sila klik sini

Monday, 14 December 2015

LANGKAWI DAY 1

 selasa    15 disember 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Ok hari ni jom la akak kongsi cerita percutian kiteorang anak beranak ke pulau Langkawi...takde ape sangat pon banyak kisah jalan2 carik makan je...tapi mana tau kalau ada yg nak pi sana lepas ni bole la terjah mana2 tempat yg berkenan tu...



Pagi selasa dalam pukul 7.30 pagi kiteorang dah bersiap untuk memulakan perjalanan...anak2 akak kan mahen pagi tu bersemangat lain macam...lagi2 si mak enon tu...lapon ratus kali dia dok ingatkan akak suh bawak menan korek2 pasir...aduhhhyaiii benanah telinga mak ko ni nak oiiii... berenti makan pagi kat RnR...selera semua dapat makan nasik lemak sambal paru...kos makan rm27

 Sambung perjalanan lagi dan berenti untuk makan tengahri kat Sungai Dua...alhamdulillah.. dapat gak cik boss mencarik restoren yg jual mee udang time tengahari buta...sedap dan segar udang di sebalik mee tu...kos makan rm60...tapi nape mee nye sikit sangat? bagi akak ngam2 je tapi untuk perut abang ngah memang tak kenyang la...merungut je mamat tu cakap tak kenyang...hehehe...dia punye selera kadang2 memang bole buat akak jadi seram...asyik lapooooo je...asyik tak cukupppp je...oiiii abang ngah U makan tak baca bismillah ke??? :p

 Setelah merewang sana sini akhirnye dalam pukul 4 petang sampai gak kiteorang kat jeti Kuala Perlis...naik feri pukul 4.30 petang dan sampai dalam pukul 5 lebih camtu...alhamdulillah ombak tak bergelombang kuat hari tu jadi perjalanan feri pon sangat lancar...langsung tak mabuk ke hape jadi semua happy2 je sepanjang perjalanan...kos feri rm85 untuk 4 dewasa dan 1 kanak2...

Amik kereta di jeti dan terus ke bilik yg akak dah tempah....tq kak Jue bilik sangat2 selesa dan bersih...lain kali kalau datang kompom duduk kat sini lagi...nama tempat ni De Bonissa dan terletak di jalan Penarak...sangat dekat dengan jeti dan pekan Kuah...selain bilik yg kiteorang inap ni ada gak di sediakan villa dengan dua buah bilik untuk penginapan 8 orang dengan harga 200-220 semalam...pemiliknye orang melayu kite lagi...jadi sapa yg berkenan nak lepak sini bole try whatsap ke nombor ni +0124313324...seperti biasa mak enon akan lompat2 katak atas katil sebagai tanda perasmian bilik...T_T


 Lepas dah bersihkan diri semua bersemangat memula kan langkah meneroka serata pulau...padahal pi HIG (Haji Ismail Group) je pon...kikiki...beso nak habak mai la tempat tu time akak pi dulu takde pon bangunan ni...nangis air mata sirap jap...huhuhu...tapi yg pasti akak bangga gile time kat sana...sebabnye akak langsung tak teruja pon tengok pinggan mangkuk yg melambak2 tu...ntah hape ayat cik boss dah hembus kat telinga akak pon tak tau la...pinggan mangkuk akak pandang sebelah mata je...hehehe


 Lepas pi shopping cekelat untuk buat makan2 dulu kiteorang pi tinjau2 kedai makan depan bangunan HIG ni...wah cik boss dah nampak pesembok...laju2 tarik kosi duduk...harga makanan sedang2 je takde la mahal sangat pon...tu pesembok dua pinggan baru rm19 hengget je...akak dengan kak long makan mihun sup baru rm5 semangkuk...daging melambak dalam tu...kos makan rm37 ....gosok perut 


Hasil belian malam pertama kat HIG...kan mahen sedap memasing cekup sana cekup sini...time bayo terkejut...banyak ni je dah seratus lebih hengget dekat nak dua ratus...tapi cekelat punye pasal akak gagahkan je tangan menghulur duit walau pon ada teketo2 sikit ar tangan tu...hahaha

Malam tu kiteorang buat parti liar coklat dalam bilik...kahkahkah...masing2 makan sampai mabuk...pukul 9 lebih akak dah terbongkang tido...dah purba ni tau2 jelah naik kete lama sikit terus lemah longlai satu badan...tido awal2 mudah mudahan esok badan terasa lebih segor...ok la sampai sini je nanti akak sambung cerita hari ke 2 pulak ye..ta...ta


19 comments:

  1. Wow...borong coklat banyaknya....barang kaca bila lagi nak borong...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole tahan la banyak gak beli cekelat tapi yg peliknye...beli2 abis...beli2 abis...ahhh! Stress...kikiki

      Delete
  2. Wah linda semua boleh ingat ke budget2 berapa ...memang otak matematik lah.
    Bagusnya tak tergoda kat pinggan mangkuk yg biasa org duk cari2 bila ke langkawi ni.
    Hahaa...buat parti liar dgn coklat...mesti mabuk sakan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki...saya ada catit kak pasal tu bole ingat...saya masa sekolah dulu math la paling vanggang...hahaha...tu la pasal saya sendiri pon rasa pelik ni...tapi bagos la sekurang2nye takde la saya berbelanja over budget ke hape kan...tu dah semestinye...rase saya la sejak balik daei sana berat naik 5 kilo ni..:')

      Delete
  3. banyakmya udang dalam mee tu...segar n besar udangnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah dik segar manis udang2 kat sini..tu yg rase cam tak ckp je makan sepinggan...kuikuikui

      Delete
  4. Replies
    1. Nampak banyak kan...sekali siut je tu anak2 akak kejekan...nangis bila di kenang2

      Delete
  5. Kikiki.....parti liar coklat sampai mabuk tu yg tak menahan tu.....
    Jangankan mak enon, emak kpd mak enon tu pun sure happy nak berjalan, maklumlah nak pau En Boss sempena hari jadi di Langkawi.... jangan buatbuat lupa tak mo share ek....

    Satu hari jugak yer Mel baru sampai Langkawi.....nape tak naik kat Kuala Kedah jer? Dekat sikit.

    Biasalah budak lelaki tengah naik mmg lapo sesaja .....ni yg masalahnya mak budak pun memanjang lapo, acane tu? Hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ofcoz le jalan2 mak gile tak suka...dah la tak payah masak...hahaha..mak izara suka gile2 ar...aloooo..kite mintak hadiah yg murah2 je mak..sian kang cik boss tak cukup duit kene pulak korek tabung buluh...kikiki...banyak menyinggah mak pasal tu lambat beno sampainye...tak penah lagi naik feri kat kuala kedah mak biasa memang naik kat perlis je...kuala kedah memang dekat sikit tapi dalam feri lama kot 2 jam kalau tak silap...naik kat perlis 45- 1 jam je dlm feri...tu la kadang2 pening nak melayan perut dia je..kejap2 lapo..kejap2 lapo...tensennn

      Delete
  6. mhl jugakkan coklat kat sana..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah la sekarang dah mahal kan tak macam dulu2...tq Yana Libra sudi singgah sini dan komen2 :)

      Delete
  7. Amboi syoknya. Lama betul sy x g langlawi. Bab naik feri amatlah sy tak suka sbb leceh nk beratur tgu lama pastu angkut beg bagai. Ada pak angkat kat sana lama x jenguk. Hari tu g tioman rasa menyumpah duk dlm feri dgn sekampung manusia jakun bergasak muntah berjemaah.

    Entah brp family suku sakat dorang je. Feri lum jalan bergasak teguk air gas dgn karipap keropok bagai. Dlm hati dh agak jap lg muntah la tu. rupanya betul.. Berjemaah mak anak adik akk dorang dari dpn ke tgh belakang smua muntah. Haishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah...hadoi sakit perut akak gelak...part muntah berjemaah yg tak tahan tu...kong asam kan diorang ni...hagak2 la nak makan minum pon...diorang ingat kite ni suka beno agaknye menegok diorang muntah beramai2 camtu...akak pon dah bincang2 dgn cik boss lain kali kalau ada rezeki kite pi sana lagi takmo dah naik feri pi naik kaptebang lagi cepat dan selesa

      Delete
  8. Hahaha... parti ceklat liar katanya! Mesti meriahkan berparti anak beranak. Coklat tu sekali beli sekali makan ajelah yerk, tak menyempat sampai tanah besar katanya ^_^

    Lama jugalahkan kalau naik kereta dan naik feri nak ke Langkawi. Saya boleh buat bahan berdebat dengan suamilah macam ni sebab suami saya bertegas tak nak naik kapal terbang sebab takut katanya so saya kenalah cantas hujah-hujahnya kenapa kita tak boleh naik feri ke Langkawi. Rugi sehari tak dapat bersidai kat pulau kalau macam ni cara tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 akak memang semua yg hantu coklat dik...sampai tengah malam time akak bangun kencin tak abis lagi diorang meratah coklat...sikit lagi nak betuko jadi jin coklat dah bebudak ni...beli2 abis...last akak malas nak pikir gasak le korang...akak daei melaka pasal tu jauh sikit ar...pastu banyak pulak persinggahan lagi berganda2 lambatnye...kalau dgn anak2 kecik baik naik kaptebang jelah dik senang...tapi naik kaptebang tak bole la nak borong pinggan mangkuk kaca bebanyak kan...

      Delete
  9. hahah..siap parti liar lagi..mabuk coklat la malam tu ye?Memang syok kalau beli coklat ni main sambar je.tapi sampai kat kaunter bayar tetiba kena parkinson kak..Mujur tak de efek mulut senget2..tu baru coklat.belum masuk pinggan mangkuk lagi..hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...kan betol sangat cakap ko dik...teketo2 tangan hulur duit...beratus2 membeli sekejap je bebudak ni mesin...nasib nafsu pinggan mangkuk akak dah berkurang hari tu kalau tak mau agaknye balik kampong gadai geran tanah....hahaha

      Delete
  10. wah..mak enon siap lompat2 atas katil..kalau kat rumah mesti dah kena "hep!!!..

    ReplyDelete