sila klik sini

Monday, 6 July 2015

PUASA DULU DAN PUASA SEKARANG (EPISOD BAJU DAN KASUT RAYA)

20 ramadhan   selasa  7 julai 2015



Assalamulaikum semua....


Jom sambung kisah baju dan kasut raya pulak....kikiki....belom cite lagi dah gelak...lawak sungguh kalau di ingat2 balik kenangan manis time dulu2....Akak ni bukan la datang dalam keluarga yg kaya raya tapi tak la jugak miskin kedana....kiteorng ni dalam ketegori sederhana atau dalam kate lain yg 'sedang sedang saje'...cukup makan dan cukup pakai walau pon bukan yg mewah2 pon....alhamdulillah....Baju dan kasut raya akak dulu selalu bapak akak beli kat "lorong kampong jawa" je...sape2 yg duduk melaka kompom tau la kat mana "lorong kampong jawa" ni....kikiki....kalau ada pon mall setakat yg akak tau time kecik2 dulu ada dua je...."Fajar" dan "The store" jarang yg akak beli baju kat dua mall ni...tak tau la kenapa mungkin mahal kot time tu....walau pon beli baju dan kasut raya kat lorong kampong jawa je...akak punye happy tu tuhan je yg tau....hahahaha...lima belas hari puase dah sebuk ajak mak dengan bapak beli baju....selalunye mak akak tempah sehelai baju kurung sebelom puase lagi. Pastu buat tambah2 mak belikan dua helai gaun dan sehelai seluar dan tshirt untuk akak...kasut pulak sepasang je dan kalau nasib baik dapat la seliper  getah yg ada reben  buat pakai tukar2 time raya nnti.....


                                                         gambo pinjam google

Camni la lebih kurang fesyen gaun yg mak belikan untuk akak kat lorong kampong jawa tu....warne pulak atas budi bicara mak pak akak la time tu...kalau diorng beli merah, maka bergaun merah la akak tahun tu....balik je dari bandar lepas beli baju raya, akak terus dok gebang dengan kawan2 sekampong....hahahaha....siap berlawan2 baju sapa paling banyak tingkat....hahahaha....bodoh je perangai mase kecik dulu.....nanti kalau akak cite yg baju gaun akak tiga tingkat, ada je yg tak puas hati siap cakap nak suh mak dia beli baju gaun empat tingkat pulok.....hahaha....pastu akak sentapppp dan takmo kawan dengan dia dua tiga hari.....kahkahkah....bangang berganda sungguh la time tu.... =____=




                                                           gambo pinjam google
Kasut pulak selalu akak pilih sendiri....tapi yg benonye akak selalu tiru kakak akak yg no enam tu....hahahaha....hanggin je dia bila akak pon sebuk2 nak pakai kasut same cam dia.....cam ni la lebih kurang bentuk kasut raya akak dulu2, tiap2 tahun selalunye same je bentuknye cuma kaler je tukar2....dedulu kalau kasut harge rm50 hengget dah kire mahal sesangat dah....balik2 je meriak lagi dengan kawan2 sekampong....hahaha....selalu kakak akak je dapat kasut memahal camtu sebab diakan dah beso time tu dah pandai demand...cam akak ni dapat kasut rm19.90 pon dah syukur....tapi tetap gebang cakap kasut akak rm50 hengget gak....kahkahkah....tanak kalah langsung ;p


                                                            gambo pinjam google
Selain baju dan kasut raya, tiap2 tahun mak akak kompom belikan stokin berenda2 camni....hahaha....benda wajib beli setiap kali raya....ntah ape fesyen pon tak tau la.Dah la tiap2 tahun beli kaler putih, tak sempat sampai petang stokin akak dah tuko kaler kelabu asap dik non....hahaha....berkepam cam belacan....gigih mak akak sental malam2 pastu sidai sebab esok nak jalan raye kene pakai balik stokin ni.....



Bestkan kalau di ingat balik kenangan dulu2 time sebuk buat persiapan raya....sedih pon ye jugak bila teringat arwah bapak akak yg dah lama pergi....bapak akak meningal mase akak berumur sebelas tahun....tak puas nak bermanja2 dengan dia :'(  tapi yg penting setiap cebis kenangan akak bersama dia akak simpan kemas dalam hati akak.... al fatihah untuk arwah yg amat akak sayang.... :')



ok la jumpe dilain n3 nnti akak cite pulak kenangan buat biskut raye....

11 comments:

  1. hahaha...semua diatas tu yan pernah pakai....mengamit kenangan betul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenangan dulu2 sangat best kan yan seronok bila di ingat2 balik...

      Delete
  2. Baju tingkat2 tu sedang popular msa zmn linda masa tu kan,...hihiii belum rsya dh tyng baju, kasut pd kwn ya..seronok akak bca cite linda ni.al fatehah utk arwah ayah linda...begitu awal linda kehilangan kasih ayah rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...haah kak zaman tu bebudak semua sebuk dgn gaun tingkat2 siap berenda lagi....sebelom raya abis lunyai baju dan kasut saya asyik dok menerai je, sekarang ni si izara pulak ikut perangai saya....suratan takdir untuk saya dan saya terima dgn redha sebab tak sangup tengok ayah menderita dgn penyalit kenser usus yg dihadapinya....moga arwah tenang di sana :')

      Delete
  3. Betul kak rasa meriah sangat dedulu mak buat persiapan raya ktrg adik beradik..Tapi la ni sok nak raya pun rasa biasa je

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol kan dik kemeriahan dulu dan sekarang lain sesangat....semoga raya kali ni mengembirakan intan dan seluruh keluarga

      Delete
  4. tak pernah pakai. hihi. anyway slemat berpuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti le awak tu lelaki mana bisa berbaju gaun...kikiki...selamat berpuasa dik dan terima kasih sudi singah sini

      Delete
  5. rindu dengan suasana raya dulu.. banyak kenangan baik dan tak kurang jugak yang tak baik.. eemm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenangan yg tak mungkin berulang lagi....hanya ingatan yg kekal abadi...biasa la dik hidup kite di atas dunia sesekali diatas dan sesekali dibawah....moga adik happy2 je di lebaran kali ni....

      Delete
  6. kan? dulu standard baju raya mesti baju tradisional & moden. gaun kembang memang trend la..Kalau 50 hengget tu dah mewah sangat la.. selalu kita pakai yang rega RM20++ camtu je. adik beradik ramai.. Tapi Alhamdulillah.. setiap tahun masih pakai baju raya yang baru.. tak kaya tapi sedaya upaya mak & arawah ayah adakan. Kalau ingat memang sedih + seronok..

    ReplyDelete