sila klik sini

Friday, 18 September 2015

VAPE DAN ROKOK MANA YG AKAK LAGI SUKA (jalan ke hospital)

jumaat   18  september  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera......




Di kiri vape dan dikanan rokok.....kalau tanye akak mana yg akak lebih suka??? Jawapan akak senang je....dah tentu2 la dua2 pon akak tak suka!!!  Akak tak kisah pon benonye kalau orang lain yg sebuk mengisap benda alah ni sume....lantok le mike nak hisap ke nak kunyah ke langsung akak tak peduli....yelah kalau kite larang pon macam le diorang nak dengo kan....silap2 dapat maki siap  pekej carutan lagi....jadi lantok la mike akak tanak campo...dedulu cik boss pon salah seorang perokok tegar....sehari sekotak...lepas dah berpuluh2 tahun jadi penagih rokok tetiba dia belajo hisap vape pulak....dua tiga tahun lepas diorang tak panggil vape tapi panggil e cigarette....dedulu akak ingat lagi cik boss penah janji dengan akak yg dia nak benti isap rokok bila umor masuk 40 tahun.....hempeh dik non....dia mungkir janji....hanggin je akak dengan dia dulu....rase nak je akak babab2 vontot dia....tapi akak tak buat la sebab akak takut....hahaha....lama gak dia isap vape ni ada la setahun kalau tak silap akak.....tetiba di satu pagi waktu sahur pertama di bulan ramadhan akak tengok cik boss langsung tak sentuh vape dia....akak pelik gak tapi ntah kenapa mulut jadi berat nak tegur.....rupe2nye itu la titik permulaan cik boss berusaha untuk berhenti dari menghisap benda yg takde pekdah ni.....syukur alhamdulillah....masuk je bulan  puasa hari tu makna nye dah dua tahun cik boss bebas sepenuhnye dari rokok mahu pon vape.....syukur sebesar besar syukur....


Ada gak akak try risik2 tanye "kenapa tetiba je gigih nak benti isap rokok?"  tapi sampai sekarang cik boss tak penah bagi jawapan....akak syak dia nekad nak berenti pon sebab 'Izara' anak dara kecik akak tu....mungkin gak di sebab kan oleh Akak atau abang ngah....ialah kiteorang kan ada penyakit asma (semput) dulu masa cik boss aktif isap rokok akak dengan abang ngah selalu je di serang  semput....sejak cik boss dah tak merokok ni memang nampak sangat perbezaan nye....terutama kat akak la....dah jarang sangat akak kene semput yg teruk2 macam dulu....alhamdulillah....jadi pada sapa2 yg tengah kemaruk hisap rokok atau vape tu tolong la pikir baik2....pikir dalam2....kalau rasa tak sayang pada diri sendiri cuba pandang di sekeliling kamu....tenun wajah anak isteri yg terpaksa berkongsi asap setiap masa....tak kesian ke???? kalau anak2 sakit nanti takan takde langsung rasa bersalah.....berubah la sekarang masih belom terlambat....memang susah nak berenti secara tetiba...cuba dengan perlahan2 tapi dengan tekad yg tinggi....mesti bole punye la.....hindari rokok keluarga sehat....duit beli rokok tu baik pi buat makan steak kat restoren melantak lagi ada pekdah.....kikikiki




Dah jadi trend sekarang ni agaknye....banyak je akak tengok pompuan2 dok ralit pi isap vape....yg pakai tudung pon ada ye....tak senonoh je rupe sekor2 ....buruk hokey langsung tak comel pon.....kalau bakal mak mentua nampak terus kensel nak buat menantu....kikiki....tak malu ke agaknye....abang ngah akak dah siap pesan awal2....nanti kalau dah keje nak hisap rokok ibu tak larang...tapi pastikan ko hisap sebelah hospital....sebab dia kan ada semput kalau ape2 jadi sesak napas ke senang dah dekat dengan hospital tak payah nak kalut2 telepon ambulan bagai.....kahkahkah




ok la sampai sini je....bobbyeeee...jumpe lagi di lain n3....sape2 yg hisap rokok atau vape tu jangan nak sentap ye...kate nye kaki rokok ni jiwa kental so baca dengan jiwa yg tenang.....kikikiki....peace no smoke!!!  ;p
































                           

9 comments:

  1. Suami kakak pun perokok juga linda,kata nk brenti umor 40 tpi x berenti2 juga.Anak kakak selalu bising kat ayah dia orang ,nak2'yg bongsu tu.Ank2 bujang kakak mmng x minat rokok ke vape sbb betul2 jga kesihatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki....cam same je kes kite ni kak...memula janji umo 40 nak stop rokok last2 somi saya lajak sampai 5 taun lagi....tapi syukur la skng ni dia dah tak merokok...abang ngah tu saje 2 saya dok perli dia pasal rokok...kikiki....dia selalu cakap memang tak la dia nak merokok...sekali sedut terus mati katenye....hahaha....nasib dia sedo diri tu ada penyakit semput....mudah mudahan sampai bila2 la dia tak sentuh rokok....

      Delete
  2. keluarga yan bebas rokok....alhamdulilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...bagos la kalau begitu yan...bior rezeki je kite kongsi bersama asap rokok tu tak payah....hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. betol tu dik cam akak ni kat rumah dah memang dah 100% bebas cuma kalau keluar je la kekadang ada gak tersedut seliang dua....hehehe

      Delete
  4. Saya rimas dgn perokok. Menyampah la dgn org yg suka merokok ditempat awam dan restoran. Tak peka dgn kami yg bawa baby ni.

    Dulu selalu sgt doa moga bertemu jodoh dgn org x isap rokok. Mungkin Allah tau sy ni mmg alah pd bau rokok mmg batuk tak henti2 mcm tersedak tu. sbb ayah pun x merokok.. Mmg x biasa. Tp kes vape ni walau bau dia hidung blh terima to tetap bahaya mmg benci gak . Huhu

    P/s: dinda dtg nk mintak jarum mesin sebatang kak! Hahaha

    ReplyDelete