sila klik sini

Tuesday, 21 July 2015

SAYU DI HENING PAGI LEBARAN

 5 syawal  selasa  21 julai 2015


Assalamulaikum dan salam hormat....

Hamboiii!! tajuk n3 kan mahen klasik sangat ni....kikiki...tapi tak tahu kenapa setiap kali pagi raya perasaan akak memang selalu sayu....takde la menagis sampai hingus meleleh2....cuma dalam hati tu rasa sebak dan mendayu2 jew....tak tahu punca ???

 Pagi raya  tu tempat akak mendung sangat ujan turun sepanjang pagi....sejuk je cam kat cameron pulak....nasib akak bole banggun awal kalau tak memang takde la menu kuah lodeh hari tu....kikiki...cik boss orng johor jadi kuah lodeh antara menu wajib setiap kali raya....mengantor diorng ni nak gi masjid semayang raya....akak masih tak berkesempatan pergi selagi mak enon kecik ni...dia dah besor skit sok bole dah join pi semayang.....sedondon dua beranak ni....berbaju kurung biru teluk belanga.....
 Lepas diorng pi masjid akak pon kemas2 le apa yg patut....festime susun sofa camni...nampak luas kan? bosan dah asyik sama je sebelom2 ni...takde ape pon yg baru kecuali karpet dan bunga atas meja bulat tu....balang kuih raya akak dah kerah kak long susun malam raya lagi...takmo terkejar2 sume pagi2 tu baru nak buat....jadi pagi raya akak taun ni agak relek2 sikit...wat lek wat pis kekdahnye....hehehe
 Berjaya gak kiteorng menampal wall paper kat dinding ni....keputusan saat akhir...dua tiga hari nak raya baru terketor2 kiteorng dok menampal....cukup la setakat ni seploh taun lagi baru pikir nak ubah2 rupe dinding dalam rumah ni kot....hahaha....kudukut ini pompuan  ;p

 Kalau dari ruang tamu bole terus nampak sampai ke dapo....nasib dapo masak akak tak kelihatan di situ....kalau tak mesti pengsan para tetamu....hahaha....cam tongkang pecah dengan segala piuk belanga sume yg keluar....kate rayakan mesti la sume yg nak masak ....
nampak besor pulak rumah akak dalam gambor ni padahal idok le besor sangat pon....hamboiii! lantai memanco2 kilatnye....raya kate kan sume akak kerah bertungkus lumus mengemas....cetengok dua minggu lepas raya....kahkahkah....sendiri mau ingat linda oiii!!!

 Malam sebelom raya lagi akak dah keluarkan pinggan gelas susun siap2 atas meja dapo...taun ni akak rebus nasik himpit tiga bungkus je dalam 90 ketul kecik2 tu....alhamdulillah abis langsai semuanye...takde pembaziran
Kuah lodeh yg akak masak  di pagi subuh syawal...jadi rebutan seluruh famili akak tau....hahaha...sumpah tak tipu!!! kakak ipor siap pesan awal2 simpan kan untuk dia....nak tahu kenapa beliau jadi rebutan? sebab akak je sorng yg masak kuah lodeh yg lain yilek tak penah yg masak....kahkahkah....barang limited edition kan kompom la orng berebut2....selain ni akak masak sambal kacang gak....dap2 makan lodeh dengan sambal kacang...taun ni memang ni je menu yg akak masak setelah bincang2 dengan cik boss sambil tarik2 rambut....dah malas nak masak banyak2 jenis lagi pon bila dah tua2 ni kiteorng dah mula jaga pemakanan kang masak mcm2 sume nak di bedal hujung2 mesti menyesal punye....jadi masak simple dan makan pon simple saje....taun ni ucapkan sayonara pada sambal goreng jawa,serunding kepala basah dan daging masak hitam... T___T

Rendang ayam tua yg tertua di malaysia...hahaha...kan main keras daging ayam ni mesti dah tua ganyut sangat ni....berejam2 akak dok merebus tak lembut2 gak....last2 akak rendangkan aje abis kang gas satu tong sekadar nak lembut kan beliau je....nasib gigi akak banyak selamba rock je akak makan yg orng tua cam cik boss terkial2 nak kokang ayam....kahkahkah...kong asam punye bini baru je mintak mahap hari tu!!! takpe2 esok2 akak mintak mahap le balik.....kahkahkah (ketawa cam orng gila! ke akak ni memang gila???)

 Sirap pandan yg manis dan wangi....ikut tradisi mak mentua....air peberet time2 raya camni....sampaikan tetamu akak tertanye2 sirap brand apa yg akak pakai....kikiki....padahal buat sendiri je sonang pulak tu jimat sangattttt....selain sirap ni akak stanby gak sunquick dan coke tapi tak banyak le ada la dalam lapan ploh  lapan botol....ada lagi tiga botol kat dapo tu hah....bukan angkat kasi tetamu minum tapi orng2 dalam rumah ni yg sebuk minum...ehem2...termasuk le akak...hehehe

Gambor teakhir untuk n3 kali ni....dua tiga hari sebelom raya akak ada pesan kat mak yg akak nak pakai sikit daun pandan petang raya nanti....sekali dia hantor sampai dua rumpun....Ya Allah!! mak banyak2 ni nak buat ape?  sabor je lerrrr....akak kerat enam helai je pon masuk dalam sirap yg lain akak tolak tepi je...tetiba dapo akak dah jadi cam hutan pulokkk....



ok la bobbyeeee...jumpe di lain n3 nanti akak cite kisah raya pertama pulak tau.....selamat hari raya sume!!!

5 comments:

  1. Teringat 1 Syawal dok hadap makan rendang.. sakit perut sambil lembik rasanya.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cukup takut kalau kene "kerusi merah beruang merah" ...alhamdulillah lama dah tak kene last kene taun lepas masa kat KK akak syak kene sebab makan lokan bako kat sana....minum air 100 plus byk2 dan pil bobocai

      Delete
  2. assalam ..cantek rumah linda lah...
    kuah lodeh tu memang orang johor punya febret tu linda,tak sah kalau tak buat ...macam rumah kakak ni dah lah buat juga dah tu pagi raya ramai yang datang dan jiran2 bertukar juadah raya mesti nya ada kuah lodeh ....kuah ni mna leh simpan lama petang raya pun dah rasa lain macam ...last2 terpaksalah buang....huhuuu sayang kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam....alhamdulillah terima kasih kak rumah kampong je pon ....cik boss rasa tak lengkap raya tanpa kuah lodeh tu yg gigih gak masakkan jugak...seronok la kat temapt akak sama cam kat rumah mak mentua masing2 rajin bertukar juadah...makanan bersantan ni kene hati2 sikit cepat benor masam nasib lodeh saya abis licin kak tetamu makan....kikiki

      Delete
  3. pagi syawal memang sayu..lebih2 lag malam raya bila dengar takbir..rasa syukur tak terhingga..

    ReplyDelete