sila klik sini

Wednesday, 1 July 2015

DIY WALL PAPER DI RUMAH (deco2 raya 2015)

15 ramadhan  khamis 2 julai 2015


Assalamulaikum dunia dan salam hormat....


Fuhhhh!!!! tarik napas...hembusss...tarik lagiii....hembusss....ok jom le tengok hasil projek yg tak berapa nak projek yg akak dok gebang2 kan hari tu....rase terkejut pada cik boss yg tetibe berminat nak deco2 rumah masih belom hilang lagi ni....hahaha....tapi memula mamat tu nak cat je benonye...akak yg cadang suh tampal wall paper ni....pakai yg murah2 je ni dik non, beli kat kaison je....


Wall paper ni akak yg pilih, suka dengan corak jalur2 ni sebab nampak kemas dan tak serabut....corak ni akak tampal kat bahagian bawah je....sebenonye wall paper ni berwarne kuning air dgn jalur hijau kebiruan...dalam gambo tak jelas sangat kan? memula akak beli 3 roll je, sekali tak cukup rupenye sebab tetibe akak gatal2 nak menampal kat tempat lain gak....kikiki...hasilnye sangat memuaskan hati akak...nampak sangat cantik tapi pada mata akak je la mata orng lain akak tak tau...jadi pada yg nak deco2 rumah dengan wall paper ni masih sempat lagi sebelom raya nnti....

                                                                             sebelom
Sori banyak2 ...bole pulak akak lupe amik gambo 'sebelom'....nasib ada gambo lama ni akak rembat jelah ye...sila abaikan kucing  bertudung hijo tu....meowww!!! ;p  Asalnye cat kat dinding ni kaler oren lembut....ni memang cat asal rumah akak... kire dah berbelas tahun la usia dia, tak pernah berganti... tu yg bosan akak dok menengoknye....tv led kocik dalam gambo tu dah arwah kene panah petir dua bulan lepas....ok takde kene mengena abaikan saje...hahaha ;p


                                                                            Selepas
Ni pulak gambo selepas akak tampal wall paper dan tukar sikit deco2 atas almari tu.....wah!!! dengan cahaya matahari yg hado cam takdo tu terus jadi romantik plak gambo ni....kikiki....bole la ye dik non....akak suka sangat nampak lembut dan bersih je ruang ni....rase nak peluk cik boss lepas dia tolong tampal bahagian ni....kahkahkah....tq abang muahh ciket ;D


                                                                            Sebelom
Ni pulak bahagian bawah tangga yg memula takde pon dalam perancangan nak tampal tampalan gituuu....tapi memandangkan kat bahagian tepi tangga tu ada cacat berlubang, terus akak amik keputusan tampal kat sini gak....sori gambo sebelom cam biasa la akak lupe nak snap...ni rembat gambo lama...bole la ek nampak gak....


                                                                          Selepas
Ni hah gambo selepas nye pulak....suka3x sangat...nampak la beza skit kat ruang ni...yg penting dinding cacat tu dah tak nampak lagi...hiphiphoreyy!!!!  Sori kalau nampak semak sikit kawasan sekitar...tak sempat kemas2 lagi lepas je abis tampal sini terus laju2 snap gambo tu yg sepah sikit....


Minah nepal yg akak upah untuk kerja tampal kali ni....upahnye murah je...just beri sedulang kasih dan sayang...hahaha....takde la tu kak long....sempat dia sarung tudung bila tahu akak nak snap2 gambo....kikiki....tempat kak long tengah tampal tu yg ada kesan lobang2....dah tak tahu nak cover pakai ape sebelom ni akak letak kosi tapi cam semak pulak kat celah tu....lega bila dah tak nampak kesan cacat tu sekarang....senang je nak tampal wall paper ni dik non...cuma kene sabar, tabah dan tahan maki.....kahkahkah


Untuk bahagian atas akak pakai wallpaper corak ni...kaler coklat cerah dengan bunga kecik2 kaler ungu....saje akak pilih bunga kaler ungu sebab cat dinding bahagian atas wane ungu jadi nampak le sedondon di situ kononnye....

Ni pulak bahagian atas tempat lepak tengok tv anak beranak....gambo sebelom cam biasa la akak tak snap...maklum la akak tak biasa buat projek before and after ni....jadi lupe sokmo nak mangambik gambo before tu....takpe la ye korang gunakan la daya imaginasi jelah....kahkahkah....sebelom ni dinding tu kaler ungu kemerah merahan....jadi lepas akak tampak wallpaper bunga kecik2 tu jadi la begini rupe ruang keluarga akak ni....nampak le luas sikit....


Kalau sebelom2 ni selalu tengok rumah orng2 kaya je dok pakai wall paper.....syukur sekarang rumah kampong akak pon dah merasa pakai....kikiki....tapi pakai yg murah2 je la dik non...akak beli kat kaison satu roll tu lebar 45cm dan panjangnye 10 meter rm19.90 je....murahkan!!! macam2  pilihan corak yg bole kite pilih nak sesuaikan dengan suasana rumah kite tapi akak ada terbaca kalau nak pasang wall paper ni pasang di kawasan tertentu je tak perlu nak tampal sampai seluruh dinding nnti rumah nampak sempit dan serabut....kalau berkenan cepat2 pergi kaison dan beli wall paper murah ni....bole deco2 rumah semperna raya yg bakal tiba ni.... =)


Kos semua pemasangan wall paper kat rumah akak ni :

wall paper 8 roll  rm159.20
pisau pemotong (daiso) rm5.30
pengosok kayu (cam orng goreng burger tu) rm5.30
tenaga buruh  free sebab kiteorng pasang sendiri...harga kasih sayang gituuu ;p

 =   rm 169.80



Murah sangat kan tapi kalau korang ada budget lebih tak salah kalau nak pilih wall paper yg lagi mahal dan bole gak upah tenaga profesional untuk pemasangan....kalau nak cat mungkin lebih murah tapi kene keje keras skit la...dgn kecah nak beralas2 bagai kang abis pulak perabut kene percikan cat lagi kes naya....pasang wall paper kite tak perlu bimbang sume tu kalau sepah pon kertas je...lepas siap pasang kite bole gumpal2 kertas tu dan main baling2 dengan anak2...hahaha




ok la bobbyeee...jumpe dilain n3 ye dan selamat mengemas rumah!!!  ;p




10 comments:

  1. cantik lah linda bila tampal wallpaper tu ...rasa teringin pulak kakak nak membelinya,tapi rumah kakak ni baru cat sebab baru je renovat rumah awal tahun ...tapi mengecatnya baru2 ni je....jenuh kakak membersihkan cat2 yg meleleh...huhuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih kak....bole je kalau akak nak buat...cuma pilih mana dinding yg sesuai dan yg jadi titik tumpuan mesti cantik rumah akak raya nanti....mengecat memang remeh skit kan kak lagi2 kalau ada jenis cat yg bau dia kan main kuat pastu lama pulak tu nak hilang....

      Delete
  2. terima kasih linda bagitau akak pasal habatulsauda dengan madu tu ...InsyaAllah akan akak cuba.Habatulsauda yang ada ni pun anak saudara akak belikan dari Melaka .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kak...cuba la kak mana tau serasi cam kakak saya tu...moga cepat tangan akak sembuh lepas ni mesti tak selesa nak angkat2 barang dan tolong jgn angkat cerek air panas sebab bahaya

      Delete
  3. Replies
    1. mekasih dik....sempat lagi kalau intan nak buat kat rumah lagi pon murah sangat kan...selamat menampal ;p

      Delete
  4. cantik..tahun depan bilik yan tak nak cat..nak pakai wall paper je :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih dik....mesti berseri2 bilik tido yan nanti :)

      Delete
  5. berkenan, sangat cantik.murah pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih kak....memang berbaloi2 harga nye kak...buat suasana rumah nampak lain sangat...sempat lagi kak kalau nak deco2 rumah

      Delete