sila klik sini

Sunday, 5 July 2015

KETUK KETUK RAMADHON (EPISOD KELAPA NAN SEBATANG)

19 ramandhan    isnin   6 julai 2015


Assalamulaikum dan salam hormat.....

Kembali dalam teketuk ketuk bersama  linda on off in the house gituuuu....kikiki....kabare??? hamboiii ko linda tetibe cakap jawa pepagi ni pulak...kikiki....harap2 semua sehat2 hendaknye......n3 ringan hari ni jom le gintai ape menu berbuka akak sepanjang dua tiga hari ni....

Lupe sudah berapa ramadhan kiteorng berbuka dgn menu ni....kikiki...belom tua dah nyanyuk maklum le bila beranak ni banyak beno urat putus jadi pepaham je la ye dik non....hehehe...ikan sambal,tempe goreng dan sup kentang suun....

Pastu akak goreng gak laksa basah...ni kegemaran kak long lagi pedas lagi dia suka....akak goreng pakai cili padi pastu rencahkan sotong je....berbuka dengan sahur minah tu hadap ni sesaje....lantak situ yg penting akak suka sebab licin semuanya...takde pembaziran


Akak kalau masak memang suka sempoi2 camni je takdenye nak masak beriya2 sampai lima nam jenis lauk....kang tak tentu hara mana nak makan dulu....kikiki....akak makan memang tak suka campor2 suka makan satu2 gituuu.....ketam goreng kunyit dan masak lemak nenas campor ikan kurau masin.....telan ailio T__T
Air cam biasa la jus tembikai dan lemon panas secawen.....nasik memang akak sukat banyak tu je untuk berbuka dan besahur....masa ni la nak kontrol makan...kuih2 kalau akak malas nak buat memang takde  dan nasib baik anak2 akak pon bukan jenis wajib ada kuih2 ni.... bagi diorang ada nasik je dah cukup....sayang  anak2 ibu ketat2...tetibe!!!....bahahaha
Ni menu berbuka 17 ramadhan hari tu....pagi tu akak hentam buat kuih dengan kak long pastu rehat jap....dalam pukul 4 petang start masak cabonara untuk majlis berbuka kak long dengan kawan2 dia....pastu sambung masak lauk berbuka terus....sambal sotong kembang,sayo campor berpetai,cabonara dan kuih2 tu kakak akak beli kat bazar je....hari tu kiteorng berbuka ramai2 dangan kakak akak yg duk kayel tu....diorng memang tiap2 minggu balik kampong....

Yg terpaling best hari tu kiteorng berbuka dengan air kelapa  dari dusun nan sebatang akak tu....kikiki....banyak pulak pokok  kelapa berbuah kali ni puas minum dan makan isi dia...alhamdulillah...rezeki berpose....si ain tengah mengisi air kelapa dalam gelas....sori terpakse jadikan dia rabbit sebab dia tak bertudung....hahaha
Ni pulak mereka2 yg bekerja keras di belakang tabir bagi memastikan kiteorng semua dapat minum air kelapa dengan banyaknye....hahaha...cik boss,abang ngah,abang ke 5 dan si angah (kepala terpaksa di blurkan sebab tak bertudung)  cuaca petang tu redup je jadi diorang ni kopek kat belakang dapo akak je....senang pon senang lepas kopek jirus je sepah2 tu dgn air paip.....

Ni pulak menu iftar semlam 18 ramadhan....melayan selera anak2 yg sebuk nak makan pizza....minah yg tak pose ni pi belasah makan dulu....abis sume dia kuti2 tapi tak makan pon....hanggin akak sebab nanti hujung2 akak yg kene kutip makan  T___T  muka mak enon yg happy sebab dapat cekau segala jenis makanan atas meja....rasa nak tunjal je kepala dia semalam tapi akak sabo je dalam hati sebab kat kiri meja  dah ada satu famili duduk tengah tunggu azan berkumandang....muka senyum je dalam hati dah rentung tebako....hahaha....ye!!! akak memang garang!!!


Memandangkan semalam tak payah masak jadi akak amik kesempatan pakse  ajak cik boss dan anak2 kemas2 rumah mana yg patut....alhamdulillah ruang tamu dah siap kemas....siap akak tukar kedudukan sofa lagi....kikiki....bosan dah berapa tahun cam tu je gaya duduk sofa akak...bila dah buat susun atur baru ni tetibe ruang tamu akak beso sekali ganda....lompat bintang seploh kali....hiphiphoreyyy!!!


Ok la sampai sini je....bobbyeeee....jumpe lagi dilain n3



16 comments:

  1. Replies
    1. time berbuka sume pon sodap dik...kikiki...tapi jgn order awal2 cam kiteorng ni selain abis kene kitai dgn mak enon pizza bila sejuk kejung dah tak sedap sangat....ehemm2 tapi abis licin kiteorng bedal....hahaha

      Delete
  2. asalamualaikum akak lin on off...:-))

    kelapa yan pun menjadi...agaknya musim panas..tu yang menjadi buahnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam yan....siap on off plak ko ye....kikiki...pasni bole berbuka dgn air kelapa yg menyegarkan cam akak ni....terbaekkkk nak habak mai ;p

      Delete
  3. rasa nak terliuq tengok air kelapa..opps..tak jadi nnti batal posa..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak bole nak buat ape la kak bulan2 pose ni tengok air paip pon cam lazat je....hahaha....air kelapa sendiri memang best kak sebab tak campor cuma tambah sikit air gula dan ais

      Delete
  4. Kak laksa goreng tu sama rasa cam kuey tiow tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit lebih kurang camtu la dik cuma laksa basah ni dia kenyal sikit tak macam kuey tiow yg lembut....sedap dik sesekali makan camni akak dulu kalau buat laksa bila ada belen mesti goreng untuk kak long

      Delete
  5. Laksa goreng memang sedap Linda. Tapi biasa kakak goreng style macam goreng mee biasalah. Letak taugeh/sawi/ayam/udang/sotong/sawi pun sedap tau. Cubalah...

    Tu dah lompat-lompat bintang jgn sampai ada yg terlucut pulak hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lagi goreng cam akak buat ni mesti lagi sedap kot selalu goreng pakai cili padi je kak sebab kak long suka camtu...nanti nak try buat cam akak la...takde terlucutnye sebeb saya lompat pakai seluar....hehehe (padahal nak lompat pon tak mampu benonye kak ) ;p

      Delete
  6. ohh.. kak.. menu.. rambang mata jadinya.. ;) nampak sedap.. mahu tersandar kekenyangan..

    psstt: ai tag akak di http://aizamia3.blogspot.com/2015/07/ga-raya-2015-blog-jaket-biru.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. minum air je banyak panas2 ni dik pastu tergolek kebatang (mengah) akak masak sesikit je tu selain tak nak membazir akak malas benonye....hahaha

      Delete
  7. part air kelapa tu ,bila baca blog linda ni baru kakak teringin nk minum sebab kakak terlupa ada 2 3 btng pokok kelapa kat keliling rumh kakak ni...esok2 nk juga suruh ck abang kakak amik kan wat berbuka .
    laksa goreng ...,kakak dah bagi idea utk Fateha masak esok2....sebenarnya kakak tak pernah buat pun...bila tengok menu linda ni macam sedap je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dua tiga batang pokok kelapa mesti byk buah nye kak....minum air kelapa sendiri ni nikmat dia lain tau...hehehe...mee laksa goreng memang sedap kenyal2 gitu....kalau masuk mcm2 rencah lagi terangkat kot....tak pon goreng cam mee kuning stail yg kak zakie ajo tu lagi sedap kot.... ;)

      Delete
  8. Merasa jugak aik nyio time buka posa..yg buat SB tetiba lapo..ketam kunyit tu haaa...sungguh menggoda gitu

    ReplyDelete
  9. dapat mak camni tak merasa badan nampak tulang. Kita pun juadah berbuka banyak masak sendiri & yang simple2. Nak makan pun 2 orang jer... bersahur lauk sama berbuka jer.. pakej sekali masak senang katanya haha... Kelapa nan sebatang teringat buku teks kelas sastera masa sekolah. Belum start kelas saya dah habis baca satu buku teks.. minat sastera katanya hahhaha

    ReplyDelete