sila klik sini

Wednesday, 22 July 2015

RIANG RIA RAYA PERTAMA 2015

7 syawal  khamis   23 julai 2015


Assalamulaikum dan salam hormat....


Sebelom baca n3 ni akak nak warning awal2 ye yg n3 ni terlalu banyak gambor....kikiki....bior le gambor berbicara katenye....selain kenangan dalam ingatan....gambor ni kirenye jadi backup files la kononnye....jadi bila tengok2 balik gambor ni setiap inci memori tu akan tertayang di ruang minda gituuuu.....bestnye raya kan....

 Hidangan yg akak sediakan  untuk cik boss dan anak2 bila balik dari masjid semayang pepagi raya tu....mesti diorng kebulur punye....macam yg akak cerita di n3 lepas...taun ni memang akak masak simple2 je ...jadi petang raya tu akak memang tak penat sangat rilek2 je....kalau dulu sepanjang hari akak akan terkangkang2 masak kat dapo....ntah ape2 jelah yg akak sebuk nak masak....nanti last2 akak gak yg hazap tak henggat dik non satu badan sakit2 cam baru lepas kene bantai....kiranye akak buat keputusan bijak taun ni....kikiki....langsir pon akak pasang 3-4 hari sebelom raya....ok tak bole sebut bab2 langsir ni nanti akak terasa....hahahaha

 Taun ni kiteorng sepakat nak pakai kaler biru gelap ni....akak suka sangat2...tetiba semua benda yg bewarna biru nampak sangat cantik kat mata akak....baju yg akak beli murah2 di first lady dah pon selamat akak kerjakan...hahaha....tambah lace dan manik2 terus nampak cam mahal sikit...kikiki....siap ada yg tanye mana akak beli baju ni....laju2 akak cakap beli kat london....kahkahkah....london konon padahal kat tesco je pon ;p


Kasi la akak can nak posing2 dgn baju murah tapi nampak mahal ni seketul dik non....hahaha...baju ni memang jenis longgar dan selesa sangat2....murah pulak tu.... ;p

 Keluarga abang dan kak ngah....diorng ni pon sporting nak join pakai biru gak....kikiki...boria sangat dah kiteorng ni....seronok taun ni kak ngah dan abang ngah beraya sebagai datuk dan nenek....sian dak raizo tak dapat beraya bersama, dia beraya atas kapal taun ni... T___T ....keje kapal camtu la...yg buat akak terharu tu dia sempat bankin duit raya akak.... terima kasih cik susah2 je ko ni...sejak bebudak ni dah berkoje akak dapat gak angpau tiap2 taun...gembira tambah sayu pon ada gak...yelah tak sedor dah besor2 rupenye bebudak ni dan terasa makin tua pulak diri akak ni....kalau tengok betol2 gambo ni jelas kelihatan ada tiga ketul pengawas sekolah di situ...kahkahkah.....larikkkkk!!!

 Ni pulak famili abang chik dan kak zah.....ok dah tau dah selama ni akak ikut perangai sapa!! nampak sangat dah memang keturunan pak lawak kan....hahaha...abang akak ni memang kelakar kalau dia takde memang terasa hambar je raya kiteorng...diorng ni semua pon kesayangan akak jugak...anak dia yg kecik baju ungu tu pon bole tahan lawaknye...cebayangkan kekecik camni dah pandai buat lawak besor sok tak tahu la camne....jom la taun depan kite join raja lawak chik....hehehe

 Ni pulak keluarga yg baru nak up kekdahnye,,,,hahaha...anak baru seketul kawen pon baru nak masuk dua tahun kalau tak silap....sume sweet je....bole pulak si bayi dhia tu hentam tido padahal kiteong ni punye bising kalah bunyik kaptebang nak landing....


 Lepas makan baru bersemangat skit nak bergambo pastu semua cari port nak mentido kan diri...perut kenyang mata pon layu je...tetiba rumah akak jadi sunyi sepi....

 Ni gambor sebelah pagi sebelom pegi ziarah pusara kiteorng serbu rumah bibik...time ni ujan renyai2 lagi...tengok muka akak yg tengah konfius sama ada nak makan atau pon tak....tengah pikir gile2 tu timbang baik dan buruk nye kalau akak makan....hahaha
 Last2 akak amik keputusan untuk tidak makan...yeahhhh!!! akak cuma makan 3 keping kuih tat je....happy2 sebab dapat melawan nafsu serakah terhadap ketupat,rendang ayam,kari kambing,serunding dan bermacam2 lauk lagi....bibik kiah masak sedap pulak tu... T___T  sampai sekarang akak tertanye2 cam mana akak bole kontrol nafsu hari tu????  (dengan bangga tepuk bahu sendiri) ;p

 Lepas je balik dari kubur kiteorng sume lepak2 kat rumah mak....menunggu tetamu datang serbu...penuh ok sampai kene duduk kat beranda....rumah mak akak kocik je anak2 cucu pon dah penuh ni kan pulak tambah dengan para tetamu...taun ni siap pakai pinggan dan cawan kertas lagi....tak tahan tiap2 taun nak basuh pinggan je kejenye...abis la baju raya ai kotor dik non....hahaha

Ni sume saudara mara belah keyel...lepas kat sini diorng datang serbu rumah akak pulak...gambo kat rumah akak sori tak sempat nak snap sebuk bebenor kekdahnye...kikiki

 Malam raya semua berlongok kat rumah akak pulak....memandangkan sume pon dah muak dok makan ketupat rendang terus laju2 akak masakkan pasta cabonara untuk anak2 saudara....feberet diorng la ni tahu sangat dah....siap je masak beratur bawak pinggan memasing...alhamdulillah sume suka...untuk mak2 budak pulak akak masakkan maggi tumis je sekuali....makan2 sambil borak...yg kat dapo kumpulan mak2...yg kat depan kumpulan muda mudi dan yg kat atas kumpulan bapak2 pulak....bestnye lepak ramai2 camni....kalau la masa tu bole di putar kembali....  :')

Lepas dah puas borak2 akak ke luar pulak melayan mak enon dan sepupu2 nye main bunga api....mak enon main bunga api sambil nyanyi lagu raya....macam la dia paham raya tu ape....kikiki


Seronoknye rayakan...tapi dalam kite bersuka ria tu jangan lupe ada je orng lain yg sedang berduka....bersyukur dan nikmati la keriangan yg ada pada hari ini sebab esok2 nasib kite ntah macam mana pulak....sama2 mohon agar terus di lindungi yg Maha Esa......selamat hari raya



6 comments:

  1. Happening.. ;) ai is suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...nikmat kegembiraan di hari raya...moga adik pon happy je sepanjang syawal ni ;)

      Delete
  2. bestlah family linda ramai yg ikut tema biru gitu...
    keluarga kakak konon2 nya nak wat tema biru juga tapi tak berapa menjadi...tau jelah bila beli baju dh siap ni pening nak cari warna yg sma dgn ank2 yg dh besar2 ni agak cerewet nk beli baju .
    seronok tengok keluarga besar linda beraya semua nmpk ceria apatah lagi ada yg pandai melawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok sekali sekala pakai sedondon...bebudak tu dah sebuk dok bincang2 tema kaler untuk taun depan pulak....tapi taun depan saya sedondon kat rumah mak mentua pulak..ikut giliran...haah kalau baju siap ni memang susah sikit nak mencarik kaler yg sama kak....bebudak sekarang kecik2 lagi dah pandai demand apetah lagi yg dah besor2 .....bersyukur dengan keluarga besor kurnian Allah....taun depan bole dah kiteorng masuk raja lawak...kikiki...akak jangan lupe vote tau.... ;p

      Delete
  3. family yan tahun ni un warna biru...rasanya tahun nie tahun biru kot..ramai bebenor kaler biru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah la betol tu yan kat fb akak pon bersepah kawan2 akak pakai tema biru...tapi cik boss cakap kat masjid kampong akak taun ni meriah kaler oren dan hijau....akak takde keberanian nak pakai baju kaler oren...kikiki

      Delete