sila klik sini

Tuesday, 23 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON (EPISOD BUAYA TEMBAGA)

7 ramadhan  rabu 24 jun 2015

Asslamulaikum umat dunia dan salam hormat.....


Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah....dah masuk seminggu kite berpuasa....terkedu...terketo dan terkejut. Semalam akak call kakak akak  yg dok s'pore tu...korang tahu..!!! dia tengah bako biskut makmur....dia dah start buat kuih raya dah dik non...dia cakap sonang buat awal2 nnti tak terkejar2. Terus akak rase cam nak hantuk kepala kat dinding laju2...sebab ape???  sebab akak ape pon tak buat lagi dik non....langsir yg akak gebang2 kan tu pon belom akak potong2 lagi....nampaknye merasa la pakai langsir lama lagi tahun ni... T____T


Bahan kuih yg ada dalam rumah buat masa ni.....dah le mahal kan mahen...terkentut jap bila bayo....kahkahkah....empat bahan ni je sume sekali rm68 hengget dik non  T___T tapi takpe la sebab kuih ni sedapnyeeee nak habakk mai laaaaaa.....selalu makan yg beli punye...ni pestime akak nak try buat sendiri...wish me luck ye  ;p

 Hanggin kejap semalam dengan cik boss...akak dah pesan bulan2 pose ni jangan la dok beli durian...sekarang musim panas pastu kite berpuasa, takut badan tak tahan kalau dok pulun durian ni....senyap2 je dia beli bawak balik...sampai atas akak bole bau. Bila akak tanye mengelabah puyuh dia...hahaha...."abang beli sikit jelah...dua bijik je" Sekali akak tengok...hambikkk ko nak sama beso dengan cerek akak dah saiznye....dua bijik la sangat...lantak le ko bang nanti kalau demam tanggung sendiri cek takmoq campoq....

Last2 bila tengok camni punya buaya tembaga hakak pon terjebak dik non  T____T  bangun sahur tadi tekak akak dah start perit...laju2 akak minum air suam banyak2.Alhamdulillah pagi ni dah ada kurang....dasar buaya tembaga sangat ko ye durian!!! ;p   sedap gila durian ni isi tebal biji kesep kateko... ;p

 Ni menu berbuka 5 ramadhan....akak masak ikan serkut sweetsour, kangkung tumis dan sotong goreng.Kuih pulak akak just goreng karipap yg akak frozenkan hari tu dan buat cekodok pisang laju2 sebelom kak long pi mesin buat smoothie....

Ni pulak menu 6 ramadhan (semalam) simple je tapi sangat la selera makam anak beranak....akak goreng ikan terbubuk dan buat sambal kerang....cik boss suh akak buat lagi kuah asam cam hari tu....kikiki...sedap le tu kat tekak dia....kuih akak goreng cekodok kentang je....senang hati akak stok kentang dah tinggal sikit je tu....hahaha....dua tiga hari ni duk pulun kentang je....nasib le labu.....



kat sini akak tepek le sekali resepi kaswi atas permintaan aryanti ahamad....

KASWI

5 cawan air
1 cawan gula merah@ kabung
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 camca  kapur sireh (campor dalam sedikit air)
kelapa parut dan sedikit garam


cara -cara :

*masak air,gula pasir dan gula merah hingga gula larut.Ketepikan hingga sejuk.

* panaskan kukusan.

*kemudian campor semua bahan tepung dan kapur sireh dalam larutan gula tadi.Gaul sebati dan tapis

*lencer sedikit minyak masak dalam loyang dan kukus hingga 40 minit atau hingga masak.

* Ratakan kelapa dengan sedikit garam sebelom  di gaul pada kaswi.


Sonang je kan yan....selamat mencuba...bancuhan akan kelihatan agak cair dan kukus la seperti biasa inshaaAllah nnti kuih kaswi akan masak dengan cantik dan lembut.


ok la bobbbyeee....jumpe dilain n3

11 comments:

  1. betol dik sebap sangat tapi bahaya makan durian bulan pose ni takut demam maklum la badan kite kan kurang air musim panas lagi...tapi sekarang ni nampak cam nak ujan pulak kat tempat akak (tangga batu) syukur kalau ujan sejuk sikit...

    ReplyDelete
  2. Ada petua kalau takut panas badan sebab terlebih makan durian Linda. Tuang air masak dipangsanya dan minum.

    Langsir tak menjadi biskut pulak kena buat jgn tangguh sebab bahan dah depan mata tu. Mahal semuanya sekarang ni Linda. Tak ada yg murah dah sekarnag ni. Kalau beli yg dah siap tu pun mahal juga lagi pulak bahannya taklah 1st grade..

    ReplyDelete
  3. Haah kak cik boss pon buat camtu semlam...minum air dlm kulit durian...bab langsir tu akan sy usahakan jugak la nnti tengok camne dulu...yg kuih pulak inshaa Allah malam ni nak buat dgn kak long....patut la kuih orng jual mahal kos bahan pon melambung2 naiknye kak

    ReplyDelete
  4. Mal nak buat caramelo almond tu...sedapnyaaa tak payah nak cakap. Mmg bhn2 mahal tapi berbaloi kalo buat sendiri. memula SB beli bhn2 tu pon terkedu tersedak batuk segala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Sb dah jadi pon caramelo almond saya tapi kene sorokkan separuh sebab anak2 saya makan tak henti2 takut nanti tak sempat nak buat kuih raya...kikiki

      Delete
  5. tq kak...syg ketat2...semua bahan dah ada ..tinggal beli kapur sireh je :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 yan...sayang sama kamo jugak ;) bahan2 yg senang di cari dan amat senang nak buat kuih kaswi ni kan...semoga kaswi yan sedap dan lembut.... :D

      Delete
  6. Sedapnya durian..


    Hai. Reena blogwalking kat sini.
    Exchange Feed Group ada menganjurkan http://masrinasidek.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015.html GIVEAWAY MEGA RAYA Dengan hadiah bernilai RM 3100.00 Jemput join tau. Boleh buat duit raya. Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah durian tu sangat sedap dik...nanti akak skodeng giveaway awak tu ;)

      Delete
  7. Tahun ni ai simple je.. langsir guna je yang ada.. kuih eerrr... belum buat.. beli pun tak tahu lagi (biasa last minute)..
    Anak ai no. 2 boleh hadap sorang durian waktu bersahur.. perghh.. memang handal ko dik.. ai bukan peminat durian.. hehehe..
    tq bagi resepi tu.. weekend ni nak cubalah.. ;)

    ReplyDelete