sila klik sini

Wednesday, 30 September 2015

MENGIDAM BENDA MASAM DAN MANIS DI WAKTU "ITU"

khamis      1 oktober  2015



Assalamulaikum dan salam kasih.....


Hallu...halluuu....jom baca n3 ringan hari ni....perasan tak kadang2 bila sampai waktu "itu" (haid) timbul keinginan luar dari kebiasaan....mungkin akak je camtu kot maklum la manusia ni bukan semuanye sama kan....akak masa anak dara dulu takde la pulak tekak ni mengada2 sangat.... dah beranak pinak ni la baru la tekak akak ni demand memacam......akak selalu salahkan HORMON je....hehehe....korang pon camtu gak ke?



Kalau dulu kalau nak dekat tiba time "itu" tekak akak ni meronta2 nak makan benda yg masam2....contohnye cam mangga muda yg masam besari kat gambo atas ni....kat kampong akak ni memang la banyak mangga muda dok tergantung2 atas pokok...tapi masalahnye tu bukan nye pokok akak pon....pokok jiran...nak mintak cam malu sebab tiap2 bulan muka akak je dok mengendeng buah pelam diorang ni....kikiki....nak curi lagi tak sanggup kang tetibe kene panah petir sampai rentung mana akak nak sorok muka akak nanti....malu beb....tensen ok sebab tekak time tu nak makan jugak2 pakse cik boss cari kat paso malam tu pon tengok nasib kadang ada kadang takde rezeki....kalau dah kemaruk sangat nanti akak beli asam boi sumbat dalam limau kasturi je....janji masam cukup le 




Sejak tiga empat bulan ni pulak mengidam tu sudah bertukar kepada makanan manis.....seminggu sebelom waktu "itu" tiba akak dah mula teringin yg manis2....cam kek cekelat, aiskrim, biskut2 bagai.....kadang nasib tak baik time2 teringin tu hapa pon tarak kat rumah ni....biskut sekeping pon yilek....berangin je hati akak...nak keluar malasnye kan mahen....last2 ceduk milo makan dengan roti....bila dah dapat tu cam puas hati sangat la....salahkan HORMON lagi....ekekekek....ada gak akak google2 tentang benda ni dan melalui pembacaan akak kalau tetiba kite teringin sangat nak makan makanan manis tu tandanye tubuh kite kekurangan megnesium atau kromium  atau dengan lebih mudah "tubuh kite kekurangan nutrisi" mengidam antara cara tubuh memberitahu kekurangan yg perlu di tambah gituuuu.....bab teringin makanan masam pulak semua di kaitkan dengan mengandung sesaje....adakah akak mengadung???? hahaha....takde la tu sume hormon je bukan orang bunting je teringin pelam muda ye yg tak bunting pon ada gak tau.....tensen je asal mintak pelam muda soalan mesti sama  "ko mengandung ke linda???? bape bulan??? "  T_____T  cukup la tiga ketul ni buat hidup akak huru hara.....dah tak larat kot nak membelek baby malam2 .....kikiki.....tanak2 tetibe taun depan kendong seketul baby lagi.....kahkahkah.....kalau Allah nak kasi sapa la akak nak menolaknye....tak gitu..... ;p



Ok la bobbbyeeeee....jumpe lagi di lain n3


p/s :  akak tak mengandung tau...sapa tanye babab vontot dia nanti....hahaha  ;p 



13 comments:

  1. Kakak pun suspen juga baca n3 linda ni,mnalah tau si Izara tu bakal dapat adik .Kakak ni kalau bab masam2 tu bukan pasal hormon pun sejak zmn budak2 mmng suka sngat tapi bila dah berusia ni dah kurang lah.Iman ank kakak tu kalau mangga muda masam tu saja je dia mkn gitu je...mcm perangai kakak dulu2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki....saya ni dah tak larat kak nak mendodoi baby memalam....saya dedulu asam2 ni memang tak berapa sangat dah ada anak baru mula start selera.camtu....nampaknye iman dok amik perangai ibu dia la suka makan masam2...hehehe.

      Delete
  2. Kakak pun suspen juga baca n3 linda ni,mnalah tau si Izara tu bakal dapat adik .Kakak ni kalau bab masam2 tu bukan pasal hormon pun sejak zmn budak2 mmng suka sngat tapi bila dah berusia ni dah kurang lah.Iman ank kakak tu kalau mangga muda masam tu saja je dia mkn gitu je...mcm perangai kakak dulu2...

    ReplyDelete
  3. Kikiki.....Mel tetiba mak punya 'itu' terlambat lak bulan ni. Selalunya mesti tak lari date dia, tak esok lusa, tp kali lambat seminggu ko.... Mak cool lagi, sebab kan ikat ketat dah kan.....tetiba cik abe ckp kalau mengandung camne ek? Pergh terus seram weyh....maklum le dah kilauan kan hihi...

    Alhamdulilah.....udah lega.....

    Eh...mmg adalah kekadang Mel.....tp tak perasan lak masa dekat nak period ke tidak....mcm hari hari jer mengidam haha.....

    Asam jeruk tu mak tak suka sangat, yg kemaruk laki kita....kalahkan org pompuan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salahkan hormon....hahaha....tapi kalau bebetol ada rezeki hari tu terpaksa la mak berstokin bagai time pantang nanti....wakakak....betol la bila dah umur camni cam malas pulak nak membelek baby kan cam tak larat pon ye gak....hehehe...tapi bab mengidam hari2 tu cam seram lain bebeno pulak ye...salahkan hormon....hahaha

      Delete
  4. Bab makan masam tu tak la..tapi nak makan manis tu ada..saya macam tu.tiap2 bulan mesti ada rasa teringin tu..mana la saya ni tak gemuk.hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis la kite sama dik...tapi ko mana gemuk kurus kudut je akak tengok...ekekek...tapi kalau teringin tu jgn le makan bebanyak rase sesikit dah le...amboi akak nasihat ko pulak diri sendiri tak sedo....hahaha

      Delete
  5. hehehe.. kelakar entry ni.. saya pulak dok nak makan kambing tak kira masa.. mahu mengembang macam ni.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Lain macam pulak mengidam ko ni...hahaha...jarang akak dengo camni...ntah2 dak nuha nak dapat adik tak? Hahaha....larikkkkk

      Delete
  6. Hahhaha.. Baru nak tanyaaa.. Same laa kak, cuma wawa suka mempelam yg lemak tu..tak masak tak manis lemak berkrim je rasanya..

    Yg kurang nutrisi tu, meh makan vitamin nutrisi wawa.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pon suka gak pelam yg rangup dan lemak2 tu....sedapnye makan camtu je...ha sapa yg nak beli vitamin bole terjah blog wawa ni memacam vitamin yg bagos2 dia jual....hehehe

      Delete
  7. kecur baca entri ni..

    yan ngidam hari2.....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala mana aci akak mengidam sebulan sekali je tau...yan mengidam hari2 mana bole...lawan tokey pulak ye....hahaha...salah kan hormon....kikiki

      Delete