sila klik sini

Wednesday, 19 August 2015

TAK TAHU NAK TULIS TAJUK APE????

 khamis   20 ogos 2015


Assalamulaikum umat dunia dan salam kasih sayang....



 Memula akak nak ucapkan terima kasih pada cik epal merah sebab sudi polow blog akak yg suam2 kuku ni....tak lupe jugak pada semua kawan2 yg banyak memberi akak perangsang untuk terus mancatit di sini....walau kalian jauh di mata namun terlalu dekat di hati....terima kasih sekali lagi....ni menu sarapan akak pagi tadi....roti potong dengan sardin extra bawang dan cilipadi...mineral kopi satu mug....alhamdulillah kenyang....si mak enon akak just rebuskan hotdog je....tiga batang abis pulak minah tu makan pagi tadi....tak dapat akak nak celah bedah langsung...tengok2 dah licin...lapo gamaknye dia...tadi pon akak bubuh nasi sesenduk makan dengan kuah sotong goreng pon licin minah tu makan....mintak2 lepas ni berisi la sikit badan dia baru sedap akak nak kunyah2....hahaha

Mangkuk tingkat yg berisi nasi,sup kentang suun,ikan goreng dan sambal belacan....ni untuk mak akak yg tak berapa sehat semalam...laju2 akak masak dan terus hantor ke rumah mak...dekat je rumah mak....akak jalan kaki je dengan si mak enon....tapi minah tu sama je kekwatnye dengan abang ngah....baru jalan sikit dah merungut2 kepanasan....hari ni akak telepon pagi2 mak dah masak nasi dan lauk...alhamdulillah...ada le kurang skit demam nye tu....jap2 lagi akak nak pi jenguk dia....

Lauk hari selasa....cik boss berkursus selama tiga hari sejak isnin....jadi tiga hari la dia tak balik makan....akak masak gak macam biasa....ketam cili,bendi tumis dan telur dadar....yg pegi kursus tu dah tentu2 la dapat makan sedap2 kat hotel....yg tinggal kat rumah ni kalau tak masak ape pulak yg nak di makan....kalau la rumput kat tepi2 rumah tu sedap cam caesar salad...bole gak sambil2 baring tu meragut....hahaha....tak gamak le akak jadi kambing...jadi laju2 masak mana yg ada tu....kikiki


 Rumah ni sunyi betol bila abang ngah takde....mamat  ni wakil sekolah ke sepang ada pertandingan bicara berirama peringkat kebangsaan....moga sukses warga seri tanjong...naik kematu telinga dia dengo mak apaknye  membebel dengan macam2 pesanan....hahaha....ntah dia ingat ke tak tu....semalam sekali je dia call akak janji malam nak call lagi tapi hampeh....dia terlupe le tu...melayu mudah lupa sungguh....esok balik le tu....rindu dah dengan dia....kikiki....anak jantan tunggal...dia la madu dia la racun....esok kak long pulak ada rimup sampai sabtu....sunyi la balik rumah ni....macam mana la nanti kalau anak2 akak dah masuk asrama...mati kutu terus agaknye akak nanti....nasib la ada si izara buat peneman lawan cakap dan lawan gaduh....kikiki...indah sungguh perancangan yg Allah susun.... :')




ok la sampai sini je...akak dua tiga hari ni mood tak berapa nak cantik....masih terkejut dengan pemergian kawan akak yg mengidap kenser rahim...pastu baru dapat kabo yg dua jiran belakang rumah akak ni pon baru di sahkan mengidap kenser perut dan darah....seorang berusia 50an dan sorang lagi baru 14 tahun....arwah ayah akak dulu pon meninggal sebab kenser usus....moga meraka terus tabah dan kuat melawan penyakit...moga kesembuhan jadi milik mereka....

14 comments:

  1. Anak makan roti dgn sardin tapi utk mak yg tak sihat buat yg special itu yg terbaik Linda. Doa mak tak ada hijab tau walau dia tak diucap tapi ianya ada dlm hatinya.

    Izara tak montel badan tapi pipi dia montel:)
    Makan banyak kalau aktif memang macam tu - sihat.

    Akan tiba masa memang kita akan kena tinggal anak-anak Linda itu tak boleh nak elak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak doa ibu tiada hijabnye :') memang minah tu lasak semacam je kalah budak jantan....mana la badan dia nak berisi....kalau tiba time anak2 terpakse keluar untuk belajar atau bekerja saya dan cik boss terpakse redho jelah kot :'(

      Delete
  2. Betul.. bila anak2 takde dekat rumah, sunyi je.. takde geng nak diajak buat bergaduh.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah dik tu baru sorang je takde kalau tiga2 takde mesti mati kutu akak di buatnye....gaduh dengan izara best kadang2 akak kacau dia sampai menangis2 minah tu....hahaha

      Delete
  3. Brtuah linda tinggal xjauh dgn rumh mak,sakit pening bila2 boleh jenguk kan...takpelah dah ok lh si izara tu...dh comel lh tu,kalau berisi pyh pulak nk dukung nnti.hahaa linda ni ada2 je..nk meragut rumput...senyum sorang kakak baca tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....dekat sgt2 kak rumah mak sy...langkah longkang pastu menapak skit dah sampai depan rumah mak....anak2 sy dulu kecik2 sume debab2 yg si izara ni je kudut...kudut2 camtu camtu pon rase nak nangis kalau dokong dia....kikiki...masuk sokabo agaknye kalau orang nampak saya meragut rumput....hahaha...populer le saya gamaknye ;D

      Delete
  4. Cepat je masa berlalu kan kak?Kejap je kang yang dok sibuk merangkak berjalan berlari membesar..Rindu masa anak baby lagi..
    Semoga mak akak cepat sembuh dan silaturahim kita berkekalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan rase cam sekejapan je anak2 ni membeso kalau baby2 dulu wangi dah besor ni masam terus jadinye....hahaha...mekasih intan mendoakan mak akak...akak seronok dapat kawan cam intan....fren forever ....

      Delete
  5. eh melaka dah ada johny rockets ke?

    ok nampak sangat mata tak ke mana melainkan makanan hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki....ni gambo masa makan kat KLIA2 bulan empat hari tu....melaka takde rasenye...ala akak pon sama kalau baca blog ko asyik meleleh ailio tengok makanan....hahaha

      Delete
  6. moga mak akak cepat sembuh..amin..

    makin hari ..anak2 makin membesar...memang sunyilah rumah..lebih2 lagi bila diaorang dah berumah tangga nanti..lagi lah sunyi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn...mekasih yan....anak2 makin hari makin beso kite pulak makin hari makin tua....nasib cik boss ckp lepas pencen dah takmo keje nak duduk rumah je...ada le akak geng nanti takde la sunyi sgt...hehehe

      Delete
  7. Untungnya dpt masakkan utk mak yg tak sihat... pahala berganda2... insyaAllah amin. Hahaha anak2 ni punyalah cepat depa besar... masa depa kecik riuh rumah, dah besar rasa mcm kena tinggal2 je kita. Huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah....mudah mudahan....betol sangat tu kadang2 macam terkejut bila tetiba diorang dah jadi lebih pandai dan tahu semua dari kite ni...mintak2 bila dah beso nanti kalau ada lagi nyawa akak suami isteri di pinjam Allah diorang selalu la dtg jenguk2 kiteorng kat kampong....kalau dah tua dan anak2 tak pedulik mesti hidup rasa sepi kan :'(

    ReplyDelete