sila klik sini

Saturday, 28 November 2015

MISTERI SEBUAH TINGKAP ( PART 2 )

sabtu      28  november  2015


Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu....


Akak sejak semalam dah berjimba mengikut cik boss ke sana sini...mamat tu amik cuti ...sepatutnye kiteorang dah ada kat kampong sekarang ni tapi bole pulak tempat keje cik boss menganjurkan petandingan bowling malam tadi...terus rancangan balik kampong kensel...lagi pon kak long pon tengah seriau tu sebab isnin depan ni last paper biologi...penat2 cikgu dia buat kelas takan nak memonteng pulak kan...lepas abis pekse balik kampong baru syok sikit...hari ni dgn esok pon akak sebuk pi jemputan kenduri kawen...kad melambak2 belom sempat buat saringan lagi tu...mana yg sempat pegi akak pegi mana yg tak tu mohom maaf le bebanyak pada tuan rumah...semalam kenduri rumah kak Saniah camne la agaknye ye...mesti meriah...nak2 pulak hidagan meletop...nasi ambeng tuuuuuu...hadoiiii! jiwa kacau kalau di ingat2 kan...hahaha


Ok jom sambung kisah misteri tingkap...kali ni akak nak cerita pasal tingkap kat atas rumah akak pulak...kat tingkat atas ada 4 buah bilik...3 bilik akak dengan anak2 guna manakala sebuah bilik lagi memang jarang guna...kiranye tu bilik tetamu la senang cerita...jadi bilik tu memang jarang gile kiteorang ni keluar masuk...kadang2 je abang ngah dok buat onar kat situ kasi sepah2 dalam tu....

Cerita tu bermula begini...dua tiga hari tu akak susah gile nak tido malam...kes berat ni sebab selalunye akak la ratu tido dalam rumah kan...tetiba tak bole nak tido pulak...ape kes ??? dah tak bole tido satu hal...yg buat akak lagi serabut tu bilamana akak rasa seperti di perhatikan...puas akak baca macam2 ayat nak kasi lelap tapi hampeh gak...penah jejak sampai subuh akak langsung tak tido ye...esok terus kene migraine T_T
Dah dua tiga malam camtu akak rasa cam pelik sangat2 la kan...pastu satu malam tu tengah akak lepak2 depan tv tetiba akak perasan dalam rumah akak cam banyak gile nyamuk...sembur racun pon cam tak jalan je...akak pon mula menyiasat...sume bilik akak masuk...tetiba...time terjah bilik hujung tu terkejut beso akak tau...tingkap sume terbuka luas...tapi oleh kerana terlindung dengan langsir jadi tak berapa nak nampak sangat...cepat2 akak tutup tingkap dan terus soal siasat abang ngah...akak perasan dua tiga hari sebelom tu dia asyik dok keluar masuk bilik tu...lepas kene bebel baru mamat tu mengaku dia yg buka tingkap2 tu time beborak dengan geng dia...anak jiran sebelah rumah akak...pastu dia terlupa nak tutup tingkap...kes haru sungguh la bang ngah oiiii!

Lepas dah tutup semua tingkap...malam tu akak bole tido dengan lena cam biasa...memula akak tak perasan pon...tapi bila kali ke dua jadi benda yg sama baru la akak tersedo dengan situasi ni...sejak tu kalau tetiba susah beno mata akak ni nak lelap terus laju2 akak pi check semua tingkap...kalau setakat tak bole tido takpe lagi tau...paling tak best bila rasa diri di perhatikan je...macam ada sesuatu atau seseorang...Wallahualam...akak pon tak berapa nak pastikan benda2 camni mungkin jugak tu hanya la perasaan akak je...setakat tu jelah misteri kat rumah akak ni...belom ada lagi ganguan yg terlalu extrem pon...memang akak mintak di jauhkan...kene yg gini2 pon akak dan seriau cam hape je...bak kata kak Saniah dia lagi takut dengan manusia dari hantu...kikiki...betol sangat tu kak...sekarang manusia lagi kejam dari hantu...

Sekarang bilik tu abang ngah selalu keluar masuk sebab dia main game kat tv godang dalam tu...kalau siang memang akak suh dia buka tingkap dan singkap langsir bior cahaya masuk...sebab bilik kalau terperap gelap pon tak elok gak rupenye...tapi tiap2 petang akak akan pastikan yg semua tingkap akan di tutup...dalam bilik akak pon ada kes gak benonye...satu hari tu salah akak jugak sebab tutup tak rapat tingkap tepi katil akak tu...susah gak mata akak nak lelap malam tu pastu ntah pukul berapa akak terlelap pon tak tau la...akak mimpi seram dik non...dalam mimpi tu cam ada sesuatu nak cuba masuk kat tingkap tu...puas akak kejut2 cik boss konon2 nak mintak tolong le...tapi harem dia bangun...last2 rasenye dalam mimpi tu akak baca surah yasin baru la benda ala tu cam berundur...tetiba akak terjaga...terus akak pandang arah tingkap tu...bole pulak masa tu angin bertiup siap berombak2 la pulak langsir tingkap tu...mampossss lagi sekali...mengelupur akak kejut cik boss...meloncat mamat tu bangun...hahaha...akak tak bersuara cuma tunjuk2 kat tingkap je...meluru je cik boss pi tutup tingkap...pastu terus dia baring balik tanpa cakap sepatah pon...lepas tu terus laju2 akak pejam mata dengan harapan bole terlelap dengan cepat...susah dah nak tido otak asyik pikir bukan2 je...pastu bila akak buka mata sikit akak nampak mulut cik boss cam kumat kamit baca sesuatu...wah! bertambah2 seram akak dik non...sampai esok pagi akak tido satu posisi je naik kematu pinggang akak tau...

Tapi sekarang alhamdulillah...lama dah tak kene situasi camtu...abis seram pon kalau tetiba akak terjaga tengah2 malam sebab terdengar bunyik anjing menyalak depan rumah...ntah hape yg diaorng buru tak tau la...yg peliknye akak je dengo cik boss tido siap berdengkur2 lagi...laju2 akak baca ayat kursi sampai terlelap balik...ok la sampai sini je cam panjang gile pulak n3 ni...ta..ta



















18 comments:

  1. kalau yan buat tingkap umah..yan akan pastikan semua tingkap ditutup sebelum pukul 6 petang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki...terkojut hakak yan...tetiba baca ko 'buat' tingkap...hahaha...nasib bagitau kat bawah tu...:p
      Betol2 sebelom senja kene tutup semua tingkap...kalau takde setan nak masuk pon yg panti nyamuk mesti berlumba2 serbu...nyamuk pon bahaya gak..salah langkah bole checkin hospital....kuang...kuang...kuang :D

      Delete
  2. Bak kata sorang member ai kak, dia tak takut sebab dialah manager hantu2 tu.. kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beraninye dia....tapi memang betol la orang2 berani camni setan malas nak kacau...takde pekdah katenye...hahaha....tapi kalau sampai dah jadi manager agak2 nye ada gaji tak?? Kahkahkah

      Delete
  3. kisah seram yang ada kaitan dengan tingkap lupa tutup.. gamaknya yang misteri2 tu masuk ikut tingkap. kira dia tak power sangat la kan.. nak masuk kena ada lubang2 terbuka. Benda2 macam tu ada je sekeliling kita tp kadang2 takde apa2 pun kalau kita takutr pun rasa macam ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu la kisah yg terjadi kat akak dik...mungkin orang lain pon penah gak alami benda yg sama...cuma kite je yg tak tau...tak tau le pulak akak bab2 yg gitu...ada yg cakap benda ala ni lobang beso jarum pon dia bole jadikan laluan keluar masuk....akak cuba bwrtahan dgn benteng ayat2 suci je buat masa ni...mudah mudahan terhindar dari anasir2 jahat ni sume...tapu kes tingkap terbuka ni jgn di buat main benda ala tu tak masuk benda lain yg masuk...paling malang siap kene checkin kat spital terus bila di syaki denggi...kuikuikui

      Delete
  4. Saya pula banyak berkait dengan pintu...pintu kena ketuk (Masa rumah lama)

    Apapun Pn Malinda...sabar sabar...buat kenduri baca yassin ker...cuti2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Ni lagi serammmm...siap main ketuk2 pintu pulak dia..mesti terkejut2 di buatnye kan...inshaa Allah memang sentiasa sabo jelah...nak buat camna lagi dah rumah sendiri kan hadap jelah....tapi sekarang ni dah lama kes2 camtu tak berulang...moga2 lenyap terus

      Delete
  5. Alamakkk..seramnyaaaaa....wa yang baca ni pun meremang bulu roma...dahlah malam ni tidur soranggggg...waaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe dik rumah akak jauh...sian ko dah la kene tido sorang2...sori ye tak dapek akak nak tolong...pasni janji akak tak tulis cite seram2 dah...kikiki...sebelom tido tu baca la yat kursi bebanyak inshaa Allah....nanti malaikat lindung

      Delete
  6. seram pulak cerita ni... tambahan pulak rumah atas bawah ni... kadang bolih lupa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seram gak la bunda...kadang2 kalau tetiba teringat kecut gak perut saya...tapi selalunye saya saje buat2 lupe...dah rumah kite sendiri kan hari2 terpakse hadap jugak...syukur sekarang gangguan camtu dah takde lagi...

      Delete
  7. Takut mak Mel..... alangkan tengok cite seram pun dah ngeri, inikan lagi mengalami sendiri cenggitu. Haih.. mintak dijauhkanlah hendaknya.

    Ko banyak sangat tengok cite seram kot mak......tu lah pasal sampai termimpi mimpi tu.
    Weyh, mak pun kekadang susah nak tido, tp mak tak delah berani nak merayau rayau kat dlm rumah tu, walau pun sekangkang ker je. Takutttt..... Paling kuat mak duk terkebil kebil atas katil jer le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecut perut gak la time kene tu...tapi idok le sama cam dlm filem tu...yg kite kene ni sipi2 gitu...takde penampakan yg ngeri2 bagai...kalau jadi camtu kite la orang petama bungkus kain baju lari pindah terus...hahaha...mungkin la kot sebab kite memang suka gile tengok cite antu kat tv mak...tapi selalu tengok siang hari je...malam2 kite takut...hehehe...time check tingkap bagai tu kite ajak cik boss teman...takde gile nak pi check sorang2 mak..kang tengok langsir berombak2 terus kite pengsan gamaknye...hahaha...elehhh mak ape susah time tak bleh tido tu peluk2 jelah pak jilap kat sebelah...ape barang beb nak terkebil2 sensorang...hahahaha

      Delete
  8. Haha..mari lah balik johor linda boleh makan nasi ambeng...lagi lah kalau anak jawa yg masak perghhh...sedap.Kebetulan kawan group wasap zaman sek kakak pun haritu tengah kemaruk nk nasi ambeng...tension dia kakak hantar gambar...
    Suspen juga cite seram linda ni...macam dalam filem pulak bila tingkap terbuka ,langsir berombak ditiup angin....menakutkan.Kakak dapat bayangkan rumah linda ni besar sebab tu bila ada bilek kosong seperti ada sesuatu.Kat rumah kakak ni pun ada satu bilek kosong tapi kakak sentiasa ulang alik dalam bilek tu utk ke toilet supaya tak terbiar sepi ....utk pengetahuan linda bilek ni bekas bilek arwah mak mertua dan mak kakak juga....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi ambeng made of orang johor adalah yg paling sedap kak...last makan bulan pose hari tu....mabeles sangat dgn ayam kicap pulak tu....haduiiii meroyan la camni....hahaha...betol kak time2 tu le pulak angin nak bertiup sepoi2 bahasa kekdahnye...tak ke kejang tekejut saya menegoknye dah la baru lepas mimpi seram...rumah saya ni kecik je kak...takde la beso sangat...bilik kecik2 je sebab kononnye nanti anak2 amik sorang satu...buat masa ni izara masih share bilik dgn kiteorang lagi pasal tu bilik terlebih satu...bagos la akak keluar masuk bilik yg kosong tu....bilik tamu saya sekarang abang ngah jadi kan tempat dia main games...memang riuh rendah la suara dia dgn kawan2 yg dia bawak terpekik terlolong bila kalah main games tu....meeiah sikit takde la suram je...

      Delete
  9. Kalau sayalah, memang saya tak keluar bilik. Tak pun saya kejut sampai cik laki bangun, saya ajak together-together menyiasat aktiviti paranormal yang berlaku. Saya ni propa jerk lebih tapi kalau kena kat batang hidung sendiri, memang nak menggigil jugalah.

    Ni kira setakat 'entiti' asing tu nak kacau-kacau manjalah tapi nasib baik jugalah takda penjelmaan mengerikan yerk! Kalau ada, lagi haru biru hidup kita jadinya. Saya dulu masa muda belia remaja selalu kena hempap tak ingat dunia dia menghempap kita. Tapi sebab selalu sangat kena, saya dah kebal. Saya jerit aje dalam sedar tak sedar tu sambil habis semua ayat yang teringat dalam kepala ni saya baca kasi khatam!

    ReplyDelete