sila klik sini

Sunday, 20 September 2015

RESEPI RED VELVET VERSI KUKUS YG GEBU

isnin   21 september  2015



Assalamulaikum dan salam hormat.....


Atas pemintaan Nora karim  dari blog Dialog Uda akak tepek la resepi red velvet kukus yg mudah dan sedap.....banyak kali dah akak buat kek red velvet pakai resepi ni...pernah gak cuba yg versi bako...tapi cam tak berapa suka pulak...kek akak jadi sikit kering...salah kan oven....hahaha...kalau guna kukus inshaa Allah mesti kek jadi lembab dan gebu....hehehe....maaf akak dah lupe sapa tuan punye resepi ni sebab dedulu akak main catit je dari pesbuk....walau sape2 pon dia akak cuma nak ucapkan tq sebab sudi share resepi yg mudah dan sedap ni....  :)



bahan-bahan kek red velvet :

3 1/2 cawan             tepung gandum
170 gm                    butter
2 cawan                   gula kastor
3 biji                        telur
6 sudu                      pewarna merah
3 sudu                      serbuk koko
1 1/2 camca             esen vanila
1 1/2  cawan            buttermilk  ( camporkan susu segar dengan 2 sudu jus lemon)
1 camca                   garam
1 1/2 camca             cuka makan
1 1/2 camca             soda bikarbonat

cara masak kek :

1) Pukul butter,gula dan telur hingga kembang dan gebu. Masukkan pewarna merah,serbuk koko dan esen vanila...kemudian pukul lagi hingga adunan sebati.

2) Masukkan garam...kemudian masukkan butter milk dan tepung secara berselang seli sambil di pukul sebati....akhir sekali di dalam cawan campor kan soda bikarbonat dan cuka biar sampai berbuih....masukkan ke dalam bancuhan dan dipukul rata.

3) Masuk aduanan ke dalam bekas dan kukus selama 25-30 minit (kurangkan masa mengukus jika mengunakan bekas yg lebih kecil)



Bahan krim cheese : 

250 gm                    krim cheese (akak pakai jenama totura je)
1/2 cawan               whipping krim
1/2 cawan               gula kastor
1 sudu                     jus lemon


cara membuat krim cheese :

*pukul krim cheese hingga lembut (pastikan krim cheese dikeluarkan dari peti sejuk 15 minit sebelom di pukul jangan biarkan krim cheese terdedah lama dalam suhu bilik)

*camporkan semua bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.


Tunggu hingga kek betol2 sejuk baru la di hias dengan krim cheese mengikut kreativiti memasing....



Ni rupe red velvet yg akak buat mase besday izara minggu lepas....memandangkan akak hanya buat krim cheese tu satu adunan maka terpaksa deco camni je....memula akak ingat nak tutup sekeliling kek tapi krim cheese plak tak cukup....jadi sapa yg suka makan cheese akak saran kan buat dua adunan...cuma gandakan je bahan2 dari resepi kat atas tu....mesti meletop sedapnye....hehehe...anak buah akak yg tak berapa minat makan kek pon kan main hadap red velvet akak ni tau...siap makan berulang2 minah tu....kikiki  ;p


senang je kan nak buat kek red velvet pakai resepi ni....kalau tak caya cuba la buat...resepi versi kukus ni macam tak banyak sangat stepnye...bahan2 pon simple dan cam mudah nak carik....ok la selamat mencuba  :)



sampai sini je...bobbbyeeee...jumpe lagi akak chef linda on off di lain n3 ...traaalululuuu





28 comments:

  1. kalau kukus, mesti laa lagik lembut kek tu jadiknye kan? sedap tu..ok saya save resepi ni.. terima kasih!:) (tapi buatnye lom tentu sebab periuk kukus pun takde hehe)..*nak beli periuk kukus, nak beli periuk kukus*

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol sesangat dik kek ni kalau kukus lagi lembab dan lembut....lepas ni kene le beli gak piuk kukus kan...memcam resepi bole cuba kalau dah ada kukusan....tq maya amir singgah sini dan komen2

      Delete
  2. asalamualaikum kak...:'-C mood dah ok..tapi line pulak..adoooi

    sedap kek ni kak...tapi tak penah buat..leh cuba :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam yan....tempat akak pon sama kadang hanggin gak akak di buatnye....memang sedap yan kek ni nanti ada masa tu cuba la buat ye

      Delete
  3. eerrr.. tunggu seru sampai kak.. la ni den maleh laei.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat kek memang kene ada seru baru jadi...takpe simpan je dulu resepinye cam akak nanti lelama time rajin baru le buat....hehe

      Delete
  4. Ini bukan kira senang ke susah Linda
    Kena ambil kira rajin dan tak rajin (nak kata malas malu hihi...)
    Kakak dah lama tak buat kek tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je kak nak buat kek ni pasal tu le sy buat....hehehe....kene tunggu angin RRR le dulu gamaknye ye kak....try tanye Sue bee kalau2 dia ada belen angin RRR tu suh dia pos kat akak sikit...minah tu kan rajin membako kek....hahaha

      Delete
  5. Satu buat kek kukus ni tak bimbang hangus
    Itu yg kakak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak buat kek kukus tak riso hangit tapi kalau kukus lelama pon nanti tak cantik gak sebab takut kek merekah susah nak di deco2 pulak nanti....saya kukus hari tu pon merekah skit....kikiki

      Delete
  6. Kakak ni part wat kek2 dah serahkn je kat anak dara kakak buat eksperimen...ni bolehlah save resepi linda ni utk dia buat bila2 cuti nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe la kak nanti kalau anak2 dara akak balik mana tau diorang nak cuba...mesti seronok buat kek ramai2 kan kak

      Delete
  7. Replies
    1. sila kan dik inshaa Allah puas hati...kalau pakai krim cheese yg memahal lagi sedap kot akak pakai jenama totura je...murah dan senang nak dapat ...

      Delete
  8. Nampak kek tu sedap je, geram MV nak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ...semua yg makan cakap sedap....gebu dan lembab kek baldu merah versi kukus ni...kalau ada masa try la buat dik....tq singgah dan komen2 kat sini ye

      Delete
  9. Sedapnya rv.

    Lama dh nk mkn x sempat2 nk buat . Aritu ada suami bw blk dr kenduri kawen tp x sedap cream cheese dia tak sama cam yg kami selalu guna. Ank2 pun xmo mkn. Tp kek dia sedap. So, LM kais2 cream cheese tu mkn kek je la. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekadang memang ada jenis krim cheese yg tak berapa nak kene dgn tekak kan dik....akak biasa paki jenama totura je...murah sedap dan senang nak dapat....kikiki

      Delete
  10. Tadi pergi JJ .....dalam hati teringin nak beli kek RV ni. Sebab keknya mmg sedap, lembab gitu.... bila dtg sini org tu hidang resepi RV pulak....nampaknya mcm nak suruh buat jer ni ......
    Kalau bawak gi rumah mil Raya ni mesti meletop letop diaorg makan ek hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek RV kat secret sangat la sedapppp =__= pejam2 mata kalau makan...lama dah tak beli kek kat situ....hehehe....mesti meletop bawak balik kampong kek ni...kelas gituuuu...letak krim cheese tu bebanyak...waduh2 :')

      Delete
  11. Ya Allah... tq kak sudi share resepi ni... insyaAllah nanti saya nak cuba buat... nampak mudah ni... harap2 jadilah... (sebab saya sokmo tak jadi kalau buat kek...) harap2 dgn ilmu akak share ni... menjadilah hendaknya... amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2 dik....resepi lama ni...kongsi kat sini bole gak reramai kite cuba buat sebab senang dan inshaa Allah sedap kek ni....nak buat kek kene ada mood jugak kan...hehehe

      Delete
  12. Klu cuka digantikan dgn lemon blh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je dik sebab akak penah buat gak dulu

      Delete
  13. Bahan ni utk kek bsr mane ye..mcm bnyk plak..buad 2,3bkas pon xpe kot kan?hhe..sbb dlu pnh buad tp rspi lain la..kek kt bhgian thh mcmm xmsk je..pdhl lme kukus

    ReplyDelete
  14. Bahan ni utk kek bsr mane ye..mcm bnyk plak..buad 2,3bkas pon xpe kot kan?hhe..sbb dlu pnh buad tp rspi lain la..kek kt bhgian thh mcmm xmsk je..pdhl lme kukus

    ReplyDelete
  15. Whiiping cream tu akak gune non diary ke diary?

    ReplyDelete
  16. assalam..kak thanks kgsi resepi..ank da mtk bila nk buay kek red velvet.. tp kak nk tau kukus 20mnit tuk acuan brp inci?? sbb klu sy buat kek coklat kne kukus 45mnit..

    ReplyDelete