sila klik sini

Wednesday, 2 December 2015

RANCANG PERCUTIAN DENGAN BUDGET SEDERHANA

khamis      03  disember  2015


Assalamualaikum dan salam kasih sayang....

 (semua gambar di bawah akak pinjam dari pakcik google)

Kite hanya merancang tapi Allah yg menentukan...inshaa Allah kalau takde aral kemungkinan akak anak beranak akan bercuti ke langkawi minggu depan...segala perancangan telah akak buat dari bulan lepas lagi...cam biasa la percutian kiteorang ni selalunye memang percutian budget kekdahnye...kalau bole semua nak murah...hahaha...bukan kedekut tau tapi jimattttt....hehehe...last akak jejak langkawi 6-7 tahun lepas kalau tak silap....Izara masa tu tak wujud lagi...kire dah lamaaaa gile2 ar...mak akak je tiap2 tahun mesti terjah sana dengan famili kak ngah akak...pegi time cuti sekolah ni faham2 jelah....semua nye mahal berganda2 ye...tapi ape bole buat time ni jelah anak2 bebas nak kemana2 kan....hakak pasrah T_T



 Kali ni kiteorang tak duduk hotel cam selalu...akhirnye akak berjaya gak menghasut cik boss untuk setuju duk kat sini...hahaha...tempat ni kawan fesbuk akak yg rekeman...dia cakap ok sangat...akak main boking je hari tu...nama tempat ni pon akak tatau...bilik yg kiteorang dapat tu kire last kopek punye tau...rupe bentuk cam chalet je kot...gambo ni akak dapat dari whatsapp diorang kasi...tengok cam cantik je kira halal jelah kan dik non...bukan kiteorang nak bertapa dalam bilik je pon...siang2 kompom merayap tak henggat...time malam je balik utk tido

Ni gambo dalam bilik pulak...ada dua katil queen saiz...muat2 jelah untuk akak 5 beranak...bole sangat dah ni...satu malam kalau time cuti dia cas rm150 hengget je...wah! murahhhhh...akak sukeee...hahaha...jadi kiteorang lepak sana 3 malam total rm450 hengget je....wahhhh! lagi sekali...hahaha...akak ada gak tengok2 hotel tapi sume mahal2 hokey...bilik triple je dah rm250 hengget ke atas untuk satu malam ye...kalau bilik beso lagi sume rm300 dan ke atas...hampeh sangat....membazir duit laki hakak je...duit tu baik akak beli nutella on the go lagi ada pekdah....kikiki



Hal kete pon dah settle...yg ni pulak kawan cik boss rekeman...kalau ikut janji dia nak kasi pakai kete vios lebih kurang cam dalam gambo atas ni...tak kisah le asal jangan kete tu buat pasal time kiteorang guna udah le...untuk 4 hari dia cas rm300 hengget je...laju2 cik boss setuju...


Tujuan paling utama kiteorang nak ke Langkawi kali ni ialah...coklattttt!!! yeahhh!!!...makan coklat sambil nangis nanti...hahaha...tapi mak akak cakap sekarang coklat kat sana takde la murah sangat pon...tapi hakak pedulik hape kan murah sikit pon jadi la yg penting hakak nak makan coklat pagi petang siang malam ye...hahaha...pecah tabung ayam pon takpe yg penting dapat beli coklat banyak2...hahaha

Pastu nak cari air terjun Turun Temurun ni jugak....akak memang lagi suka air terjun kalau nak di bandingkan dengan  laut...kompom sejuk gile air kat sini...cantikkkk sungguh la suasana...


Nak bawak bebudak masuk sini jugak...dedulu time abang ngah kekecik kan main seronok dapat tengok penguin...kali ni nak kasi mak enon pulak teruja...minah tu hari2 suka beno menengok cerita kartun pingu kat youtube...mesti dia terpekik2 ar kalau nampak menatang ni nanti...

Tempat ni pon ada dalam perancangan akak untuk di terjah...masuk sini kene bergambo banyak2 dan sampai puas...comel je Tun suami isteri pose kan...


Pastu cik boss sebuk pulak nak naik bot kasi helang2 ni makan...kite tengok la camne nanti...mamat tu bukan betol..time blom sampai kang kan main beria2 je nak buat itu ini...last2 kat sana nanti hape pon malas...akak memang tak berapa nak minat sangat bagi burung2 makan ni...baik ai kasi anak2 ai makan lagi ada pekdah kan...kahkahkah...kong asam sangat perangai... :p


Dannnn last2 baru la akak ingat nak skodeng kedai2 jual pinggan mangkuk ni...last konon kite tengok la camne nanti...kuikuikui...cuti2 kali ni akak memang dah janji dengan anak2 akak akan enjoy pi jalan2 je....shopping pon mungkin sikit2 dan tak mengambil masa yg lama...ada la satu dua list barang2 yg akak nak beli...kali ni kiteorang ke Langkawi naik kete je sebab cik boss berangan nak menyingah sana sini...akak ikut je takde sebarang bantahan pon...cuma doa moga2 cuaca elok2 saja sepanjang kiteorang kat sana nanti...hujung2 tahun ni paham2 jelah kan musim hujan...terpaksa redho sekali lagi...moga lancar dan selamat perjalan pergi dan balik...kalau panjang umur dan murah rezeki sampai la kot kami ke Pulau Lagenda Masyuri yg terkenal itu....ok la sampai sini je jumpe lagi dengan akak di lain n3...ta..ta



20 comments:

  1. Bestnya semua dah budget kan murah 2 pulak gitu...Kakak doakan segala perancangan linda untuk percutian ke Langkawi ni berjalan dengan lancar.
    Tapi kakak muskil lah boleh ke shopping satu dua barang je kat sana tu linda....tak ke nanti tergoda !.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Percutian budget jadi semua kene murah2 je kak...kalau carik betol2 mukin bole dpt yg lagi murah rasenye...alhamdulillah tq kak...inshaa Allah ai try my best...kikiki

      Delete
  2. mak ayah kita pon next week p langkawi
    kalo jumpa jangan lupa hai2 eh hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa...tak jumpe kalau jumpe hari tu kompom hakak hai2 bye2 dgn diorang...selfie 30-40 keping bior ko jeles...kahkahkah

      Delete
  3. selamat bercuti... nak ceklat skit! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq laling...meh2 dtg rumah kite jamu coklat mana yg ada ni...cecepat tau lambat je sikit melepas...kikiki

      Delete
  4. Tuala makan ada gambar ayam jantan takda dalam senarai ke? Hehehe...gurau jerk eh, jangan marah nanti hati sakit tergendala pulak plan nak pi Langkawi. Apa-apa pun semoga segala urusan nak ke sana, di sana dan kembali ke Melaka berjalan lancar hendaknya, InsyaAllah!

    Cemburu saya tau bila dengar orang nak pi Langkawi ni. Saya dah lama tak jejak pulau ni. Last pergi masa zaman anak dara bergetah tau! Laki I lah punya pasal. Kita ajak naik kapal terobang bawa anak-anak, dia sibuk nak naik feri. Gayat katanya. 8 jam balik negara sendiri takda pulak gayat. Cubalah kalau Maminya yang suruh naik kapal terobang, laju jerk tempah tiket!

    Eh, termengumpat suami pulak! Sah-sahlah balik ni kena peluk cium kaki sambil tersedu-sedu minta maaf!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak sempat langsung skodeng tuala dapo masa kat sana dik...asyik bejalan je time nak beli cekelat baru terjah kedai...tq dik alhamdulillah semua berjalan lancar...takpe try pujuk lagi mana tau lain kali dia ubah pikiran di bawaknye ko pusing2 satu langkawi sampai lebam...8 jam terbang balik kampong....jauh bebeno le gamaknye ye...dah2 pi balik mintak maaf dgn somi cium lama2 sikit tangan dia nanti tau... :p

      Delete
  5. wahh sonoknyer mak nk gi langkawi tuuhh., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...seronok habis saya kat sana wak...syukur rezeki Allah kasi ^_^

      Delete
  6. Balik Langkawi mabuk coklatlah gamaknya Linda
    Masuk dapur pun boleh melaram pinggan-mangkuk baru
    Kakak pulak yg tak sabar nak tengok hasil balik Langkawi nanti.
    Tak apa pergi enjoy your holiday dulu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana lagi dah mabuk kak...makan cekelat cam hape je kiteorang...hahaha...takde perancangan sangat pon nak beli barang2 kaca ni...pakai jelah yg mana dah ada kat rumah skng ni takmo membazir...tq kak ^_^

      Delete
  7. anak saya pun ajak ke langkawi, mungkin next year je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi la bila berpeluang...suka la anak2 adik nanti tengok coklat berlambak2...

      Delete
  8. Mencemar duli dulu ek sebelum gi Langkawi hihi..
    Mak pun lama tak gi Langkawi Mel..... last dulu gi beberapa tahun sudah, sebab lama sangat sampai dah lupa hihi.... Ko jangan lupa naik cable car Mel. Tapi kalau mak, takut weyh nak naik, cukuplah dulu sekali. Seram ......tambah lagi kalau ada angin.

    Mak lum pernah gi pulau, bagi makan helang lagilah belum... duk pusing pusing atas darat jerlah hihi....maklumlah bajet katanya hihi.....

    Chalet tu nampak cantiklah Mel.....Alah kita pun bukan nak bertapa dlm chalet ye dak....sure balik malam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dpt pi luar negara...pi langkawi pon jadi la mak...bersyukur sgt2 cik boss sudi nak bawa jalan2...sori la mak bab2 kete kebel ni upah seratus hengget pon tak sior le kite nak naik...kite keturunan gayat yg hamat mak...tapi kalau ada yg nak upah seribu tak tau la pulak kalau gayat tu bole hilang ke hape kan...kahkahkah...dah berkali2 pi langkawi tak penah yg teringin naik kete kebel tu...kim salam...alhamdulillah memang cantik pon mak bersih pulak tu...haah memang pon balik bilik utk tido je...

      Delete
  9. cantik juga pemandangan luar chalet tu..luas dalamnya...murah pun murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik yan camne dalam gambo camtu la pemandangan yg sebeno...bersih dan sangat sepadan dgn harga

      Delete
  10. sama la kita kak..saya pun lebih suka mandi air terjun.sebab tak pedihkan mata..hehe..kalau air laut ni nak kena mandi bilas bagai..alahai..dengan berpasir2..melekit2 ..ish..air terjun jugak yang best..heheh

    ReplyDelete
  11. kita serupa..kita serupa...hahaha...air terjun la best...sejuk..byk pokok2 jadi suasana redup je...takde melengas2 pas mandi...hi5 tinggi2 skit dik ^_^

    ReplyDelete