sila klik sini

Monday, 31 August 2015

JUMPE SESEORANG DAN PROJEK PIZZA

 isnin    1  september  2015



Assalamulaikum dan salam mesra.....

Jumpe lagi hari ni lepas tiga hari akak tak jenguk langsung ke sini...kikiki...cuti dik non walau pon tak pegi mana2 pon benonye.....sabtu dan ahad akak di penuhi dengan jemputan keje kawen kawan2 cik boss....pagi sabtu dia pi selongkar dalam kete bawa keluar sebeban kad jemputan....dah memang musim keje kawen gamaknye hampir tiap2 minggu ada je jemputan....orang dah jemput mari le kite pegi cik boss....kunci pintu rumah sambil babai2 pada piuk belanga yg tergantung....hahaha....lepas kenyang makan kat rumah kawen akak pon laju2 le jalan balik...panas sungguh melaka sekarang ni....tetiba mata akak terlihat seseorang....dari jauh akak dah nampak....macam kenal??? akak tenun lagi....memang sah budak bertuah ni...!!!

Rupenye blogger terkenal si Fazleyatul Aini....seronoknye akak dapat jumpe kau dik....memula muka dia blur je bila tengok akak dah senyum2  pandang dia....mungkin dia tak cam muka akak kot....mesti dalam hati kau cakap  "pompuan gile mana pulak yg dok tersengih2 pandang aku ni??"  hahaha....betol kan dik ko jangan nak tipu....kahkahkah....walau pon jumpe sekejap je kat tepi jalan pulak tu...tengah panas...hahaha...sempat kite selfie sekeping kan....sekejap beno jumpenye tak sempat nak borak panjang2....nanti besday mak enon jemput la datang ke teratak akak....bole borak lelama skit dan bergambor banyak2....akhir kata mekasih dik sudi bergambor dengan akak dan yg penting tarak sombong hokey....meh nak peluk ketat2....kikiki


 Akhirnyeeeee....hari ahad sebelah petang tu dapat gak akak mencuba resepi pizza yg akak amik dari blog Warisan bonda....kalau tengok dari langkah2nye nampak cam mudah sangat...pastu tengok plak gambor pizzanye...telan ailio lapan ploh kali....hahaha....sape nak resepi...jangan malas2 pi goggle sana...hahaha...taip je "Warisan bonda pizza homemade mudah dan sedap"  kompom keluar seketul kat situ....kikiki

 Lepas dah menguli dan perap doh selama setengah jap akak pon leperkan dalam loyang empat segi ni...cocok2 skit dengan garpu...akak bako setengah masak je....
 Bahan yg akak gunakan sebagai topping pizza...sikit je...akak letak potongaan bawang, salami dan nenas dari dalam tin ....
Pastu ikut jelah step by step resepi...memula letak sos merah...pastu sos putih dan akhirnye susun bahan2 yg tiga tadi kat belah  atas ....topping ni kite bole pelbagaikan lagi ...banyak je benonye bahan lain yg kite bole letak....ikut tekak memasing jelah senang cerita....takde sebarang paksaan...kalau ko jenis suka makan belacan...tabur  belacan bebanyak atas tu....terus jadi pizza belacan....gituuuuu

 Last sekali tabur le parutan  cheese dan cepat2 sumbat dalam oven  supaya cepat masak sebab anak2 akak sekor2 dah rupe ikan pirana pulak gayanye....hahaha...tak sabo2 menanti pizza tu masak...kejap2 jenguk oven....urut dada mak dia menengok peel sorang2....


 Ini gambo pizza yg dah masak....amacam mengiurkan tak??? kahkahkah.....laju2 amik gambo sebab abang ngah dah siap pegang pinggan dengan pisau time ni....muka pulak nak ganas je....hahaha....mamat ni sekarang 24 jam asyik lapo je.... T___T

Ni je gambo tuan tanah kedaung sempat snap....tinggal sekerat je pizza tu dalam loyang....ni loyang yg ke dua pasal tu ada belen...yg loyang pertama  dah selamat.....satu adunan doh tu dapat dua loyang beso ni sebab akak memang saje nak nipis camni....roti tu kalau tebal sangat nanti takut cepat muak....berbaloi2 dan yg penting sodapppp....pasni kalau teringin nak makan pizza bole buat lagi...senang sangat dan bahan2 pon mudah nak dapat....terima kasih Maznah Auni  sebab kongsi resepi ni kat blog....lain kali akak nak cuba resepi awak yg lain2 tu pulak.....



Ok la bobbyeeee...akak dah nak mula masak ni....tak sempat nak jenguk rumah korang pagi ni tapi takpe dah petang2 skit kang akak singgah ye....panjang umur kite jumpe lagi di lain n3......traaaluluuuu

25 comments:

  1. Lamenya tak memizza kak..oKEH LELAJU NAK TRY RESEPI WARISAN BONDA TU..TQ KAK..adeh baru perasan taip tulisan besor..arghhh lantak malas aku nak taip lagi..hahaha jgn marah kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon dah lama tak memizza tu yg teringin sangat2....tak kisah le dik huruf beso ke kecik ke yg penting akak bole baca...jangan kau tulis tulisan tamil je sudah....hahaha

      Delete
  2. wakakaka malu kita and yes den mengaku la mula2 blur sebab tak berapa nampak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...nampak sangat muka ko blur2 mase tu dik...tapi yg penting ko comel hokey...

      Delete
  3. Bertuah nya dpt jumpa kwn blogger...apatah lgi jumpa linda ni,mesti seronok .
    Alahai linda boleh buh belacan ke kat pizza ni,...ada2sajelh linda ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la tak sangka kak...kembang je hati saya hari tu...kikiki...selalu berkomen2 kat sini je ada gak rezeki jumpe....bila la dapat jumpe akak agaknye.....mana la tau kak ada je orang melaka ni yg suka makan belacan jadi buat le pizza belacan....hahaha

      Delete
  4. Seronok dapat jumpa kenalan di alam maya secara live kan kak.. ;)
    Tengok pizza tu melting jadinya.. nak pulak letak cheese bebanyak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu dik seronok sangat....rase nak borak2 lagi tapi time pulak tak kene....kikiki....haahkan kalau buat sendiri bole letak cheese bebanyak baru puas hati makan....lapang2 nanti try le buat dik

      Delete
  5. Replies
    1. alhamdulillah sedap selera makan anak beranak dik....nanti try buat dik pizza resepi warisan bonda ni

      Delete
  6. Ohh.. jumpa Lya kisahnya. Yelah sama-sama tinggal di Melaka mudah benar kalau nak terserempak Linda.

    Pizza menggoda betul. Kakak suka yg banyak cheese macam ini. Sedapnya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah satu negeri tu kalau ada rezeki mesti terserempak....nanti kalau balik pontian mana tau time jalan2 kat johor tu mintak2 terserempak dengan akak pulak....kikiki....kalau buat sendiri ni memang puas makan kak sume bole letak banyak2 :p

      Delete
  7. perghh...bukan saje anak akak.. kalau saya kat situ pun ikut jadi ikan pirana..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih dik sudi singgah komen dan polow akak kat sini...nanti akak polow adik balik ye....ikan pirana kat rumah akak ni jangan di ikut dik ganas2 belaka...hahaha

      Delete
  8. gamaknya akak kalau berlanggar bahu dengan saya pun mesti tak kenal hahahaha... saya pun kadang2 tengok orang macam kenal tapi selalu lupa kat mana so tak berani nak tegur. yelah kadang2 maybe dok nampak kat news feed FB jer kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan sebab muka suria akak tak berapa perasan sangat...selalu dapat tengok sipi2 je...kikiki...akak pon camtu gak dik...muka kadang bole ingat tapi nama plak lupe...kikiki

      Delete
  9. pizza yang kaya dengan keju...tahniah kak berjaya juga buat..

    kak.. salami tu apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...tq yan...alhamdulillah...akhirnyeee lepas berminggu bahan2 pizza tu tersadai dalam petiais....salami ni cam daging hotdog berempah di potong nipis2 kalau tak salah akak...yg ayam pon ada tapi yg akak guna ni daging lembu

      Delete
  10. Tq share resepi....kita panjang2kan...sypon amek resepi org juga....nice blog....sy followwww heheh

    ReplyDelete
  11. sama2 cekgu maz ...tq gak sudi polow akak ye....betol tu ilmu yg baik bagos kalau di kongsi semoga semua pon dapat rase nikmatnye....salam ukhwah dari akak

    ReplyDelete
  12. Rajin betul .. nampak sedap. kita pandai makan je tak pandai buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala rajin le akak dok mengulit pizza ni ...kalau nak suh buat selalu kim salam...kikiki...akak bab makan tak payah ajor semua pon pandai...hahaha

      Delete
  13. Tak pernah try buat pizza .....senang ke wak.....
    Kalau sedulang dah habis tu, confirm sedap tu kan....

    Mula tengok gambo atas tu konfius...mana satu tuan tanah ni, tp bila tengok gambo bawah yg mana tuan tanah ke daung sedang renung pizza....barulah cam...hihi...Salam kenal yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni cetry buat hanom bole tahan gak resepi dari warisan bonda ni sedap....tuan tanah kedaung yg bermata 4 tu...kikiki...yg muka sama lebor dengan loyang pizza tu...hahahaha...salam kenal hanom :)

      Delete
  14. Telan ailio SB nengok gambar piza..lapar weyhhh

    ReplyDelete