sila klik sini

Thursday, 5 November 2015

RESEPI TAUHU KUKUS GORENG SEDAP

jumaat      6 november 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Amboiiiii...kan mahen ye korang panggil2 hakak "manja"...rase nak tergeliat hempedu akak gelak tau...tak payah nak manja sangat ye sebab hakak ni ganas hokey...ce korang bayangkan time sunyi2 hujan pulak turun renyai2...tetibe nampak sorang pompuan jalan tunduk sambil seret kapak....hahaha...seram kan ???  akak punye ganas skit lebih kurang camtu la....kahkahkah....ganas sangat seh...padahal kat rumah kapak pon takde...kukuikui...ok la takmo menjemah lelama jom skodeng resepi tauhu kukus goreng yg akak baru je cuba2 masak dua tiga hari lepas...




Piring tauhu yg pertama ni untuk santapan cik boss...panas2 lagi tercelur2 tangan akak masa nak susun ni...sebelom serah kat dia akak snap sekeping gambor dulu...cik boss dah tahu sangat dah peel bini dia...muka dia redho je...hehehe...alhamdulillah tak sia2 akak cuba buat sebab sedap tau dik non....makan panas2 dengan sos cili...malam tu akak tak makan nasi pon dinner makan ni je...jom skodeng resepinye...


4 keping           tauhu kuning

2 tiup               tauhu telur

1/2 cawan        daun bawang (dihiris) 

1/2 biji             bawang holland (kalau takde pakai bawang beso pon bole)

1 biji                 cili hidup merah (dihiris)

2 biji                 telur

1/2 cawan         daging cincang  (bole gak guna ayam atau udang)

1 ketul               kiub ayam

sedikit garam

2 biji                 telur (di gunakan untuk mengoreng nanti)

sedikit minyak masak



cara masak :

*masukkan tauhu kuning,tauhu telur,kiub ayam dan telur ke dalam pengisar...kisar hingga semua bahan sebati (akak masukkan sedikit air baru senang nak kisar)

*kemudian masukkan semua bahan yg di hiris tadi dan gaul rata...tambahkan garam dan kukus selama setengah jam atau sehingga adunan menjadi keras untuk memudahkan kite memotong.

*sejukkan dulu tauhu tadi sebelom di potong....kocok 2 biji telur dalam mangkuk...celupkan tauhu yg telah di potong tadi sebelom di goreng hingga perang...setelah masak tos dulu lebihan minyak dan sedap di makan panas bersama sos cili....selamat mencuba  :)


Kalau gambor kat atas tu akak susun cantik2 siap letak sos bagai kan....ni akak nak tunjuk rupe sebeno tauhu tanpa sebarang solekan gituuu...hahaha...tetap mengoda kan...garing di luar lembut di dalam....anak2 akak pon suka siap suh akak buat lagi dan kali ni suh buat banyak2 sikit...inshaa Allah nanti mak ko ni buat lagi ye...hehehe


Jom la cuba buat kengkawan...sedap tau...walau pon cam renyah skit la kejenye...nak kukus dulu pastu goreng lagi...tapi berbaloi2 gak la bila semua pon berebut2 makan...buat satu adunan tu dapat banyak jugak...ada kot dalam 1 pinggan penuh camtu...tapi kat rumah akak ni tahu2 jelah sume nak banyak je...lagi2 si mamat poyo (abang ngah) tu...malam tadi sebuk suh akak buat lagi...bahan mentah takde kot camne nak buat...siap suh akak pi market time maghrib2 semalam...memang tak laaaa....akak suh dia makan nasi je semalam tak payah nak poyo takde selera bagai...tampo kang!!!


ok la jumpe lagi dengan hakak  chef Linda on off di lain n3 ye....ta...ta







20 comments:

  1. Aduh.. pagi-pagi udah terliur akak Malinda,
    tengok tauhu kukus goreng ni..
    Dah lah akak ni penggemar tahu ehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori kak...kikiki...sama la saya pon suka makan tahu....sapa yg suka makan tahu mesti suka tahu masak camni....nanti ada masa try la buat inshaa Allah mesti puas hati....hehehe

      Delete
  2. Haha...manja yg garang!.takpe linda SIL kakak dah ank 8 pun kami tetap panggil manja dah itu nma timangan nya.
    Tahu kukus goreng ni kakak selalu buat masa bulan posa ,sebab ank2 ada....memang sedap sekali hadap je anak2 kakak bedal.tapi tak pernah lagi bubuh daging cincang /ayam...nk juga ikut resepi linda ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garang acah2 kucing je saya ni...tapi sumpah memang saya tak manja kak...hahaha...saya baru pestime buat ni...nyesal tak cuba buat awal2 lagi kalau tak bole buat time pose hari tu....huhuhu....kalau ikut resepi asal dia suh taruk isi ayam atau udang tapi saya takde pulak tu yg tukar jadi daging tu....hehehe...sumbat je kak yg penting sodap katenye....hehehe

      Delete
  3. Hmmm.... kakak baca bahan yg diguna pun tahu memang sedap
    Kakak teringinlah nak cuba Linda sebab memang tak pernah makan lagi tau resepi ini
    Tengok yg dlm piring terhidang utk en boss geram aje. Kalau boleh keluar dari monitor dpt juga merasa hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba kak jangan tak cuba...inshaa Allah kalau akak yg masak kompom jadi bertambah sedap punye la....haah kan kalau la kite ada teknologi camtukan senang...hulur2 ikut screen laptop je....hehehe

      Delete
  4. buat minum petang atau kalau2 ada jamuan ni memang sesuai sngat..mesti yang ni akan habis dulu.kalau tengok resepi memang kena la dengan tekak saaya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak hari tu buat makan malam lagi...kikiki...kenyang perut terus tak pandang nasi...kalau buat utk jamuan kene potong kecik2 sikit dik baru muai kalau potong beso2 sekali libas je bersih tahu ko nanti...ekeekek

      Delete
  5. yan baru nak cuba resepi akak yang puff jenama kawan :-))
    yang ni next time

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe yan nak cuba masakan baru ni pon kene ikut mood jugak...kadang2 bahan dah ada tapi angin RRR pulak takde...cam hakak ni memacam resepi yg salin tapi buatnye ntah bila...choi sangat perangai berangan je lebih...hahaha

      Delete
  6. nampak pun sodap malinda, nak cuba lah nanti, sedap ni makan panas-panas, sian kan suami-suami kita ni, macam kak ana gaklah, makan pun nak ambil gambar dulu hihi.. kak ana follow sini tau, tq malinda :) kita jalin ukhwah ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la buat kak ana inshaa Allah sedap...haah kak makan panas2 cicah sos punye sedop sampai tak sedo dah licin sepingan...kikiki....somi saya cam dah redho je kak menengok feel bini dia...hahaha...tq kak polow saya....seronok dapat kenal akak ana.... :) <3 <3

      Delete
  7. Replies
    1. Rajin tak rajin le saya ni wak...tapi bila perut dah lapo laju je masak ape yg patut....hehehe...tq wak.cakap saya rajin moga2 bertambah rajin le saya pasni... :p

      Delete
  8. Sedap tu kak.. Sy dh beli tauhu dua kali x sempat lg nk buat. Malas sgt nk kluarkan kukus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal akak pon perap lama resepi nye bila mengenangkan nak mengukus bagai...hahaha...tapi bila dah buat ni cam nak buat lagi la...hahaha....kali ni nak.buat dua adunan terua....kuikuikui

      Delete
  9. Macam menarik pulak Mel resepi hang ni....nak cubalah. Hang tengok kat mana resepi ni Mel. Mvm tak caya jer kalau hang yg cipta hihi...

    Nasib laki paham bini dia ada sawan camera tahap kronik...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi level2 camni kompom le bukan kite nak cipta mak....hahaha....sejak tahun lepas kot resepi ni kan mahen populer lagi kat fesbuk...sana sini diorang menayang tauhu kukus goreng camni....kite ni kire dah lambat la benonye....hahaha....ada yg siap letak carot jagung sume sumbat la....hahaha...sama la cik.boss kite pom faham dah feel bininye siap.buat muka redho lagi mak....hahaha

      Delete
  10. Hahaha... apa kelas kalau setakat nampak perempuan tunduk sambil heret kapak.... Kurang-kurang kena touch up dulu pakaian letak sos tomato, rambut pun kena biar mengerbang kusut masai barulah nampak bengis. Dan, dan, dan.... bawalah gergaji elektrik instead of kapak. Old skool sangatlah! Hahaha!

    Okey, kembali ke komen yang sepatutnya... nampak sedap alahai tauhu kukus goreng ni. Walaupun saya bukan pencinta tauhu, kalau dicuba ni mungkin jugalah boleh telan. Tapi saya ni kan, apa aje makanan, kalau boleh ditambah kentang, memang saya nak juga tambah kentang leyek tau! Keh3x....

    ReplyDelete
  11. hahaha...wah ko dik melampau ganasnye tu...akak dengo pon seram satu macam je ni....bole tahan gak la rasa dia sebab anak2 akak pon buat suka nau makan tauhu...lepas akak dah buat camni kan main laju diorang ni sebat sekali libas je bersih pinggan...ntah le ek kalau masuk kentang cam mana agaknye kejadian tauhu kukus ni...try la buat dik mana tau lagi sedap...pastu kabokan ke akak ko ni bleh gak akak try pulak lepas tu....hehehe

    ReplyDelete