sila klik sini

Sunday, 6 September 2015

KULIT TART DAN PUFF SARDIN PEDAS

 isnin   7 september  2015




Assalamulaikum dan salam sayang....


Menjadi gak akak mengentel kulit tart di hujung minggu...akak amik resepi dari blog Sue Bee  "resepi masakan mudah"   sedap kulit tart ni...wangi plak tu cam bau biskut raye pulak...hahaha....dah siap simpan elok2 dalam bekas nanti jumaat malam akak tinggal nak letakkan krim chesee dan bako skit....



 Memandangkan rumah akak takde acuan tart yg bergigi2 tu dan pada masa yg sama akak  kedekut  malas nak pi beli....jadi akak pon buat dalam acuan yg dah memang ada kat rumah ...sonang cerita....kikiki....tengok la dasar tangan kayu...abis adunan tu akak kejekan...hahaha... takal takil jadinye...hahaha...jadi la asal nampak bentuk tu kire halal jelah kan dik non....patut la orang jual chesee tart ni mahal...susah hokey nak buat kulit ni...penat tangan dok menekan...abis tangan akak kaso2...kahkahkah....padahal...tangan akak kalau letak sebalah kulit pokok same je takde beza pon....biasa la buruh kontrak kan hari2 angkat tanah...angkat batu bata buat bangunan katenye....hahaha....yg benonye ko duduk rumah makan tido makan tido lagi ada hati nak bebel2 kat sini....hahaha....nanti ada pulak pembaca ingat akak betol2 keje buruh buat rumah....abang2 sangat la tu....kahkahkah

Ni hah hasilnye setelah di bako....hahaha...bebelang2...kejap putih kejap itam2 sikit....salah kan oven jelah....hahaha....oven akak tu dah tahap humban laut dah benonye....pincang tugas pon ye gak...langsung tak bertindak mengikut arahan....akak buka suhu dia yg paling rendah pon tak jalan...sekejapan je akak toleh dah rentung kulit tart akak ni....kene tunggu je depan oven kalau nak kulit tart yg cantik...tak payah buat keje lain kekdahnye...anje2 sangat la oven akak ni...mungkin dia kurang kasih sayang....hahaha....banyak gak dapat tapi kuasa akak nak mengira...kekecik je ni "bite size"  kononnye...sape mulut beso bole sekali kunyah je ni...tapi yg mulut kecik tu kene dua kali ye kang ko tecekik jangan nak salahkan akak pulak....takde keje aku nak mengator ko pegi spital......hahahaha



Ni semalam punye kes....sebelom ni akak ada share gak pasal kulit puff jenama kawan yg senang dan sedap ni.....semalam time sarapan buntu dah tak tau nak masak ape...nasib ada kulit puff ni terus laju2 akak dapat idea nak bako puff inti sardin....

 Laju2 akak buat intinye dulu...tumis bawang beso,bawang putih,cili hidup merah/hijau,sikit cili mesin...tumis sampai wangi....kendian masukkan sikit cuka makan dan kacau...last sekali masukkan sardin...kacau2 dan hancurkan ikan sardin tapi jangan sampai lumat sangat tau biar ada ketul2 sikit ikan nye baru syok....amik sekeping kulit puff dan gelek2 biar dia memanjang  sikit...jangan gelek sampai nipis tau...gelek manja2 je....akak tak suka nanti kalau tak di gelek bila dah siap bako puff ni kembang sangat ...bila dah panjang sikit senang nak sumbat inti banyak2...lepas letak inti lipat je camni dan tekan hujung puff tu dengan garpu...ambik telur sebiji dan kocok bagi rata kendian sapu atas puff tadi cocok gak atas puff dengan garpu....bako le hingga perang

 Yg ni akak tak letak inti sardin sebab dah abis pulak...ada baki dua keping kulit puff ni...laju2 akak sumbat mentega kacang dan potongan buah pisang dalam tu....kikiki...nampak tak berlekuk2 pisang dalam kulit puff tu....sedap makan panas2

Dalam bekas ni akak nak pas ke rumah mak akak....dia suka sangat ni...panas2 sedap la kan...dua keping gak semalam dia makan...siap pesan nanti buat lagi....hahaha...ok la mak nanti cek buat lagi...malam ni cik boss ajak ke famili store akak nak masukkan kulit puff ni dalam list barang2 takut terlupe plak kang....murah je dik non  rm5 kalau tak salah akak...dalam satu bekas tu ada 10 keping...puas anak2 makan kalau kite buat sendiri camni....




ok la sampai sini je...bobbyeeeee...jumpe lagi di lain n3  :)

22 comments:

  1. Lapo terus tengok puff tu.....lapo...lapo...lapo....cantik jadinya puff tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq yan....ish3 sian plak dengo yan cakap lapo...nak bagi pon jauh bebeno yan...takpe nanti yantry cari puff segera ni ye....

      Delete
  2. Rajinnya adik kakak ni buat sarapan puff ....sedapnya inti sardin .Kalau kakak rajin nanti anak2 balik boleh ikut resepi linda ni....tapi untuk sarapan tak lah ,warung tak sampai pun 10langkah dari rumah kakak ni...buat minum petang sedap juga kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang sangat nak buat puff ni kak...tinggal masak inti je pastu lipat2 bako sampai perang....haah tunggu anak2 akak balik cuti nanti baru syok nak makan ramai2....bestnye warung makan dekat2 je dengan rumah...cam saya ni warung jauh nak pegi kene naik kete....sedap dimakan setiap masa gitu...makan panas2 lagi sedap kak

      Delete
  3. Sedapnya tgk puff tu.. Makan tengah panas2 tu best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu dik puff dapat makan panas2 memang sedap....puff segera jenama kawan ni paling sedap bagi akak

      Delete
  4. Replies
    1. memang sedap pon hanafi puff ni...lagi makan panas2 dan rebut2...hehehe...terima kasih sudi singgah sini dan komen2 ye

      Delete
  5. Rajinnyaaaaaa...
    Suu Bee tu mmg masterchef.....macam macam dia share resepi tp satu pun okje tak pernah cuba. Dasar pemalas kan haha......

    Kulit puff tu okje pernah beli....mmg terbaik dari ladanglah kalau buat inti sardin tu. Krup krap krup krap maknya makan....bukan anaknya hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde la rajin sangat...senget benget jadinye kulit tart akak kejekan...kikiki...betol tu SB sume pon pandai masak lagi2 kek lapisnye yg mengoda tu....sedapkan kulit puff jenama kawan ni macam2 bole di gayakan murah pulak tu

      Delete
  6. mintak cik boss beli oven baru la nanti boleh buat ayam golek ayam golek ayam golek hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagos jugak cadangan adik tu...mana tau taun depan pecah tabung bole la beli oven baru....hehehe....amboi sampai tiga kali ko seru ayam golek tersedak ayam tu tau...hahaha....dik pls pm akak kat fesbuk akak nak kasi ko no telipon ni

      Delete
  7. nak buat juga tapi masih kurang rajin la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. angin RRRR ni memang kene seru selalu hanafi baru dia datang sebab dalam badan kite ni memang dah penuh dengan angin MMM je....hehehe

      Delete
  8. Puff tu kakak rajinlah juga Linda buat tapi utk buat kulit tart kakak bagi Linda menanglah sebab kakak tak pernah rajin macam Linda lagi. Kadang berangan juga tapi tak pernah lagi menjadi. Beli aje penyudahnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon terkejut kak tetiba datang pulak angin RRR nak mengentel kulit tart hari tu....kikiki....senang sangat kan kak buat puff pakai yg segera ni sedap pulak tu

      Delete
  9. wiken ni nak buat la mini tart tu, terliur pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la raihanah comel je tart ni...tapi akak belom taruk cheese nye lagi mungkin jumaat malam ni baru akak buat...mintak2 sedap la hendaknye....akak pon pestime buat ni nasib menjadi gak kulit tart ni....terima kasih sudi singgah sini dan komen2

      Delete
  10. Replies
    1. try cari kat kawasan frozen pasaraya mesti ada punye

      Delete
  11. Aduh.... sedapnya tgk puff sardin yg dah masak tu... macam terasa2 je kat mulut... haih... nak cari gaklah kulit puff tu...

    ReplyDelete
  12. sedap sangat kulit puff jenama kawan ni....carik kat tempat makanan frozen mesti ada

    ReplyDelete