sila klik sini

Monday, 19 October 2015

LINTAS LANGSUNG DARI KAMPONG ^__^

 isnin     19  oktober  2015



Assalamulaikum dan salam hormat.....

Nasib baik hari ni otak akak tak berapa nak buntu sangat....hehehe....jadi kencel le nak jumpe tok batin kat cameron sana....kikiki....pada  sesapa yg ada kirim jagung dgn keledek tu harap di maafin ye....ekekekek....ok la jom dengo akak gebang pasal balik kampong kali ni....balik sekejap je pon...tido satu malam je....cik boss ada urusan keluarga benonye tapi akak sebuk nak mengikut gak sebab mil zikir sampai 3 kali suh balik jugak2....sebagai seorang menantu hantu yg baik maka laju2 le akak balik....gituuuuuu



Ni menu sarap pagi tadi....ubi beli kat sedenak otw balik petang semalam....selalu kalau lalu kawasan ni asyik la tutup je kedainye....dah rezeki kali ni lalu bukak pulak dia....memacam gak akak memborong semalam....selain ubi akak ada gak beli pisang,keladi dan pucuk betik....pagi ni rebus ubi esok buat jemput pisang lusa baru goreng keladi....

 Hari sabtu tengahari tu dalam pukul 12.30 kiteorang kutip kak long kat sekolah dulu dan bawak ke sini makan nasik kenduri....kalau tak kutip minah tu pon takpe sebab kenduri ni betol2 depan sekolah dia  je pon...lintas jalan dah sampai....hehehe...dapat pulak duduk kat meja vip ...hiphip horey terus...hahaha...tak payah beratur panjang2 nak amik nasik...dan yg terpaling best sekali bila tuan rumah hidang tapai pulut sarimah peberet akak...teruja hakak tau  ^_^


 Ni pulak rumah kawen ke 2 kat Ramuan Cina Beso....memula tu akak jual mahal takmo makan sekali bila nampak ada lauk masak lemak nenas dgn ikan masin terus lelaju capai pinggan...lepas makan pekena aiskrim pulak...syurga sangat...hahaha...kak long sempat bergambo kat kolam ikan ayak tawa...pastu anak2 akak sume dok menyakun dengan taik lembu/kerbau yg bersepah2...terkial2 memasing bejalan takut beno terpijak taik lembu kering tu....hanggin pulak akak menengoknye...nak je akak tolak sekor2 time tu....hahaha


 Cik boss ikut jalan dalam tembus ke simpang empat...pastu lalu gerai pulut panggang yg dah banyak tahun tak makan ni....nasib akak perasan sebab gerai ni dulu belah kanan...sekarang ni dah pindah dok belah kiri pulak...jangan memain ye tokey kedai ni bawak BMW tau...akak beli rm10 dapat 25 ketul bawak balik kampong...lupe pulak nak snap gambo...sedap tau pulut panggang dia inti serunding banyak gile puas makan....sape2 teringin tu kalau keluar dari tol masuk kanan kat trafik light simpang empat tu...gerai dia sebelah dengan surau kecik...


 Sampai2 je terus terjah sini....mil ada buat tambahan kat depan rumah sikit untuk kakak dia duduk...sian mak Yah duduk sorang2 kat api2...tu yg mil ajak duduk dgn dia...tapi orang tua ni paham2 jelah mana suka duduk dgn adik beradik...last2 mil buatkan rumah kecik untuk mak Yah yg bersambung dengan rumah dia...kalau buka tingkap bilik depan yg selalu akak guna tu bole terus nampak dalam bilik mak Yah ni...pasni bole la skodeng mak Yah salin baju....kahkahkah

 Ni menu hari ahad...hari sabtu tu mil akak masakan memacam gak untuk kiteorang...tapi dah lepas maghrib baru makan sebab perut dah santak dengan nasik kenduri...memacam gak mil masak dan ayam masak hijo tu memang terbaekkk dari ladang...sori akak tak snap gambo pulak...hari ahad tu semua akak yg masak sebab mil pi chekup kat spital...sebagai menantu hantu  yg baik laju2 la akak masak ape yg patut...ala masak simple2 je yg penting sume sedap selera makan...asam pedas tu memacam ikan akak campo kan...hahaha...ada ikan uji rashid,tengiri dan ikan kembong...


 Dah petang2 sikit tu lepas cik boss selesaikan segala urusan kiteorang pon berangkat balik semula ke melaka....memula pusing2 gak kat tambak mencarik kedai snogurt sekali hampeh dah gulung tiko rupenye...hahaha...pusing terus beli aiskrim kat mekdi je...patut la sekolah tutup hari ni....sepanjang2 jalan semalam memang perasan kan main tebal jerebu...ingatkan dah settle masalah ni rupenye blom lagi....terpakse le hadapppp ek :(


Sebelom sampai rumah singgah kejap kat Mydin Air Keroh mengisi perut yg makin lapo....akak anak beranak makan teppanyaki...lepas makan singgah kedai cheesetart comel secoet ni....mahal kan mahen 6 ketul tu rm12 hengget ye...cupcake cekonet yg mak enon tayang tu seketul rm1.70 tau...dah le tak sedap....hahaha....makan sambil kesat ayak mata T___T  comel je bole harap rasa yilekkkk....tak caya nanti sesapa singgah sana try le beli....jangan ko nangis cam akak lepas tu sudah....hahahaha


Sampai je rumah semalam syukur banyak2 bila rumah yg kene tinggal elok2 je....pastu tetiba abang ngah dok joget goyang zumba depan akak....dah kenapa pulak mamat ni?? rupenye hari ni sekolah tutup...kak long gak sedeh sebab dia kan seriau bape belas hari je lagi dia nak peksa spm...ni tadi dapat berita mungkin esok pon sekolah tutup lagi....aduhhhh...goyang zumba lagi la bang ngah jap lagi.....

20 comments:

  1. Simpang Ampat tu CH selalu masuk trafic light belah kiri Malinda... tak merasa lah pulut panggang sedap tu ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti try le menyelit masuk belah kanan sekejap mana tau ada rejeki bleh le rase pulut panggang inti penuh tu....hehehe

      Delete
    2. ni simpang yg nak hala arah tampin ye kak?

      Delete
  2. Resepi baru ke linda asam pedas ikan campur2....takpelah janji sedap.
    Amboi abang ngah berzumba ya sambung cuti....budak2 sini kena sekolah ,tengah pekse akhir taun skg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak menghabiskan stok ikan pasal tu saya campor semua sekali...alhamdulillah sedap gak rasenye....sakan dia berjoget depan saya kak nasib tak kene libas vontot dia....hahaha...kat sekolah abang ngah awal bulan 11 nanti baru peksa akhir tahun...diorang buat camtu sebab nak mengelak kan bebudak ponteng jadi lepas je peksa tak lama pastu sekolah dah cuti

      Delete
  3. salam Linda
    sedapp tu menu yg atassssss sekali menariks dan tertariks sudah kaknoor lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam Nooriah Abdullah....tq sudi singgah sini dan komen2 ye...haah ubi rebus tu memang makanan tersedap sepanjang zaman....makan panas2 lawan dengan kopi 0 pekat waktu hujan....fehhh!!! terbaekkk ;)

      Delete
  4. Replies
    1. betol tu sekarang ni anak saya yg sulung tu tengah dok pulun belajo nak amik spm....kalau sekolah asyik tutup je banyak masa belajo bengan guru tertunda...

      Delete
  5. tolong brief sket location pulut panggang tu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii ko dik pasal makan laju je ye...hahaha...akak bab2 tunjuk jalan ni memang ada fail sikit....camni la senang...kalau baru keluar dari tol simpang empat tu kat traffic light simpang empat tu Lya masuk ke kanan...kalau masuk kiri laluan ke A famosa kan...jadi masuk kanan....gerainye pon di sebelah kanan gak...tepi jalan je...selain jual pulut panggang ada gak diorang jual kopok2 dan dodol bagai...faham tak??? kalau tak paham ko buat2 paham je la dik...hahaha

      Delete
  6. tak boleh kawal diet kalau balik kampung

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni buakn kate balik kampong je tak bleh nak kontrol makan...pi mana2 pon camtu gak...kadang kat rumah pon abis suma akak bedal...memang dasar tak kuat iman kot akak ni....hahahaha

      Delete
  7. sekolah tutup psl jerebu kanns ;p jalanraya pon lengang je gi keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah tak abis2 lagi rupenye masalah jerebu ni wak...sian sape2 yg terpakse keluar bekoje tu kene gak la sedut udara yg tercemar ni....wah! best la wak bleh rempit jalan lenggang kekdahnye...hehehe

      Delete
  8. sedapnya ubi...aritu yan beli kat muar kena tipu..ubinya kayu...huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah nama pon ubi kayu yan...takde ubi tinggal le kayu....kikiki...tak patut betul orang yg menjual tu sian yan jadi mangsa

      Delete
  9. Ayooo....manyak sedap itu ubi ooo.... masa otw balik KL hari tu nampak ubi jual tepi jalan..... Tapi laju jer Pak Jilap jalan ...ceh!! Saja le tu, malas nak berhenti...

    Mak tak suka sangat pulut panggang, kira kalau hang makan tak pelawa, mmg mak tak kecik . Tp kalau selonggok ada depan mata, mau habis jugak di hadap hihi....

    Untunglah Mil masih sihat boleh manja manja suruh masak. Air tangan org tua biasanya mmg sedap ek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh kedai cup kek tu....perasannya, pernah beli sekali kot tp tu pun anak nak, mak mmg tak suka sangat kek ni, tambah lagi kena keluo duit, huh tambahlah tak hingin hihi....

      Delete
  10. akak ke ramuan china besor tu lalu masjid tanah ni kan hehheee....pulut panggang tu memang sedap ..kalau rajin sabtu ahad kitaorg gi sana semata2 nak beli pulut tu...

    ReplyDelete