sila klik sini

Sunday, 13 September 2015

BESDAY PARTI IZARA @ MAK ENON

isnin   14  september  2015



Assalamulaikum dan salam sayang.....



Hellu...hellu...pe kabo? jerebu makin hari makin teruk pulak akak tengok.....makin tebal pulak kat tempat akak ni....jarak penglihatan semakin terhad....tengah jerebu ni bawak le duduk dalam rumah ye...sape2 yg bekoje tu kalau naik kete sila tutup cermin rapat2...pastu pada yg bawak moto tu jangan lupe pakai mask bahaya kalau sedut banyak2 udara yg tercemar tu.....alhamdulillah majlis besday izara dah pon selesai dengan jayanye....majlis kecik2 je pon ...saje nak seronok kan hati minah tu....tengah kekecik ni seronok la akak nak buat kan parti untuk dia esok2 dah  bangka cam kak long dan abang ngah kuasa la akak nak buat lagi...kikiki...jom le skodeng majlis kecik si mak enon.... ;p




Jumat malam sabtu akak dengan kak long dah mula start mendeco rumah dengan belon dan hiasan warna warni ni untuk besday izara....hiasan2 tu semua akak beli siap je kat kaison dan mr DIY...beli yg murah2 je
Gigih akak beli dan jahit kain kaler biru ni buat tabir....kain ni ada diskaun tu yg laju akak beli kat nagoya sana....semeter rm 2 hengget je akak beli 4 meter baru lapan hengget.....lepas ni kain ni bole jadikan langsir kat bilik bawah....tak bole membazir dose....kikiki

Kat kawasan tangga akak gantung hiasan dan belon camni je...dah buntu tak tau nak buat camne...otak tak bape nak kretif kekdahnye....lepas pakai ni buka balik dan simpan elok2 lain kali nak buat parti dah tak payah beli lagi....kak long sampai nak muntah tolong meniup belon...hahaha...bau getah tu kuat sangat tapi akak pakse gak minah tu tiup sebab akak pon rase nak muntah gak benonye....hahaha....yg abang ngah awal2 dah lari dulu...mamat tu lagi pengeli belom tiup dah nak muntah camne??

Cecepat amik gambo sebelom tetamu mula datang....simple je hidangan petang tu....terpakse order kek patung anna frozen sebab patung elsa dah abis....seb baik izara tak kisah kalau dia meroyan gak nak kek elsa mana pulak akak nak cekau....kek patung camni sekilo rm70 je....akak mintak nak fresh krim tu yg tambah sikit duit kalau butter krim tak sampai pon rm70 hengget murah skit lagi....cantik kek nye sayang nak potong....kikiki


Memula kan akak rancang nak buat brownies last2 tak jadi....kikiki....akak tuko dengan red velvet atas pemintaan anak buah...akak buat 4 tingkat tau tapi cam hodoh pulak rupe parasnye....hahaha....dasar tangan kayu gini la jadinye.....tapi ape ada pada rupe yg penting sedap hokey sekejapan je dah tinggal suku kek akak ni tau.....ehem2  (peluk tubuh sambil angkat2 kening) ;p;p;p

Cheese tart dan congo bar menjadi gak akak buat....buat satu adunan je ni saje buat tambah2 pemanis mulut.....cheese tart ni comel je suka pulak bebudak makan...diorang geram kot sebab nampak kekecik comel camtu....

Akhirnye setelah nyanyi2 sikit lagu happybesday to you....bole pulak izara malu2 kucing nak meniup lilin dan potong kek....minah ni memang dia cepat malu kalau ada orang ramai2 ni pastu dia lambat nak mesra dengan orang yg dia tak kenal....nanti dia tunduk je membatukan diri...awat pemalu sangat ni nak??? mesti ikut perangai mak dia ni....kahkahkah....memula lepas nyanyi lagu happybesday to you akak ingat nak sambung nyanyi lagu Allah selamatkan kamu...pastu sambung lagi nyanyi lagu potong kuehnye tapi kak long dah jeling2 tak kasi terus tak jadi....hahahaha....nampak beno mak ko yg over ;p

Yeahhhh!!!  saya sudah 3 tahun !!!  nampak la izara happy sangat hari tu...asyik tersengih2 je....dia jeling2 je tetamu yg datang pastu tunduk sengih....nak duduk hadap kek anna ni je....suka bebeno le tu gamaknye...nasib dia tak melalak time akak potong2 kek tu kasi tetamu makan....hahaha


Akak beli blouse kaler pink ni semata2 nak mengikut tema kenkononnye....kikiki...murah je baju ni pastu cutting longgar dan labuh camtu akak memang suka sangat la kan....bak kata blogger si fazleyatul aini dengan memakai baju camni babat akak bisa di sembunyikan....kahkahkah...amacam lya pandai tak akak? ;p

Masa ni tetamu dah mula datang...akak sempat snap dua tiga keping je pastu dah tak sempat nak pegang telipon...sebuk kehulur kehilir melayan tetamu kononnye....

Ni antara kawan2 kak long yg datang....ni sume kawan2 satu kelas dia...taun depan semua dah bawak haluan masing2...aunty harap semua berjaya dengan sukses ye perjalanan masih jauh moga Allah permudahkan....

Ni pon kawan2 satu kelas dengan kak long...yg pakai tudung itam tu nisa bff kak long sejak sekolah rendah lagi...anak pak imam...sangat baik budi pekerti dan tutur kata...akak suka sangat kak long rapat dengan dia lapang je hati akak ni....lepas ni walau pon korang mungkin terpisah tapi tetap jadi kawan sampai bila2 tau....jejaka yg hensom pakai baju kuning tu kacukan belanda dia pon kawan sekelas kak long....bakal menantu akak tu...kikiki...takde la saje akak gurau2  tapi kalau jodoh alhamdulillah...merase la akak cucu comel2 darah belanda nanti kan...kahkahkah...berangan je kau ni linda oiiii!!!  ;p  mati la kalau kak long baca n3 ni mesti mengamuk minah tu....hahahaha

Selain menghias...memasak juadah....akak jugak bermain gitar secara solo menghiburkan para tetamu pada hari tu....tengok tu akak tengah main gitar sambil nyanyi lagu tegar "aku yg dulu bukan la yg sekarang" hahaha....beruntungkan tetamu akak dapat tengok akak main gitar sambil nyanyi secara live camni....hahaha....nasib tak kene baling telur hari tu....lepas ni kalau ada sape2 nak suruh akak menyanyi di majlis2 hari jadi atau keje kawen pon bole....3 lagu 5 ribu je....wakakakak



ok la sampai sini je....akak tak banyak ambik gambo hari tu jadi akak tepek je yg mana ada ni nanti try skodeng nfon cik boss pulak kalau ada gambo lawa nanti akak tepek lagi ye....jutaan terima kasih pada kawan2 yg wish dan doa untuk izara semoga Allah membalas kebaikan yg berganda2 lagi untuk kalian.....bobbyeeee jumpe lagi di lain n3

20 comments:

  1. Alhamdulillah,selesai sudah majlis budak comel tu ya...cantek dgn gaun pink dia...mama dia pun cantek jugak...Suka tengok deko yg kak long buat nmpk meriah.
    Dapat menantu pan asia ok tu...cucu mata biru nanti..
    Lepas ni bolehlah jemput linda nyanyi kan hihiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur alhamdulillah semuanye dah selamat....mekasih kak....kikiki...berangan je saya ni nak menantu kacukan...hidung mancong mata biru kehijau hijauan gituuuuu.....hahaha....berangan tak hagak2 la saya ni....nak jemput nyanyi bole je kak tapi janji jangan baling saya dgn telo....hahaha

      Delete
  2. Comelnya Izara...
    Hepy bezday dik Enon......hihi....Auntie doakan Izara jadi anak solehah cemerlang dunia akhirat ye.

    Wahh.....ni mmg betul betul maknya yg over ni haha....Gitulah kitakan Malinda, sebagai emak, mmg happy bila tengok anak anak pun happy.

    Amboi bukan main lagi pilih menantu dah...... tak sabar nak jadi nenek ke? Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...amin...aminn....mudah mudahan.....mekasih OKje....jadi mak2 ni kene la over baru best....hahaha....semua mak mesti nak anak2 diorang happykan :') bab menantu tu berangan je dulu....kikiki....kak long baru nak amik SPM perjalanan masih jauh....cam best je kalau jadi nenek :p

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. hehehe.. kalau ai, en. suami yang sibuk layan sana sini.. wife nya dok gile wefie.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki....rajinnye en somi dia....cik boss akak pon tolong gak tapi tu la akak ni semua kalau bole nak buat sendiri baru puas hati gituuuuu....tapi masa hari besday tu ada gak anak2 buah akak tolong

      Delete
  4. eh lupa.. apa-apapun.. selamat hari lahir buat Izara.. sebaya dak Nuhalah ye.. 3 tahun.. ;)
    Nanti ada rezeki kita jumpa ek.. tapi ntah bila kite nak balik kampung Melaka lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih dik...haah ye izara sama tahun dengan dak nuha...esok2 masuk sekolah sama la ek...kalau duduk dekat bole jadi geng....nanti kalau sempat time balik melaka singgah le rumah akak ye.... :)

      Delete
  5. First mestilah nak wish happy birthday buat Izara comel - cantiklah adik:)
    Mestilah sibuk Linda bila dah tetamu menyerbu
    Makanan banyak tak jadi masalah
    Kalau kakak ada kakak ambik red velvet yg 4 tingkat tu dulu hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih kak....sebenonye takde la sebuk sangat tapi saya ni yg dok mengelabah puyuh....kikiki...alhamdulillah makanan cukup hari tu sempat gak saya tapaukan pada tetamu saya serba sikit....tetamu saya pon suka kak red velvet yg saya buat tu....kikiki...tarik nafas jap...kikiki

      Delete
  6. barakallahufiq izara... moga panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki.... comei kemain besday girl!

    saya tergoda dengan red velvet tu... acer share resepi... hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...amin...aminn....mekasih dik...inshaa Allah nanti akak share resepi kek tu...sonang je lagi pon akak buat yg versi kukus punye gebas gebus jadinye....hihihi

      Delete
  7. Salam singgah!

    Happy belated 3rd birthday, Izara. Comelnya nama. Kalau tak malu ni nak juga masuk dalam senarai meminang 20 tahun lagi ^_^

    Kelakarlah baca entri ni. Nak gelak pun ada. Untung anak dapat mak pandai masak kek, pandai deko-deko, pandai menjahit, pandai menyanyi dan yang paling penting pandai main gitar karen. Keh3x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih dik....mana tau ek ada plak jodoh kite nak berbesan di masa akan datang....kikiki...akak ni takde la pandai sangat...buat yg senang2 bole le...part gitar tu akak tak bole nak nafikan la...kalau tegar tengok pon terus nangis dia balik indon sana....hahahaha....tq dik singgah sini dan komen2

      Delete
  8. rajin kak ni, campur kreatif sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kombang hidung akak kejap tau....kikiki....takde la rajin sangat...rajin sesikit je benonye....bab mengulor akak memang rajin....hahaha....ape2 pon tq dik sudi singgah sini dan komen2 :)

      Delete
  9. Cantik kek dia..

    Kwn LM kan.. Klu order kat dia fresh cream lg murah dari buttercream. Dia kata malas nk cuci buttercream payah sket cuci katanya. Haha mcm2..

    ReplyDelete
  10. Tq LM....bagos nye camtu...kalau dekat bleh order...tapi betol la menyampah basuh bekas yg berbutter ni melekit dan berminyak2 kadang tu kene sental dua tiga kali baru bersih....bagi akak kek guna fresh krim lagi sodap kot dari butter krim....selera tekak memasing

    ReplyDelete
  11. Tq LM....bagos nye camtu...kalau dekat bleh order...tapi betol la menyampah basuh bekas yg berbutter ni melekit dan berminyak2 kadang tu kene sental dua tiga kali baru bersih....bagi akak kek guna fresh krim lagi sodap kot dari butter krim....selera tekak memasing

    ReplyDelete