sila klik sini

Wednesday, 26 August 2015

MASAK LEMAK KETAM MEMORI DATING KALI PERTAMA

 khamis        27 ogos  2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera.....


Semalam lepas tulis n3 pasal persiapan besday mak enon terus laju2 akak bertukang kat dapo....ketam yg memang akak dah siap2 remdam kat dapo akak siang sekor2....sekejap je akak bertukang semalam sebab akak guna santan yg dah siap perah....kalau guna kelapa parut tu banyak skit kejenye....buah peria pon akak dah siang awal2 dan rendam dalam air garam nak hilangkan rasa pahit dan maung....kalau tak di rendam kang memang akak jelah makan sensorang sayo tu....cik boss dengan anak2 tu tekak mengada2 pahit sikit pon tak bole....yampah.... ;p

Ni le menu lauk yg akak masak semalam....ketam masak lemak,peria tumis cili campor telo,ikan terubuk masin. telur dadar (utk izara) dan sikit peria celur....akak teringin benonye makan buat ulam...sedap sgt langsung tak pahit....akak setiap kali masak lemak ketam mesti terkenang peristiwa pertama kali dating dengan cik boss....kikiki...mamat tu tak romantik langsung....dia bawak akak makan nasik kat satu restoren di bandar hilir....sekarang kedai makan tu dah tak wujud lagi....akak time tu pulak masih malu2 lagi...siap bawak sedara teman...hahaha....geli geleman kalau ingat....kahkahkah....yg cik boss ni beria2 makan nasik lauk ketam masak lemak...langsung tak pandang kiri kanan.....dari situ akak dah tau mamat ni suka makan ketam masak lemak rupenye....sampai sekarang kalau akak masak lemak ketam cik boss mesti makan menambah2 ....siap hirup2 lagi kuah lemak tu sampai kering dalam mangkuk...akak dengan cik boss kawen pon bukan kenal bercinta dulu ke hapa....kiteorng di satukan oleh keluarga...sume anak2 perempuan dalam keluarga akak mak yg tentukan sapa yg akan jadi suami kiteorang....memula dulu akak tentang gak sebab akak time tu dah ada pilihan hati sendiri...penat2 akak pi gunting dan tampal gambo jejaka pojaan hati akak tu kat lemari tau...tetiba cinta akak terhalang dik non...sob...sob...sob...stroootttt....strotttttt....  T__T




Ni hah jejaka yg berjaya menambat hati akak time tu.....jangan gile2 ye dulu2 mata akak pandang dia kan main hensome lagi....kikiki....sape kenal sila teka nanti...tapi takde hadiah ye...kikiki....kan main ...abis almari baju akak tampal gambo dia ni...hanggin je mak akak...siap dia lepuk akak sekali..."Kau jangan nak berangan sangat ye...cina ntah mana2 ni kan main ko sayang...dia kenal kau pon tidak!! sebelom aku bakau gambau cina ni sume dengan almari2 baju kau tu baik kau bukak gambau ni sume pegi buang !!!"  mengamuk mak akak dik non....kahkahkah.....hanggin orang tua tu tengok perangai tak semengah anak dara gile dia....hahahaha....last2 akak bertunang gak dengan cik boss dan lepas sembilan bulan kiteorang pon kawen dan alhamdulillah bahagia sampai sekarang.....mekasih mak :')


Ni sate malam tadi cik boss suami akak yg tak romantik tu bawak balik....bukan nak bagitau dulu tetiba je dia serah kat akak suh isi dalam pinggan....akak pulak dah kenyang baru sebat semangkuk manggi kawen yg sekarang ni tengah sebuk masuk iklan dalam era tu.(maggi kari campor asam laksa) nangis dalam hati...kalau cik boss bagitau awal bole gak akak kosong2 kan sikit perut ni..adehhh lahaiii.....akak sebat gak 4 cucuk.....perut dah penuh sangat mana mau sumbat....dah la banyak gile cik boss beli....last2 tak abis tapi takde la berlaku pembaziran sebab dah pon selamat jadi sarapan kak long dengan abang ngah pagi tadi...ko mampo makan sate mase sarapan??? ..... kahkahkah



ok la sampai sini je....bobbbyeeee...jumpe lagi di lain n3

16 comments:

  1. Leon Lai Ming!.. biar betul kau, Mal..kihkih.. Oi, SB pon ada gak minat kat mamat sekor ni..kihkih..tapi tu dulu laa zaman bebudak purba.

    ReplyDelete
  2. kahkahkah....betol la tu leon lai ming...pelakon terkenal cina dulu2 kan....hahaha...nampaknye dulu kite berkongsi kasih pada jejaka yg sama....bahahaha

    ReplyDelete
  3. Cinta lepas kahwin ni syok kan kak.. Sme mcm wawa, tk bercinta pn sblm kahwin.. Tuptup kahwin.. Lps kahwin baru nak malu2 kucing berkenalan.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan cinta lepas kawen ni cara dan gaya dia berbeza....memula memang cam susah nak terima tapi bila dah jadi suami isteri automatik perasan cinta tu berputik....loya pulak akak tulis komen camni...kahkahkah

      Delete
  4. hahaha lawak la ko ni kak
    mintak tolong mak akak la carikan jodoh utk sy plak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...akak yg tulis ni pon tergelak2 sampai si mak enon pandang pelik je kat akak ..hahaha...mesti dalam hati dia pikir "mak aku ni gilos" hahaha....sila la datang isi borang dik mana tau dapat somi orang pontian cam akak gak...bole kite balik kampong sesama :D

      Delete
  5. senyum sorang2 kakak baca cerita linda ni tau...boleh pulak minat sangt kat lelaki cina tu ,mana lah mak tu tak bebel...hahaa...
    kiranya dah tahu sangat lah encik suami linda ni suka sangat makan ketam lah ya sbb sejak dating dah order ketam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...akak senyum2 tu sebab terkenang memori pestime berdating dgn hasben akak kan....;p hahaha...mengamuk mak saya kak..bukan dia tahu pon cina tu pelakon terkenal takdenye pelakon tu heran dgn budak kampong cam saya ni...saya je gile berangan tak henggat....hahaha....dah cik bos mkn tak pandang kiri kanan suka bebeno le gamaknye...kikiki

      Delete
  6. cinta pas kawin nikmat nya lain kan kak...sebab kita tak pernah kenal dan cinta...yan pun bercinta pas kawin.....alhamdulilah dah 6 tahun perkawinan yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pon cam akak le kiranye bercinta lepas kawen...haah nikmatnye memang lain kan....semoga yan terus berbahagi sampai jannah ye...kejap je rase dah enam taun kan...akak tak sabo nak tunggu anniversary yg ke 20 dua taun je lagi....

      Delete
  7. Pilihan mak insyallah yg terbaik kak kan?tu ikan masin pe kak nmpk sodap sgt lak ai

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....betol sangat tu dik...restu orng2 tua ni memang la pentingkan...kalau mereka redha mesti semuanye ok2 je....tu ikan terubuk masin dari sarawak...akak beli time pi KK taun lepas...dah abis dah ikan masin tu kene ajak cik boss pegi sarawak la pasni nak borong banyak2 buat stok....masuk akal tak alasan akak tu....bahahaha

      Delete
  8. Mamat cina tu dulu memang jadi pujaan ramai kak..mujur la akak tak kawen dengan dia kalau tak bertarik rambut akak dengan perempuan lain..ekekek..Tu leon lai meng kot nama dia..lebih kurang gitu la bunyi nya..kan>

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan ramai gile pompuan dok minat kat dia dedulu....pelakon terkenal camtu akak dating dgn dia pon dalam mimpi je yg mampu....tu pon sempat mak akak celah bedah dalam mimpi siap lepuk akak sekali....hahaha....dasyat mak akak dalam mimpi pon sempat dia masuk...salam ukhwah dik dan mekasih sudi singgah sini dan komen2

      Delete
  9. Linda ni buat kakak terkekeh-kekeh sendiri tau:)
    Mat cina manalah jadi pojaan hati manalah mak tak mengamuk. Budak dedulu biasalah kalau artis suka bukan main walhal tentu-tentu tak kemana pun haha..

    Dah dpt pilihan mak tengok macammana? Makan sate pun ingat yg kat rumah. Tak ke memang mak pandai cari menantu terbaik buat anaknya... Alhamdulillah kan Linda.

    ReplyDelete
  10. pelakon terkenal cina dedulu tu kak....mana la mak saya tak mengamuk sebelom tido saya siap cium2 gambo cina tu....hahaha...pastu menangis kene lepuk dgn mak saya...aduhhh...kenangan betol...pilihan mak selalunye mesti la yg terbaek kak..."takde mak yg nak anak2 dia susah atau menderita...kalau bole sume mak nak angkat anak2 dia setinggi yg bole" pinjam dialog mak saya ni....kikiki...syukur Allah jodohkan saya dgn cik boss :)

    ReplyDelete