sila klik sini

Monday, 17 August 2015

BBQ DALAM RUMAH

isnin   17 ogos 2015


Assalamulaikum dan salam mesra.....



Kat n3 sebelom ni kan akak ada cerita yg kenkonon akak ada buat bako2 sikit makan anak beranak je....kak long yg beria2 suh buat....sebabnye dua minggu lepas cik boss bongkar2 barang dalam stor sekali bole pulak terkeluar dapo karen yg akak pon dah lupe kewujudan beliau dalam stor tu....kikiki...tak pernah guna pulak tu...puas akak pikir bila masa pulak akak ada beli benda ala ni...last2 baru teringat tempat bako2 tu kiteorng dapat percuma lepas puas kecek2 tokey kedai masa beli peti ais lapan tahun dulu.....lama gile beliau duduk betapa dalam stor....kalau umur camtu dah sekolah darjah dua....kikiki...nasib elok je lagi dalam kotak....


 Ni je pon bahan2 yg akak siap kan untuk di bako malam ahad lepas....abang ngah siap tak konpiden takut tak cukup....mamat tu memang sume nak banyak je....dasar petamak....akak buat donno je malas nak melayan ....kambing, ayam dan hotdog....

 Akak buat kuah black paper je untuk cicah2....ayam je akak perap sikit dengan bawang putih,madu,sos tiram dan sikit kicap...daging kambing akak biarkan kosong camtu je baru best makan dgn sos black paper....akak main boh je masa buat kuah ni....semua yg ada akak curahkan gituuu....nasib ok je rase dia....kikiki

 ok set table siap2 sebelom upacara bako2 di mulakan....nasib baik panjang nyawa tempat bako karen ni kalau tak merasa bako dan makan bediri depan dapo gas memasing....hahaha....kiteorng bako kat meja kecik dapo je...buka pintu dapo luas2 sebab takut berasap ke hape time membako....sekali tengok2 langsung takde asap sikit pon....bagosnyeeee

 Ayokkk...anak2 jom kite bako...kite bako...kite bako dia!!!  hahaha....ini macam sudah bagos lepas ni tak payah pi makan kat seoul garden dah...makan kat rumah lagi best...bole cakap kuat2...gelak kuat2....bole duduk besila atas kosi sambil pakai baju kelawor....hahaha.....selain bako2 bole gak rebus2 cam stimboat tu....lain kali kite buat camtu pulak ye cik boss...

 Muka belagak abang ngah seolah2 cam nak mintak penampo sebijik....hah! makan2 kan main dia risau takut tak cukup...last2 tak abis pon...hotdog cheese tu je yg abis...lamb dengan ayam separuh je mampu di makan...tersandar kenyang sume semlam....makan sambil borak adalah best...riuh dapo akak malam tu....bagi akak tu kebahagian...tak payah hotel lima bintang...walau di ceruk dapo sekali pon...kalau kite pandai cipta kebahagian pasti jumpa.... betol tak?  (abaikan rak sabun akak kat belakang tu)

Ok ni gambor last....hahaha...saje bako line...best pulak makan bako2 camni....nasib baik cik boss jumpe dapo ni kalau tak sampai bila2 la dia duduk free dalam stor....sekarang ni dapo camni lagi cantik bentuknye...siap bole bako dan rebus pada masa yg sama....harga bole tahan mahal gak...paling murah akak pernah tengok hari tu rm180 kalau tak silap....yg akak punye ni fesyen lama tapi tak kesah la kan janji bole gak pakai....lamb,ayam dan hotdog tu akak beli dalam rm35 je...tu pon tak abis....kalau makan kat restoren seratus lebih gak terbang....jimat....jimat


ok la sampai sini je...bobbbyeeee....jumpe di lain n3

12 comments:

  1. Laaa,camna lh smpai lupa selama tu linda...kalau x bolehlh selalu membako .membako kat rumah boleh berjimat kan...hmmm sedapnya kakak tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak teringat langsung kak....ni mesti keje cik boss dia yg selalu rajin beno susun kotak dlm stor....haah jimat sgt2 kak bole tahan sedap...lain kali nak bako seafood pulak ;p

      Delete
  2. Laaa,camna lh smpai lupa selama tu linda...kalau x bolehlh selalu membako .membako kat rumah boleh berjimat kan...hmmm sedapnya kakak tengok

    ReplyDelete
  3. kak..biar betul.
    .8 tahun tersimpan
    .biaor benau kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini betol2 yan bukan cobaan....kikiki...yan jgn nak terkejut sgt ye sebab ko tak tengok muka terkejut akak masa memula cik boss bawak keluar kuali ni....hahaha

      Delete
  4. Lamanya akak simpan.haha.

    Sedapnya berbbq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan akak simpan dik mesti keje cik boss sebab kalau akak simpan mesti awal2 akak dah ingat....nasib barang free takde la rasa rugi sgtkan...pasni bole buat bako2 sebulan sekali....kikiki

      Delete
  5. kat rumah saya pon ada grill ni
    berguna sekali je. pastu malas dah nak punggah cari haahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti kes sama simpan dalam stor kan....hahaha....kiteorng pon memula ni menjakun le kejap sok2 dah bosan sumbat dalam stor balik...agak2 panjang umur lapan taun lagi keluarkan balik....hahaha

      Delete
  6. Merasmikan usia yg dah lapan tahu baru digunakan itu yg tambah seronok
    Kalau tak jumpa agaknya lagi lamalah ia duduk kat stor tu Linda
    Bakar-bakar macam ini memang best - kakak pun suka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal kak...nasib nampak gambo kat kotak masa cik boss punggah2 barang....kalau sy tak perasan tu hari dah selamat cik boss sumbat balik dlm stor...lapan beras tahun sok baru jumpe balik agaknye....hahaha....seronok masak dan makan camni...sama2 msk sama2 makan

      Delete
  7. Setakat ni tak pernah cuba lagi membako dalam rumah.. mesti buat dekat luar rumah.. Lepas ni nak try lah.. sambil makan boleh lepak baring depan tv.. ekekeke..

    ReplyDelete