sila klik sini

Sunday, 21 June 2015

KETUK KETUK RAMADHON DI WGDG (EPISOD MAMI JARUM)

5 ramadhan  isnin 22 jun 2015

Assalamulaikum dan salam hormat....


Kejap je dah hari kelima kite berpuasakan...siang malam...siang malam...tetibe kang dah raya....jom la baca n3 ringan hari ni....takmo pikir2 berat sangat kang sosak pulak dado tu....


Kuih karipop ni akak buat puasa ke tiga hari tu....buat inti kentang.Kentang banyak jadi memacam le akak kene gayakan...sori la bentuk dia yg kocik beso tu...kikiki...bebulan pose ni tahu2 jelah tangan pon asyik mengeleto je....saje akak buat lebih2 sikit, bole bekukan dlm petiais bebila teringin nak makan tinggal goreng je nanti....

 Ni pulak menu iftar akak sabtu hari tu(puasa ke3) cik boss ajak akak berbuka kat luar tapi akak malasnyeeeee....jadi suh je cik boss beli nasi kerabu dan berbuka kat rumah je....tapi nasi kerabu takde   T____T  Ni cik boss beli nasi lemak ayam...alhamdulillah....cik boss pegi param dgn abang ngah dan bawak balik murtabak sekeping,roti boom  empat keping dan popia sambal empat ketul.....tak abis tau roti boom tu....hanggin akak terus haramkan abang ngah pegi param sebab ni sume dia yg cakap nak makan tapi hampeh tak makan pon....pembaziran disitu....

 Ni pulak menu berbuka semalam (puasa ke4) nasik briani kambing dgn ayam....akak tak larat nak masak semalam sebab penat mengukur jalan....hehehe....cik boss memang tak kasi akak masak kan sabtu dan ahad memang hari cuti masak akak tu yg dia beli je....bukan akak pemalas takmo isi dlm pinggan ye tapi diorng yg takmo dengan alasan "membazir pinggan"  tak paham alasan tu???  tapi bila selesai makan baru akak paham....hahaha

Dah empat hari berbuka dengan jus buah2 yg segar made by kak long....rajin pulak minah tu dok mesin2 jus camni tiap2 hari....abis togel buah2 akak dalam peti ais di mesinnye...buah pisang pon dia nak mesin dik non.... T___T ...ape kes ??? pisang tu mak ko nak buat cekodok petang ni tau tak!!!!

Mesti ada yg tertanye2 ape yg mami jarum tu?? hehehe....takde ape2 sebenonye....semalam akak keluar dok pegi tukar kan gelang minah kecik ni...sian dia gelang2 dia ni satu dah putus dan satu lagi tu pon dah nampak genting...sebelom hilang kat memana baik la tukarkan je....gambo izara dgn gelang2 lama yg dah tinggal kenangan.....yg baru akak tukar tu seutas je tapi amik kaso sikit....bukan ape minah ni lasak bebeno...lepas jual gelang lama kene tambah rm380 hengget je....lepas beli terus pakai...memanco2 kat tangan mak enon....maklum la gelang baru....akak gak melopong....hahaha....nasib tak guling2 semalam dalam kedai emas tu...."nak gelang!!! nak gelang jugakk!!! " terus cik boss :ok bai" kat akak agaknye....hahahaha

 Lepas beli gelang terus bawak minah ni carik kasut raya pulak....untung laaaaa....semlam memang belanja untuk dia sesaja....kasut hitam tu pilihan akak dan kasut ungu tu pulak pilihan mak enon...tak tahu mana nak pilih...last2 cik boss beli dua2....semalam kan mahen dia dok menerai kasut raya...sume persiapan dah cukup untuk raya ni kalau bole dah malas nak keluar ke mall time pose camni....duk rumah je best tak lama lagi dah start nak buat sekut raya pulak tu....semalam merata carik kedai jual bahan2 kuih ni sume yg tutup....benci...mogok la camni beli jelah sekut raya tak payah buat!!!  kahkahkah...alasan le tu pemalas nak bako sekut raya....hahaha



ok la bobbyeeee...jumpe dilain n3 ye....akak dah rendam ikan tapi otak beku tak tahu nak masak ape....ni la dilema kaum ibu time2 pose camnikan....tiap2 hari masak otak pon bole jadi jam...buntu sebuntu buntunye....ok selamat hari raya...eh!!! lambat lagi...abaikan ;p





10 comments:

  1. Terbalik dgn kakaklah Linda ni. Kakak kalau hari kerja membeli semuanya. Cuti kakak masak sebab kalau tak skill akan larilah jawabnya haha...

    Amboi adik sampai dua pasang kasut dah ready ye. Jeleslah auntie tak beli satu pun lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki....suri rumah vs berkerja gitu la kak yg penting keluarga kite happy kan....saya pon cakap dengan dia camtu kasut bebudak sekarang mahal kan main tak madan dengan kecik tapi takpa la setahun sekali....

      Delete
  2. berpinar mata tengok gelang mak enon...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. gelang kecik2 je yan maklum la yg memakai nye pon minah ketot je pon....tapi gelang baru kan memanco kilatnye....hahaha

      Delete
  3. macam sedap je karipap tu. suka sangta lau karipap yang home made

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...kat tekak akak sedap le tekak orng lain idak le akak tahu...betol dik karipap buat sendiri ni istimewanye lain...bole letak inti banyak2 gomok2...kikiki

      Delete
  4. buat apa yang patut untuk ikan tu,Mal..jangan kasi masuk kolam saja cukup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah pon selamat saya sweetsourkan beliau SB...hahaha...kalau lepas dalam kolam pon beliau dah tak bole berenang melainkan timbul selama2nye....hahaha...dah kene operate bagai ;p

      Delete
  5. dia bawak tdo tak kasut tu.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde pulak....hahaha...nasib baik lagi pon akak dah sorok kan kasut tu kalau tak nanti lunyai tak sempat raye ;p

      Delete