sila klik sini

Thursday, 17 December 2015

LANGKAWI DAY 4

Jumaat     18  disember  2015


Assalamualaikum dan salam mesra....


Selamat datang pada kawan2 yg baru polow akak kat sini..mekasih tak terhingga...begitu jugak pada kawan2 yg sudi singgah dan komen2...salam perkenalan...nanti akak terjah blog korang dan polow ye...jom baca last n3 pasal langkawi...fuhhh...lega...hahaha...gigih tak gigih la akak pilih gambo dan crop...time kat sana hari tu cik boss je kemain rajin menyenap gambo...dia dah rajin tetiba akak pulak jadi malas...kikiki...pastu meroyan mintak gambo dari dia...siap bising2 kalau gambo yg dia amik tak cantik....hahaha...kong asam punye bini ko dah malas lagi ada hati nak bising2... ;p



Pagi terakhir tu semua cam lemah je...tapi selera makan tetap gak cam raksasa...makan nasik lemak ayam goreng dengan roti canai...semua sedap...kos sarap rm25...lepas makan terus terjah jeti Kuah nak beli tiket feri...akak beli tiket pukul 11.30 pagi...kos feri rm85 utk 4 dewasa + 1 kanak2...ada masa 2 jam lagi sebelom naik feri...singgah kat helang ni bawak izara...tapi minah tu bukan sebuk nak tengok helang dia pi meroyan nak mandi dalam kolam air pancut yg ada kat situ...hoi! tu kolam hiasan ar bukan kolam renang...ape kes ??? hahaha...amik le gambo sepam dua tapi sume nampak kelam je sebab panas sangat time tu...singgah ke HIG kejap beli beg tarik seketul...barang dah tak tau mana nak sumbat...balik bilik packing sume dan terus checkout...


Bila sampai jeti terkedu gak akak...awat ramai sangat ni ??? tapi kiteorang rilek2 je sebab tiket awal2 dah beli...sepatutnye feri gerak pukul 11.30 tapi pukul 12 tengahari baru bertolak...tau2 jelah semua yg keluar dari pulau beg jadi beranak pinak...yg ada tu akak perati je beli barang kan main siap tekoyak2 beg...dengan seret anak2 kecik lagi...haru biru sungguh...yg beli kuali piuk belanga ni jangan cakap ar...akak senyum je tengok...eleh dulu akak pon camtu gak...kahkahkah


 Sampai jeti Kuala perlis terus amik kete dan gerak balik...memula tu cuaca cantik je tetiba awan mula bertukar mendung dan ujan pon berderai turun...terus kensel plan nak merewang ke Alor Setar... 

 Masa amik kete tu minyak memang tinggal suku je...cik boss takut nak terus masuk highway kang tetiba pam minyak jauh kes haru dik non...pepandai mamat tu pi masuk jalan ke Sintok...sekali hamik ko...hutan je sepanjang2 jalan...akak dah senyap je...macam2 akak pikir...last2 nampak pam minyak buruk...bole pulak tutup...tanye budak pompuan kat situ...dia kabo pam minyak tutup sebab depa pi sembahyang jumaat...laju2 cik boss nak menyorok bawah kosi...malu dik non camne bole lupa tak pi sembayang jumaat...kuikuikui...akak sedapkan hati dia cakap kite musafir...sementara nak tunggu tokey pam minyak balik kiteorang melepak makan kat kedai budak pompuan tu...memula mati2 akak ingat kedai tu tak bukak...sekali tengok eh! bukak pulok...misteriii ni...hahaha...takdenye misteri sangat sebab elok je abis semayang jumaat ramai datang makan kat kedai tu...gambo atas tu puyuh goreng kunyit yg akak order...sekor camtu rm5 hengget...


Lepas dah isi minyak baru tenteram sikit nak jalan balik...dah kenyang lepas makan tetap diorang ni cukai cekelat mana yg ada tu...nampaknye tinggal serdak2 cekelat jelah yg sampai melaka nak oiiii... T__T

Lepas betapa dalam kete dan berenti utk kencin kiteorang amik keputusan makan2 kat RnR Dengkil...cik boss ajak makan sate kajang...jom la perut pon dah lapo balik ni...dalam pukul 10.40 malam sampai la kami ke rumah...alhamdulillah selamat semuanye...walau pon sepanjang perjalanan balik tu hujan sesaje...yg penting semuanye selamat...syukur sekali lagi. tamat sudah kisah pi jenjalan kat langkawi...:)


*Sepatutnye kiteorang pegi island hopping hari khamis tu tapi bila dengo xtvt tu berjalan selama 4 jam terus masing2 jadi berat hati...pastu dah malas nak mandi manda kat laut.. rimas sangat dengan baju basah2 tu berpasir semua...sebab esoknye dah nak balik kan...inhsa Allah kalau lain kali datang lagi baru la kami nak berisland hopping...kene pegi di awal2 percutian...nanti baju basah berpasir tu bole terus hanto ke dobi...ok la jumpa akak lagi di lain n3...ta...ta







22 comments:

  1. Assalam...terima kasih singgah blog kak Zai.Holiday ke Langkawi ya tentu borong coklat kan.Anak2 pun tentu seronok dapat jenjalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam...sama2 kasih kak zai..alhamdulillah ada la memborong sikit2 je kak...anak2 jangan ckp la seronok yg amat...siap tahun depan ajak ke sana lgi...

      Delete
  2. Assalam...terima kasih singgah blog kak Zai.Holiday ke Langkawi ya tentu borong coklat kan.Anak2 pun tentu seronok dapat jenjalan.

    ReplyDelete
  3. Rasa kakak membeli periuk belanga balik Langkawi memang perkara biasa Linda. Cuma nak tak nak aje sebab geram bila tengok memudah dan cantik-cantik. Coklat lagilah jgn kata mesti penuh beg anak dara Linda dgn coklat agaknya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol kak saya dulu camtu gak...time membeli bukan nye kire susah ke hape yg penting shopping dulu...pastu garu kepala bila barang2 dah penuh tangan...anak2 saya ni ganas kak beli coklat abis...beli abis...nangis hujung tangga

      Delete
  4. Yalah linda,kalau jalan tpt org ni kakak selalu pastikan Jumay keta...bukan pe parah kan kalau kehabisan minyak kan..Tapi kan kesian pulak suami linda boleh tak perasan hari Jumaat .
    Amboi budak tecik tu sambung makan ceklet ...sedapnya,kecur makcik tengok tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...ntah camne bole pulak terlupa kak...mati2 kiteorang ingat kan yg hari tu ahad tau...seram saya time kat sintok tu hutan je kak jauh dari rumah orang nasib baik la Allah lindung...ada pulak minyak kat pam minyak buruk tu...terima kasih banayk kali kat tokey dia...lepas demdam betol izara time kat sana...asyik makan coklat je nasib tak mabuk gula...kikiki

      Delete
  5. Hihi walau musafir tp kdg2 cam segan kan kak linda?

    Kami sgt suka puyuh. Suami rajin sgt beli. Sy suka goreng berempah je. Klu xde lauk baru masak smbl . Sedap gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cakap camtu nak sedapkan hati ck boss je dik...kuikuikui...sedap la burung puyuh akak dedulu kekecik selalu makan tu yg laju2 order bila nampak dalam menu...panas2 gaul dgn nasik pon dah sedap tau

      Delete
  6. Nanti mak singgah lagi....sempat baca jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...sebuk ke mak...takpe2 kite paham...tq mak susah je singgah sini...muah sikit :p

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Mel....mak gi Langkawi tak pernah berisland hoping. Rasa mcm kedekut pulak nak kuar duit hihi...tak perlah....cuci mata tengok tengok coklat sudahlah....

    Sedap pulak tengok puyuh tu, teringin pulak nak try mlm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dengan kite ni mak...tak penah lagi berisland hopping bagai ni...tu yg cik boss teruja mangajak...tetiba bila dengo naik bot pusing2 dan mandi laut sampai 4 jam terus takmo...lain kali la kot bior kasi mak enon beso sikit lagi...sedap mak lagi2 bila dapat makan panas2

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. wah makin meriah blog akak... :-))
    alhamdulillah..jangan putus asa menulis tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....seronok yan bila dapat kawan2 baru kat sini...inshaa Allah...tq sebab selalu bagi sokongan kat akak...sayang yan :)

      Delete
  11. alhamdulillah dah selamat sampai :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur alhamdulillah...sampai dengan selamat

      Delete
  12. org melaka ye? jauh tu drive nak g ke langkawi..gigih...huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah akak orang melaka dik...banyak beno persinggahan tu yg jadi meleret2 sampainye...lain kali naik kaptebang jelah jimat skit masa kan..

      Delete
  13. Hari tu ada juga terbaca ramai yang terkandas di Langkawi sebab tiket feri habis dijual. Memang kalau musim cuti ni ramailah agaknya umat manusia nak membeli belah di Langkawikan. Saya ni pun dah lama tak jejak tanah kat Langkawi. Makan bertahun jugalah. Kalau pergi ni mesti nak juga terjah pinggan mangkuk, bukan kita datang tiap-tiap bulankan. Hehehe.

    ReplyDelete