sila klik sini

Saturday, 28 February 2015

RESEPI GERANG ASAM TETEL MELAKA

Assalamualaikum sume.....



selamat berehat dihujung minggu....kejap je dah masuk bulan tiga,kang sedo tak sedo  tetiba je bulan ramadhan dah tiba dan seterusnye raye....bumi cepat berputar atau pon kite ni manusia  yg lambat mengejar... jom la takmo fikir berat2 meh baca n3 ringan akak hari ni....akak masak ni semalam tapi hari ni baru hegeh2 nak buat n3 dik non...kikiki...kalau kat melaka ada yg panggil masakan ni asam pedas dan ada gak yg panggil gerang asam, tak tahu la kenapa, tapi yg penting same je sedapnye....kalau sebelom2 ni akak selalu masak camni dgn tulang lagi sodap dik non...rebus sampai dging kat tulang sume jadi lembut pastu makan gaul dgn nasik panas2...fuhhhh!!! sendiri mau ingat ye....kikiki


cili padi 2 biji tu takde kene mengena dalam ini cerita, diri beliau disitu sekadar hiasan semata2... :p

bahan-bahan:
1 kilo daging lembu bercampur daging tetel
1 1/2 cawan cili kering kisar
2 batang serai (ketuk)
2 inci halia  (ketuk)
2 inci lengkuas (ketuk)
2 inci kunyit hidup  (tumbuk lumat)
3 biji bawang besar  (tumbuk lumat)
4 ulas bawang putih  (tumbuk lumat)
segengam asam jawa  ( ambil air)
3 helai daun limau perut kalau suka
sedikit garam dan bahan perasa

cara memasak:
1) daging dibersihkan dan dipotong sederhana basar,rebus daging sampai empuk....ketepikan
2) panaskan secawan minyak dlm periuk,kemudian tumis serai,halia dan lengkuas sampai naik bau. setelah itu masukkan bahan yg ditumbuk lumat dan tumis lagi, masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak..kacau sebati...
3) ramas asam jawa dgn 3 mangkuk kecil air dan masukkan dalam bahan tumisan tadi....kacau sebati dan masukkan daging,garam,bahan perasa dan daun limau...biarkan kuah mendidih dan memekat
tutup api dan sedia dihidangkan.....






pagi tadi ada belen sikit lagi daging semalam terus akak panaskan dan makan dgn lempeng lembut bersama secawan nescafe'o.....





bobbyeee

Thursday, 26 February 2015

DIY COVER HANDPHONE BLING BLING


Assalamualaikum sume.....


Ini yg dikatakan takde keje carik keje....kikiki...membosan dik non duk rumah, padahal banyak je kerja rumah yg tak beres. tapi seperti biase la...ada aku kesahhh...dah lama beli manik bling2 tu kat daiso,tetiba hari ni baru bersemangat waja nak buat...jom skodeng camne akak buat...senang sangat ni...lepas ni kalau berkenan bole je buat sebab kalau nak beli yg dah siap tu mahal bebenau dik non,gayat akak tengok hargenye...kikiki...(padahal kedekut) :p :p :p



mula2 kite kene ada ni...dalam plastik pink tu akak beli kat daiso dan yg lain2 sume bahan2 yg dah memang ada dalam tempat jahitan akak, manik belen lama2 ni...akak pon dah lupe bila beli, tadi akak selongkar2 jumpe pulak, jadi la buat tambah2....



 Akak tak terus lekat kat badan handfon,sayang kekdahnye nak pakai lamaaaaa lagi tu....kikiki...akak berani diy kat cover camni je...cover ni dah lama akak pakai,akak beli kat pekan pontian rm10 je, dulu2 mase baru beli jernih je wane dia tetiba jadi camni pulak...hahaha...kaler kuning tu gara2 angkat call dgn tangan berkunyit hidup dik non....buruk nau mata akak pandang tu yg bersemangat nak diy dgn manik bling2 ni...


 tipah tetipu kekdahnya...ingatkan manik kecik2 ni sebijik2...sekali dia kene gam sekeping camni terus....takpe la lagi sonang keje akak...terus akak tepek camtu je...kahkahkah...nampak sangat tangan takde seni dik non....

 Tetiba tengah syok2 buat, cik boss balik bawak kuih ni seplastik...hokey benti rehat jap pi bancuh air nescafe sorng secawan....hahaha....sambil mengeteh borak2 kosong dgn cik boss.....

 Hokey jom sambung balik tampal2 manik...kali ni akak pakai manik pink beso2 ni lekat kat tepi2 tu dan ni je dapat sebab tak banyak manik beso ni....asal seragam je dah ok....wah!!! pink sgt ni terasa cam kembali remaja pulokk...bahahaha...akak lekat pakai gam pistol je...puas carik jam UHU tak jumpe mana ntah akak sumbat pening dah akak carik....

akhir sekali akak tampal manik hitam kecik2 ni tapi tetap tak cukup gak,ingat nanti nak beli lagi sikit sebab akak ingat nak tampal sampai tepi bucu2 sume....tadaaaaa....ok gak la..kak long cakap cantik....'berani dia nak cakap tak cantik"....bahahaha....pompuan saiko....



akak bagi 5 bintang pada diri akak sebab berjaya diy cover hanpon sendiri....kahkahkah....tara guna sendiri buat sendiri bagi bintang..... :p


bobbyeeeee traluluuuuu.......





Monday, 23 February 2015

NUR IZARA AKA MAK ENON

Assalamualaikum sume....


Hari ni akak buat n3 khas utk izara...dah lama tak cite pasal minah sorng ni...kikiki...asyik2 cite pasal makan je, jadi hari ni meh akak story skit pasal mak enon kecik akak yg bermacam ragam ni.....izara kiranya anak keempat yg akak kandung tapi yg ketiga tak sempat lahir akak keguguran....sekejap je dia duduk dlm perut akak.....sedih memang la sedih tapi kalau dah itu yg tersurat utk akak dan keluarga akak redha.....mase akak dapat tahu mangandung lagi akak jadi cam trauma skit...doktor pon bole nampak kebimbangan dlm diri akak waktu tu....akak sentiasa takut kehilangan lagi....akak takut akak tak kuat....tapi alhamdulillah segalanya berjalan dgn baik2 saje.....





Nur izara lahir pada tanggal 11/9/2012 hari selasa pada pukul 8.50 pagi secara pembedahan dengan berat 3.3 kg. Alhamdulillah izara lahir tanpa jangkitan kuning sama dgn kak long dan abg ngah dia....Sepanjang akak mengandungkan dia ni akak tak la mengidam nak makan yg bebukan cuma suka minum air oren yg masam2 je...makanan feberet pulak tomyam dan roti canai....tengok la budak pipi  domok2 ni geramnyeeee lahaiiii.....rinduuuuu dgn izara mase baby2 camni.....abg ngah dia cakap rambut izara mcm shinchan...kong ajau punye abg     =___=

Ni la cinta hati akak (selain kak long ,abg ngah n cik boss la) dia ni kira penyeri dalam keluarga akak, lama akak tunggu kehadiran dia makan 10 taun gak la...akhirnya Allah hantar bidadari kecil ni pada akak....alhamdulillah syukur....mak akak ckp rupa paras izara ni sebiji mcm muka akak mase kecik2 dulu....tang telinga dgn dahi dah memang jelas kelihatan la...kahkahkah

Dia kuat merajuk, bila dia merajuk camni la pesennye...kikiki...akak bior je dia mcm tu kekadang je akak pujuk sebab selagi tak dipujuk camtu jelah gayanya....lepas tu kalau sape2 la duk marah dia kompom dia ckp 'ci ko ni' ...kahkahkah...maksud dia benci kau ni....dia garang cam akak gak :p


Dia obses dengan mesin masuk duit ni....hohoiiii!!! hanggin akak kalau ada mesin ni kat mana2 kompom kene menyinggah punye....88 trip pon dia ok je takde hal punye.... T____T



Dia satu2nya anak akak yg tak takut pada badut...kikiki...kak long dgn abg ngah kan main takut lagi dangan badut mase diorng kecik2 dulu....abg ngah la paling penakut nampak je badut pucat2 muka...hahaha....izara tak, dia siap pegi dekat2 mintak belon lagi... :)


suka makan bukan2...contohnye mcm ni...makan butter mase bekpes...kahkahkah...abis ok setengah buku butter dia makan kang tak kasi dia hentam menangis, jadi sudahnye akak kasi jugak  :p  asalkan jgn benda2 yg bawak mudarat akak kasi je.....makan butter senang nnti nak yak2....kikiki...sampai sekarng kalau ada stok butter kat rumah ni akak sorok dalam tempat sayur....


Makan butter dgn rase tak bersalah...siap buat peace lagi ko tapi tak jadi pulok...kahkahkah....one malaysia pon bole :p

Dia anak ibu kekdahnye...buka je mata mesti ada ibu....nak yak je mesti ada ibu...nak makan je mesti mintak ibu...tengok tv pon mesti dengan ibu......ibu dia dalam jamban pon tak bisa tenang sebab asyik la minah ni ketuk2 pintu panggil ibu   T____T  dah kenapa kau anak oiiii!!!!






Dan akhir sekali minah ni ada gaya tido yg buruk gak la....bahahaha....tengok muka dia mesti mcm nampak dia cakap....ADA AKU KESAHHHH!!!!! ....bahahaha...itu la nur izara anak dara kecik akak.....jangan cepat sgt membesar sayang sebab ibu lagi suka kalau izara tecik camni selalu...cinta awak sampai syurga




kak long, abg ngah n cik boss pon akak cinta sampai syurga jugak......bobbyeeee traluluuuu.....

RESEPI RENDANG AYAM PEDAS CILI API BERAPI API


assalamualaikum sume....


Bersiaran seperti biase dari rumah manis rumah...kikiki... n3 ringan hari ni jom main masak2 bersama akak kekdahnye...balik dari kampong hari tu teringin sgt la tekak ni nak makan rendang ayam,kebetulan dalam lemari ais memang ada ayam sekor hari ni baru berkesempatan utk masak...jadi la buat makan anak beranak dan yg lagi best kali ni akak buat kaw2 punye pedas dik non....puas hati hakak :p  Pertama kali akak buat rendang  umur akak 22 tahun, mase tu akak dah ada anak sorng...kahkahkah...kenangan tu....sebelom2 ni akak rase cam susahnye nak buat rendang, rase cam mak je orng yg paling berkelayakan masak lauk2 spesial mcm ni terutama time2 raye....mase tu akak cukup kagum la dgn mak akak sebab pandai masak rendang.Tapi rupanye tak la susah mana bila dah selalu masak rendang ni, yg penting kite cuba 'sedap tak sedap belakang kira'  dan lagi satu akak perasan sekarang ni anak2 akak pulak mengkagum dgn mak diaorng ni sebab pandai masak rendang :p :p :p nampak sgt perangai turun temurun....hahahaha




 Mase akak snap gambo ni rendang belum betol2 masak lagi,akak suka rendang berkuah2 sikit baru sedap gaul dgn nasik or ketupat.Rendang cili api kaler memang tak berapa menarik tapi tersangat la sodapnye...lagi pedas lagiiii sodappppp....


 Ni bahan2 utk seekor ayam tau..ye akak tau nampak cam byk je bawang tu...letak byk bawng  lagi sodap dik non,cili api pon kene banyak tau,tu pon kalau korng tahan pedas la cam akak ni, kalau tak tahan bole la dikurangkan tapi bahan2 kat atas ni tak cukup sebab sepatutnya kene letak lengkuas jugak tapi nando dalam lemari ais,so lupekan jelah, sebab takde keje akak nak pegi pasau setakat nak beli lengkuas....ye akak memang pemalas T__T  bahan2 lain yg kene ada : santan pekat 2 cawan,kerisik 2 sudu,sedikit garam dan serbuk perasa.


 racik2 je semua kat atas tu kecuali asam keping,mesin tapi jgn halus sgt mesin kasar2 gitu....pastu tumis je bahan kisar tadi hingga garing,pastu masukkan ayam dan santan...kalau sebati dah agak2 mendidih masukkan kerisik,garam,perasa dan asam keping biarkan rendang memekat sambil terus dikacau perlahan sebab bila masak ayam bandar ni daging dia cepat hancur jadi kacau pon kene manja2 gitu ....
 Last sekali racik daun kunyit halus2 dan tabur dalam rendang, kacau lagi dan tutup je api sebab masak dah rendang kite dik non.....abaikan jelah daun kunyit akak yg dah kecut2 ni, ntah daun kunyit tahun bila pon akak tak tau yg penting masih ada bau dan bentuk udah lew....cik boss tak suka daun limau dalam rendang pasal tu akak tak penah masuk daun limau....

ni bulan lepas punye rendang...time ni akak pakai ayam tua...lagi sedap dik non fefiling cam makan ayam kampong kekdahnye tapi bila pakai ayam tua ni renyah sikit la sebab kene rebus dulu ayam sampai empuk



note:petua nak daging ayam pencen cepat empuk : time rebus tu ketuk 2 inci halia dan masukkan dalam periuk rebusan...in shaa Allah ayam akan cepat empuk....


bobbyeee traluluuuu.....

Saturday, 21 February 2015

BALIK KAMPONG RAYE CINA

Assalamualaikum sume......


 Ape khabo sume? akak harap sume pon sehat sesaje....cuti panjang semperna raye cina kali ni sume pegi mana jew? akak anak beranak balik kampong pontian sana nun...kampong cik boss...awal bulan dua lagi dah rancang nak balik kampong mengalahkan nak jenjalan pi paris dik non...kahkahkah...cik bos orng paling happy,yelah kampong dia kan, pastu setiap kali lalu depan sekolah rendah dan menengah tempat dia belajar dulu kompom dia akan bagitau kat anak2 dia walau pon dah bagitau 800 juta kali sebelom tu....kahkahkah...muntah hijau kiteorng  T___T  akak pon happy je bila balik kompong lagi2 bila sume pon balik gak...best longok ramai2 ni.....

 Kiteorng gerak dari rumah pukul 10.30 pagi...padahal dah rancang nak gerak pukul 9 pagi kononnye....tetiba terjadi peristiwa seram2 kelaka plak...bior la jadi rahsia akak anak beranak je tak payah akak coret kat sini.....ni gambo mase dlm perjalanan nak balik kampong....happy je muka memasing, maklum la semua pon ada agenda tersembunyik sebenaunye....hakak je yg tak tau....tapi mase ni kiteorng tak terus balik pontian tapi kiteorng singgah ke masai kejap pegi melawat pusara ayah mertua akak yg genap sebulan meninggal kan kami....


Penuh kete kat highway mase ni...kiri kanan kete sesaje....bas pon bole tahan sume nak ikut lane kanan tembah lembab la kedua2 lorong....cik boss hanggin je mase ni...akak gak yg sabo sambil tido...kahkahkah....cuaca seperti biasa la panas berdenting


sampai2 je kat rumah mak mentua akak terus terjah dapo dik non...hahaha...mak mertua akak masak mcm2 dah serupa nak sambut raye pulak...nangis geng cina akak tengok gambo ni...kikiki...konfius diorng  sape punye raye ni sebab kiteorng pulak yg melebih2... :p  sedap sgt ni,feberet akak dari dulu dan kini...akak mase makan ni tak toleh kiri kanan hokey,cik boss pon ntah mana2...kahkahkah...tara guna punye menantu dah la tak tolong masak tetiba ko plak yg pelahap kan main lagikan :p :p :p



siap bersate bagai mak mentua akak ni tau....sayang la mak ketat2 camni...pastu mak bising2 pasal dia terlupe beli timun....akak cakap takpe mak lek2 je,siap akak bagi pepatah lagi ko kat mak mentua akak time tu .....'sudah dapat sate bertuah, timun tidak berguna lagi'....kahkahkah....sekali lagi menantu tara guna akak ni dik non...bukan nye nak pegi beli timun kat kedai yg sekankang monyet tu, ni ko siap bagi pepatah pulok...nasib mak mentua akak tak lempang muka akak....hahahaha



Ni lauk keesokkan nye...ni je yg akak sempat snap yg lain nan ado gambo padahal memacam je yg kiteorng masak,selain ni ada asam pedas ikan,ikan gelama goreng,pastu mak mentua akak buat urap kacang botol campor tauge...sedapnye akak rata2 je ....pastu makan reramai dgn keluarga adik beradik ipar akak ...bergegar dapo rumah mak mase tu....cucu sekor2 cam gengter asyik terpekik terlolong je keje diorng...lantak situ yg penting lepas makan sempat akak curik2 tido dik non...kikikiki


Ni gambo mase dah nak balik,pegi pekan pontian jap nak beli tempe pastu singgah snowgurt beli ni 2 mangkuk...huhuhu....sedapnye masam2, dua mangkuk camni baru 28 hengget je dik non,kalau kat tuttifrutti kompom lagi mahal kan dan lagi satu yg ni lagi sodap tau....byeee mak byeee pontian nnti bulan tiga jumpe lagi ye....



traluuluuuu.....

Tuesday, 17 February 2015

CENCALOK MELAKA

Assalamualaikum sume......



cara penyedian cencalok: bawang dihiris
                                         cili padi dihiris
                                         limau kasturi ambil jus dan hiris kulit
campor semua bahan2 diatas dgn cencalok digaul sampai sebati dan bole la dihidangkan...

Sape suka makan cencalok kat sini angkat tangan.....kalau datang melaka tak beli belacan dengan cencalok memang tak lengkap le lawatan korang, btol tak? Tapi akak perasan ramai je jenerasi muda skng ni tak sudi lagi nak makan cencalok dik non....huhuhu....bagi diorng cencalok ni makanan pelik....hoiiii!!! ni yg buat akak hanggin ni......ape yg pelik???? ape yg pelik???  eh! tak akak tak marah....kikiki...akak tanye je... :p

Dulu2 stok cencalok ni sentiasa ada kat rumah...time musim udang geragau tu memang mak akak akan buat banyak2 dan simpan dalam tempayan.Time sesak2 takde lauk tu mak akak masak simple2 cam bendi asam rebus pastu mak akak keruk dan bancuh cencaluk semangkuk...fuhhh!!! sedap dik non berselera je makan...cuba akak buat camtu sekarang mau agaknye terkebil2 mata anak2 akak.....hahaha

Sape2 yg tak pandai makan tu nnti beli cencalok try makan skit sebab kalau tak cuba mana nak tau keenakan rase dia....kalau melaka terkenal dgn cencalok,kelantan pulak dgn budu dan perak dgn tempoyak...akak sume pon balun...hahaha...sedap kot sape yg tak makan tu lantak le...kikiki..kalau dah tekak tak nak mana bole pulak nak dipakse2 kan....




Tadi balik dari bank saje lalu pantai dan tak sangka ada rezeki jumpe geragau baru naik dari laut....segar bugar sekilo rm5 akak beli 2 kilo...sekilo utk mak akak sekilo lagi utk mak mertua yg duk kat pontian sane....esok in shaa Allah kiteorng balik kampong sambut raye....kikiki...balik tadi terus akak masukkan dalam lemari ais bior beku,esok senang nak bawak balik pontian....geragau segar camni sedap kalau dibuat cekodok....


resepi cekodok geragau :
1/2 kilo geragau (basuh bersih2 dan tos)
3 cawan tepung gandum
1 sudu cili kering mesin
1 biji bawang merah (hiris)
1 batang serai (racik halus)
1 helai daun kunyit (racik halus)
sedikit garan dan serbuk perasa

campor semua bahan diatas pastu sukatan air tu pandai2 la korng agak2 pastu goreng seperti biase je ....sedap kalau dimakan panas2 dengan nescefe o  :D



cara pembuatan cencalok :
sukatan yg tepat akak tak tau tapi dulu2 selalu gak akak tengok mak akak buat cencalok ni sampai berdulang2...saje akak bagi resepi kat sini sebab ramai je kot yg tak tau ape bahan2 yg terdapat dalam cencalok...betol tak?

udang geragau dibersihkan dan ditos...pastu didalam dulang campor geragau dgn garam dan nasik sejuk...pastu masukkan dalam balang utk proses pengeraman...senang je kan dan lagi satu kalau cencalok yg dibuat sendiri kompom takde bahan pengawet dik non,lebih organik kekdahnye :p :p





ok la jumpe lagi dilain n3 bobbyeee tralulu....hohoho balik kampong...hohoho...balik kampong...hohoho...balik kampong...hati girang





Monday, 16 February 2015

HADIAH GA DAH SAMPAI :D

Assalamualaikum sume.....


Hari ni muka akak atak senyum....kikiki...hadiah contest dari blog aryanty ahamad dah sampai...nasib pekerja pos laju tu dah masak dengan akak....sampai nak pecah hon dia tekan,dari dulu dah pesan kat dia kalau ada barang utk akak dia kene banyak2 sabo...sebab kadang tak dengar langsung kalau setakat pekik2 bagi salam tu.....loceng kat rumah akak ni dah rosak kene sambo petir.Memula tu akak blur je, tertanye2 gak dalam hati   'eh!!! aku ada order barang ke??' pastu baru terkenang yg ni barang kiriman dari yan....lari laju2 kejau abg posmen...hahahaha



Debo2 mase nak koyak kertas pembalut ni....hahaha....buruk perangai akak ni dik non mcm budak2...kahkahkah...eh! sape yg tak suka bukak hadiah kan,sume orng pon suka...biar ape pon hadiah tu yg penting perasaan ikhlas sewaktu memberi dan menerima....terima kasih tau yan susah2 pos hadiah kasi ke akak ni.... sayang awak ketat2 :)


 nota dari yan utk akak....cantik tulisan dan yg penting akak suka sgt hadiah ni...pandai yan pilih mcm tahu2 pulak akak minat corak bunga2 yg camni, mak akak pon ckp cantik.... :) :)


hadiah akak dah simpan dan kertas tulisan tangan dari yan tu akak tampal kat lemari ais...buat kenang kenangan kekdahnye...maklum la ni contest pertama yg akak menang sejak berblog ni jadi ada nilai value yg tinggi disitu....moga bertambah murah rezeki yan pasni nnti bole buat contest lagi...kikiki




bobbyeeee traluluuuuuu...... :D

Saturday, 14 February 2015

RUMAH MANIS RUMAH

Assalamualaikum sume.....


Semalam hari yg agak sebuk buat akak...hari ni pulak walau pon akak tak kemana2 tapi tetap la perasan sebuk gak...kikiki...pagi2 lagi lepas kak long ke kelas tambahan akak terus masuk dapo siapkan sarapan, kemudian lepas semua dah kenyang terus akak keluar bersihkan sekeliling rumah yg semak nye dah mirip villa nabila dik non... T____T lama dah akak tak bersih kan sekitar rumah ni, malassss nye lahaiiii....panas berdenting...pokok2 bunga akak pon banyak yg arwah.pasal akak selalu lupe siram (padahal malas)...tapi hari ni akak gagahkan diri tuk cabut2 ape yg patut dekat sejam lebih  gak la akak bertahan, last2 akak lari masuk dalam sebab mata berpinau2 panas sangat...bersih la sikit ingat petang nnti akak sambung bersihkan lagi..... kalau tak hati akak tak keruan....


sarapan pagi tadi akak goreng mee teow,goreng bogel je...hahaha ..(keji je ckp bogel) anak2 akak tak suke sayur dalam mee diorng,jadi akak dengan cik boss selalu tabur tauge mase nak makan...lagi sedap sebab ranggup ...layan plak dengan nescafe o ...dap2 :)

 lepas cabut rumput tu akak rehat jap keringkan peluh,pastu laju2 masak nasik dan lauk.Ni je yg akak masak hari ni...jadi la yg penting makan same2 sambil borak (jgn ikut tu sebab makan sambil bercakap tak baik) :p Hari ni akak masak asam pedas johor,pucuk paku tumis,ikan kembung goreng dan terubuk masin dari sabah.....

Kawan kak long sedekah mempelam pada dia,lepas makan tengahari tadi terus akak kupas dan jerukkan ...dapat la 1 bekas tengah bertapa dalam lemari ais...kikiki...malam kang bole makan sambil nonton...mekasih alisa nnti kalau dah tak termakan tu sedekah le acik linda lagi ye...kikiki...tak malu ini pompuan...eh!!! pulik yg penting kite ada jeruk mangga uolls....hahahaha



lepas post n3 ni sempat lagi akak golek2 rasenye...lama lagi nak azan asar bole akak ZZZZZZ sekejap....bobbyeeeee traluluuuuu




IKAN BAKAR MUARA SUNGAI DUYUNG


Assalamualaikum sume....

Selamat berhujung minggu kawan2....akak baru settle kemas dapo sebab dari siang tadi dok terkejar2 dengan cik boss pegi servis kete memasing....lama benau cinonet itam akak tu tak di servis,maklum la jalannye tak jauh...rumah - sekolah  rumah - pasau....minyak pon 3 minggu sekali isi...hari ni dapo akak tutup,akak tapau KFC je tadi abis kan baucer terakhir dalam simpanan....jap lagi nak pegi pasau malam sungai udang pulak carik lauk utk minggu depan,esok bole wat pis wat lek kat rumah je takmo keluar memana....ok la kejadian dibawah ni terjadi malam semalam,tetiba cik boss ajak makan sini...bak kata perpatah rezeki jgn ditolak,musuh jangan dicari kekdahnye....jadi moh la kite ke muara sungai duyung.....bertolak lepas maghrib perjalan dari rumah akak dalam 45 minit je...




 Ni masa baru sampai,lepas pilih2 ikan sume dah takde keje nak buat berselfie la akak dengan kak long sambil tunggu hidangan sampai....mase ni kat restoren tu takde la penuh sgt lagi pon servis kat sini memang cepat dan teratur...mintak maaf banyak2 sebab nama kedai akak lupe plak tapi memang terkenal gak la restoren ni cuma kene masuk kedalam sikit,dari jalan besar memang tak bole nampak restoren ni....

 bila kite duduk je benda ni akan sampai dulu, pastu sekarang ni ada gak diorng kasi kacang goreng semangkuk buat kunyah2 sambil menunggu lauk siap....lama dah akak tak datang sini rasenye last bulan 3 tahun lepas...nasi lemak ni biase2 je pastu kecik comel je tapi sambal dia sedap gak la tak berminyak sgt....kuah kicap tu pon bole la kira sedap gak cuma tak bole lawan la kicap cicah kat pasar pilifina kk....

ni lauk yg pertama sampai....ok yg ni sangat sedappppp!!! sambal dia tu yg vavabom dik non...manis2 pedas pastu kupang sume masak serata.Akak kasi 5/5 bintang ;p



yg ni susah nak komen sebab memang dok gitu je la rase diakan....dah bako camtu je, tapi udang dia tu sedap la masih  fresh dan manis...


yg ni feberet cik boss, pandai dia goreng tak liat sotong ni tapi garing kat luar,,,yg ni pon akak kasi 5/5 bintang gak ;p


 ikan senangin ni beso jadi akak amik sekor je, sebelah akak suh masak sweet sour....terbaekkkk yg ni sambal dia pon sedapppp 5/5 bintang


 separuh lagi ikan tu akak suh bako sambal,pon sedap tapi sedap lagi masak sweet sour...yg ni akak kasi 4/5 bintang je

yg ni pulak satu peyesalan...kahkahkah...yg benaunye akak terkenang2 sotong bakar yg akak makan mase kat kota kinabalu tu....sedapnye lahaiiiii...kecur ailio kalau ingat2 balik, jadi akak amik la sekor semlm suh bakar,tetiba sotong tu sampai camni.....tak garing dan tawar hebe dik non...pastu yg part hujung2 tu mcm tak masak pon ada bila kunyah bau sotong tu kuat.....akak kasi 1/5 bintang je yg ni...


kikiki....pepandai je akak ni nak bagi bintang2 sume tu kan...saje suka2 dik non...banyak je lagi menu2 yg bole dipilih lain kali kot kalau ada rezeki sampai sini lagi akak try....sume kos kiteorng makan2 kat sini semlam termasuk 5 air dan sume lauk pauk kat atas ni dalam rm150 je.....ok la dah masuk maghrib akak mengundur dulu esok2 kalau panjang umur jumpe lagi ye.....


Bobbyeee traluluuuuu......

Thursday, 12 February 2015

POHON KELAPA DAN KESEDARAN

Assalamualaikum sume.....


Malam tadi...di malam penghulu segala hari kite telah kehilangan seorang tokoh agama yg disegani...tuan guru Nik Aziz...tuan guru pergi dalam usia 84 tahun, takziah pada seluruh ahli keluarga dan moga tuan guru tenang disana.....akak salah seorang peminat jauh tuan guru, walau tak penah bersua namun setiap kali melihat wajahnya ditv atau surat khabar terbit perasaan kasih....dengan sifat2 nya yg terpuji dan wajah yg bersih sape2 pon bole jatuh kasih padanya....hanya doa yg dapat akak titipkan buat tuan guru disana.......


Berbalik pada tajuk n3 akak hari ni....sewaktu akak baru pindah masuk ke rumah akak sekarang ni, abang akak yg ke lima ada tanam 2 batang pohon kelapa didepan rumah tapi diluar kawasan pagar.Tapi sayang hanya satu je yg hidup sebatang lagi tu mati....lepas sepuluh tahun pokok kelapa akak tu pon mula berbuah....seronok la akak kan padahal pokok kelapa je pon....kikiki...tiap2 hari akak dok jengguk buah kelapa yg ada lima bijik tu, tak sabo2 nak petik...nak dijadikan cerita esok petang  mase baru balik amik anak dari sekolah akak tengok bergolek lima biji buah kelapa tu kat tanah...hoiiii!!!! sakit hati akak ok..sape punye keje ni??? dah la mencurik siap minum dan buang kat situ gak....hanggin satu badan....akak terus laju2 pegi kutip kelapa2 yg dah ditebuk tupai tu (tupai kepala hitam) dan buang terus dalam tong sampah....sambil tu akak jeling je sekumpulan budak2 yg memang melepak kat situ sebab ponteng sekolah....akak memang tuduh diorng je sebab dari pagi diorng dah melepak kat situ dan yg buat akak lagi syak pada diorng bila nampak je akak dok kutip2 kelapa yg tergolek tu bole pulak diorng ketawakan akak secara berjemaah....kong ajau tak??? dah la ponteng sekolah mencurik pulak tu dan yg lagi best time tu bulan puasa uolls.... T___T






Tetiba badan akak pon bertuko kaler hijau dik non....kikiki....amukkan pon terjadi dibulan puase kekdahnye....setan betol abis pahala pose akak hari tu....akak tanye la kenape diorng mencuri kelapa akak kan....yg paling hanggin tu bole plak diorng tanye akak balik.....'kenape tanam luar pagar'....tak ke gila soalan tu....suka hati aku la nak tanam kat mana pon!!!! sebab dah marah sangat sampai terkeluar la ayat yg akak takan halal kan dunia akhirat ....lepas budak2 tu blah sebab tensen agaknye dengau akak membebel, akak masuk dalam tipon cik boss mengadu domba....hahaha...cik boss pon geram gak tapi dia suh akak sabau banyak2 je....dengan hati yg masih bengkak tu akak selak surat kabo...pastu tetiba akak terdiam...air liur rase kesat kat kerongkong....dimuka surat ke lima surat kabo metro ada berita tentang kebakaran sebijik rumah (lupe plak kat mana) semua persiapan raya dan persiapan perkahwinan anak lelaki tuan rumah tu hanggus terbakar.Tapi ayat tuan rumah tu yg buat akak terkesima.....SAYA DAN KELUARGA REDHA DENGAN KETENTUAN ALLAH BIAR LA SEMUA HARTA SAYA TERBAKAR YG PENTING ANAK ISTERI SAYA SELAMAT.....
Dia redha kehilangan rumah tempat dia berlindung...dia redha kehilangan harta benda sekelip mata...dia redha sebab ni sume ujian dari Allah utk hambanya..... ya Allah akak terus tersedo dengan kekhilafan akak yg tak sampai pon sejam tadi....mengucap panjang akak mase tu...nampak sangat tuhan nak bagi kesedaran pada akak dan akak bersyukur sebab tuhan cepat bagi akak petunjuk....terus laju2 akak tarik balik kata2 akak sebelom ni ...akak halal kan dunia akhirat semua buah kelapa yg diorng curik tu, berapa hengget sangat la buah kelapa yg lima biji tu sampai membuatkan akak tak redha yg tu bukan nye rezeki utk akak,sedangkan orng lain hilang lebih lagi dan diorng tetap redha dan terima denga baik......

Pengajaran yg besar buat akak hari tu dibulan ramadhan...sentiasa kene redha.....sejak hari tu akak cuba belajar menhalalkan jika ada barang2 akak yg hilang secara sedo atau pon tidak.Akak anggap tu bukan rezeki akak dan kesan nye hati akak rase lebih tenang dah takde marah2 lagi bila buah kelapa akak hilang dicuri...lantak ko la akak halal kan dunia akhirat.....







jumpe lagi dilain n3











Wednesday, 11 February 2015

HILANGNYA SEORANG SAHABAT

Assalamualaikum sume.....

Hari ni hati tergerak membelek laman muka buku,setelah agak lama akak tinggalkan....benda pertama yg akak baca ialah sesuatu yg mengejutkan....perginye seorang sabahat yg jauh dimata tapi terlalu dekat dihati....tanpa sedar air mata akak menitis....akak fikirkan hanya akak yg terkesan,tapi bila akak bagitau kak long yg baru je balik dari sekolah....dia terkaku....akak memang selalu cerita dan tunjuk gambar2 arwah di fesbuk pada kak long....

Pada mulanya akak langsung tak perasan yg rupanya arwah senang bertarung dengan penyakit yg paling ditakuti wanita.... dia sentiasa nampak ceria dan sentiasa menceriakan suasana....setiap status nya dimuka buku sering mencuit hati...kata2 nya selalu menyejukkan perasaan...pendek kata arwah seorang sahabat yg baik dan selalu menyenangkan dengan keletah ikhlasnya....

Penah terbaca bahawa orang baik selalu memang tak panjang umur....ya arwah memang seorang yg baik....akak tau arwah selalu tabah dan kuat melawan kesakitan namun Allah lebih menyayanginya...akak pasti rindu arwah selalu....lagi2 senyuman dan lesung pipit yg sentiasa manis dipipi nya.....




Dari DIA kita datang dan kepada DIA kembali......semoga roh ayu tenang disana dan semoga ayu ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman. tahziah kepada seluruh ahli keluarga dan sahabat2 yg rapat dengan arwah....nampaknya impian nak bersua muka dengan ayu tak kesampaian tapi in shaa Allah sampai masanya nnti pasti kite bertemu jugak...cuma masanya ntah bila......

Sunday, 8 February 2015

LAIN DIHATI TAPI LAIN PULAK YG DAPAT


Assalamualaikum sume.....

selamat pagi isnin :) hari ni sambung qadha pose balik..kikiki...sila maafkan tarikh yg tercatat kat atas tu sebab puas la akak godek nak kasi betol tapi tetap la dia dok menggong camtu gak, nnti nak suh kak long betolkan.Lemau je badan hari ni, sahur pagi tadi akak just goreng telo je makan dgn nasi kicap, jadi la buat alas perut baru bertenaga sikit,lepas makan siap2 telan sebiji penadol dgn ubat selesema dan nah!!! kesannye sampai sekarang mata akak kuyu je...kikiki....mengantuk yg hamat tapi akak gagahkan je, si Izara ni pon badan dia panas dari semalam lagi siap pekej muntah pagi tadi mintak2 tak melarat la dia....hari ni ingat nak masak simple2 je, nak  buat sup ayam,sambal tumis bawang dan goreng ikan terbubuk masin, sape merunggut kang akak mogok esok takmo masak...hahaha... :P ok la dalam n3 semlm kan akak cite kononnye cik boss nak bawak kiteorng makan nasi kukus yg sedap kebabom tapi bole pulak tutup kedai tu.. T__T  takde rezeki...pastu pening kepala bila cik boss sebuk tanye mana nak makan ni? bila tanye anak2 sume pon cakap tak kisah ikut je mana ibu nak makan...hokey kang ibu bawak pi makan laksa korang jangan nak moncung ye....sebab mak diorng ni hantu laksa .....kikikiki...hari2 makan laksa pon takpe :P





tetiba teringat rasenya ada dua keping lagi kupon dari windmill,nasib perasan sebab tarikh luput bulan mac ni last....jadi moh la kite ke windmill anak2...pakai dua2 kupon ni terus penjimatan disitu....kuang2...mekasih windmill lain kali kasi la kupon lagi ye...akak dapat kupon ni 4 keping tapi dua keping akak dah gunakan hujung tahun lepas lagi,nasib perasan yg ni kalau tak rugi beso...


Nasi goreng nenes with fish ni  cik boss punye, abg ngah pon makan menu yg same...akak selalu gak amik nasi goreng nenes ni tapi amik yg set chiken chop, menu feberet katenye....tapi sememalam akak amik menu lain pulak..pastu jeling je nasi goreng cik boss dgn abg ngah...kahkahkah...dasar tekak melayu jatikan mcm mana pon nasi jugak yg sodap.....oh!!! sesungguh nya aku berpuase tak bole tenung lame2 gambo ni... T____T

ni pilihan akak semalam, lamb leg namenya...kenkonon tak puas makan kambing panggang mase kat jemputan kawen kemarin tu yg akak order ni.. walau pon kaler hidangan dalam pinggan tak menarik rase bole tahan,yg penting licin sume akak makan....kikiki...tetiba malam tadi badan mcm rase nak demam je...kikiki....penanggan kambing kah???? makanan kak long akak telupe nak snap gambo, ntah ape minah tu makan semalam tak perasan plak akak....


Sebelom balik sempat snap ni sekeping, deco2 utk valentines day kekdahnye....simple tapi sweet sangat2kan dan yg lagi penting tu tanda halal beso kat dinding agar kastemer islam tak ragu2 bila makn kat sini...hehehehe..."abg nnti hari kekasih bawak makan sini lagi tau, nak mkan nasi goreng nenas"...kahkahkah...tak romantiknyeee ape barang hari kekasih makan nasi goreng.....




jumpe lagi dalam n3 esok ye...in shaa Allah...nasi kukus mu tunggu aku datang deh!!!!

bobbye traluluuuu.....