sila klik sini

Tuesday, 1 September 2015

DIY GOODIES SIMPLE YANG COMEL

 rabu   2 september  2015


Assalamulaikum dan salam mesra.....



Mesti korang getik kan dengan akak...hahaha...ape lagi la minah jemah ni buat...tak abis2 cerita pasal besday anak dia....hahahaha....alaaaaa jangan la gituuu dik non...sesekali kasi la akak can nak menjemah kat sini...lagi pon hakak dah takde idea nak story benonye.....kikiki....lagi pon saja akak share idea ni awal2 sebab mana tahu ada mak2 yg sebuk nak buat persiapan besday anak dia bole la buat cam akak buat ni...senang sesangat tau...murah plak tu....kikiki....tapi paling penting comel hokey...mesti tetamu kecik suka punye....jom tengok bahan2nye....






Ni bahan2 yg wajib kene ada ye....gam tembak,lidi sate,coklat yg mcm spek mata dan coklat berbentuk love....atau korang bole tukar dengan coklat yg korang suka...sukahati la kan takde paksaan...

Ok memula letak sikit gam kat tengah2 coklat bentuk spek mata ni....pastu letak lidi kat atas gam tadi...pastikan kite gam bahagian yg tajam ye takut bahaya nanti sebab kite nak kasi pada bebudak kecik.... kendian letak sikit gam kat atas lidi tu dan kat kiri kanan coklat spek dan tampal kan satu lagi coklat spek mata di atasnye...jadi kite akan dapat coklat spek mata pada kedua2 arah....paham kan?  kalau tak paham pon korang buat2 paham jelah ye....

Kemudian amik seketul coklat love ni dan letak sikit gam dan tampal kat tengah2 coklat spek mata tadi....buat pada kedua2 belah iaitu depan dan belakang....

Senang sangat nak buatnye....sambil tengok2 tv pon bleh buat...lepas dah abis tampal2 coklat ni kite ikat pulak reben....ikat siap2 ikut jumlah yg kite perlukan senang...

Dan akhir sekali kite gam kan reben yg kite dah siap ikat kat bawah coklat bentuk love ni....dah pon siap goodies simple tapi comel untuk tetamu kecik di hari lahir anak kite nanti.....senang sangat kan petik jari je cara nak membuatnye.....
Ni yg akak buat semalam....dapat la 40 batang....cukup rasenye ni...lagi pon jemputan akak bukan nye ramai sangat....sedaramara,jiran2 dan kawan2 rapat je...comelkan...pastikan lepas siap buat ni cepat2 sorokkan sebab takut tak sempat nak tunggu hari partinye nanti....hehehe.....kos untuk semua ni dalam rm38  hengget je...murahkan sesuai sangat kalau nak buat parti besday budget yg macam akak rancang....selalunye jajan2 ni akak letak dalam paper bag or beg palstik gambo kartun je....jadi untuk kali ni akak tukar sikit ...bosan dah asyik sama je tiap2 taun......hehehe....selamat mencuba



Ok sampai sini je.....bobbbyeeeee...jumpe lagi dengan akak linda on off  di lain n3   ;p ;p ;p

24 comments:

  1. Kalau rajin ditambah dengan kreatif mestilah dpt menghasilkan yg cantik Linda
    Ini bukan bebudak aje suka mak-mak pun suka juga sebab cantik kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak.....senang sangat buat ni...saya buat dgn kak long sekejap je dah siap....kalau ada lebih nanti bole gak kasi ke mak budak sorang satu...hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. Tq dik...takde la kretip sangat pon senang je tu....

      Delete
  3. kretipp..boleh pegang buat jadi zorro..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq anais...haah kan bole buat pakai cam topeng zorro...kalau ada pedang lagi real....kikiki

      Delete
  4. Replies
    1. Tq kak yon....harap2 suka la bebudak kecik yg datang nanti

      Delete
  5. semoga majlis tu nanti dipermudahkan..cuaca elok2 sahaja...masakan sedap....yang paling penting tukang masak sihat dan letrik ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...amin...aminn....tq yan mudah mudahan doa yan di makbulkan Allah...maklum la kite manusia ni hanya mampu merancang tapi DIA yg menentukan...mohon segalanya berjalan lancar seperti di rancang....

      Delete
  6. cantek ....nak makan coklet nya sayang pulak nanti.
    moga majlis budak kecik tu berjalan lancar seperti yang dirancang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn....tq kak atas doa2....tak bole bior lelama takut kene kitai dengan semut...hehehe

      Delete
  7. Replies
    1. akak cedok idea ni dari keje kawen kawan ko le ni dik tapi akka buah suai sikit nak bagi nampak comel...hehehe

      Delete
  8. okay jugak kan , murah dan mudah dapat...
    good idea...

    singgah pagi...terima kasih follow bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq bunda...betol tu semua bahan2 nye murah dan mudah nak dapat....terima kasih sudi singgah dan polow blog saya jugak bunda nora

      Delete
  9. Samalah dengan kita. suka buat benda bdnea camni. btw, cute lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dik...bestkan buat benda2 senang dan comel camni

      Delete
  10. Replies
    1. Tq dik....kadang2 yg simple2 tu la yg comel kan

      Delete
  11. Kreatif ler awak ni..... Tp saya dah tak de anak kecik lagi....kalau ada pun, mmg tak kuasa pun nak membuatnya hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq hainom....takpe kalau takde anak2 kecil tapi kalau ada anak2 sedara atau kawan2 yg nak buat besday parti bole la panjang2kan idea mudah dan comel ni biar sama2 kite dapat manfaat....terima kasih sudi singgah sini dan polow akak ye nanti akak polow hainom balik....salam ukhwah

      Delete
  12. comelnya...!! DIY ni sebenarnya mmg jimat... saya pun selalu buat sendiri je menda2 cam gini...

    ReplyDelete
  13. tq dik...best kan sapa minat buat camni mesti rajin je nak buat...akak buat pon yg senang2 je yg rumit2 tu idak le akak pandai yg paling penting penjimatan di situ...hehehe

    ReplyDelete