sila klik sini

Monday, 19 October 2015

IKAN BAKO KUAH AIR DAN NASIK GARAM

selasa    20  oktober  2015


Assalamualaikum dan salam kasih....



Jom baca n3 ringan hari ni....akak belajo makan nasik garam kuah air dengan ikan bako ni dari kawan2 akak yg berasal dari Sabah....pestime akak tengok tu akak belom ada anak lagi baru dua tiga bulan kawen dgn cik boss....lama gak la....time tu lepas kawen je cik boss terus tak kasik akak keje....untuk mengelakkan bosan akak jual barang2 Avon kat penduduk perumahan...alhamdulillah sangat mendapat sambutan...hampir2 akak dapat nama "linda avon" ...hahaha...nak di jadikan cerita petang tu lepas zohor akak pi le menganto barang2 avon yg kawan2 akak order...maka bertandang le akak ke rumah diorang ni...langkah kanan...ekekek...diorang tengah siap2 nak makan rupenye... ;p  tapi idok le akak makan....hahaha....buat malu kompeni je....saje akak buat lepak2 sambil borak sebab nak gak tengok ape lauk yg diorang dok hadap tu....yg buat akak pelik tu kat depan diorang ni ada satu je pinggan lauk....ikan bako....pastu diorang senduk nasik sorang sepinggan dan curah sikit air panas...kendian nampak diorang tabur sikit garam kat nasi tu....pelik sangat ni....diorang cubit isi ikan gaul dengan nasik dan patah2 kan cili...pastu terus ngap...cam sedap sangat tengok diorang ni makan...ada tu siap bertambah nasik lagi...hahaha...dengan jiwa kacau terus laju2 balik rumah rendam ikan nak bako....hahaha...akak ingat lagi petang tu akak bako ikan kembong cam gambo kat bawah ni...masak je ikan terus akak senduk nasik dan curah sikit air panas....tabur sikit garam dan patah2 kan cili dalam nasi tadi....fuhhh!!! terus makan tak henggat  ;p




Ni ikan yg akak bako tengahari tadi...tiga ekor dah selamat akak makan dengan mak enon...sedap sangat ikan kembong leper camni kalau di bako...lemak sangat isi dia...cik boss dengan anak2 pon suka...masak je ikan atas dapo tadi terus laju2 akak senduk nasik...

Amik nasik banyak2 sikit...hahaha...petamak...curah air panas setengah cawan...kendian tabur sikit garam atas nasik...bila nak makan nanti just patah2 kan je cili padi merah membara tu....lelap2 mata akak makan tadi....lama dah tak makan style camni... simple tapi sedap....abang ngah dengan kak long pon pandai makan camni...cik boss je tak berapa suka sangat....mamat tu kan hantu asam pedas dan sambal bagai....jadi makan style camni memang tak bole in dengan tekak dia...huhuhu...hari ni dia tak balik makan pasal tu la akak berani buat camni...hehehe...tapi akak masak gak lauk tambah...ikan kicap...mana tau abang ngah tak selera nak makan cam ibu dia ni hah...


Pelik tak kalau korang kene makan camni ??? kalau berani tu nanti cuba la buat...bagi tekak akak sedap je...tak tahu la pulak tekak korang....kalau la hari2 makan camni kompom tahun depan penuh duit akak kat bank....kahkahkah...ok la sampai sini je...bobbyeee...jumpe lagi di lain n3  


23 comments:

  1. Oh... memanglah kakak pelik tapi menarik. Kakak suka kalau ada kawan-kawan blogger yg tunjuk sesuatu yg baru macam ini. Boleh juga nak mencuba cuma kakak ni kalau makan cili raw macam tu takut jugalah Linda. Mulut suka tapi perut tua kakak ni confirm meragam. Kakak biasa cilinya hiris letak kicap dan perah limau makan dgn ikan bakar Linda tu. Huh... confirm dua pinggan hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik kan kak....simple sangat lauknye tapi bole gak tahan sedap...saya memang kuat makan pedas...kalau tak pedas tumpul terus selera makan...perut kalau tak tahan jangan di buat main kak kang terpakse bertapa dalam jamban sia2 je....haah kan ikan bako camni makan dgn sambal kicap pon layannnn... ^_^

      Delete
  2. kadang2 makan simple macam ni memang menyelerakan.. terus hilang ingatan nak diet bagai katanya. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu dik sesekali melayan tekak yg muak dgn lauk yg hari2 di makan...lauk simple camni memang bahaya tau...hehehe

      Delete
  3. Memang nmpk pelik cara tu kak sbb yg selalu buat curah air atau curah kuah bening bebanyak dan tabur garam atas nasik sblm mkn ni maid saya dulu. Sampai sy tny suami, siti tu takut saya mandrem kan dia ke smpi tiap kali nk mkn tabur garam. Hahaha.. Pelik punya pasal smpi pikir gitu lak kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkkk....hahaha....maid LM pon pandai makan camno gak ke....mesti dia ada kawan dgn orang sabah gak cam akak....ekekek....kalau makan nasik dgn garam susah nak kene mandrem ye? Baru hakak tahu....hehehe

      Delete
  4. asalamulaikum kak lin...lama tak.jenguk umah akak..apa khabar kak? sedapnya ikan bakar cicah air asam...

    rasanya tekak yan dengan abg ngah sama..yan rasa tak tetelan nasi air garam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam yan....ikan bako cicah air asam terpaling sedap tapi sesekali dapat makan camni pon sedap je yan....betol tu bukan semua bole terima makan style gini kan....selera memasing takde paksaan....kikiki

      Delete
  5. Memang lah pelik linda...kakak tak pernah nampak lagi cara mkn gini.Tapi kalau kakak boleh je telan ,cuma part cili merah tu takut pulak kakak menengoknya....pedas tu!.
    Suami kakak pun sama linda makanan macam ini harus dia makan ikan bakar nya aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula tengok tu saya pon rase pelik kak...tapi bila dah cuba tu...bole tahan sedap gak...kikiki....simple je dan bole di kira makanan sehat gak sebab takde langsung guna minyak....saya pon akan datang kene kurangkan makan pedas2 camni...takut nanti perut tak tahan pulak kan....coming soon la kot....hehehe

      Delete
  6. Lame tak berblog termasuk bw..huhu semangat kelaut..semalam sy pun buat kuah asam tp ikan selayang goreng lengkapkan dgn ulam kobis cmpur bunga kantan & daun kesum..ala2 nasi kerabu versi terencat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut dah lama tak nampak bayang intan...biasa la dik kadang2 akak pon camtu gak....tetiba jadi buntu dan takde semangat nak berblog....ada pulak nasi kerabu versi terencat ye....hahaha....takpe yg penting sedap dan perut kenyang sudah...

      Delete
  7. Tak pernah makan cenggitu....tp boleh jer kalau terpaksa hihi.....
    Makan time lapo lapo....huh....mmg habis semua ikan kembung tu bukan 3 ekor lagi hihi....tetiba keluo je tulang dari dalam mulut...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple sangat dan orang yg tak biasa mesti nampak sangat pelik ....haah kan makan time lapo sume jadi sedap cam time bulan pose tu....kikiki....hamboiiii mak cam kucing pulak ye sekali libas abis ikan bako tinggal tulang gituuuu.... hahaha

      Delete
  8. Tadi anto anak tuition....la ni nak sambung komen hihi....
    Ikan kembung kecik hang panggil apa Mel? Pelalingkan....ikan tu mmg sedap, goreng pun sodap ko. Mak malas nak beli ikan kembung sebab jarang jarang jumpa yg sedap. Selalu rasa out, mcm kena ubat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada pulak sambungan komen ye mak...hahaha...pestime ni...hahaha...betol la tu kite pon panggil pelaling...haah kan mak sedap ikan ni lemak2 isi dia masak ape pon sedap...beli ikan camni kire beradu untung dgn nasi je sebab kekadang nampak je segor tapi bila bawak balik siang cam lembik je pulak....tipah tertipu

      Delete
  9. ini adalah menu yang cukup menyelerakan tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol3x sapa pandai makan je bole menikmati hidangan ni.... ^_^

      Delete
  10. Cer cicah budu...sedap tau! :-)

    ReplyDelete
  11. Cer cicah budu...sedap tau! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau makan dgn budu pon kompom le sedap....tapi kuah tu tukar jadi singgang pastu tambah ulam timun...fuhhhh! Makan tak henggat pastu....hehehehe

      Delete
  12. Pergh... nmpk sedap kak... mmg nmpk pelik... tapi kang dah sua ke mulut n smpi ke perut sedap je kan... ye dak!!! Hehehe

    ReplyDelete
  13. anak2 akak pon memula dulu cakap pelik bila nampak akak makan camni...tapi bila diorang dah try...huhuhu....sedap sendiri mau ingat... :p

    ReplyDelete