sila klik sini

Thursday, 30 July 2015

REZEKI JADI TETAMU DAN MENYAMBUT TETAMU.....

15 syawal   jumaat  31 julai 2015


Assalamulaikum.....


Hallo saudala saudali cikebom cikebom....happy2 sebab malam ni sampai ahad banyak gila jemputan ke rumah terbuka dan jemputan kawen jugak....horeyy!! esok bole gantung piuk belanga sume....ko rehat ye piuk kuali sume hakak kasi coti....kuikuikui....

Taun ni korang sume buat tak open house? ....kalau korang duduk kat kawasan2 melaka ni sudi2 la jemput hakak ni....kahkahkah...tara malu ini pompuan....akak rasenye taun ni tak buat kot...sapa yg rajin terjah tu akan akak terima dengan gembira....

 Open hause rumah wak Jalani....jiran satu jalan dengan rumah akak....walau pon dekat je tetap pepoyo datang naik kete....hahaha...dasar lemak berlapis laki bini tetap takmo jalan kaki....kat rumah wak ni akak dok pulun makan sambal sotong kembang dengan mee goreng...yarabbi...yarabbi...sedapnyeeee....terkenang2 sampai semalam akak masak gak sambal sotong kembang....tapi tak sama pulak rasanye.... T___T

 Ni Open hause sabtu hari tu tapi rumah kedua....yg rumah pertama akak langsung tak snap gambor sebab dah lapo gilos....mengigil senduk ketupat dengan rendang....yarabbi...yarabbiii....lagi sekali sebab rendang ayam kampong tu sedap sangat....rendang khas masakan abng Mat Kassim hokey sekarang orang jantan masak lagi sedap dik non....macam nak mintak resepi tapi ku malu....hahaha....nasik daging dan ayam kicap pon meletop2 rasenye....salute la dengan orang jantan yg pandai masak ni....cik boss akak pon pandai masak tau jangan memain....dia pandai masak air.....mekasih bang selalu tolong jerang kan air.....kikikiki....dalam gambor atas ni rumah akak Ani dan abang aris jiran mak akak selang empat rumah je....kat rumah dia lagi gilos memacam makanan ada....tahu bako,jagung rebus,ketupat rendang,roti jala kari ayam,laksa penang dan bermacam2 lagi yg akak tak sempat pon nak tengok....akak makan dua keping roti jala,dua ketul hotdog bako dan secawan jagung rebus campor susu....gosok perut  ;p

 Turun je kete kat paking rumah tetiba jiran sebelah abang Rizal dan kak nor dah sound suh datang rumah dia pulak....jalan sambil seret kaki dengan perut....hahaha....jiran kesayangan ni mesti kene pegi gak walau pon perut dah melendut....sampai sana pakse kak long dengan abang ngah makan sesikit...last2 cik boss pon terjebak sama....hahaha....akak dah tak mampu dah kalau makan gak time balik rumah tu kene berusung sebab nak jalan pon tak larat....bole bayang tak betapa kenyang nye akak time tu....malam ni ada satu open house...esok ada dua keje lawen dan satu open house...ahad ada dua jemputan gak....gosok perut lagi le gamaknye....agagaga...sambil2 tu tunggu2 gak jiran yg sebelah lagi ni jemput open hause....ehem2 kak jue taun ni tak buat open hause ke???....hahaha...tara guna sebuk suh orang buat makan2 ye linda!!! rumah dia lawa bersih je sume tersusun suka kalau dapat pi menjemah....hahaha

 Ni pulak antara menu yg akak masak semperna menyambut kedatangan tetamu ke rumah akak....masak simple2 je ...tu pon nasib tetamu bagi tau nak datang kalau yg datang tu main terjah je nasib ko le....kunyah le biskut gaye dangan ayor sirap sambil nangis....hahaha...tetamu ni datang dengan cerita yg menyejutkan....rupe2nye isteri dia dah setahun menderita penyakit kenser rahim....Allahuakbar....terkejut akak dengan cik boss...dah bahagian dia...nasib la somi dia ni tabah dan bertanggungjawab....moga keluarga ni tabah dan di permudahkan...

 Masak spegetti ni masa kakak sepupu datang....tiga hari lepas....anak mak ngah akak yg duduk selang serumah je....kebetulan pulak dua tiga hari sebelom tu anak jantan dia yg baya abang ngah tu sebuk suh dia masak spegetti camni....dah rezeki ko bulat bole pulak busu tergerak hati nak masak....kalau dah kata darah daging mesti ada je gesa tu dalam hatikan....

Selain spegetti akak hidangkan karipap sardin dan ayak oren .....sori tetamu akak nampak kaki je....kikiki....tak dapat borak lelama sebab kawan2 dia sebuk nak datang beraya kat rumah dia jugak....hentak2 kaki terus kat situ sebab tak dapat nak jadi jemah lelama....hahaha...pastu ada gak kawan2 kak long dan abang ngah datang tapi haram akak tak snap gambo....akak order je nasik lemak bungkus kendian goreng kan ayam dan bakokan puding roti....sayang pulak tak amik gambo....mungkin kat henpon kak long ada kot....



Korang pon mesti meriah dengan jemputan rumah terbuka kan....akak tengah rancang nak buat majlis makan kocik2 je untuk kumpulan GAGAK HITAM....kahkahkah...ye akak la salah seorng ahli kumpulan kelab tu....jadi jangan memain ye dengan akak.....hahahaha...berapa kerat jelah ahli yg terkumpul setakat ni....kak atie,kak suria,kak ida,kak ila,kak lin dan akak sendiri merangkap banedahari yg tak berlesen gitu....ingat nanti nak buat makan2 secara potluck baru meriah skit hidangannye.....kalau sape2 nak join club tu cecepat isi borang ye.....


Ok la sampai sini je...bobbbyeeeee....jumpe di lain n3


Yg benar sebenar benarnye takde yg tak benar melain kan benar sesaje,
Bendahari tertinggi kumpulan gagak hitam

;p;p;p;p;p

14 comments:

  1. Gendang gendut tali kecapi,kenyang pewut,senang hati, balik rumah jalan kaki bakar lelemak..oiii punya la seronot piok koli Mal hujung minggu ni.rilek tak perlu masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah hati gak SB bila dapat makan banyak2 ni....kalau bole sume nak makan sume nak sumbat tapi sendiri mau ingat....kikiki...kene bejalan banyak2 ni utk bakor lelemak....coti tanpa gaji....hahaha

      Delete
  2. Dua 3 hri ni akak silent reader... Tenet slowww
    ..lawaklh cite linda..raya dn mkn2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanggin kan kak kalau tenet cam siput ni....kalau dah raya tu ape lagi kak makan sesaje....kikiki...tak berbaloi tahan2 makan mase puase sebab bila raya je sume orng cam tak sedor diri makan selagi bole....tepuk dahi....hahaha

      Delete
  3. Macm tu gaya tak tahulah kakak macam mana Linda seret perut kekenyangan:)
    Group tu boleh tak org JB join hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan slow sambil tampung perut dgn tangan....hahaha....kalau orang di johor sudi bukan kata tapak pasar malam malahan tapak perumahan saya tadahkan.....gituuu...ehem2 nanti jangan lupe isi borang ye kak ;p

      Delete
  4. Saya esok br de 1 jemputan tp tetap kena masak pagi sbb majlisnya petang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene le masak ye intan kang kalau di tunggu sampai ke petang ada yg pengsan pulak kat rumah terbuka tu nanti....kikiki....orang lain sedap2 makan ketupat ko kene makan ubat....hehehe

      Delete
  5. yan esok ada 1 rumah tetbuka dan 4 jemputan...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak gak tu yan...bole le kasi piuk belangga coti tanpa gaji....kikiki

      Delete
  6. Fuh.. kalau ai.. surrender dah.. punah diet ai kalau macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gak rumah akak skip dik dah tak sangup rasenye....dah mabuk sate pon ye gak...lemau badan jadinye....

      Delete
  7. Yarabbi.. kita pulak macam rasa kesedapannya di mulut baca entri akak ni. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...mesti ko baca dengan ketekuanan tu dik sampai bole terasa2 gituuuu...meh la join gagak itam cam kak zakie tu hah bole belajor ilmu batin sesame....hahaha

      Delete