sila klik sini

Wednesday, 12 August 2015

LAUK OH LAUK

 28 syawal   khamis  13 ogos 2015




Assalamulaikum dan salam hormat....


Ehem! ehem! ehem!....amacam hari ni kawan2 sehat ke?  mintak2 sume sehat2 la hendaknye...akak sehat je cuma lepas up n3 semalam dalam hati ni ada sentap2 skit la....kahkahkah....ko dah gile ke ape linda oiii!!! sendiri tulis sendiri sentap....hahaha....malu akak dengan diri sendiri...(lari2 tutup muka masuk stor bawah tangga)  ;p

Wah!!! ada kemajuan laaaa....ni lauk semalam...beria2 akak masak...asam pedas ayam, tumis tauge campor asparagus,tempe goreng ,ayam goreng dan baki ikan kelmarin....kembang kencup hidung masa hidang lauk ni sebelom cik boss balik....sekali....bole mamat tu tak balik makan semalam...dari hidung kembang kencup....terus jadi kembang tak kencup2 dah....pastu ada efek api keluar menyembur2....hahaha....apa la mamat tu kite siap bersungguh2 masak semlam bole pulak dia tak balik makan....

 Ni menu lauk hari ni...hidang cepat2 sebab nak snap gambor sebelom cik boss balik....hari ni takde la masak beria cam semalam....tapi masih di kire ada gak la kemajuan di situ....kikiki....ikan parang bako,rebung lemak cili padi,air asam dan asam pedas ayam belen semlam....lepas amik gambor akak duduk tenun je lauk2 ni...dah tak sabo2 nak makan....mana la cik boss ni tak sampai2....kalau dia tak balik lagi hari ni tak tahu la hidung akak keluar ape pulak lepas  ni....hahaha....kalau keluar emas ke best gak kan....selalu dapat timah je hari2 time melombong tu....hahaha....ape keji beno perangai ko linda cerita kotor2 depan gambor lauk.....kahkahkah

Kite close up sikit gambor ikan parang bako ni....akak bako camni je...takde kerajinan nak hidupkan arang bagai...pastu rumah akak takde kuali ajaib semua tu....T__T  bako atas dapo je pastu alas dengan kuali leper dan kapit ikan dalam besi ni...senang nak balik2 ikan bila dah masak....akak anak beranak memang suka ikan parang bako kunyit hidup....masakan orang dalam pantang...tapi napa masa akak dalam pantang itu hari takde plak rase sedap cam gini gamaknye....heran ni....hahaha....kali ni akak siap masukkan lada hitam lagi ko....bersungguh2 cik boss makan tadi...dia yg pesan suh bako ikan ni nak cicah dengan air asam.... sapa tak penah bako camni meh akak tuliskan resepi kat sini .....senang sangat2 sesekali kalau buat camni mesti sedap selera....


ikan parang (atau apa2 jenis ikan yg kite suka)
satu buku kunyit hidup besar ibu jari
satu sudu lada hitam
sedikit garam

*Tumbuk semua bahan di atas sampai lumat dan lumur pada ikan yg dah di cuci bersih...renjiskan dengan sedikit minyak masak dan bako mengikut cara masing2.


kuah asam
ais asam jawa pekat secukupnye
cili padi
sesudu kecil belacan bako
bawang di racik halus
sedikit garam

*tumbuk cili padi,belacan dan garam sampai hancur dan camporkan kedalam air asam....masukkan bawang yg di hiris dan kalau hingga sebati.


Malam tadi masa tengah lepak2 tengok tv dengan cik boss akak saje buka cerita pasal lauk2 yg akak masak....saje je akak buat2 tanye ok ke akak selalu masak cincai2 camtu...sekali cik boss cakap ok la tu tak payah masak banyak2 jenis pon sebab akak anak beranak tak geti makan campor2 lauk...kalau ada sejenis dua tu kira sedang elok la tu....kang masak banyak jenis tak habis membazir tambah cik boss lagi....yelah akak menurut perintah....yahooooo!!! pasti tak payah akak beria nak masak banyak2 jenis...bole la akak malas2 cam selalu....hahahaha
.


ok la sampai sini je....bobbyeee...jumpe lagi di lain n3

8 comments:

  1. yan biasa masak 1 jenis je kak...huhu...tinggal berdua je pun...

    kak ..timah kalau banyak jual lah kak kat kedai pajak....mana tahu laku..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi sonang...haah kan makan berdua je masak banyak2 pon buat ape lain la kalau anak2 yan balik baru best makan ramai2....timah yg satu ni tak laku yan buat penat je melombong hari2....kahkahkah...tokey kedai cakap dia punye lagi banyak....kahkahkah

      Delete
  2. Tadi sebelum baca entry akak ni baru ingat nak perli kemain rajin akak masak 4 jenis lauk.Serius kak tak pernah try bakau ikan parang pastu guna kunyit hidup lak tu..selalu guna serbuk kunyit jer..pasni nak try la kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah....hadoi la dik begegor perut akak ketawa....terkejut agaknye intan tengok tetiba byk pulak lauk pompuan ni masak....hahaha....pasni try dik inshaa Allah mesti ko suka sebab pakai kunyit hidup ni perisanye lain tau

      Delete
  3. ikan parang bako tu cam best je
    jarang plak tengok org bako ikan parang
    selalu masak sambal je
    hahaha nama org melaka kalo boleh hari2 nak menyambal -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap gilos...haha...nanti try bako sekeping rase dik....jangan bako sampai kering ikan tu nanti tak sedap...haah ek selalu akak pon masak sambal atau asam pedas je ...orng melaka mana bole hidup tanpa sambal hari2 pon mau ....kikiki

      Delete
  4. Linda ni selalu kata malas. Ini bukan malas tau
    Tak kiralah satu ke dua lauk kalau org yg still nakmemasak di dapur tu rajinlah
    Ingat masak tak kena siap-siapkan bahan dan terus jadi ke? Dah tu lepas masak pun nak mengemas bagai - betul kan
    Kalau tak rajin tak jadi tu

    Kakak pun suka ikan bakar Linda - balut dgn daun kunyit pun sedap tau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh camtu bukan malas ye kak? kikiki...ok la pasni sy tulis "kurang kerajinan" betol2 saya setuju ckp akak tu....nak masak ni sume kene siap kan bukan cam masak maggi buka plastik curah2 je...kirenye saya ni rajin le jugak sesikit....hahaha....wangi agaknye balut ikan pakai daun kunyit...pasni time bako ikan saya nak try la

      Delete