sila klik sini

Tuesday, 20 October 2015

RESEPI ASAM PEDAS IKAN STYLE JOHOR

rabu   21   oktober  2015



Assalamulaikum dan salam kasih....



Jom akak share resepi asam pedas sempoi yg selalu akak masak untuk famili...resepi ni bole di kira asam pedas style Johor sebab akak belajo dari MIL...kenapa akak suka masak asam pedas style camni ?  sebab resepinye simple dan sedap jugak...kalau asam pedas style melaka ni rumit sikit banyak gak bahan2 yg kene ada...cam halba,serai dan ada sesetengahnye suka gak masukkan daun kari dalam masakan asam pedas...penah gak akak masak asam pedas style melaka..tapi tak mendapat sambutan yg memberangsangkan... T_T ...sejak tu akak memang masak asam pedas guna resepi ni je...alhamdulillah semua pon suka...







Gambo asam pedas yg baru2 ni akak masak....kali ni akak siap camporkan ikan lagi...hahaha...nak menghabiskan stok kekdahnye...sedap je sebab semua pon ikan kan...tapi akak nak mintak sori banyak2 sebab resepi akak ni memang takde sukatan....kite kene pandai agak2 bahan yg nak di gunakan...kalau masak banyak kite just perbanyakkan la bahan2 mentah...gituuuuu...jom skodeng resepi asam pedas sempoi cam selalu akak masak...tapi korang jangan dok tiru campor ikan bagai cam hakak buat ni ye...akak buat pon sebab darurat....hahaha  ;p


*ikan  segar   kembong/pari/tongkol atau ikut jelah selera tekak memasing

*bawang beso 

*bawang putih

*kunyit hidup

*halia

*cili mesin

*air asam

*daun kesum

*garam dan gula (kalau suka bole gak masuk sedikit perasa)

*sedikit minyak untuk menumis


cara-cara:

*bersihkan ikan dan toskan...tumbuk halia dan kunyit sampai lumat...kemudian masukkan bawang merah/putih dan tumbuk lagi hingga hancur.

*panaskan minyak dalam periuk...tumis bahan tumbuk tadi hingga berbau wangi....masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga pecah minyak.

*setelah itu masukkan air asam jawa hingga mendapat kuah yg sederhana pekat.kacau sebati

*bila kuah hampir mendidih masukkan ikan dan daun kesum....perasakan dengan garam dan sedikit gula....tutup api bila ikan sudah masak dengan sempurna....sedap di hidangkan bersama sepinggan nasi,sepotong tolo masin dan hirisan timun...untuk kesedapan berganda asam pedas bole gak di makan sambil menonton cite La usurpadora setiap hari pukul 3 petang di astok.....ekekekek  ;p ;p ;p


Kalau takde lesung batu bole gak bahan2 tu di mesin je hingga hancur berkecai....kikiki....kekadang yg duduk kat rumah tingkat2 ni mana bleh guna lesung batu kan...dari ko bertarik rambut dgn jiran rumah bawah adalah lebih afdal kalau bahan2 tu di mesin saje...pada yg kat rumah langsung takde bahan2 mentah pulak bole le masak asam pedas di kedai2 makan yg berdekatan....pepandai le ko pujuk rayu laki ko tiap2 hari ajak makan kat kedai...pakai cekci sikit sambi kelip2 mata dan buat suara mendayu2...meh akak ajo caranye....


isteri :   "abanggggggg....jom makan asam pedas kat kedai hajah monaaaa..."  cakap sambil badan lentik2 tau...


laki :     "ok la jom "    kalau laki ko jawab camni kire ko selamat lagi...


 " "!!! pelempangggggg !!!!" "  tapi kalau bunyik camni je yg bergema tanpa sebarang suara baik laju2 ko pi spital mintak rawatan sebagai pesakit luar...pastu otw balik tu singgah market jap beli bahan mentah dan masak le sendiri asam pedas ikut resepi yg akak bagi kat atas tu ye....sonang je sap2 soi je bleh siap....ok...ta...ta...akak blah dulu  :p







24 comments:

  1. Itu dia baik beli bahan mentah buat sendiri.
    Resepi Linda lebihkurang kakaklah.. dah rumah kakak boleh katakan macam tak sah kalau tak ada asam pedas at least seminggu sekali mesti adalah.. senang kata daun kesum, serai dan bunga kantan mesti ada dlm stock fridge kat rumah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah dah resepi nye dari orang johor mesti le lebih kurang je kan kak....rumah saya pon sama kak seminggu sekali memang tak penah miss...hehehe...saya kalau ada stok bunga kantan pon saya taruk gak dlm kuah....bahan mentah kalau dah ada memang senang time nak masak je capai2 mana yg perlu

      Delete
  2. hahaa... sempat buat lawak pulak dipenghujungnya!
    Kakak kalau asam pedas semua blend je...takdenya kakak tumbuk ,dah .tak larat.Biasa masak asam pedas bila anak2 ada ,kalau harap abang dengan Iman memang tak layanlah pedas2 .Semua stok bunga kantan ,serai ,daun kesum kakak ada tanam sendiri ,jika nak masak cabut je kat belakang rumah.








    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja kak buat lawak merapu....kikiki...mesin lagi senang...saya pon kalau terlebih rajin je saya tumbuk kalau malas tu saya mesin jugak....kite kalau masak ada yg tukang makan memang la syok kan kak....kene tunggu anak2 akak balik bercuti la baru masak camni nampaknye....rajinnye akak dok tanam sume tu....saya selalu tanam kan pasor je pandai...time nak petik kene hulur duit dulu....hahaha

      Delete
  3. Pergh...kena tampo yg tak tahan tu hihi......

    Mak....kita pun tak kisah kalau masak asam pedas ni campur campur ikan....selalunya buat keje cenggini, kalau ikan yg ada tak cukup korum.....Tp kes cenggini mmg jarang jarang berlaku weyh.... selalunya kalau ikan tinggal seketul, terus tak payah masak haha.....

    Mak masak jarang buh kunyit entah kenapa.....Jarang beli kunyit hidup. Sebab tulah agaknya rasa tak sama dgn Asam pedas yg selalu mak makan kat Tanjung Muo tu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....yg suka tampo2 tu somi jenis jiwa kacau je mak... :p nasib baik somi kite baik2 belaka kan...ekekek....haah kite pon tak kesah kalau masak ikan campor2 yg penting hado....kalau masak pakai kunyit hidup ni lain tau rasenye mak...masakan tambah sedap dan perisa....kite kalau nak goreng ikan je pakai kunyit serbuk masak yg lain2 sume pakai kunyit hidup...cetry mak masak mana tau sama pasni....

      Delete
  4. asalamualaikum kak..asam pedas mayong kak sedap...duri pulut ke..tang telur tu kalau makan..perh leh pengsan kak oi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam....hadoiii yan jangan ko seru2 telo ikan duri yg sodap tu dik...laju je mengalir ailio akak tau...nak empang pakai tisu pon tak lepas ni....hahaha

      Delete
  5. boleh cuba gak nie..pasti sedap untuk lauk keluarga..

    Jumpa lagi dan salam singgah dari penulis blog Hero Borneo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaa Allah sedap untuk seisi keluarga....cuba la hanafi mudah mudahan semua sedap selera makan

      Delete
  6. saperlar tak sayang bini, tapi ada mak kann., kannnns ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ada pepatah yg mengatakan " sayangkan bini tangan2 kan" eh! Betol ke cam tak betol je tu....hahaha

      Delete
    2. bukanla mak garam,
      sayang anak tangan2kan,
      sayang bini tinggal2kan., bolee?

      Delete
  7. adoiii aedapnya tngok asam pedas ni kecur dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple je dik asam pedas ni tapi bole tahan sedap kat tekak akak dan keluarga

      Delete
    2. Simple je dik asam pedas ni tapi bole tahan sedap kat tekak akak dan keluarga

      Delete
  8. Yeayy saya johorean yg sgt suka asam pedas. Resepi kita hmpir sama cuma sy punya wajib ada belacan, lada hitam dan guna bawang merah.

    Tak pernah lg buat asam pedas melaka mmg byk bhn dia kan kak.. Dah biasa mkn johor punya yg letak kesum bkn daun limau purut .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhhh!!! Hi5 skit....akak pon suka je belacan pepaham jelah tekak orang melaka....kikiki....tapi anak akak si kak long ada alahan pulak tak bole makan belacan...lada itam akak cuma letak kalau kuah tu tak cukup pedas sebab cik boss pulak tak suka sangat asam pedas letak lada hitam....asam pedas melaka sedap gak tapi rumit skit...haah akak ponbtak suka sangat pakai daun limau nanti lepas makan kepala akak pening....tak tau la kenape bleh jadi gitu

      Delete
  9. Kak..wa masak asam pedas tak pernah rasa sedap..tu yang dah tak pernah masak dah tu.ni dah ada resepi yang comfirm sedap tu..bolehlah wa try :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la dik masak style camni mana tau sedap pulak kat tekak WA ....resepi ni simple je tapi dah jadi lauk feberet anak2 akak tau

      Delete
  10. Nak try la masak style akak ni... saya kalau buat asam pedas sokmo tak jadi... (tapi stilll boleh mkn la...) hahhha tak menjadi tu, maksudnya pada tekak saya ni mcm ada je yg tak kena... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak saya dah buat..... sssoooodddaaapppp kak!!! Tq share resipi... (^_^)

      Delete
    2. alhamdulillah...simple je resepi ni tapi kene sangat dgn selera akak anak beranak tu yg akak share kat sini ....syukur la kalau adik suka....akak tumpang happy ^_^

      Delete
  11. Hilang kesedapan rasa asam pedas tu tenggelam dek entri kelakar ni ^_^ Saya yang biasanya main jeling-jeling manja sambil buat-buat kempunan duplohlapankali kalau nak makan asam pedas kat kedai! Suami pulak jenis jarang nak hempuk dengan kerusi meja kecualilah hatinya sendiri tengah panas berapi! So, okeylah... Nak suruh masak ni, kalau tak campur ikan pun, kalau cukup bahan kat dapur pun, mahu tahun depan baru terjadi masak asam pedas air tangan sendiri!

    Tapikan, asam pedas ni memanglah favorite. Teringat pulak asam pedas hasil air tangan emak saya! Oh, emak..... bilalah nak masakkan asam pedas untuk 'gegirlnya' yang ngengada nih!

    ReplyDelete