sila klik sini

Tuesday, 29 September 2015

SAMBUT RAYA KORBAN DI KAMPONG PONTIAN KECIK

selasa   29  september  2015


Assalamulaikum dan salam hormat.....


Kat melaka hari ni sekolah cuti lagi...yahooooo!!! bole sambung anje2 dengan anak....hahaha....camne cara akak manja dgn anak2?  gini caranye....ekekek  "kak long tolong ibu sidai baju !!!"   "abang ngah tolong ibu buang sampah pastu susun kan kasut kat rak!!"  bermanja sambil belagak diva gituuuuu....hahahaha   ;p ;p ;p


 Raya korban tahun ni akak anak beranak sambut kat kampong cik boss....petang sebelom raya tu akak dah sebuk rebus ketupat dan masak rendang ayam....masak sempoi2 je sebab akak kompom kat kampong nanti memacam yg mil dah masak...tolong jangan gelak tengok gambo kat atas ni....sape gelak siap....(kepal penumbuk sambil kecik2 kan mata)  tangan kayu camni la jadinye.... kebetulan besday mil akak jatuh sehari sebelom raya korban tu...saje akak buat ni untuk happy2 kan mil....hehehe...tak senonoh pulak kejadian hiasan tu....mana yg ada je akak guna kan...yg cik boss bole plak lupe akak suh dia beli telur puyuh...last2 pakai telur ayam jelah yg mampu....hehehe

 Ni pulak untuk kasi jiran sebelah rumah....pulut kuning cicah rendang ayam....yammy sangat kan....tenun2 gambo ni terus terkeliur balik.... jilat screen laptop la camni....hahaha

 Rendang ketam ni pulak akak buat khas untuk mak akak....mak akak memang tak makan ayam atau daging sume tu....dia makan makanan laut je....jadi buat rendang ketam ni nak lawankan dengan ketupat dan pulut....ada rendang camni baru la raya kan mak.... :)

 Sampai je rumah mil terus akak laju2 peluk cium dia pastu terus akak tuju sini....hahaha....kong asam punye menantu....geram sungguh la tengok si polan ni cantik dok tergantung2....rendah pulak tu...ada yg lagi rendah sampai si mak enon pon bole petik....geram.....geram

 Ni hasilnye setengah jam kemudian.....hahaha....mana bole tahan dah dapat hadap semangkuk baru puas hati....sedapnye tabur gula dengan garam je....akak memang pengila pelam muda...masam2 pon sebat je....masam la sedapkan :) Lepas makan ni baru sambung makan ketupat balik....betol seperti yg akak sangka...kan main banyak juadah yg mil masak....ada kuah lontong, sambal kacang, sambal goreng jawa, serunding kelapa dan rendang jugak....burasak pon ada....tu belom campor lauk pauk yg adik ipor akak bawak....mabuk ketupat jadinye hari tu....bayangkan la dari malam sebelom raya tu dah dok pulun ketupat bagai sampai la ke petang esoknye....

 Lepas makan tu mentido kejap....ekekek....bangun2 cik boss ajak pi pekan....dedulu sini panggil Billion tapi skng ni dah jadi YSL pulak...bagi akak sini la tempat paling murah kalau nak beli aksesori henpon...screen protector yg ada bling2 tu rm 5 hengget je tau...kalau kat melaka paling murah akak penah jumpe rm10 hengget....cover henpon murah dan banyak pilihan gak...dah jadi rutin pulak kalau balik kampong mesti nak kene terjah sini...murah2 dik non sapa yg tak suka....
 Lepas dah penat jalan2 pusing pekan pontian cik boss ajak mencari tempat makan pulak....ketupat2 sume tu cik boss dah tak mandang....akak kalau pasal makan laju je aku ikut....hahaha....ramainye umat malam tu kat tambak sume kedai makan pon cam penuh je...pusing punye pusing last2 cik boss benti kat restoren Rasaria kalau akak tak silap namanya....makanan bole tahan banyak gak pilihan dan sedap le jugak...chikenchop ni kak long punye...beso pulak saiznye jadi akak pon tumpang le semangkuk....
 Akak order ni je...tu pon makan share2....perut bila makan ketupat ni dia jadi rasa kenyang tak kenyang je kan....jadi order la menu yg ringan2 camni takut nanti perut meragam pulak....

Hangkut sekali budak dua ketul ni bawak jenjalan...yg kat belakang tu kakak Tasha dan yg depan ni adik Nana...amacam geram tak? akak kadang2 naik seh gak bila tengok pipi budak ni....rase nak je aku kunyah2...hahaha...tapi tengok la tangan dia debab2 ok kang kalau dia lepuk sendiri mau ingat ye.....hahaha....bulan satu sok bebudak ni nak dapat adik baru....bertambah la mangsa kunyahan akak pasni....kahkahkah

Dah malam lepas balik tu kiteorang duk lepak2 je depan tv....cik boss beli movie tomorrowland kat astro first....satu movie rm10.30 je....adik ipo pulak dok rajin melayan pakai kan inai pada anak2 buah dia ni...comel je tangan kecik masing2 nak pakai inai...akak seriau je takut dok tercalit kat baju...kes haru dik non...


Si Izara tengah happy tunggu inai kering kat jari...suka la minah ni dapat dok pulun meroyan dengan sepupu2 dia....akak dengan cik boss pon dia dah tak panggil ibu ayah ye...sebuk gak panggil kiteorang mak long dan pak long...mendidih je akak tengok peel dia....hahaha....tapi tu la gasak le ko nak asalkan ko happy sudah le.....



Ok la sampai sini je....bobbbyeeee....nanti akak sambung cite kat n3 mendatang ye....banayk lagi yg akak nak tulis ni...jangan memain ye akak lepak kampong 4 hari ko jadi bertabah jelah ye baca ....hahaha

14 comments:

  1. yang lain tak berapa teruja cuma pulut kuning tu buat menitik2 air liur bila terkenang nostalgia makan pulut kuning dengan kari ayam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan makan pulut kuning dengan kuah kari pekat2 pon sedapnyeeee...ada lagi sikit pulut lain kali akak nak buat la....hehehe

      Delete
  2. Linda setau kakak pontian tu bukan pekan tapi bandar.
    Tak pernah pulak kakak mkn rendang ketam ,tentunya sedapp sngt kan apatah lagi menantu yg masakkan utk mertua ni.
    Tapi kakak lebih tak tahan tengok mangga muda tu...mengences tengok tau....
    Tengok budak 2 tu ,gerammnya rasa nk cubit pipi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah terbiase panggil pekan kak....kikiki...sedap gak rendang ketam masuk rempah biji dengan jintan manis skit lagi sedap....sama la dengan saya tengok mangga muda sokmo terlior je...hehehe...nanti saya cubitkan pipi bebudak dua ketul tu untuk akak ek....hahahaha

      Delete
  3. kak.awat pulut kuning mil penuh lada merah...
    :-)) huhu..sabo kak ..jangan marah..nanti kena juai

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...tu buat hiasan je yan....pastu cili merah tu potong2 buat rencah dalam sayo tumis pulak...fuhhhhh!!! fuhhhh!!! ok2 akak dah tak marah dah....lelong2 ;p

      Delete
  4. Terliur tgk rendang ketam dan pelam tu. dpt cicah kicap gula pun dh nikmat sgt dah. LM tak blh jmp pelam muda mulalah nak meleleh air liur

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap dik rendang ketam lain kali bole cuba....mangga muda memang sedap...masam2 pon akak sapu bersih....hahaha

      Delete
  5. Ya Allah meriahnya raya di kampung cik bos akak. Makanan pun banyak... mmg rasa nak jilat laptop dah ni ha...

    Raya rumah encik hubby saya, ada ketupat palas yang goreng tu je... mkn cengitu je kak!! atau pun dorang makan dengan ikan goreng... huhuhu berlagu saya la saya nak balik KL mkn ketupat n rendang dan kuah kacang... huhuhuhu jeles ai akak mkn sedap kat pontian! haih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...kalau raya kat kampong memang meriah sikit makanan....asyik makan je keje akak...kikiki...tak best le ek kalau camtu takde rendang mana rase raya...ekekekek

      Delete
  6. Alahai Linda ni kakak tengok pulut dah terliur tambah lagi dgn mangga mana boleh jadi ni. Nak kena cari yg dari pokok macam tu susahlah..

    Eh... Linda balik Pontian tu kg kakak tau. Kakak dulu sekolah di Sekolah Dato' Penggawa Barat. Tanyalah en boss mana tahu tetiba dia satu sekolah dgn kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni balik kampong jelah baru dapat pelam muda camni....kikiki...dari jauh saya dah tertinjau2 skodeng buah pelam....hehehe....sama kot kak sekolah tu nanti saya kompomkan dengan cik boss balik pandai2 je saya dok gebang kang....hahaha

      Delete
  7. Wowwww pulut topi bezday tuuuuu......hihi...
    Memang pandai aircond mertua. Mak bagi 10 bintang.....

    Ohhh sihat lagi yer mak mertua awak Mel...syukur . Dapat lagi rasa air tangan diaorang. Seronok kalau sesama biras saling memahami cenggini....barulah makmur....

    ReplyDelete
  8. eh! nampak cam topi ek...kikiki...takde tujuan pon buat bentuk camtu...tangan kayu pasal tu cam sedeh je bentuknye...hahaha...alhamdulillah mil sehat2 aje dan syukur lagi bila sume ipo duai baik2 belaka....seronok bila dapat kumpul sama2

    ReplyDelete