sila klik sini

Tuesday, 25 August 2015

PERSIAPAN AWAL (besday mak enon)

rabu  26 ogos  2015


Assalamualaikum dan salam hormat....


Kalau kawan2 sume perasan akak ni suka buat persiapan awal....suka beli sesuatu secara berdikit2...ntah la sejak jadi mak2 ni perangai akak terus jadi camtu...dedulu akak ni boros gak sebenonye....tapi tu la usia mungkin telah merubah akak....bagi akak cara camtu tak buat akak rase terbeban...maklum la akak ni kan tak koje...jadi perlu buat perancangan secara berhemah setiap sen dari duit saku yg cik boss bagi tiap2 bulan tu.....memandangkan besday si Izara dah semakin hampir akak pon mula la merancang dan buat pembelian sikit2 sebagai persedian....nak buat simple2 je nanti...jemput jiran2 dekat dan kawan2 rapat je.....inshaa Allah kalau takde aral mungkin 12 september nanti majlis besday izara akan berlangsung....dah tiga taun minah tu ....sekejapan je dah jadi anak dara tecik....



Akak beli ni dua minggu lepas lagi....memula akak ingat nak diy je hiasan2 ni tapi bila tengok kat kaison sume yg cantik dan takde la mahal sangat...terus laju2 akak beli la mana yg patut....kalau tengok wane kat atas ni banyak kaler pink dan biru kan...kenkonon tema nye pink biru gituuu....tapi tak banyak pulak pilihan ...jadi akak sebat jelah yg mana ada....kikiki....sume item kat atas ni lebih kurang dalam harga rm35 hengget....lepas beli snap gambo sekeping dan cepat2 akak sorok sebelom si mak enon kitai.....minah tu bukan bole sume dia ingat mainan....nanti kalau keluar jalan2 kat mall akak skodeng2 lagi dan tambah le sesikit hiasannye cam belon ke...tengok la nanti camne....


 Gula2 ni pulak akak beli minggu lepas....dapat la tiga jenis yg akak bekenan...kenkonon nanti akak nak buat candy table...terpengaruh dengan gambo cecantik  kat google sana.....tapi yg akak nak buat ni candy teble budget ciput je....kikiki...yg penting....hadoooo....hahaha....gula wane wani ni akak beli dalam rm36 hengget ...banyak gak dapat...nak try skodeng kedai jajan tempat lain pulak nanti...kalau ada coklat ke gula2 yg bentuk cecanti akak nak rembat lagi sikit.....



Kalau part hiasan dan gula2 camni akak memang suka2 je guna duit sendiri sebab kalau di ikutkan cik boss marah sebenonye....dia selalu cakap mintak jelah duit dengan dia kalau nak beli ape2...akak je pepoyo beli sendiri dik non....nanti part beli bahan masakkan sume memang cik boss la keluar belanja....kang gigil tangan akak kalau kene pakai duit saku sendiri....kikiki....tu pon time beli barang2 dapo akak dah selit2 sekali bahan2 masak yg akak dah rancang nak masak time besday nanti....cam ketupat segera,pasta dan segala bagai sos2 yg bole di simpan lama....kikiki....cik boss tak perasan kot dia bayo je bukan tahu ape pon....kikiki...nanti dah nak sampai time majlis tak terasa sangat beban membeli barang2....daging cicang pon dah akak beli siap2 hari tu....


Menu hidangan pon dah akak pikirkan siap2...masak yg simple2 je lagi pon akak buat pelah petang dalam pukul 3 petang camtu...jadi hidangan pon sesuai untuk minum petang jelah....hidangan berat mungkin akak akan masak pasta cabonara,ketupat dan rendang daging @ ayam...pastu cik boss mungkin order mee soto dengan kawan dia punye makcik....kuih2 pulak akak ingat nanti nak cuba resepi congobar  Ila dari blog working mum wiht 5 kids....pastu nak cuba buat brownies kedut2 Azlita dari blog masam manis jugak....hamboiiii angan2 akak kan main tinggi lagi...ntah terbuat ke tidak nanti....hahaha....pastu just  tambah2 dengan nutget dan hotdog goreng sebab bebudak mesti suka....



Tengok la nanti camne....ada masa lagi untuk akak pikir...mintak2 badan akak sehat2 jelah hendaknye....jangan la demam ke hape sebab ape pon tak bole nanti....kene mohon sungguh2 ni...kikiki...si mak enon ni dah beso baru seronok sikit nak buat majlis2 camni untuk dia sebab semua pon dia dah paham....hari2 asyik nyanyi lagu happybesday to you je minah tu....hahaha...siap menyembur2 ailio kenkonon meniup lilin....hahaha....abis la kek nanti penuh ailio....hahaha





ok la sampai sini je....akak dah nak masuk dapo mengulai....hari ni akak nak masak lemak cili padi ketam dgn peria goreng cili campor telo....bobbbyeeee...jumpe di lain n3

16 comments:

  1. kita punya style celebration.. spent time together pi keluar berjimbaraya.. lagi 3 hari nak sambut birthday dah ni.. gamaknya mana la asben nak bawak jenjalan. tak jauh pun takpe janji ada mall hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. famili akak kalau sambut besday yg lain pon selalu buat camtu je dik...si kecik ni je rajin akak nak buat majlis sempoi2...lagi pon taun ni akak tak buat open house jadi buat sekali harung la ni kenkononnye walau pon raya dah lama abis....kikiki...jalan2 santai kat mall sambil window shoping dan makan2 memang bestkan empat lima jam pon tak terasa....hahaha

      Delete
  2. Kat opis ni 2 org kwn dok sibuk wat preparation birthday party anak memasing..ni nmpk lak kt blog akak..waa sedih rasa tak buat pape tuk birthday kiko

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe intan taun depan bole dah buat besday parti utk akiko sekarang ni pon dia kecik lagi bukan paham sgt pon dah beso sikit baru seronok kalau intan buat....nanti bole dia tiup lilin sendiri bukan mak pak nye yg meniup....hahaha

      Delete
  3. belon jangan lupa..budak2 suka belon... :-))

    buah kalau ada sedap juga kak :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. belon kene ada la kan yan kalau besday parti bebudak ni....haah ek akak terlupe nak masukkan buah dalam menu akak...kikiki...tq yan ingatkan akak :)

      Delete
  4. Baguslah buat persiapan awal linda...taklh berrebut2 bila tiba harinya nnti...Linda ni kalau nk kawenkn anak rasa kakak setahun dh buat prsiapan...hihiii..Jgn mrah linda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...takdenye saya nak marah kak sebab saya memang dah rancang buat camtu pon dalam angan2 saya....buat persiapan awal2 ni nak mengelakkan kelang kabut kak...yelah nanti sume sy yg nak uruskan

      Delete
  5. Ini yg dikatakan suri rumah/isteri/ibu yg bijak merancang Linda
    Bila sampai masa semuanya sudah dalam perancangan - mudah dan tak adalah terkocoh-kacah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...kembang montot saya akak cakap camtu....takde la bijak sangat pon kak dah memang tugas seorang ibu kot camni....ape2 pon terima kasih kak berbunga2 hati saya baca komen akak ni...siap saya tunjuk kat kak long sampai sengih je minah tu....hahaha

      Delete
  6. Buat persediaan dari awal lagi baik, takdelah berlaku pembaziran sebab kita dah boleh agak berapa banyak kita nak guna bila tiba masanya nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betol gak tu kan...bila beli awal2 ni kite pandai agak ape yg perlu dan tak perlu...akak niat nak buat majlis ciput je dik moga takde pembaziran belaku....lagi2 ekonomi tengah gawat camni...

      Delete
  7. Biar siap awal2 dear. Nnt last minit semua x jadi. Jadi xbest. Saya pun suka plan awal2. Kalau last minit nak buat tu ni mmg saya xnak buat.

    Salam ukhuwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan dik...terima kasih sudi singgah dan komen di sini....betolkan kalau buat keje last minit ni mesti ada je yg tak kene...sume buat asal bole je nanti....akak pon tak reti buat keje takde perancangan ni...

      Delete
  8. beli awal2 dan sikit2 mcm ni,takda la rasa sangat kluar belanja, mal. SB pon mcm tu jugak. Bila kluar shopping beli barang dapur, ada jugak terselit sebijik dua barang yang takda dalam senarai..

    ReplyDelete
  9. kikiki...sama la peel kite ni SB ...kalau buat camni takde la terasa sangat duit yg mengalir keluarkan....sikit2 lama2 jadi bukit gituuuu....hahaha....hi5 skit SB

    ReplyDelete