sila klik sini

Monday, 2 November 2015

RESEPI MUSHROOM SOUP MUDAH DAN SEDAP

selasa    3  november  2015



Assalamualaikum dan salam mesra....


Jumpe lagi pagi ni bersama hakak chef Linda on off dalam "terketuk ketuk periuk belanga"
hahaha....chef katenyeeee...padahalll....buwekkkkk !!!  ok la jom try resepi sup cendawan krim feberet anak2 akak ni....memula akak dapat resepi ni dari "Jom kongsi resepi" dua tiga tahun yg lepas....lupe sudah akak sapa yg kongsi resepi ni dulu....kalau ikut resepi asalnye banyak lagi bahan2 yg di perlukan...tapi resepi yg akak nak kongsi ni telah di olah atau di derhaka kan oleh akak mengikut selera tekak hakak anak beranak....gituuuu...jom skodeng resepi...



mushroom soup

4 cawan      air
3 cawan      susu segar
3 ketul        kiub ayam
1 tin           cendawan butang (buang air nye)
1 sudu        lada hitam kisar
3 sudu        tepung jagung
sedikit garam dan bahan perasa (jika suka)

cara masak :

*kisar separuh tin cendawan bersama susu,kiub ayam dan tepung jagung hingga hancur.

*potong baki cendawan butang kecil2

*dalam periuk campurkan bahan kisar,air,potongan cencawan dan lada hitam...masak hingga mendidih dan di kacau selalu.

*tambah garam dan bahan perasa jika suka.Tutup api bila sup mula sederhana pekat







Sedap di makan bersama roti bakar atau kalau rajin bole gak buat buat roti bawang putih...caranye tumbuk beberapa ulas bawang putih bersama sedikit garam....kemudian campurkan bersama 5 sudu butter dan kacau sebati....oles butter tadi ke atas roti dan bakar sehingga perang...senang je nak buat garlic bread kan...hehehe...gambo sup atas ni akak buat time sarapan waktu kakak akak ada tempohari...tetiba rase cam omputeh pulak pepagi hari makan sup krim camni...selalu makan cekodok je...hahaha...terus tetiba cakap nak ada slang2 mat saleh gitu....kahkahkah...makan time hujan2 camni mesti layan...try la buat sebab senang sangat kan...mana tau kene dengan tekak korang...



ok la akak chow dulu...sekarang ni akak kan dah jadi pompuan berjiwa kacau...selagi tak abis peksa bebudak dalam rumah ni selagi tu akak cam mandi tak basah, tido tak lena dan makan pizza tak kenyang...moga segalanye di permudahkan la hendaknye...kang petang sikit akak terjah rumah korang ye....ta..ta







26 comments:

  1. Kakak kadang tu Linda makan tengahari pun macam ini juga.
    Tak ada garlic-bread kakak makan gardenia pun ok juga
    Kakak memang suka mushroom soup ni Linda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan sup camni dgn roti bole kenyang jugak kan kak...saya kalau rajin je baru buat garlic bread bagai....selalu makan dgn roti potong bako je...sup cendawan resepi saya ni kak simple sangat tapi sedap gak la senang nak masak pulak tu.... :)

      Delete
  2. macam resipi kat restoran segera pulak dah..mesti nyaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi saya ni simple je HB...mudah dan bole la tahan nyaman nye...buat makan anak beranak kira lepas la jugak...

      Delete
  3. Jangan jiwa kacau sangat linda...bertenanggg,nanti kak long lagi stress tengoknya.
    Kakak dah save resepi linda ni...masa2 rajin kakak nanti boleh le buat.,mana tau kena selera kakak yg sebati dgn mknn melayu ni.Sebelum ni bila ank2 kakak mkn mushroom sup segera tu tekak kakak ni tak boleh terima...hahaa jakun betul kakak ni tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak bole nak buat ape kak...kalau teringat pasal spm je terus kacau bilau jiwa saya ni....bukan akak je yg tak berapa nak suka makan sup gini...kak ngah saya pon tak berapa nak lalu...bukan jakun la kak cuma tak biase je...hihihi...simple je resepi ni dan rasa dia tak la sesedap sup yg dalam tin tu....tapi buat sendiri camni jimat sikit dan dapat banyak pulak tu....hehehe

      Delete
  4. Bahan pun sangat mudah nak dapatkannya...nanti nak try la juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan bahan2 ni kat kedai runcit biasa pon ada jual....sup ni simple je rase dia tapi sedap gak kalau makan sambil lawan kan dgn roti bako...try la buat mana tau nanti anak2 suka :)

      Delete
  5. Mel nape masuk blog hang ni terus terbantut kat google+ ? Pas tu terus tak boleh masuk blog hang dah?

    Tengok sup hang ni kan Mel tetiba mak teringin pulak ..... Masalahnya cendawan butang tak de stok pulak ....huh! Terbantut mak punya selera!

    Ohhh kakak pekse yek..... Kalau mak pun seram tu....
    Doa ajelah banyak banyak Mel, baca yaasin dan solat hajat....moga dapat memudahkan dia jawab pekse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkkk...betol ke mak? Idok le kite tahu kenapa jadi gitu...kite bab2 IT ni memang ada kureng sikit...ke banyak benonye...hahaha...kalau dah takde cendawan camne pulak nak masak sup cendawan nye mak oiii...hahaha...sian mak...kalau dekat bole gak kite golek2 kan setin kat mak kan....seram2 sejuk je badan kite ni selagi tak abis peksa tu...inshaa Allah doa tak penah berhenti :)

      Delete
  6. Mel nape masuk blog hang ni terus terbantut kat google+ ? Pas tu terus tak boleh masuk blog hang dah?

    Tengok sup hang ni kan Mel tetiba mak teringin pulak ..... Masalahnya cendawan butang tak de stok pulak ....huh! Terbantut mak punya selera!

    Ohhh kakak pekse yek..... Kalau mak pun seram tu....
    Doa ajelah banyak banyak Mel, baca yaasin dan solat hajat....moga dapat memudahkan dia jawab pekse

    ReplyDelete
  7. kita pemalas beli campbell je ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sup campbell tu di jamin le sedap sampai menjilat tin kekdahnye....hahaha...sup hakak ni simple je dik tapi lebih murah dan lebih banyak gitu....hahaha

      Delete
  8. peghh!!akaka..ni memang kegemaran saya ni kak..sedapnya..tapi saya jarang buat sebab anak2 tak suka.saya ni kalau benda yang saya sorang je makan mula la malas nak buat..ehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak satu rumah suka makan sup ni dik jadi kalau nak masak memang kene gandakan bahan....nasib bahan2 nye murah dan senang nak dapat...kalau adik sorang je makan baik beli sup siap dalam tin tu....curah dalam piuk masuk air pastu kacau2 sampai didih je...

      Delete
  9. Wah senang bangat tu linda..
    boleh lah akak mencubanya..
    Anak2 akak suka ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau nak masak memang suka resepi yg senang je kak...kikiki...di persila kan untuk di coba kak mana tau kene gan tekak akak dan anak2...hehehe...buat sendiri camni jimat tau kak :)

      Delete
  10. sesekali nak tukar selera boleh lah buat camni kan...bunda suka makan roti...sesuai dah lah cicah mushroom soup csmni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu bunda sesekali makan2 camni memang sedap...lawan kan pulak dgn.garlic bread memang terangkat...

      Delete
  11. sesekali nak tukar selera boleh lah buat camni kan...bunda suka makan roti...sesuai dah lah cicah mushroom soup csmni...

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Try la yan lagi pon bahan2 dia senang nak dapatkan sume ringkas dan simple je...rase bole tahan sedap gak... :)

      Delete
  13. Sedap ni kak.. Mkn x toleh kiri kanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan panas2 sedap dik dapat pulak kalau dgn roti bako...semangkuk tak cukup tau...hehehe

      Delete
  14. Senangnya! Favorite anak-anak saya juga ni (termasuk Mommy mereka) terutama si Adik Cute. Suka betul mushroom soup ni tak tahulah kenapa!

    Jiwa mak-mak memang macam tu selalunya. Anak-anak yang ambil exam, mak-mak yang tak lena tidur (tapi berdengkur atas sofa), tak lalu makan (tapi sempat juga jamah pizza dua tiga potong) dan mandi pun tak basah (sebenarnya malas nak pi mandi...keh3x)! Saya selalunya kena sindrom pra exam. Masa anak exam ni saya dah habis dah sindrom kecut perut ni. Redha ajelah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple je resepi sup ni dik tapi bole tahan sedap gak...try la buat utk anak2 mana tau diorang suka...

      Wah! Ko kan main pandai mentafsir tulisan hakak yer....ada cam tepat je tu...kahkahkah...tapi akak fedulik hape kan yg penting hujung bulan ni kak long abis pekse....tak sabo ni...selagi tak abis selagi tu la kecut perut tak sudah...

      Delete