sila klik sini

Tuesday, 28 July 2015

KISAH RAYA KAMI HARI KE3 (EPISOD RAYA SAMPAI LEBAM)

12 syawal  selasa  28 julai 2015


Assalamualaikum dan salam hormat.....


Jom le sambung cite2 raya...kali ni akak kongsi kenangan raya ke3 dengan famili kat pontian pulak....pepagi masing2 dah semangat mandi dan bersarapan....anak2 akak dan sepupunye suka suki buat onar pagi tu...memekak je diorng sume...akak pulak yg jenis 'pi lantak le ko situ' terus buat dono dan menikmati sarapan pagi dengan suasana tenang gituuuu..... ;p

 Baju yg akak pakai lepas pikir gile2 sepanjang malam sampai akak tak tido....kahkahkah...(takde maknenye akak le orng yg paling awal terbongkang tido) memula  akak ingat nak pakai baju kurung yg bermanik2 tapi bila di pikir secara logik cam tak sesuai pulak....mesti tak selesa melengas2....dan akhirnya akak buat keputusan yg tepat bila pakai blouse simple ni....pastu gambo ni akak up kat ig dgn caption "tolong jangan lukai aku"....tetibe...ramai pulak jemah dok pm tanye...dah kenapa dengan rumah tangga akak? akak bergaduh ke laki bini ?  Allahuakbar!!! yg benornye akak tengah becakap dengan kasut antik kat kaki tu hah....dah uzur bebeno rupe parasnye....dah le akak lupe bawak kasut baru....pujuk2 dia supaya bertahan sampai akak abis jalan raya kekdahnye....takde kene mengena dgn rumah tangga akak dik non oiiii!!! kalau akak gaduh pon laki bini takan le akak nak masukkan dlm ig....tapi terima kasih gak la pada mike2 sume sebab ambil berat dengan hakak ni hah.....

Snap gak sepam dengan satu2nye biras pompuan kesayangan akak ni....sapa lagi kalau bukan si saripah pemilik blog sweet memories...dia la orng nye yg memupuk minat akak dalam penulisan blog ni....dia dah power dlm dunia blog folower pon ramai bukan cam akak yg serba tiada ni....kikiki...taun ni cam tak banyak kite amik gambo sesama kan pah....memasing sebuk bebenor kekdahnye...

 Kak long melaram mini kurung dari kain sari....mase memula beli tu cam tak cantik je kainnye tapi bila dah siap jadi baju cantik pulak kejadiannye....kalau pakai yg kaler terang2 sikit mesti lagi meletoppp....taun depan minah ni cakap sume baju kurung nak buat pakai kain sari....lantokkk la janji happy sudah...rumah pertama yg kiteorng terjah dekat je...sebelah rumah mertua akak je pon...jalan raya sambil menziarahi mok teh yg terlantar sakit....bertuah mok teh sume anak2 dia bergilir2 dok menjaga dia....kat rumah petama ni idak le akak bergambor hormat sikit la pada yg tak sehat kan....macam yg akak cakap la bukan semua orng bergembira di hari lebaran kali ni.....

Bergambor di rumah ke2 ...kong asam sungguh gambo akak nampak sekerat je....kikiki....akak tak join diorng ni perabih sekut raya sebab ralit dengor cerita dari tok tentang penjajahan jepun tahun 40an dulu....tapi air yg terhidang memang terbaekkkk nak habak...jus durian belanda fresh dari ladang bukan jenis jus kordial bancuh2 tu tau....terus rasa nak minum lapan gelas....hahaha...tapi sebab malu akak sempat minum tiga gelas je....

 Rumah ke3 persingahan kiteorng hari tu.....taman perumahan kat area johor baharu....sampai2 je tengok rumah kak nor dah penuh tetamu....menyelit2 gak duduk kat tengah rumah....sekali heavan gile duduk situ sebab dekat dengan aircond....kat rumah ketiga ni la akak jamah SIKIT makanan....muka senyum je tengok laksa johor dalam piring tu....sedap gilos...kak nor masak ape2 pon mesti sedap punye...bekas tukang masak katekan...campak2 kacau2 sume menjadi....maceh kak nor sudi menjamu kiteorng....


 Ni kiranye rumah ke5 dalam senarai tapi mase kat rumah ke4 tu sekeping gambo pon tak snap sebab sampai2 je terus akak melengkau mcm ulau atas pagau....terus keluar slang melaka hakak...singah rumah saripah mesti kene carik bantal....kate rumah hadik ipor kan mesti la buat cam rumah sendiri kekdahnye.....abaikan seluor cik boss yg senteng tu dia baru keluar bilik ayor...dari kiri adik ipor akak si noi dan sebelah dia mak mentua akak puan hajah saodah... ;p

 Masa kat rumah mak saripah ni  memang akak dah tanam azam dalam hati takmo makan tapi bila tengok tuan rumah dah bersusah payah hidang makanan...moh le kite jamah sesikit....sesikit konon...padahallll.....hahaha...tengok  part hujung tu dah ada tetamu menanti giliran nak makan jugak...mekaseh makcik sudi jamu kiteorng susah2 je....

 Ya Allah sopannye!! anak sapa la ni???  haktuiiih!!!  suka pulak akak posing2 camni bila bergambor...bajet ayu sambil tenun2 makanan....kak long yg rajin tolong snap...macih minah senget!!
Ok please jangan muntah....kahkahkah...ni gambo rumah ke6 kat felda cahaya baru masai sana nun....sumpah perut dah santak gile mase tu tapi camne ntah kaki akak cam di tarik2 pi senduk laksa johor yg sedap tak henggat tu....akak cam terpukau sambil mendengar suara halus dan germersik memanggil2 nama akak dari dalam piuk....."lindaaaaaa.....lindaaaaa.....mari ke mari lindaaaaaa....mari makan kami lindaaaaa......" gitu la bunyik pangilan misteri tu dik non.....ok fine! kalau tanak percaya sudah....kahkahkah


Sepatutnye destinasi kiteorng di teruskan lagi sampai ke kota tinggi tapi terpaksa di batalkan sebab badan dah rasa lebam semacam je ni....pukul 9 malam baru sampai rumah pontian.....doa banyak2 dalam hati moga2 takde la tetamu malam tu sebab penat sangat rasa nak demam pon ada.....nasib Tuhan mendengar doa akak sebab memang takde pulak tetamu malam tu....

Dah siap2 mandi sume sempat la akak melayan bebudak ni main bunga api ....tak layan hape pon benornye akak duk perati je....tak jauh depan rumah mertua akak ni ada  kawasan perkuburan lama...kadang2 akak terlupe tapi bila teringat tu tetibe merinding bulu roma akak....hahaha....dasar pengecut.....


ok la sampai sini je.....bobbyeeee...jumpe di lain n3




10 comments:

  1. Perabih jenjalan raya..mmg sampai lebam. Yg suspen tu lawak jgn dilukai..heheheee!!..boleh tahan gak jln2 sampai ke mlm

    ReplyDelete
    Replies
    1. blom abis lagi ni SB...kikiki...byk lagi rumah yg blom di terjah tau...pasal kasut tu memang lawak tapi saya konpius tak tahu nak gelak ke nak nangis....agagaga

      Delete
  2. Fuh.. dari pagi sampai ke malam..
    raya ketiga saya terbongkang kat rumah sebab perut sakit tak larat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde la pagi sangat gerak dalam pukul 11 camtu la....mase abis dalam kete je banyak dik maklum la raya2 ni kete penuh kat jalan....memang tak selesa nak bejalan kalau sakit perut ni cuak je sentiasa....ada la tu salah makan perut tak tahan...dah sehat ni bole sambung jalan raya

      Delete
  3. Beraya sakan ya linda balik pontian..
    Tentunya kekenyangan mkn2 sanasini...sedaapnya laksa, kalau akak pun xthn dgn godaannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau belah pontian memang kiteorng berjalan sakan kak...punye la kenyang sampai jalan seret kaki hari tu....kikiki...laksa johor bukan senang nak jumpe lagi2 kat melaka ni kalau teringin kene masak sendiri baru puas makan...di goda dan tergoda gituuuu....

      Delete
  4. hahaha...memang lebam biru hijau habis...

    bab kasut tu memang kelako...kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalerpul la senang cakap dik...hahaha...banyak benor kalernye ....cik boss pon tergelak bila akak cite dgn dia ...banyak berkawan dengan jemah rupenye akak ni tapi takpe la sebab kadang2 akak pon menjemah gak....hahaha....mekasih dik sudi singah blog akak

      Delete
  5. memang berdiet betula kan akak ni...huhu ...laksa johor memang terbaikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. T__T takde maknenye diet yan sejak lepas raya ni abis sume punah ranah tunggang tebalik...mood berdiet pon terlontar ke lautan yg paling dalam gitu.... wawawaaaaaa T__T

      Delete