan bangun kot....tara guna ini olang manyak penakut....kahkahkah...ok sambung balik cite seram tadi....mase mak akak jalan laju2 tu tetiba dia cam dengau orng bersiul, nyaring sangat bunyiknye. terus mak akak terhenti pastu dia usha je kat kawasan tu....tetibe!!!!...disebalik celahan dahan cam pokok dlm gambo tu mak akak ternampak dua biji mata yg besar dan merah dik non.....hoiiii!!! mak akak cakap angota lain dia tak nampak yg nampak mata je merah menyala tengah tenun mak akak......pastu mak akak kate dia pengsan terus, sedo2 dia dah kat rumah baring atas tilam......rupa2nye nasib mase dia pengsan tu ada atok sedara  lalu nak balik ke darat lepas dia siap menjahit jala kat pantai....mak akak kate atok sedara tu sumbat je mak akak dalam bakul ikan kat belakang basikal  pastu kayuh laju2 bawak balik rumah dan ketika tu jugak dalam ladang tu tetiba je ribut topan dik non...mcm nak terbalik pokok2 sume padahal kat pantai mase tu tenang je langsung takde ribut pon....huhuhu...mistik sangat ni....lepas kejadian tu mak akak menderita demam tak kebah2, terlantar la dia atas tilam tak bermaya....selera semua seperti disekat badan kurus tinggal kulit dgn tulang je, rambut abis gugur kebantal......nenek dan datuk akak dah siap siaga kalau2 tak panjang nyawa mak akak mase tu.....Ajal maut ditangan Allah sebab ada pulak sedara kenal dengan seorng dukun yg pandai merawat penyakit yg mcm ni......pak dukun ni sangat hebat ye sebab mase atok akak baru je sampai ke rumah dia mase tu terus dia tahu sendiri je dik non....tak sempat lagi atok akak bercerita dia dah tahu sebab musabab penyakit mak akak ni.....pak dukun tu pesan agar esok malam tepat pukul 12 malam dedahlan pintu rumah sebab time tu la dia selalu datang untuk obatkan orng,,,,,,,esok tepat pukul 12 malam atok akak pon bukak pintu depan rumah seluas-luasnye sambil menanti tok dukun yg nak merawat mak akak.........sambung dilain n3




bobbyeeee insha Allah bersambung nnti ye....tungguuuuu
























Monday, 9 March 2015

HARI DESSERT SERUMAH

Assalamualaikum sume.....

Nampaknye suara akak telah didengari...hahaha....dapat gak akak makan laksa limbongan ni semalam dik non....semalam pon akak dapat cuti masak ullos...yabedabeduuu!!! pagi je akak kelentang kelentung kat dapo masak utk sarapan...suka la akak kan...gila tak suka ko!! tak payah masak hokey...hahaha...tapi sebab dah dua hari asyik cuti je akak rase bersalah pulak...jadi tengahari tu akak buat kek tiramisu dulu bole gak buat ngeteh petang2 nnti....dah buat simpan dalam lemari ais....'duk diam2 tau kek kang petang aku ngap ko pulak ye'....kikiki



Laksa limbungan pojaan hati ku, selain laksa mak dan kakak ngah....laksa kakak ngah paling win selama ni,dia kalau buat laksa kompom akak ulang 2 ke 3 kali...amik mee laksa tu skit je tapi kuah kene banyak baru syok nak hirup panas2.... dap2nye



ni le tiramisu yg akak buat tengahari semalam,tinggal separuh dalam lemari ais.Kali ni akak kurangkan gula dalam bancuhan cheese tu selepas kene sound dgn cik boss, sebab minggu lepas kerap benau akak buat dessert....ntah la kenapa 



Churros ni akak buat petang jumaat hari tu,tergoda tengok kawan kat fesbuk share gambo, terus laju2 akak turun dapo tapi bole pulak tinggal sebiji je telo jadi dapat buat 1 adunan je ni...alhamdulillah sedap dimakan panas2 sambil dicicah dgn coklat cair....ada yg bertanye camne rase churros ni? ntah la susah nak kate rase dia ek....garing diluar tapi lembut di dalam, manis2 buah je rase dia ni tu yg sedap dimakan dgn coklat cair atau bole gak tabur gula halus yang dicampur dgn serbuk kayu manis jika suka....in shaa Allah esok2 mungkin buat lagi sebab abg ngah asyik duk sebut je tu.....nanti nak buat gemuk2 camni gak :p 


Cheesekut ni akak buat hari rabu kalau tak silap...lupe sudah...kalau buat 1 bekas camni sekali hadap je kiteorng kasi langsai...hehehe....makan sejuk2 lawan dengan nescefe panas.....akak memang suka buat ni sebab senang yg hamat tak payah nak berbako bagai, susun2 biskut pastu tepek cream keju dah siap baling masuk lemari ais jap2 lagi dah bole makan pon, same gak cam tiramisu tu keje senang sangat dik non.....akak buat dessert2 ni pon bersebab dik non....nak berjimat yg benaunye....cik boss dgn anak2 akak tu bukan btol, kang tetiba je ajak keluar gi secret resepi tingin nak mkn kek kekdahnye.....jadi baik akak buat sendiri,walau pon takde la sesedap kek kat kedai tu tapi sekurang2nye penjimatan disitu dan lagi satu akak malas tetiba kene gosok baju bajan ni kalau nak keluar .....kahkahkah



bobbyeeeee








Saturday, 7 March 2015

DIPAKSA DAN TERPAKSA (DLM EDISI NOT MY TASTE)

Assalamualaikum sume.....


Seperti biase hari sabtu cik boss memang kasi akak cuti, masak je cuti ye yg lain tetap kene buat gak...huhuhu...pepagi dalam pukul lapan keluar carik roti canai kuah dal...yummylicious sangat...dah kenyang terus gerak ke paso pantai beli lauk utk seminggu, hari ni kat paso sotong segar dan murah skit dan yg paling best kebanyakkan sotong yg akak pilih bertelur2 dik non, pilih punyer pilih sekali amik ko tetiba timbang 1 kilo setengah...hahaha...takpe tu bole buat dua kali masak.kat tempat sayur je tadi nak dekat 30 hengget membayo...siap korang ye sape yg tak makan sayo nnti...kikiki...warning awal2 dulu.Settle bab lauk dah senang hati nnti time nak masak cekup2 je bahan.Kali ni keluar kak long tak dapat follow sebab dia ada kuiz kat sekolah dari pagi sampai ke petang, tapi pasal dah berjanji makan sate 30 cocok dengan abg ngah aka budak kuat drama terpakse gak akak tunaikan.Cik boss cam tak bermaya je bila tahu kene makan kat sini....hahaha....same la kite bang tapi apakan daya ikutkan jelah selera anak2 kang kalau dibantah2 kite tua nnti ada yg diorng antau duduk umah orng tua2 pulak...kahkahkah....ok tu tak kelakar hokey  T____T  Lepaskan zohor dulu baru akak bersiap2,bedak 4 kati,gincu 2 inci pastu cepat2 sarung selipar dan terus gerak.... :p :p :p



 Ni budak yg bertangungjawab mengheret akak dan cik boss ke kancah makanan nipon...suka la tu tengok piring pusing2 lalu tepi dia....dah lama dia duk tuntut sejak akak bawak kak long hari tu...kikiki...padan muka sape suh ko pi ikut apak ko kan dah meroyan pastu....kikikiki...kite ni sebagai mak apak mana la tersampai hati kalau dengau anak2 nak makan, mcm mana tak suka pon terpakse gak seret kaki masuk sini...


 Wah!! eksen ko ye!!! pilih tak agak2 nampak sangat nak lepas dendam....akak perati je perangai dia sambil kunyah2 sushi...eh!!! hahahaha....


Ni pon dia punye ye, sian anak sotong kurita tu kecik2 kemetot je dah jadi lauk dalam pinggan, tapi takpe la sekurang2 nye dia dah bebas dari dugaan dunia yg terlalu banyak pancaroba sekarang ni....bahahaha....tetibeee   :p :p :p


 Ni pon dia punye jugak....akak tak pandang pon mase dia makan ni sebab kembang plak tekak tengok ikan salmon mentah atas sushi tu....yg ni dia dgn kak long suka kemain lagi lelap2 mata kunyah ikan mentah ....tak paham sungguh la selera budak2 sekarang...




 Ni jew yg akak makan tadi tau...bahahaha...tipuuuuu!!!! tadi akak makan gak sushi dua tiga jenis pastu minum teh hijau sejuk, bole la buat alas perut, cik boss suh akak order set tapi ntah la cam tak kene je dgn tekak hari ni...tapi akak seram2 ni sebab tadi lepas makan set ikan sardin panggang tu cik boss kan main puji2 plak sedap...akak risau je takut tetibe cik boss pulak terjangkit dengan makanan nipon ni, dengan sape akak nak mengadu nasib lepas ni dik non  T_____T  "abang minggu depan kite makan laksa kat limbongan tau" harap2 rayuan akak didengari......



ok la bobbye




Friday, 6 March 2015

KISAH NOSTALGIA ZAMAN 50an PART 1 (pantun lucu)

Assalamualaikum sume.....

Tetiba akak dapat idea nak buat n3 pasal ni mase tengah gelak guling2 bila mak akak cerita kisah lama2 time dia anak dara dulu....walau dah berpuluh kali akak dengar, tak penahnye yg jelak...jadi ape salahnye jika akak kongsikan sikit di blog bilis hakak yg sedeh ni dik non... T_______T mana tau ada yg sudi datang baca....

Mak akak dilahirkan pada tahun 1942 time tu nipon baru je menakluk malaya dan berikutan peristiwa tu mak akak sampai sekarang orng2 kampong  panggil mak lang jepon aka makcik pon, padahal nama mak akak zahara. Jangan gila2 nak cari makcik zahara dalam kampong ni kompom sume tak tahu punye...kikikiki...mak akak cakap kisah yg akak nak cerita ni terjadi di awal tahun 50an, masa tu mak akak dah jadi anak dara kecik gituuu...time tu mana la ada televiyen bagai cam sekarang ni, orng paling kaya kat kampong mak akak time tu pon cuma ada radio je dik non, jadi sebagai hiburan selalu gak diadakan pesta joget dan berbalas pantun. Zaman tu agama sangat kurang, sampaikan kalau bertandang kerumah orng pon jarang sekali mereka mengucapkan salam macam sekarang ni....waktu tu kalau anak dara tak pandai berjoget akan digelar kaki bangku jadi oleh kerana takmo digelar camtu mak akak dgn tiga orng sepupu yg lebih tua bersungguh2 ni belajo berjoget, yg menggajonye pon bukan orng lain nenek sedara mak akak sendiri gak...kikiki...selain berjoget, diorng diajar berpantun dan bergurindam jugak. Bila dah selalu berlatih tu maka pandai la diorng ni berjoget,
Satu malam  kat kampong ada pesta jadi berpusu2 la orng2 kampong pegi menengok, mak akak dgn sepupunye tak lepaskan peluang menunjukkan kebolehan masing2 dik non....kahkahkah...akak dah stat gelak time ni.....setelah penat berjoget, biasenye lagu dondang sayang, mak akak dan sepupunye akan berbalas2 pantun dengan anak dara dan anak teruna dari kampong2 sebelah...(time ni la diorng duk usha2 markah kekdahnye...bahahaha)  Tetiba kakak sepupu mak akak bangun ko nak berbalas pantun....kahkahkah...gelak guling2 dulu.....pantun tu berbunyik camni....

                                        KALAU ABANG PERGI KE DARAT
                                        KERETA LEMBU MENARIK DAGING....????

Sampai situ je tetiba dia stop...kahkahkahkah...bole dia terlupe sambungan pantun tu dik non...kahkahakah....ko rase ape terjadi lepas tu ??? abis satu panggung gelak kan dia dik non....dia buat muka sardin duduk je diam2 kat tepi.....sebagai penebus malu, tetiba sepupu mak akak yg sorng lagi dgn lajunye terus bangkit nak menjual pantun dik non....kahkahkah...gelak guling2 lagi, pantun tu bunyik camni....


                                     NAK HUJAN LEBAT LEBAT
                                     BIAR SENANG PUYUH BERLARI
                                     MUKA SIAL MUKA MUSIBAT
                                     MUKA TAK MALU TAK SEDAR DIRI


Tetiba satu dewan senyap sunyi....pastu sume gelak guling2 atas tanah....kahkahkah....abis sume muka dia sebut....paling kesian time nak balik tu abis belakang 2 orng sepupu mak akak ni kene cubit dengan nenek sedara aka cikgu joget diorng....penat2 dia ajau berpantun sampai mase camtu ko punye pantun, buat malu aku jew.....pastu diorng seminggu tak keluar rumah hokey malu punye pasal,angkat air kat perigi pon lepas pukul sembilan malam....mak akak kate pukul sembilan malam time tu same gelap dan sunyi dengan pukul 3 pagi waktu sekarang dan time tu banyak bebenau hantu berkeliaran ko....






lain kali akak cerita kisah2 lucu dan ada gak kisah2 seram...tunggu...bobbyeeee traluluuuu



Wednesday, 4 March 2015

AKU YG BUNTU SEMALAM (DALAM VERSI JIWA KACAU)

Assalamualaikum sume....

Hoiii!!! tajuk n3 akak tak agak2 ....kahkahkah....dah mcm filem melayu lelama pulok kan...mennti hari esok...sesejuk air mata ibu...langit tidak selalu cerah ..kikiki....sedih ok filem2 tu sume satu rumah teresak2 nangis dik non...hahaha....menghayati kekdahnye....bapak akak hanggin terus dia tutup tv bukak tape wrestling ko....pastu akak adik beradik sambung plak nangis kat dapo sebab tak dapat tengok cite melayu....  T_______T
Apa yg berlaku semalam??? takde ape yg benaunye, cuma semalam akak buntu sungguh2 ni...hajat dihati nak update blog tapi otak dengan tangan akak same je buntunye...memula akak pikir takpe la akak skodeng blog mengkome2 dulu...kenkonon kang aura menulis akan menyerap...tapi hampa dik non,bertambah buntu ada la....akak taip tajuk,pastu padam balik sebab cam tak kene je,taip lagi...padam balik...taip tajuk lain pulak...padam balik...last-last akak padam laptop terus...kikiki...puas hati aku. Pastu akak naik atas bukak tv, ntah sape2 ada record cite melayu tajuk 'cara2 mengundang hantu'  mcm menarik terus akak tengok...tapi sampai kesudah...ape pon akak tak faham dik non...terlalu banyak watak hantu dalam cite tu sampai akak konfuis nak takut ke nak gelak....  T________T




Semalam bukan mase menulis je akak buntu ye, mase nak memasak pon buntu gak...terkebil2 mata akak kat dapo tenun tempe....sambil tenun tempe tu akak kunyah biskut...kahkahkah...tetiba mcm ada mentol bercahaya muncul dik non...akak dapat idea nak masak sambal tempe camni....selalu bulan puase je akak kerap masak lauk ni,kiranye sambal tempe ni lauk penyelamat dikala tekak takde selera nak makan time2 sahur gitu. Gaul dengan nasik panas2 pon dah sedap ni dik non. Lepas masak sesaje la akak up gambo kat fesbuk, tak sangka rupa2 nye ramai la hai yg terkecur ailio tengok sambal tempe hakak ni...kikiki...ramai peminat rupenye....sori ye kawan2 takde niat pon nak buat hangpa2 sume keliur just suka2 ja nak share gambo....ada yg sampai mintak resepi lagi ko, malu akak sebab akak masak main campak2 je ni...tapi dah kawan mintak akak pon bagi je....ramai kot yg masak sambal tempe hari ni sebab terpengaruh dgn gambo akak semalam...harap2 berganda sedapnye lauk sambal tempe yg korang2 sume masak hari ye kawan2....ok la akak tepek la resepi kat sini mana tau ada orng tersesat tetiba tebaca blog akak ni dan secara tak sengaja dia suke bebenau makan sambal tempe camni tapi taktau nak masak...pasni bole la cuba2 masak ye....


resepi sambal tempe..

2 bungkus tempe ( yg empat segi beso tu)
3 biji kentang sederhana beso
1 genggam ikan bilis
1 genggam kacang tanah
2 sudu cili kering kisar
1 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
sedikit garam,gula dan serbuk perasa
minyak utk mengoreng

cara-cara:
hiris sederhana nipis kentang dan tempe, gaul dgn sedikit garam dan digoreng.(goreng jangan terlalu garing nnti tak sedap sangat)
kacang dan ikan bilis pon digoreng garing. ketepikan.
tumis bawang sampai kekuningan dan masukkan cili,garam,gula dan bahan perasa. tumis sampai sambal garing kacau rata dan tutup api tunggu hingga sambal sejuk sedikit sebelom dimasukkan bahan2 yg telah digoreng tadi.kalau semua sampai sebati dan bole la dihidangkan.



kat rumah akak ni kalau sambal tempe camni, anak2 akak buat rata2 je....semalam gak selesai semangkuk beso dik non...kikiki


bobbye sume jumpe dilain n3 ye...in shaa Allah