sila klik sini

Monday, 26 October 2015

XTVT MENYERONOKAN SEPANJANG HUJUNG MINGGU

selasa    27  oktober   2015



Assalamulaikum dan salam hormat....


Lamanyeeee hoi akak tak meroyan kat sini....sebuk kalah kak Rossi kekdahnye....kikiki....kakak dari seberang tambak balik kampong harus la akak menebeng begosib dengan dia 24/7...hahaha....ok la tak payah buang masa jom skodeng xtvt hujung minggu kiteorang....tenet kat tempat akak ni kan main tenat lagi...nak up gambo menunggu hampir 1 jam baru settle....tapi pasal banyak gak gambo dan cerita nak gebang akak sabo je banyak2 menanti...(pejam mata sambil urut2 dada)



 Pagi sabtu akak dah ada kat atas jalan menuju ke Keyel....memenuhi jemputan kawen sedara....tengok tu time ni jerebu kan main tebal...sian tengok bebudak jantan yg dok menunggang moto sendu je muka memasing terpakse menyedut udara yg kotor ni....

 Sampai je kat keje kawen laju2 beratur senduk nasik...memacam gak lauk yg terhidang tapi akak malas nak snap gambo....time ni akak pegi dengan cik boss dan Izara je sebab kak long dengan abang ngah ada kelas dari pagi sampai ke petang...jadi dua ketul tu kene tinggal...kuikuikui....lepas makan nasik kiteorang perabihkan pulak muruku atas meja makan tu....sedap sangat la pulak makan sampai tak bole benti....hahaha....lepak jap sementara menanti pengantin tiba...sempat le akak selpie sepam dua....
 Otw balik tu cik boss berenti mengisi minyak laju2 akak turun beli biskut awang itam ni 4 keping kat subway....beso nak habak mai la haiiii...makan satu je dah temenung....hahaha

Petang tu bila sampai rumah sambung borak2 dengan kakak2 akak kat rumah mak....pastu balik rumah masak cincai2 serba sikit dan anak buah akak belanja makan ayam goreng yg sedap kebaboom ni....malam tu pukul 12 malam baru akak merangkak naik atas carik tilam...mangantuk sangat dah...yg kakak2 akak sume tido pukul 3 pagi ko diorang....tu pon tido lepas kene sound dengan mak akak sedas....hahaha....agaknye kalau mak akak tak sound sampai ke subuh la diorang ni menjemah....


 Ni pulak xtvt hari ahad....semua setuju nak makan stimbot...jadi laju2 akak dengan cik boss pi beli bahan2 ni sume kat market...basuh pastu potong dua camni senang nak ngap...masa beli tu nampak sikit sekali dah susun tetiba nampak banyak pulak....hahaha...dasar petamak  ;p

 Sayo yg tak sabo2 nak bersauna jap lagi....cendawan tu sedap betul makan panas2 kenyal dan manis sungguh...
 Memula piuk ni elok dah parking atas meja sekali diorang suh bawak turun nak makan lambak2 atas lantai je senang....tak sempat akak nak pi bentang tiko dah...begasak le kiteorang makan reramai...panjang moncung sorang2 meniup makanan yg panas tu...kalau makan kat kedai dah tentu beratus agaknye kiteorang kene bayo....buat sendiri camni baru abis rm150 hengget je...tu pon tak abis..banyak je lebih


Belah petang tu pulak kiteorang pi tengok wayang cerita ni....best dan lawak sangat tak sia2 bayo tiket mahal2....hehehe....izara pon enjoy je tengok filem ni siap tutup2 mulut bila terkejut tu...



 Dan ini punca akak senyum2 sendiri tadi sebab cik boss asyik dok puji2 sambal sutun kembang yg akak masak hari ni sedap kononnye....kuikuikui....hari ni akak masak nasik lemak dan sambal sutung kembang atas pemintaan mak akak...alhamdulillah semua sedap selera makan....maceh bang puji2 kite tadi...hadiah takde ke???  kahkahkah  :p

Dan ini pulak akan membuat abang ngah bergoyang zumba sampai tak henggat...apak dia  bawak balik voucher rm150 ni untuk dia...kan masa famili day hari tu dia ada buat persembahan dan ini la habuan yg dia dapat....kalau la akak tahu hari tu bole gak akak naik pentas buat tarian tiang ke hapa kan...kahkahkah



ok la sampai sini je kejap lagi nak bawak kakak akak pi menyongket ke bandor melaka....nanti malam2 kang akak singgah rumah korang ye...ta...ta





27 comments:

  1. Aduhai linda,memang tak sah kalau kakak tak trsenyum sorang baca n3 linda ni tau....wlpun nang perapu ...baru kakak tau ada nama biskut awang hitam pulak.
    Seronok sungguh kakak2 linda berbual sampai tak ingat nak tidur ya.
    #sambal sutun tu memang mengancam lah tengok gambar je pun,rasa mesti marvelous!


    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...saya main tabuh je manaip n3 ni semalam kak...tunggang langgang ayat yg saya guna...kuikuikui...nak cepat2 siap sebab nak membawak kakak saya bejalan kat bando sambil pi beli tiket balik untuk esok sekali...sob...sob...sob....dah nak balik dah dia...rase cam sekejap je dia balik kampong....nama sekut tu saya yg taruk sendiri kak...pepandai je dengo dek negro mampus kene lempang....hahaha....alhamdulillah...sedap kot kat tekak cik boss sampai banyak kali dia puji2....melayang2 je saya semalam bila sesekali kene puji camtu....suka....hahaha...tq kak puji kite :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Hahhaha sengih2 saya baca entri akak ni... saya pun kalau jumpa kakak saya mmg macam2 cerita yg keluar... saya rapat dgn kakak yg atas saya... sbb kami dulu satu bilik... kakak yg first jarak jauh dgn saya... 10 tahun... kami tak la rapat sgt... tp boleh la takat nak borak kosong... hahaha

    Amboih kak... terliur tgk barang2 stimbot tu... huhuhu sedapnya kak!

    Dah dpt pujian tu apa lg kak... sambar henbag satu dgn encik hubby... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...akak memang kuat menjemah dik...tapi dengan adik beradik jelah...bukan selalu dapat jumpe masing2 sebuk dengan keluarga memasing...jadi bila ada kesempatan ni jom menjemah sapai subuh katenye....hahaha....akak pon jarak dengan adik beradik pompuan jauh gak...yg kak ngah tu jarak 18 taun dan dengan kakak yg ni jarak 9 taun...tapi akak rapat je dengan dua2...ni pestime akak buat stimbot sendiri selalu makan kat kedai je...best sgt berbaloi2....cik boss puji je dik hadiah2 nando ye...hahaha...takut pulak nak mintak....kahkahkah

      Delete
  4. Wah beso si sekut hitam tu kak. X pernah beli pun.

    Nnt share resepi kuah dan sosnya ye kak. Nmpk best stimbot akk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan cakap kuat2 dengo dek negro nanti kite kene tampo nanti...hahaha...nanti kalau tesempak try beli...sedap tapi manis la kan sekut2 camni.....inshaa Allah dik nanti akak share ye...kuah tu bukan akak yg buat tapi kak ngah akak nnti akak tanye dia resepinye dulu....

      Delete
  5. Wah...ni entry menambahkan berat badan je ni..nasiblah tuan rumah kurus dan comel lotte je..boleh je makan banyak2......:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah tajuk pon xtvt yg menyeronokkan....ape lagi makan lew....hahaha....ko cakap akak kurus dik!!!...terkejut akak tau sikit lagi nak pengsan....mengeletor babat2 akak dengo...hahaha....akak gemuk la tapi peduli hape kan time makan akak laju je....hahaha

      Delete
  6. chanteknyer selfie mak garam gula tuuuu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...tq wak....nak suruh orang lain amikkan nando jadi amik le gambo sendiri je..

      Delete
    2. hahaha...tq wak....nak suruh orang lain amikkan nando jadi amik le gambo sendiri je..

      Delete
  7. Macam mana kembangnya sotong kembang tu...kembang lagi hati yang kene puji ngn Cik abang tu kannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhai bunda betol sangat la tu....kikiki...kembang hati saya bila cik boss puji sesekali camtu....cik boss tu bukan senang nak puji2 tau...hehehe

      Delete
  8. Tarian tiang! Linda jangan main-main Linda. Mahu meraung en abang nanti tengok bini dia tetiba menari atas pentas tak lama jabatan agama dtg tangkap haha...

    Tapi stimbot buat sendiri memang berbaloi sebab bahan-bahan mentah boleh dpt berganda-ganda banyaknya Linda berbanding kalau kita makan di restoran. Tapi kakak tak pernah buat di rumah hihi... makan kat luar kakak yg senang sebenarnya. Duduk aje dah terhidang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....abis la sume keracunan kak siap muntah hijau berbuih lagi...silap2 saya kene bako hidup2...hahaha...haah betol tu kak bahan2 tu pulak takde la mahal sangat tapi tu la kalau buat sendiri sume kene siapkan...kalau makan di kedai sume dah siap terhidang tinggal tunggu ngap je....nak buat camni kalau ramai memang best tapi kalau setakat anak beranak je malas gak kot....kuikuikui

      Delete
  9. Amboi Mel....bukan main lagi ek, baju sedondon dengan kerusi pengantin nampak kihkihkih.....
    Yelah weyh....kita kalau dah terlanjur bercampur dgn adik beradik mmg tak tido mlmlah jawabnya. Sama ar dgn mak kita, kalau kitaorang ketawa lebih jer ngan adik beradik, dia suka kacau, jeles agaknya hih....

    Wow bestnya makan steamboat....ingat nak cari satulah periuk stemboat tu cenggitu. Lama dah nak beli sebenarnya tp lum terbeli. Sosnya hang buat mcm sos Johnny ke Mel?

    Minggu baru ni pun mak tengok Goosebumps tu....Tiket mahal bukan main Rm15 henggit sorang, padanlah muka sapa suh tengok belah mlm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....memang dah janji dengan pantin nak pakai baju sedondon dgn kosi....kahkahkah...nampak je mata mak tu kan...tampo kang....hahaha....memang best sesekali kumpul dgn adik beradik ni lagi2 kiteorang sume tinggal jauh2....seketul kat kl dan seketul lagi kat s'pore...hari ni kakak dah nak balik dah...sedihhh...tapi inshaa Allah bulan 12 nanti jumpe lagi....best mak makan steambot reramai camni....cepat2 pi beli piuknye....ekekek....ntah le ek sos johnny ke sos johnna idak le kite tahu....hahaha...dah makan ramai2 tu sume yg sedap mak....bestkan cite tu begego panggung sume dok gelak geram sokmo dengan patung jahat cam setan tu tak madan dgn ketot jahat kan mahen....hahaha

      Delete
  10. asalamualaikum kak...kan buat steamboat kat umah lagi puas hati kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam yan....betol sangat tu dik berbaloi baloi tau....pastu makan ramai2 kat rumah sendiri pulak tu nak buat perangai sakai pon takde sape sape kesah....hahaha

      Delete
  11. steambot..wow ! dan inilah makanan feveret saya sejak dari dulu..jarang-jarang dapat makan walaupun makanan feveret.

    ReplyDelete
    Replies
    1. steambot memang makanan feberet ramai hanafi...bestkan makan panas2 camtu...betol tu suka tapi jarang yg makan padahal nak buatnye senang bebeno...kikiki

      Delete
  12. Bab tarian mmg kelako Kak....hahahhaha..tgok sambal sutun tu pun tau sodap kak

    ReplyDelete
  13. Bab tarian mmg kelako Kak....hahahhaha..tgok sambal sutun tu pun tau sodap kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole je akak buat tarian tiang dik tapi kene tempah tiang dari pokok kayu balak baru selamat sikit....kang sekali akak libas abis dgn pentas2 tercampak....hahaha...alhamdulillah sedap pulak sambal sotong yg akak masak hari tu...masak pon kekadang tengok nasib gak...kadang2 sedap...kadang hampeh....kikiki

      Delete
  14. Hahaha...ada hati nak buat tarian tiang tu! Aduhai.... Rasa sayalah kalau terjadilah tarian tiang tu masa family day, memang habis cepatlah family day event tu. Hadiah pun rasanya double triple daripada apa yang Abang Ngah dapat. Itu tak termasuk duit orang campak baling dari bawah pentas dek terpegun. Kah3x!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah hadiah sangat dik....silap2 diorang buat rusuhan terus kat situ...di bakonye akak hidup2 sebab dah mencemarkan suasana...yg muntah hijau berbuih tu tak payah le ko bayangkan...maklum la terlampau cekci....kahkahkah

      Delete