sila klik sini

Sunday, 6 December 2015

CERITA CERITI TIME KAT KAMPONG (PONTIAN JOHOR)

 isnin    7  disember   2015


Assalamualaikum dan salam hormat....


 Ni cerita petang sabtu yg lepas...bawak mil dan adik ipor pi makan2 kat ZZ sup tulang...sepatutnye tengahari tu nak masak nasik lauk cumi2 tapi tetiba cik boss cakap hari ni tak payah masak carik makan kat luar je...yeahhhhh!!! nasib mak mentua akak ada kalau tak dah berzapin haku kat situ jugak...hahaha...depan mil kene tunjuk lemah lembut skit...perangai tak semengah tu kene tahan....kahkahkah....mati la nampak beno menantu hantu hakak ko ni.... :p

 Sekali bila hidangan sampai...hambikkk ko penuh satu meja...nak letak air pon tak muat...hadoiiiilahai...masing2 petamak...sorang sampai dua order...ayam penyek nak...sup tulang pon nak jugakkkk...sedap hoi sup kat sini kalau tak order rugi...hirup sup sampai ketitisan yg terakhir gamaknye...part sedut sum2 tu yg paling nikmat...sedut sambil lelap mata kekdahnye...

 Mak mentua buatkan belebat pisang untuk sarapan pagi...sedap sebab letak pisang lebih2 ...bukan cam beli tu lepat pisang rase cam lepat tepung je...konfius...tengok tu tangan mil akak yg dah penuh dengan kedut...tangan ni la dulu  yg bersusah payah membesarkan cik boss hingga besor dan sekarang menjadi pasangan hidup akak...jasa bakti mak tak mungkin terbalas... :')

 Hari ahad tu kiteorang gerak balik awal...kenkonon cik boss nak singgah rumah kawan dia yg baru je kehilangan ibunda tercinta kat muar...jadi dia amik keputusan kali ni balik melaka ikut jalan dalam...hakak ikut je...rata dia bawak akak pusing2 penat menyinggah sana sini...sempat rembat kepek2 kat Azhar food...singgah makan kat Batu Pahat...nama tempat sori akak terlupe pulak...pestime makan kacang pool...sedap gak lemak berempah dan masam2 skit...roti dia tu sedapppp...tebal pastu garing di luar gebu di dalam...dah lapan belas taun kawen dengan orang Johor ni le pestime merasa makan kacang pool...kikiki

 Abang ngah sedang menikmati ABC dalam cuaca yg sekejap cerah sekejap mendung...murah gile makan kat sini...semalam kiteorang order 2 nasi ayam,1 laksa johor,3 ABC,1 nescafe 0 ais,7 keping otak2 dan 1 kacang pool...semua sekali baru rm32.50...murah kan...ABC tu siap beraiskrim tau...berbaloi2...sambung perjalanan mencari rumah kawan cik boss tu...last2 lepas tiga kali pusing masih tak ketemu jugak...kiteorang amik keputusan balik je rumah terus...sempat singgah masjid kat sebelah jambatan muar tu...pukul 5.40 petang selamat sampai rumah...
 
Ni pulak menu lunch hari ni....mood bercuti cutian dah mengunung...jadi masak yg simple2 je...ape yg penting perut kenyang sudah le...akak anak beranak makan sume tak memilih ape ada sebat je...

Bukan rakyat johor je bersedih atas kehilangan Tengku yg berjiwa rakyat...cuaca pon jadi serba tak menentu semalam...walau langit memancar cerah tapi hujan gerimis tetap menitis...moga TJ tenang di sana....esok pepagi akak akan berangkat ke pulau lagenda...moga perjalan  lancar la hendaknye...panjang umur kite jumpe lagi minggu depan...ta...ta




25 comments:

  1. Akak baru Jumaat ni nak balik kampung en suami Linda.. InshaAllah..
    Seronok akak tengok menu2 yg terhidang..
    Puas hati kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan kak balik kampong...alhamdulillah rezeki Allah kasi...semua sedap selera makan dah byk2 camtu kalaubtak pias hati tak tau la...hahaha

      Delete
  2. bestnya lepat pisang....kalau mak2 buat memang sedap sebab depa buat dengan kasih syang kan kak....sedapnya tgok sup tulang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat sendiri memang sedap dik...lagi2 bila mil atau mak sendiri yg buat kompom lagi terangat...kalau dtg johor kene try sup tulang kat sini...

      Delete
  3. alfatihah untuk Tj moga rohnya di cucuri rahmat
    kita yang rakyat melaka ni pon terasa kehilangan dia kan. sedih jugak..

    ko saje dengki kan kak banyak plak tunjuk makanan eh grrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu dik kite semua rase kehilangan TJ yg berjiwa rakyat...hahaha..tadak dengki dik oiii saja bikin panas line :p

      Delete
  4. Fuyooooooo gambo yg bawah sekali mmg tak boleh blah haha.... Sebenarnya mmak pun sedih jugak. Bila tengok gambo Tuanku dan permaisuri menangis, hamba pun ikut nenitiskan air mata you huhu...
    Nasiblah mak tak balik Muo minggu ni kalau tidak mau jumpa kita kat Petronaa Muo hihi....

    Lepat pisang tu mmg faveret kitaorang Mel. Cuma mak malas nak buat jer. Malas nak menebas daun. Daun pun mana nak cari!Alhamdulilah....untung cik boss dpt isteri yg baik budi pekerti, comey lotey, putih melepak, pandai pulak ambik hati ibunya...Mmg tak salah pilihlah katanya.

    Selamat jalan mak Mel, dan selamat memboronglah ek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah...tu gambo syok sendiri tuan tanah kedaung...nampak sgt ramai yg syg TJ sebab tu terasa sgt kehilangan dia...sama la mak kite pon suka bebeno lepat pisang...tapi bab baik budi,comey,putih melepak dan pandai amik hati mil tu cam tak kene je...cam kelako je...takde la kite ni biasa2 je yg sedang2 aja...dlm gambo je nampak putih kat luar biase2 je mak...tq mak duit abis beli cekelat je ^_^

      Delete
  5. Fuyooooooo gambo yg bawah sekali mmg tak boleh blah haha.... Sebenarnya mmak pun sedih jugak. Bila tengok gambo Tuanku dan permaisuri menangis, hamba pun ikut nenitiskan air mata you huhu...
    Nasiblah mak tak balik Muo minggu ni kalau tidak mau jumpa kita kat Petronaa Muo hihi....

    Lepat pisang tu mmg faveret kitaorang Mel. Cuma mak malas nak buat jer. Malas nak menebas daun. Daun pun mana nak cari!Alhamdulilah....untung cik boss dpt isteri yg baik budi pekerti, comey lotey, putih melepak, pandai pulak ambik hati ibunya...Mmg tak salah pilihlah katanya.

    Selamat jalan mak Mel, dan selamat memboronglah ek!

    ReplyDelete
  6. Oh zz sup yg linda gitau lah tu ya,nasib pi sabtu kan..
    Pergh,meriah sungguh makanan kat meja tu...abis ke linda?.
    Wah sempat singgah Azhar,tentu rambang mata tengok kepek kat sana kan...Kakak dah bertahun tak singgah sana.Kacang pool tu kat Rengit pun ada linda kata kawan kat bangunan Mara sampai pukul 3 ptg.
    Kakak doakan perjalanan Linda sekeluarga ke pulau lagenda tu akan dipermudahkan...dan selamat bersantai2 kat sana.
    Kakak pun lusa dh nk hantar Iqa,sambil bawa budak 2 ni jln2 cuti sekolah ni...homestay kakak rumah adek lah kat sg .buloh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la nanti kak sedap sup kat sini tau...jgn riso kak sebab sume abis licin kiteorang makan...kebulur cam hape je yg benonye lambat makan tengahari tu sebab nak menanti adik cik boss join sekali datang sini...semua perjalan pergi dan balik akak selamat dan lancar seperti yg di rancang :)

      Delete
  7. tengok orang makan aiskrim bikin terliur gak nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki...makan aiskrim time panas2 memang sedapkan HB ^_^

      Delete
  8. Tak payah cakaplah, saya ni rakyat Johor sejak lahir baru hujung minggu baru ni makan kacang pool tau. Itu pun makan kat Putrajaya yerk, bukannya kat JB nun. I dah lama tak balik JB, awak.... ^_^

    Napa singgah kat kampung halaman hamba kat BP tak pekena sambal hijau? Rugi tau. Eh, eh...lupa pulak! Kita pun belum pernah makan lagi walaupun katanya kat daerah tanah tumpah darahku gitu ^_^

    Selamat bercuti-cuti sakan di Langkawi yerk. Ingat, bilik tu untuk tidur malam aje. Siang hari lebih afdal kalau jalan-jalan sampai sakit kaki ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki...kire ko lagi lambat le dpt merasa kacang pool..lain kali balik johor bole try ygvkat johor punye baru puas hati...oh kat BP pon ada sambal hijau ye akak tak penah tahu pon kalau tau hari tu bole gak pusing2 carik...tq dik tu dah semestinye...pi sana bukan nak tido tapi nak berjimba raya..

      Delete
  9. moga percutian akak dipermudahkan..amin

    ReplyDelete
  10. Azhar food tu tempat selalu kakak singgah membeli biskut kalau nak hari Raya Linda. Biasa kalau bulan ramadhan sesak-padat org membeli di sini. ZZ sup tu siapa tak tahu memang mantop rasanya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la dgn saya kak kalau nak raya mesti terjah sana...memang ramai sampai bersesak2 tapi tak kire yg penting biskut dan kepek raya...kikiki...haah kan kak terbaik dari ladang... :)

      Delete
  11. rajinnya MIL linda. mesti sayang menantunya..:)
    terliur tengok ais kacang abang ngah tu..nmpk sodap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mil memang rajin kak cuma kadang2 tu kesihatan je tak berapa mengizinkan...semua menantu dia sayang kak.. :)
      Panas2 makan ais kacang memang layannnn...bole tahan sedap gak ABC kat sini aisnye halus dan intinye byk

      Delete
  12. seronok la akak jalan ye..tak payah pikir pasal masak bagai.heheh..mak mertua kak manja tu kalau buat lepat dia letak kelapa parut tak?duu saya ok johor , susah nak jumpa lepat ada kelapa parut.Kalau orang perak memang kami boh kelapa parut dalam lepat tu.

    ReplyDelete
  13. Jenjalan kan mesti la best...lagi bila tak payah masak..terus jadi beronok ronok dik...hahaha...takde pulak dia taruk kelapa...letak santan pekat je...haah kan akak pon penah makan lepat pisang boh kelapa dalam tu...sedap manis2 lemak...terlior ar lepas ni kene merajin kan diri buat sendiri la nampaknye...

    ReplyDelete