sila klik sini

Sunday, 12 July 2015

KETUK KETUK RAMADHON (EPISOD BALIK KAMPONG)

26 ramadhan  isnin  13 julai 2015

assalamulaikum sume......


Alhamdulillah.....pergi dan balik dgn selamat....seronoknyeee balik  kampong kat  poland sana....hahaha....poland la sangat pontian je dik non.... ;p  walau penat bertapa dalam kete bulan2 pose ni tapi rasa happy mengatasi segala2 nye.....siap mak mentua akak buat lawak dik non...."dia kata ingatkan kiteorng balik ni terus sampai raya"  amboiii mak tak kelakar ye...jangan nak buat2 lupe  taun ni raya giliran melaka hokey....kikikiki....saja dia dok menyakat akak....mak mentua dangan menantu sama je pak lawak....hidup di dunia bergurau senda sok2 dah mati tinggal spenda...tu pon nampak beno nipunye...orng mati tinggal kain kapan je mak mana bole pakai spenda.....kuikuikui


 Haluan balik kampong kali ni banyak beno penyingahannye....memula benti kat air hitam nak beli kepek2...malas nak singah time balik nanti sebab hari ahad kompom ramai umat kat sana....dah beli kepek sesikit kiteorng pon meneruskan perjalanan....benti jap warung lemang ni beli 2 batang lemang  rm20 tapi sedap sangat lemang nye lemak dan lembut je....pastu cik boss buat surprise tetibe bawak akak pi kedai karpet....yahooooo!!! akak dapat kapet selai lagi dik non....kikiki....kaler peberet akak pulak tu....kaler hijo le ape lagi....beli yg murah2 je yg penting hijo katenye.....mekasih abang!!! lepas keluar air hitam tak terus balik pontian lagi....kiteorng menuju ke masai pulak ada hal keluarga skit kat sana...lepas selesai kat masai cik boss benti JPO pulak membeli kasut raya abang ngah...sian mamat tu blom ada kasut raya lagi...cerewet sangat manjang je yg tak berkenan nasib mase kat sana mamat tu beli gak kasut raya kalau tak merasa la pakai kasut taun lepas....akak tak turun pon mentido dalam kete je dgn kak long dan izara....selain takde keperluan takde duit gak benonye....hahaha...pastu baru le terus ke pontian...fuhhhh!!! penat sehari suntuk dalam kete je kebas2 vontot akak tau T___T

 Dalam pukul 6 petang sampai gak kampong...laju2 cik boss benti kat param kecik tak jauh dari rumah mak mentua akak...beli sesikit je lagi pon situ tak banyak pilihan...nak pegi param beso kat padang bola tepi pantai tu dah tak larat sangat....petang tu kiteorng berbuka dengan menu ni je....ada ayam golek,rendang kerang (akak bawak dari rumah) mee rebus tulang, nasik ambeng,kuih cucur badak (mak buat) kek marble (pemberian dari masai) dan kuih kole kacang.....

 Yg penting air katirah idaman kalbu ni mesti kene ada....sedappppnyeeeee....cukup lemak cukup manis dan cukup sejuk....hahaha....sori la kalau terliur...jahat akak ni kan saje mengugat iman...

 Ni pon penting gak ni....hahaha....nasik ambeng ayam kicap....sume cukup...serunding,mee goreng,sambal goreng dan ikan masin...satu bekas camni rm4.50 je....nasi dia banyak bole makan dua orng ayam dia pon beso.....usap perut lepas berbuka sume yg teringin dah dapat...syukur

 Ni menu berbuka hari sabtu....kiteorng masak sup kaki ayam,ikan cencaru sumbat bako,sayo pucuk paku tumis,paru goreng cili dan tempe...pastu beli kepak dgn tongkek ayam bako,samosa,bergedil,murtabak dan kebab....penuh satu meja...tak tentu hara mana nak makan dulu....hahaha....air dah tentu2 la katirah....usap perut lagi....semalam dalam pukul 2 petang kiteorng gerak balik melaka dan samapi dalam pukul empat  lebih camtu...tak singah mana2 sebab tu cepat je sampainye....penat dah badan jadi terus laju2 pi booking tempat kat chicken rice shop....nasib dapat  sejak awal pose lagi selalu miss nak makan kat situ...pantang lambat je sikit sume dah penuh orng booking...melepas je

Akak beria2 nak makan situ pon sebab ada kupon rm20 hengget ni....bulan lapan sok dah tak bole pakai....sementara ingat ni moh le kite gunakan....penjimatan di situ...akak kalau bab kupon2 camni memang le suka bebeno...hehehe


Dalam dok tengah tulis n3 ni cik boss tipon cakap hari ni tak payah masak gak....yahoooo!!!  mamat tu ajak berbuka luar sebab dia nak skodeng tipon baru....kikiki....tipon dia dah nazak beno sakitnye kejap ada bunyik kejap kang sunyi je....ok la nak sumbung kemas2 rumah dah tentu2 tak payah masak hari ni kan jadi baik abis kan kemas esok lusa dah bole gantung langsir....sob...sob...sob...pakai langsir baru gak....tapiiii....BARU BASUH je ...hahaha.....langsir coklat akak tak sempat jahit postpone ke taun depan jelah....(tu pon kalau akak rajin la)


bobbbyeeeee....jumpe di lain n3  




10 comments:

  1. kita senang ada satu kampung jer.. kampung kita kat kedah.. asben orang sini. so tahun ni decide nak balik awal sikit.. selalunya kami suka mengelak jam.. kadang2 pagi raya baru nak bertolak.. kadang2 malam raya pertama baru nak gerak.. tahun ni tekad.. sebelum raya nak sampai kampung, Insya Allah.. saya tak pernah cuba pulak air katira ni... erkk pesan asben beli la hari ni

    ReplyDelete
  2. kalau balik awal2 inshaa Allah tak jam...hati2 semasa memandu dik moga lancar perjalan pergi dan balik ....seronok la balik kampong awal2 bole skodeng baju kurung kat kedah pulak mana tau ada yg comel2 cam adik....kikiki...air katirah dari johor yg paling sedap kat tekak akak dari negeri lain maaf cakap mesti kureng punye....tata jumpe lagi lepas raya nanti

    ReplyDelete
  3. bestnya katira feverett jugak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan air katirah...lemak2 manis gitu yg kat melaka punye tak berapa sedap la dik tak sama cam johor

      Delete
  4. Tinggal beberapa hari je lagi.. mood memasak dah sampai gigi air laut dah ni.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....ok gak tu ada gak gigi airnye yg akak ni rasa cam dah sampai daratan ni camno pulak.... ;p

      Delete
  5. best nya balik kampung leh singgah sana sini lagi. meriah kedai kedai time sekarang ni,kan Mal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik kampong memang best walau pon pose tapi tetap bersemangat nak singah sana sini....betol tu SB sume kedai nampak meriah :)

      Delete
  6. cian langsir tu kak..lama2 mereput dan dibuang....lepas raya leh jahit untuk pakai waktu raya haji :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah nak kesian sangat dengan langsir akak tu yan beliau sehat2 je tido dalam kotak simpanan langsir2 akak tu hah....hahaha....akak ingat nak anjakkan ke taun depan je kot ;p

      Delete