sila klik sini

Wednesday, 16 December 2015

LANGKAWI DAY 3

 khamis    17  disember  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Hari ni sambung kisah hari ke 3 kat langkawi...seperti biasa pepagi tu carik sarap dan sekali lagi makan kat gerai yg sama...nasik lemak sambal paru...kos sarap rm21...sempat gak la borak2 dengan kakak jual tu..dia kata esoknye hari jumaat tutup jadi kalau nak makan datang hari sabtu...kikiki...lelaju akak jawab "kiteorang esok dah balik melaka kak" lepas salam2 dan lambai2 terus mulakan perjalanan....




 Hari tu cuaca sangat cantik dan cerah...langit biru bersih indah sangat2...serata ceruk cik boss bawak kiteorang masuk...pi skodeng chalet dan villa yg bersepah2 kat tepi2 laut...ada yg mahal tapi ada jugak yg murah...sori akak tak snap gambo tengok dari dalam kete je...

Terjah mall tepi Under Water World ni lagi...kak long dah terbekenan dengan keychain tulisan atas beras ...comel sangat...bayangkan atas sebutir beras diorang bole tulis macam2 perkataan...kak long tulis simple je...nama dia dgn bff dia si Nisa dan perkataan friend forever...lepas tu dia masukkan beras tu dalam botol kecik...masukkan cecair yg kite bole pilih wanenye...dua2 kak long amik kaler pink...gegirl sangat...hahaha...dua ketul memanjang camtu rm20 je...selain keychain bole gak di jadikan gelang atau rantai...kalau amik bentuk2 yg tergantung tu satu rm15...jalan2 jap kat pantai Cenang ...memasing sebuk nak beli seliper beg bagai...sempat rembat tshirt untuk mak enon selai...

Dah tengahari buta time panas bedengung tu baru sampai sini...Oriental Village..kiteorang mai sini sebab kononnye nak masuk ke Art Galeri...ala tempat amik gambo 3d tu...tapi bila tengok orang kan mahen ramai lagi terus kensel tak jadi masuk...dah ramai2 camtu mesti berebut2 nak bergambo...tak best...tak best...lain kali kalau ada rezeki kite datang lagi...cable car semua tu kiteorang tak pandang pon...akak somi isteri gayat ye...kim salam...tempat tu punye ramai orang seram akak di buatnye...dah la panas cam hape...jalan2 sikit terus kiteorang cabut balik...


Singgah lagi kat gerai tepi laut sebelah lapangan terbang...kali ni makan menatang laut goreng tepung pulak...semalam la lepas makan laksa tu time balik lalu depan gerai ni akak ternampak udang ketam ni tergolek2 seksi bebeno...terus meroyan dengan cik boss...tu yg mamat tu bawa akak makan sini...sedappppp...mekasih cik boss...ketam sekor rm5-7 hengget mengikut saiz...udang pulak 2 ekor rm5...akak tambah cucur udang 3 ketul...kos makan tengahari rm40...lepas makan balik bilik rehat jap...cuaca panas sangat cepat beno rase letih...

 Lepas asar keluar balik pi Langkawi Parade naik tingkat 7 sebab abang ngah nak main benda ala ni pulak...cik boss bab anak2 memang dia gigih sangat nak melayan...suka la mamat tu dapat corner baring...akak je yg seriau...tingkat tujuh dik non mau tak meroyan bila mamat ni bawak cam ribut...selagi tak habis kecut je perut akak...mulut kumat kamit baca doa...bila nampak dia dah turun kete tu rase cam nak buat sujud syukur kat situ...tu la satu2nye anak jantan hakak dik non....kuikuikui

Lepas tu merayau lagi mencari gerai char kuew teow king crab ni...kalau ikut dari alamat yg di beri...gerai ni terletak kat jalan Air Hangat..depan pejabat KEDA...akak dapat tau pasal gerai ni pon dari blog jugak...diorang meniaga tepi jalan je...buka payung dan susun kusi meja...gigih gak cik boss berpusing2 mencari...bila dah jumpe terus laju2 cam nak peluk cik boss...tq cik boss... sayang awak ketat2...kiteorang pelangan pertama kot...baru je buka gerai diorang time tu...akak dengan kak long je amik ketam...cik boss dengan abang ngah amik char kuew teow udang...beso gak udang dia...pastu bila mee ketam kiteorang sampai diorang meroyan sebab cam geram je tengok ketam tu merah penuh satu pinggan...sedapppp nak habaiiii maiiii laaaaa...manis sangat kalau pegi langkawi lagi kompom akak terjah sini...nanti akak buat n3 khas pasal ni ye...kos makan malam rm100
ketam tu harga dia antara rm25-35 seekor mengikut saiz...kuew teow udang pulak sepinggan rm18....terbaeeekkk


Lepas dah kenyang baru la merayau lagi pi pekan Kuah beli ape yg patut...kene beli siap2 petang tu sebab esok nak balik dah...ramai yg duk kirim...anak2 buah akak kawan2 kak long dengan abang ngah lagi...pening kepala takut tak muat nak sumbat dalam beg...sekali balik bilik tu try packing memang betol tak muat dik non...dah tak tau celah bedah mana nak sumbat...barang membuak2 T__T

 Ni je barang kaca yg akak dok beli kat sana...kirenye ni la hadiah besday untuk akak campor barang masa beli kat MPO melaka tu pon kira hadiah besday jugak...kikiki...ntah kenapa ntah akak macam takde nafsu tengok pinggan mangkuk yg bersusun2 time kat sana hari tu...faktor umur rasenye...kalau dulu sampai2 je mesti nak memborong...memula akak nak beli mangkuk bulat ni je dua ketul tau...cik boss pulak bising2 suh beli sikit lagi sebab dah sampai kan tak beli cam ralat hati pulak...akhirnye akak pilih set makan kek ni je sebab berkenan dengan corak buah buahan tu...murah je ni semua tak sampai rm100 pon...siap cik boss cakap kalau tau akak takmo memborong pinggan mangkuk kaca bahek naik kaptebang je hari tu....kikiki...bini awak ni dah insaf agaknye cik boss...pingan mangkuk melambak2 kat  rumah tu buat ape nak membazir..betol tak ?
Yang ni kalau tak beli memang rugi...sudu kat sana murah sangat dik non..kualiti bagos tau besinye berat dan takan karat...dalam 1 peket tu ada 6 batang...beli 3 peket baru rm10 je...akak beli 6 peket hari tu...terasa jugak berat dia...lepas shoping2 kat sini amik baju kat dobi dan terus balik bilik...memula cik boss ajak pi tengok wayang lagi...tapi semua cam takmo je...mungkin kepenatan kot...takpa la kite golek2 dalam bilik makan cekelat lagi best kan....abis dah cerita hari ke 3 esok akak sambung kisah hari ke 4 hari terakhir kiteorang kat sana...sob...sob...sob...takmo balikkkk  T___T






22 comments:

  1. Bila jln bab mkn tu yg plg syok kan kak selain bab jln2. Hihi.

    Bila panas nk jln mmg mudah tp ramai org dan berpeluh2 la pulak. Tp klu hujan lg la nk gerak pun payah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan bab makan mana ada yg tak best....hahaha...tu la pasal walau pon panas time tu kiteorang tetap rase bersyukur sebab dapat gak merewang sana sini...time kat sana selalu hijan tengah2 malam je...best tido sejuk beegulung cam.popia...hahaha

      Delete
  2. percaya atau tidak satu2 tempat yang belum sy lawati adalah langkawi,hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknye lepas ni adik kene buat plan jalan2 ke Langkawi...banyak je lagi tempat2 best kat sana yg tak sempat akak terjah...

      Delete
  3. Kakak belum baca yg 1st and 2nd. Nantilah kakak tengok. Busy sesaja dah rindu nak terjah juga blog org Melaka ni yg ke Langkawi ni:)
    Kakak pun terpikat dgn set yg dikatakan hadiah birthday Linda tu. Cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe kak faham dah hujung2 taun camni keje ofis mesti melambak2... tq kak selalu singgah blog sy yg sendu ni...wah nampaknye kite punye selera yg sama la bab2 pinggan mangkuk ni...kikiki...murah2 je tu kak tapi kalau hati dah berkenan...kikiki

      Delete
  4. Excited pulak nak pergi langkawi bulan depan.. Padahal orang kedah ja.. hahaha.. Koetiaw ketam tu MashaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kire la orang mana pon tapi kalau nak pi ke tempat orang perasaan teruja tu kompom ada dik...selamat bercuti ye jgn lupa nanti singgah pi makan char kueh teow ketam yg kebabom sedap tu...hehehe

      Delete
  5. sudu tu memang murah..boleh sangat beli banyak. tapi nak membawanya tu..masyaallah..berat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu kak...berat sudu tu lain macam...nasib beli sesikit je takde la terasa sangat...saya tengok ada makcik2 tu banyak gile dia beli setengah bakul gak la dia mengangkut...mesti berat tu nak bawa balik

      Delete
  6. pehhhh... kuey teow tu xley than nengok nye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan akak pon meroyan sebelom sampai sana...alhamdulillah ada gak rezeki merasa time kat sana...

      Delete
  7. Kawan kakak kat sini nk pi langkawi bukan main sorok lagi ,bukan pe ramai sngt yg nk kirim tak trlarat dia nk bawak balik katanya.
    Kakak tengok ketam tu bagai melambai2 utk ke langkawi...hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda kakak ada tag 10 soalan bersanad dari yatie...harap linda sudi2'kan lah ya.

      Delete
    2. Hahaha...camtu la kak...kalau naik kaptebang lagi tak bleh nak bawak barang byk2...barang kaca lagi tak bleh peratusan utk pecah tu tinggi..naik feri bawa barang banyak2 pon susah gak...Inshaa Allah nanti kalau akak pi langkawi jgn lupa terjah gerai mee ketam tu tau...mesti luas hati punya la

      Delete
    3. Eh lupa nak tulis...saya dah pon jawab soalan2 tu...sori la kalau jawapan saya merapu2 ye kak

      Delete
  8. ho..ho..saya juga teringin nak pergi langkawi..lebih best kalau pergi berbulan madu..pergh terbaik la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah mudahan...kakau nak gi honeymoon nampaknye anak2 kene tinggal la pi berdua je lomantik2 di amor gitu...kikiki

      Delete
  9. Mel....pandai sungguh hang menyusun pinggan mangkuk gambo buah buahan tu. Seksi tau hihi... Ada 2 punat.

    Mak aiii puaslah ek makan char kuey teow ketam penuh pinggan tu. Hunggis pakai apa tu? Kalau ada hammer senang tu, ketuk makan, ketuk. makan hihi....

    Nampaknya ada chance tu nak dpt gi Langkawi lagi jalan jalan...En Boss dah bagi greenlight.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah...kong asam hang mak...nampak je mata hang tang 2 punat tu ye...hadoilaaaa sakit perut kite gelak tau...
      Nasib diorang ada kasi tukul besi dengan pengepit tu mak kalau tak mesara gak la gigi tercabut sebatang dua petang tu...keras kot kulit ketam jenis camni...nampaknye gitu la sebab cik boss cam teruja je nak pi lagi...time dlm kete balik tu siap dah susun plan tau...kite ikut je...kikiki...tapi kali ni gi naik kaptebang je kot kuasa nak duduk dlm kete berjam2 kebas bontot kite mak...hahaha

      Delete
  10. Mel....pandai sungguh hang menyusun pinggan mangkuk gambo buah buahan tu. Seksi tau hihi... Ada 2 punat.

    Mak aiii puaslah ek makan char kuey teow ketam penuh pinggan tu. Hunggis pakai apa tu? Kalau ada hammer senang tu, ketuk makan, ketuk. makan hihi....

    Nampaknya ada chance tu nak dpt gi Langkawi lagi jalan jalan...En Boss dah bagi greenlight.

    ReplyDelete
  11. Kalau pergi holiday memang rasa macam tak nak balik rumah aje tapi bila tiba rumah, uhuh, leganya 'home sweet home'!

    Kalau banyak yang tak dapat buat, bolehlah buat plan pergi Langkawi lagi. Untunglah cik boss kalau isteri mithalinya dah takda hati kat pinggan mangkuk murah di Langkawi. Mesti lega banyak tu dalam hati cuma tak terluah di muka aje. Hahaha!

    ReplyDelete