sila klik sini

Tuesday, 29 September 2015

KISAH RAYA KORBAN LAGI

rabu    30  september  2015




Assalamulaikum dan salam sejahtera.....

Ok jom le sambung kisah raya korban akak kat kampong....kali ni akak cite secara ringkas jelah ye xtvt hari ke dua hingga hari ke empat akak kat sana....tak larat nak tulis panjang2 dan pada masa yg sama akak takut korang pon dah tak larat nak baca....kuikuikui



 Esoknye hari jumaat pagi kiteorang sarap makan puff sardin segera ni....hehehe...akak bawak kulit puff jenama kawan ni dari melaka tau....teruja gak la diorang makan....alhamdulillah bila semua pon suka.... ;)  selain puff sardin ni ada gak keropok lekor goreng tapi akak lupe snap gambo....
 Tu tangan adik ipo  akak si Saripah....pemilik blog sweet memories...dah lama dia tak menulis....dia sekarang sedang sebuk menguruskan keluarga dengan kerja lagi...inshaa Allah bila semuanya dah settle nanti mungkin dia aktif berblog kembali....doakan semoga segalanye di permudahkan untuk Saripah dan keluarga....
 Tengahari tu cik boss ada urusan keluarga kat johor....langkah kanan kiteorang sebab bila sampai je hidangan dah siap terhidang....ayam rendang tu sedapnyeeeee....Izara kan main suka lagi banyak minah tu makan....terima kasih tuan rumah untuk hidangan yg sedap ni ye  :)

Lepas selesai urusan cik boss ajak pusing2 bando johor pulak....nak cari buku untuk kak long benonye.....cik boss benti kat mall yg macam baru je kat bando Jb ni...Komtar kalau tak silap akak....banyak kedai jenama mewah....lalu sambil jeling je yg mampu....ekekek...jalan pusing2 dalam tu tetiba terserempak dengan restoren ni...Manhattan Fish Market....terserempak katenye dik non.....wakakakak....kat melaka restoren ni takde tau jadi harus la kiteorang menjakun....last makan ikan2 ni tahun lepas kat legoland kalau tak silap akak....memandangkan perut tak la lapo sangat jadi kiteorang order sesikit je dan kongsi makan lima beranak...alhamdulillah kenyang sampai malam.....hehehe

 Ni menu sarap pagi sabtu....yarabi...yarabi....sedap sangat la makan ubi rebus....sempat gak akak buat sambal tumis tabur ikan bilis garing...ubi ni dapat dari rumah mak sedara cik boss....dia cabut sendiri...dahsyat gak Mak Yah umur dah dekat 80 taun larat lagi mencabut ubi....

 Tengahari kiteorang gotong royong masak sama2....ada sambal udang, pucuk paku tumis, tempe dan ikan goreng....tu dalam mangkuk hijo kecik tu pulak penyedap selera....petai....kikiki....kiteorang kalau kat kampong memang hidang sempoi2 camni je....ramai hoi!!! penuh dapo....suasana makan nak iras2 cam perang gak la....hahaha....lantok akak makan dengan tenang je siap bertambah lagi....hahaha
 Belah malam tu pulak kiteorang makan kat luar sebab lauk siang tadi dah abis dan kiteorang malas nak masak lagi.....ajak mil makan stimbot....mil akak suka la makan sup2 camni....tengok tu dua budak lelaki yg dah tak sabo2 nak makan....lapo sangat  le gamaknye tu....kedai ni berdekatan dengan stesen bas pontian kecik....luas tempat ni selesa sangat....bayaran pon sangat berpatutan...dewasa rm 19 hengget...wargaemas  rm 17 ke rm 15 hengget akak tak berapa pasti....kanak2 6 tahun hingga 12 tahun pulak rm10 hengget dan kanak2 dari 6 tahun dan ke bawah adalah percuma....hidangan pelbagai dan yg paling penting sekali ada daging kambing....hehehe

 Budak dua ketul ni kene hangkut lagi...bagos diorang ni sume pon makan...untung dah la makan percuma...ekekekek....si mak enon bole pulak mentido time sampai sini....padahal bukannye jauh pon dari rumah mil lima minit je kot....ni mesti kes penat sangat huha2 dengan sepupu dia...nasib di pertengahan makan tu dia tersedo....banyak gak minah ni makan hotdog malam tu

 Sebelom balik suh kak long snap sekeping gambo akak dengan mil sebagai kenangan gituuu....abaikan pingan mangkuk yg bertingkek2 dan kuali hitam legam tu....hahaha....lawak hokey mak mentua akak ni...time kiteorang dok pungah makanan dia siap sound "korang ni amik banyak2 tokey kedai tak marah ke ni??"  kahkahkah.....mil akak seriau dik non dia tak tahu  ni la masanye anak menantu dia nak makan cam lanun.....hahaha.... "takpe mak kalau amik banyak2 tapi kite makan abiskan....yg tak bole kalau amik banyak2 tapi kite tinggal tak makan "

 Menu sarap hari minggu....akak goreng nasi je pagi tu....keluarga saripah dan leman semalam lagi dah balik rumah....kat johorkan anak2 mula sekolah hari ahad....sunyi pulak rumah mil bila diorang dah balik....dalam tengahari sikit tu kiteorang pon mula gerak tapi tak terus balik melaka lagi...cik boss ada urusan kat Larkin dan seterusnye ke Nusajaya pulak...dah petang sikit tu baru la selesai semuanye....laju2 cari tempat makan sebab semua pon dah lapo gilos tahap nak je aku kokang tayar kete yg bawak pelan cam semut kat depan....kahkahkah

 Apa lagi moh le kite ke ZZ sup tulang kat belakang hospital Sultanah Aminah yg populer itu....gigih tau kiteorang menahan kelaparan dari nusajaya nak ke sini....nasib buka kedai nye kalau tak mesti akak anak beranak meroyan sambil hempas2 badan depan kedai ni.....hahaha....cik boss dengan menu peberet dia kalau ke sini...mee rebus tulang....amboi makan sampai kembang2 lobang hidung ...sedap sangat ke bang?  tu mata tu mandang ape sampai terjuling2 camtu? pandang awek ke? jangan memain bang hospital dekat je tu.... ;p

Cik bini seperti biasa la kalau datang sini mesti nak perkena sup tulang gak....syok sedut sum2 pakai straw....lepas je kak long snap gambo ni semua pon senyap je makan...tak toleh kiri kanan ye....bom meletop kat situ pon tak sedo agaknye...lapo bebeno kekdahnye sorang2....lepas makan kiteorang terus je gerak balik melaka....sampai dalam pukul 9.30 malam gak la sebab menyinggah ke Jusco melaka kejap nak membetulkan henpon cik boss yg tetiba je hang....baru je beli kot lepas raya hari tu dah kenapa kan nak hang bagai....nasib sekejap je diorang betul kan....kikik...takde rosak ape2 pon ntah ape yg cik boss dah tersalah tekan camtu la.....sampai rumah tengok semua pon ok selamat takde masalah....bersyukur banyak2 dalam hati...




Alhamdulillah selesai gak n3 raya korban kat kampong....hehehe...pasni dah bole cerita pasal lain pulak....malam ni famili kak ngah dan mak akan terbang bercuti ke pulau langkawi sampai isnin minggu depan....lama seh diorang berjimba tanpa akak pulak tu....menci tau  T___T   nasib hujung minggu ni kompeni cik boss adakan familiday kat sunway lagoon...terubat le sikit kedukaan akak kene tinggal...kikikiki


Ok la sampai sini je.....bobbbyeeee....akak sibuk tengah pilih bikini nak pakai time mandi kolam nanti...wakakakak....abis la keracunan orang2 kat sunway tu kalau akak betol2 pakai bikini....sume buat mogok bako akak hidup2 agak ye....kahkahkah....ngeri wei tengok babat sendiri ....ok bai




17 comments:

  1. Lama tak BW minggu lepas keje ari senin je..arini dpt la curi masa nyinggah cni..makan sesaje akak balik kampung ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak2 berehat dik jangan keje teruk2 sangat...haah akak kalau balik kampong tu jelah keje akak...kikiki...pasal tu teruja kan mahen bila dapat balik kampong ;p

      Delete
  2. Dengan cite linda ni dapt kakak rasa meriah sungguh beraya kat pontian ya..
    Part nak kokang tayar kereta tu yg kakak tak tahan nak gelak...taulah kat jb ni selalu jem .

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang meriah sangat kak lagi2 bab makan2 tu....kikiki....tensen kak kite dah la lapo bole pulak dia bawak tersenguk2 bila tengok rupe2nye bawak kete sambil main henpon....bahaya kot camtu kang tak pasal2 jadi ape2 dengan kite2 pon terbabit sama....

      Delete
  3. Dengan cite linda ni dapt kakak rasa meriah sungguh beraya kat pontian ya..
    Part nak kokang tayar kereta tu yg kakak tak tahan nak gelak...taulah kat jb ni selalu jem .

    ReplyDelete
  4. Ewah dah sampai kat Sup Tulang ZZ apasal tak calling-calling kakak Linda? Kalau tak kakak boleh tumpang semangkuk juga kan.. tak patut betul.

    Saripah tu duduk di Taman Daya ke? kalau betul itu kenalan kakak. Kami dah bersembang dan saling bertandang rumah tau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape kak rumah akak dekat ke dengan ZZ sup tulang ni? betol la kot adik ipo saya le tu dia duduk kat Taman Daya suaminye nama sulaiman ada anak 4 orang...aleya, amira, aidil dan jannah....kak nanti kite rancang2 jumpe kat rumah diorang ye mana tau ada rezeki saya dapat jumpe akak....

      Delete
  5. Kak.. saya tak nampak selain dari aktiviti makan.. makan.. dan makan.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la dik makan kan penting....ekekek...akak anak beranak memang suka makan dik pasal tu badan kiteorang sume bulat2....si mak enon coming soon kompom bulat gak....hahahaha

      Delete
  6. Pergh!!! Naik lenguh mata segala lidah baca entri panjang awak ni Mel....ekekeke...
    Banyak banyak makanan tu paling menggiurkan adalah ubi rebus dgn sambal tumis hokey......adoiiii meleleh ayaq liuq tak berhenti ni. Nak kena cari jugak hujung minggu ni gamaknya.

    Ohhh kira biras duai blogger le ni yek. Kalau si Saripah masih aktif berblog mesti cite dia sama dgn awak Mel hari ni kikikiki...sure tangan awak pulak yg masuk blog dia haha.....

    Kalau dah ramai umat cenggitu mesti masak mcm kenduri ek.......kalau bilik byk tak pe jugak , kalau bilik tak cukup jenuh le nak tido....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki....sampai terjuling mate ek....saje buat sekali harung malas nak buat banyak2 n3....betol la ubi rebus tu berantu betol makan tak bole benti tau....kalau di ikut kan nafsu nak je bawak piuk makan dalam bilik sorang2....hahaha...adik ipo dah lama dan banyak yg polow cam kite ni baru tercungap2 dan masih merapu2 lagi...tu la sayang dia tak aktif sekarang ni blog dia best....alhamdulillah bilik banyak rumah mil tu tapi sume pon suka tido depan tv reramai....tutup lampu semua pastu tengok movie terus pepiling kat panggung gituuuu....hahaha

      Delete
  7. ya..bestkan ..cerita tentang makan dan raya raya korban

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cerita pasal makan semua nye best hanafi....kikiki....tempat awak pon mesti meriah sambut raya kan :)

      Delete
  8. Seronoknya kak makan, rse macam non stop je..kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi dik idak le akak makan sesaje tapi memang betol la kali ni balik kampong asyik makan je keje akak....tapi nak buat camne kan rezwki jangan di tolak musuh jgn di cari....gituuuu

      Delete
  9. tido je berhenti makan kan kak :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu pon tak pasti lagi yan...mana tau time tido akak bejalan je pegi dapo makan biskut ke hapa....hahaha....ingatkan mimpi rupe2nye bebtol tengah makan kat dapo....kuikuikui

      Delete