sila klik sini

Monday, 13 July 2015

JOM IKUT AKAK BERJALAN KE PEKAN PONTIAN KECIL

27 ramadhan  selasa 14 julai 2015


Assalamualaikum dan salam perpaduan....


Jom tengok xtvt akak hari sabtu yg lepas  kat pekan pontian...akak dengan cik boss dok melayan mak yg sebuk buat persiapan terakhir ramadhan gituuu....tahun ni giliran raya melaka jadi tolong la bawak mak pi beli barang2 keperluan.....pekan pontian ni kecik je...tapi...semua ada dekat pulak tu dengan rumah mak mentua hakak....kalau akak penduduk sini kompom hari2 akak duk merayap pi pekan jelah kejenye....hahaha


 Pepagi tu memula terjah pasor kecik belakang court mammoth...macam2 ada...segala jenis ikan,udang,ketam,sotong sume la ada kat sini....harga pulak sikit lebih kurang je sume yg mahal sekarang ni....urut dada sambil membeli....

 Terserempak kawan lama mertua yg sama2 keje kat hospital pontian dulu...yg baju kurung ungu tu mak mentua ku dan kawan dia yg baju merah tu....kikiki....sama je saiz diorng ni homel2....hahaha...mak mentua akak ni memang rendang je orng nye kalau nak bercakap dengan akak siap kene donggak padahal akak bukan la tinggi sangat pon....homel tak mak metua kite?  ;p
Lepas dah beli segala menatang kat sini kiteorng bergerak pi pasar kering pulak...beli siap2 ketupat segera, bawang2 dan segala rempah ratus untuk masak raya nanti....akak pon siap dah beli halia kunyit sume bawak balik melaka....

 Menyingah sini pulak nak beli span je konon tapi berjam la kiteorng dok belek2 bunga....hahaha....akak dengan mentua suka bunga....hi5 sikit mak !!! ape tak sampai ? ok kite rendahkan sikit tangan ni sampai tak mak?.....kahkahkah....kong asam punye menantu berani ko kutuk mak mentua ko ye....kalau mak tahu ni kompom raya nanti kene tido kat tempat parking kete....hahaha

Benti kat sini jugak....beli 10 meter percuma 5 meter katenye....pandaikan diorng buat promosi camni....padahal kalau di di campor2 sama je hargenye cuma diorng pandai corner sana sini je...yg kite pulak bila dengor pencuma terus kelabu mata beli tak henggat....kiteorng tak masuk pon kedai langsir ni tapi pi kedai sebelah jual alatan karen2  saje menengok2....

Ni pulak time benti kat kedai cat....akak dah tak sangup nak turun dah...tengok tu muka akak merah padam tak tahan panas sangat2 cuaca time tu.....cadang nak mengecat pagor rumah mak je sebab dah nampak lusuh cat lama tu....pilihan kaler oren,hijau dan hitam....minggu depan balik raya akak snap2 gambo ye.....balik tu campak ikan2 sume dalam peti ais terus laju2 akak mentido sepam dua....badan rasa letih yg amat padahal jalan2 je pon....lepas asar baru akak bangun dan mula masak lauk untuk berbuka.....lepas dapat rehat tu terus badan rasa segor sikit



 Dah siap2 masak sume cik boss ajak pi terjah sini pulak....ni pestime akak terjah param sepanjang bulan pose taun ni....pegi awal2 sikit jadi tak ramai sangat orng....tengok tu deretan air yg membuatkan akak telan ailio sebanyak 88x .....hahaha...kahtira dah tentu2 la jadi pilihan kiteorng

Pilihan kuih pon pelbagai kat sini sampai dah tak tahu mana nak pilih....pikir sampai 15 minit last2 akak tak beli pon....hahaha...pening dah pikir tapi tak dapat buat keputusan... ;p

Yg ni pulak menu istimewa yg wajib beli setiap kali ramadhan....makanan bugis yg sedap yum3 katenye....cik boss beli burasak je yg lemak berkrim di sukai ramai....makan dengan asam pedas meletup2 rasenye....sapa sini suka makan burasak?



Itu la xtvt yg akak buat sepanjang berada kat kampong cik boss minggu lepas....panas nye pontian time tu berdenting2....mak cakap dah berminggu tak ujan...nasib balik melaka ni cuaca sejuk sebab hari2 pon ujan....mohon ujan turun di sana jugak supaya sejuk sikit bumi pontian....



ok la bobbyeeee...jumpe di lain n3....akak nak pi tanggalkan langsir jap dah bole cuci dan simpan...bekas kuih pon blom basuh lagi tu....banyak nye keje nak kene buat   T___T   nak raya kannn....jadi hadap jelah yg penting jumaat ni kite dah raya dik non.....yahoooooo!!!!





13 comments:

  1. hahaha samelah kdg tu pg kedai bunga kemahin menelek kdg x beli² jgk .. selamat hari raya maaf zahir dan batin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang orng2 pompuan perangai camtu kot....hahaha...rase best je bila dapat belek2 bunga yg cecantik tu kan...selamat hari raya jugak salam 0-0 tau :)

      Delete
  2. ambooiii, tampak elok nian blog niii..
    please visit it http://metware.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih metware sudi singah blog akak yg serba kekurangan ni....

      Delete
  3. Asal akak tak amik gambo burasak tu kak?pestaim dgr ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa...sori dik dah abis kiteorng bedal.....kikiki

      Delete
  4. Best je tengok tapi kalau diajak.. alahai.. ni yang den lomah ni.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan2 time pose dgn cuaca panas memang tak best....lain la kalau tak pose bleh gak sedut air tebu....hahaha

      Delete
  5. tengok air berderet2 tu menggoda btol huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang di goda ko ni dik....hahaha...jangan ckp dgn orng lain tau sebab akak pon tergoda gak benor nye....kahkahkah...tengah panas tengok air batu cam2 kaler tu orng gila pon bole tergoda tau

      Delete
  6. seronoknya balik kg sesekali ye linda ...seronok lagi membeli belah dengan mertua . Pontian ni kg kakak juga sebelah arwah ayah tapi dah orangtua takde jarang kami ke sini.Apapun kakak nak ucapkan selamat hariraya ,maaf zahir batin andai ada komen2 kakak yg menyinggung hati linda di sepanjang persahabatan alam maya kita ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat best shoping2 kat pekan pontian ni kak....banyak yg dah berubah pekan ni kak nanti ada peluang datang la jalan2 kat sini....sama la dgn saya kak mohon ampun dan maaf kiranya ada kesilapan yg menguris atau menyakitkan hati akak ye....mana mungkin akak ada dosa dgn saya sedangkan semua tulisan akak kat sini selalu menenangkan hati je....salam 0-0 ye kak

      Delete
  7. burasak dan lepat loi memang sedap...sekarang dah mahal..sebungkus rm7

    ReplyDelete