sila klik sini

Friday, 26 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON (EPISOD KUIH RAYA)

10 ramadhan sabtu  27 jun 2015

Assalamulaikum semua dan salam hormat.....


Jumpe lagi akak dalam teketuk ketuk kekdahnye....aci tak kalau akak lanjutkan teka teki teka tekuk lagi dua hari....sedih cam tak dapat sambutan je  T____T  mana tau ada kawan2 lain yg masih tak perasan...jadi lusa pepagi akak umumkan pemenang ye....jangan marah ah!!! suka2 je ni kan...hadiah pon sedehhhh....hahaha....wei!!! korang akak dah buat kuih raya tau!!! (dgn nada belagak) kahkahkah....alhamdulillah....caramelo almond akak menjadi korang....tapi sedih pastu sebab dah tinggal serdak je dik non....abis kene keje dengan cik boss dan anak2 :')  menci ai......

 Lompat2 bila caramelo almond akak menjadi...rangup bila dikunyah.....lepas ni dah tak payah beli lagi nak makan je bole buat sendiri...lagi untung meh!!!  sape2 yg belom cuba buat tu bole cuba...sumpah!! tak menyesl punye.....
Satu adunan dapat satu bekas ni....banyak la jugak...kalau beli tu secoet je cekut dua tiga kali dah licin....buat sendiri puas makan...pastu pepiling hebat padahal senang gila buat kuih ni....hahaha....terima kasih Sue Bee berkongsi resepi dan pada semua blog2 lain yg akak skodeng resepi ni jugak....

Semlam merajinkan diri adun sekilo tepung dan jenuh dok mengentel kuih siput ni sampai ke petang....hahaha...nasib kak long tolong kalau tak mahu santak sampai malam....sambil gentel gosib2 dengan kak long nak hilangkan mengantuk...sebelom azan asar dah siap semuanya....alhamdulillah sekali lagi sebab sedang elok je rasenye...maklum la kan bulan pose sume pon main agak2 je....

Ni menu berbuka akak puasa hari ke 7.Kak long nak makan masak lemak ikan cencaru....ada belen sambal kerang tu akak panaskan sampai kering,kailan tumis,telo asin dan ikan goreng untuk mak enon....kuih takde sebab makan nasi je pon dah kenyang....cik boss merajinkan diri belah kelapa petang tu jadi berbuka dengan air kelapa je.....

Berbuka hari ke 8 ....asam pedas ikan pari,telo masin,tauge goreng,ulam timun dan pari goreng untuk mak enon....ni gambo bukti kecurian ikan....hahaha...sempat mak enon dok cekau ikan time akak nak snap gambo....hahaha....saje akak hidang asam pedas sorang semangkuk camni...kenkonon cam makan kat kedai la....hahaha....best bole hirup2 kuah dik non....buat masa ni alhamdulillah semua sedap selera makan...semalam akak tak masak...kiteorng berbuka kat luar sebab anak2 sebuk nak makan kat mekdi....ikutkan ajelah sian pulak time pose2 ni tahu2 jelah tekak macam2 yg teringin....jangan diorang mintak makan kat hotel yg sekepala rm70 hengget  tu sudah!!! memang akak amuk nanti....ape kes mahal bebeno ni? banyak mana jelah termakan....tak masuk dik hakal sungguh!!! malam ni akak buka kat luar lagi....hehehe...ada orng nak belanja makan ikan bako....yabedabeduuuu!!!


ok la bobbyeeee....jumpe dilain n3



4 comments:

  1. asalamualaikum kak.. :-))...
    agak ada yang terlepas pandang teka teki akak...sambung jangan tak sambung...

    psst kak ..nak ikut makan luar... :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam yan....kene belajar ilmu GA dgn yan lepas ni....hahaha...ape nak ikut?..bole2 malam ni akak tunggu kat simpang depan rumah pak maun ye...jangan datang lambat tau nnti akak tinggal....kikiki

      Delete
  2. arini nak masak asam pedas ikan pari..br jap beli ikan pari tadi..dah melelh air liur ni ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat pedas2 sikit dik kalau tambah lada itam lagi sodap...lawankan dengan telo masin dan timun pon dah cukup yum2x

      Delete