sila klik sini

Tuesday, 22 September 2015

RESEPI COOKIES ENAK UNTUK RAYA KORBAN

selasa    22 september  2015



Assalamulaikum dan salam hormat.....


Mengada2 nye akak raya haji pon nak sebuk bako cookies...kikiki....yg benonye kak long tetiba rajin nak membuat....minah tu memang ada angin...tetiba je kang sebuk je nak masak itu ini...sementara bahan2 pon masih ada lagi sesikit tu akak pon iyakan jelah....buat le kak long ibu  tolong tengok2 kan je....

 Jangan menilik pada paras rupe ye sebab sedap gile pulak cookies buatan kak long ni....80% hampir nak sama cam cookies kat famous amos sana nun....kikiki....betol tak tipu dik non....hehehe...kali ni dia buat pakai sukatan yg betol masa membancuh....akak sebelom ni selalu kurangkan gula dan coklat chip....tu pon akak buat ikut arahan dari cik boss....mamat tu memang mengada2 skit nak makan biskut tapi takmo manis....mana ada cookies yg tak manis kan???

 Kak long petamak...bancuh sampai dua aduanan sekali gus....mana2 bahan yg takde semalam akak gantikan je dengan bahan yg sedia ada namun rase dia tak terjejas pon...tetap sedap manis dan rangup...
 Bako beso2 sekejap je dan settle....kikiki....tak kuasa akak nak bako kekecik cam selalu tu....lagi pon cookies ni nak buat makan anak beranak je....buat beso2 camni fefiling cam krismas pulak.....hahaha....lain kali kalau buat akak rase nak kurangkan sikit sukatan tepungnye...mungkin cookies bole jadi lebih ringgan dan garing....kikiki....memasak pon cam projek sains gak kene ada try n error kekdahnye....hehehe...

Memula semalam akak bising2 gak bila kak long buat sampai dua adunan...bila dah siap akak senyap je...sebabnye....hahaha....akak makan tak bole benti....lepas sekeping cekut lagi sekeping...hadoiiii la....tak sedo diri betol la.....yg cik boss lagi dasyat...siap akan tong bawak makan depan tv....tak pulak dia bising2 manis ke hapa...dasar sangat le mamat tu....



Resepi cokies coklat chip (satu adunan)

bahan A
125 gm           butter
50  gm            gula kastor
100 gm           gula perang   (masa buat tu takde gula perang jadi kak long gantikan dengan gula kastor je )

bahan B
1 biji               telur
1 camca          esen vanila  (kak long ganti pakai esen coklat)

bahan C

200 gm          tepung kek
1 camca         emplex
160gam         coklat chip
100gm           badan cincang (jika suka)


cara-cara :

*pukul bahan A sampai kembang....kemudian masukkan bahan B dan pukul lagi hingga sebati.

*akhir sekali dengan mengunakan senduk kayu masukkan bahan C sedikit demi sedikit sambil terus di kalau rata2...aduanan akan kelihatan sedikit lembik...

*adunan bole terus di bako atau di rehatkan dulu dalam peti ais selama 1 jam....(kak long semalam dia terus je bako tak sabo2 kekdahnye minah tu...hahaha)

*cookies akan menjadi kembang bila di bako jadi pada yg nak cookies nye kecil comel sudukan sukatan yg kecil sebalom di bako ye.

*bakar la pada suhu yg sesuai mengikut oven masing2 sehingga masak.

*sejukkan dulu sebelom di simpan dalam bekas kedap....sewaktu cookies akan kelihatan lembut  tapi akan berubah rangup bila dah sejuk.



Makan cookies ni panas2 semalam sangat la sedap...rangup di luar lembut di dalam....sedapnyeeeee....harum semerbak dapo rumah akak....tiga dulang yg pertama tu memang tak sempat simpan dalam bekas....hahaha...abis akak empat beranak makan.....selalu buat cookies time bulan pose je...dah pose tak dapat la nak telan cookies selalu telan ailio je yg mampu....kahkahkah....cik boss balik keje semalam pon lama bediri kat dapo menguyah cookies ni panas2....menyesal pulak marah kak long semalam...sepatutnye suruh minah tu buat empat aduanan terus....hahaha....masa ni la nak amik kesempatan pon....bukan selalu  minah tu tetiba rajin  nak masak bagai.....kikiki...mulai taun depan kak long jelah buat cookies time raya ....hehehe


Ada lagi setengah bekas je cookies ni ntah sempat buat raya ntah kan tidak.....tapi kalau tengok dari gaya abang ngah dan si mak enon makan cam tak sempat je....hahaha....kalau malam ni cik boss hangkut lagi bawak atas memang sah le tak sempat beraya cookie tu  :p



Ok la sampai sini je....bobbbyeeee...jumpe lagi di lain n3
































19 comments:

  1. Aroma membakar ditiup angin masuk dalam pejabat kakak ni Linda haha...
    Buat kakak teringin aje Linda ni tau. Kakak tak buat satu biskut apa pun Linda. Tapi tengoklah malam nak raya tu rasanya kakak buatlah sikit kuih utk org yg tolong en abe kakak sembelih lembu/kambing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...penasaran jadi nye ye kak...saya selalunye pon tak penah gak bako biskut bagai time raya korban....ni kak long tetiba rajin nak buat....meriah la akak ramai yg rewang nanti ye...semoga segalnya berjalan lancar ye kak

      Delete
  2. Tengok pun tau sedap kak.. Sy x larat nk buat sekut. Tempahan tart pun x ambik kali ni. Rehat je la.

    Tak blk kampung mood raya pun agak kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole la dik makan anak beranak...ada lagi sikit tu akak sorok kan nak bawak balik kampong...kalau dah tak larat tu baik rehat bebanyak dik lagi pon benda2 ni sume kalau nak buat pon tengok mood gak....akak taun ni balik gak beraya di kampong...huhuhu

      Delete
  3. Waduh waduh....makan cookies sorang sorang ek....Untung tau ada anak dara rajin ke dapur walau sekali sekali ..... Anak dara kita, huh....kalau masak yg dia suka jer baru mau tunjuk muka. Risau weyh...kang bakal mak mertua benci ...mak jugak yg disalahkan huhu...

    Kita selalu buat gak choc chip ni kalau raya, tapi buh nestum ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh! tak makn sorang2 tapi bertujuh...hahaha...alhamdulillah...kak long tu pon tengok mood gak kekadang datang angin malas ni hape pon tak bole....minah tu bab masak2 memang ada sikit rajin tapi bab basuh pinggan tu dia ada lemah skit....tapi dia basuh gak ar lepas ibu dia betuko jadi singa....hahaha....takpe nanti nak kawen belaja slow2 lelama pandai le tu...kikiki...nanti nak kawen kan anak jgn lupe jemput hakak ye....ekekek

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Hihi....entah tahun bilalah agaknya....
      Ha....dtg tu jangan lupa bawak Baldu Merah sekali ek....kiki

      Delete
  4. Cookies...sambil2 relax santai , tengok tv sedap ni kunyah2....tak sedar abis sebalang nanti....hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...betol sangat tu bunda ...mata kat tv mulut dok mengunyah sedo2 balang dah licin....hehehe

      Delete
  5. Rajinnya kak long buat cookies...boleh wat menantu ni rajin ke dapur...hihiii
    Dgn cerita linda ni dah tau dah memang sedapppp sangat kak long buat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak long sebenonye memang selalu je rajin nak buat biskut kek bagai saya je selalu melarang....kikiki...mana bleh makan benda manis2 camtu selalu....alhamdulillah sedap pulak jadinye cookies buatan kak long ni...raya taun depan bole la saya pencen buat cookies...hehehe

      Delete
  6. Wah... ada bakat la kak long dalam mengukis.. hahahah sedap bangat tu smpi 2 tray tak smpt masuk bekas... hehehhe nmpk resepi pun mudah... boleh try la nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau minat semua pon bole dik....makan cookies panas2 memang tak perasan tetiba dah dua tiga dulang yg licin...hahaha...cuba la dik buat beso2 cam kak long buat ni mesti anak2 suka

      Delete
    2. kalau minat semua pon bole dik....makan cookies panas2 memang tak perasan tetiba dah dua tiga dulang yg licin...hahaha...cuba la dik buat beso2 cam kak long buat ni mesti anak2 suka

      Delete
  7. Replies
    1. alooooo...dah abis la yan tinggal telap je tu....ekekek...pi salahkan abang ngah dengan si mak enon tu diorang makan tak benti....kikikiki

      Delete
  8. Replies
    1. alhamdulillah sedap tapi kalau yg tak suka makan benda manis mungkin kurang gemor kot sebab cookies ni manis belaka... :)

      Delete