sila klik sini

Tuesday, 22 December 2015

BERKELAH TEPI PANTAI

selasa         22  disember   2015



Assalamualaikum dan salam mesra...


Ntah ape mimpi tetiba tengahari tadi lepas masak2 bole pulak akak ajak anak2 pi makan tepi pantai...mak enon adalah orang pertama yg terlompat2 seronok...kak long pon laju je setuju...cuma abang ngah ada malas2 sikit...tapi akhirnye mengikut jugak...kikiki...Tak pegi jauh2 pon hanye ke Pantai Puteri yg tak jauh dari rumah akak je...  


 Bersemangat kiteorang membungkus lauk dalam mangkuk tingkat...lepas zohor terus keluar dengan perut yg lapo...sebelom tu bungkus dua kotak KFC dulu buat umpan untuk abang ngah...mamat tu demand kalau nak suh dia ikut kene beli KFC dulu...memula akak ingat malas nak layan tapi sebab dah janji ikutkan la jugak...akak bawa lauk ikan siakap taucu,sayo campur dan 2 kotak nasi brayani (cik boss bawa dari ofis)...

 Minah ni paling seronok bila tahu nak pegi main pasir...sampai2 je terus nak terjah main pasir...terpakse akak ugut dia..sapa tak makan tak bole main pasir...laju2 dia makan sambil mata tenun2 pasir...dia telan je ape ada dalam pinggan...hahaha...dalam kepala otak dia agaknye time tu ada satu perkara je...pasir..pasir...pasir  :p

 Lepas makan nasik kite sambung makan aiskrim roti lak...kong asam punye pakcik aiskrim dia lepak pulak dekat2 tempat kiteorang makan tu...siap bunyik kan loceng kuat2 sambil mata pandang mak enon...nampak sangat nak tarik perhatian bebudak kan...mak enon tak heran hokey dia lagi teruja nak main pasir...padan muka pakcik aiskrim tu...hahaha...last2 mak kepada mak enon yg terjah membeli....kikiki...sedap tapi kene makan laju2 sebab angin kat tepi pantai kuat sangat kejap je aiskrim jadi cair...

 melayan minah ni main pasir...memula kan main suka lagi akak timbus2 kaki dia...gelak2 cakap "sejuk ibu kaki Ala(izara)" 

 Bila akak ckap "abis la kaki Ala hilang kene makan dengan ketam"  terus muka cebik2 nak nangis...hahaha...takut letuwww...cecepat akak pujuk...kang di hentamnye meraung tepi pantai tu buat malu je...minah ni kalau dah meroyan kang susah....tengok2 jam dah nak dekat masuk asar terus ajak anak2 kemas balik...kalau naik kete dari rumah akak 5 minit je...

Sebelom balik sekali lagi mamat poyo tu pow akak beli coffee ngencess pulak...esok dia nak keluar tengok wayang dengan kawan2 dia mesti akak kene pow jugak tu...kene tulis dalam buku 555 ni sok2 kalau dah beso bekeje bole tuntut ganti rugi 5x ganda....hahaha
OK la sampai sini je jumpe lagi di lain n3...ta..ta 


20 comments:

  1. Wah best arr kak.. tunggu saya cuti balik kampung.. saya ambush umah akak.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa ajak i sekali aiza..

      Delete
    2. Hamboiii ganas nye ko dik cam askar pulak nak ambush2 rumah hakak...hahaha...sila la datang hadik2 ku sekalian ke teratak buruk akak :)

      Delete
  2. izara macam dah berisi sikit badan nya..nampak ketara tang pipi...

    alolo comelnya muka nak nangis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pipi je tembam yan badan camtu gak...kalau dia angkat tangan terus nampak cam gitar dada dia...hahaha...nasib tak jadi nangis kalau tak mesti huru hara jadi nye...kikiki

      Delete
  3. Replies
    1. Seronok gak sekali sekala lepak2 makan kat pantai :)

      Delete
  4. Bestnya rumah tepi laut kan...bila2 masa boleh pegi,makan2 kat tepi laut tentu lebih berselera dgn hembusan angin ...perghhh.
    Ciannya Ala...ibu dengki ya kata ketam gigit..hahaa comelnya cebiknya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angin kuat gile time saya pegi tu kak...tiko cam nak terbang kalau tak hempit dgn benda berat...pantai dekat tapi selalunye malas beno nak pegi...lumrah camtu la orang jauh2 yg dtg ramai2 lepak situ...kikiki...nasib dia cebik2 je tak jadi nangis...

      Delete
  5. Replies
    1. Bole tahan sedap gak air dia...anak2 akak kan main suka lagi...tapi tak beli selalu sesekali je...

      Delete
  6. Wah best nya dekat ngan pantai blh selalu piknik

    Dulu masa duk ganu umah dlm 150 meter je dari laut. Rasa nyaman je tgk laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarang sgt akak lepak2 tepi lantai camni...dedulu masa kat kampong camtu gak belakang rumah akak je laut...selalu gak penyu naik bertelur...

      Delete
  7. suasana tepi pantai memang best dan menyeronokkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu HB lepak2 tepi pantai memang menenangkan...

      Delete
  8. Replies
    1. Lama dah tak makan aiskrim roti tu yg akak teruja semacam je...kikiki

      Delete
  9. Sejak dah berkawen ni, mak tak pernah berkelah Mel. Maklumlah pemalas nak masak haha.....

    Bestnya duk tepi pantai ek, angin kuat....

    ReplyDelete
  10. alaa kalau malas masak hang beli jelah kepci ke hape mak oiii...yg penting berkelah ketenye...seronok tau makan tepi laut camni...berjuang makan sambil menahan dari angin kencang dan pasir yg berterbangan...kahkahkah

    ReplyDelete
  11. Bestnya rumah dekat dengan pantai. Asal teringin aje bolehlah beromantika kat tepi pantai. Sambil makan, sambil main kat gigi air, wahhhhh...bestnya! I is cemburu menggebu pulak rasanya. Kita kalau nak ke pantai dah tentu-tentu kena naik kereta dan bayar tol!

    ReplyDelete