sila klik sini

Tuesday, 30 June 2015

JOM BUAT KUIH RAYA KAWAN KAWAN !!!

14 ramadhan  rabu 1 julai 2015

Assalamulaikum dan salam hormat.....

Hajat dihati kan main beso...kalau bole sume jenis kuih nak buat...pantang nampak resepi sekut kat fesbuk laju je akak share...tak sedo diri sungguh ni....hahaha....dah le pemalas lagi ada hati nak buat sekut raya banyak2...cik boss layankan aje kata2 akak, macam le dia tak kenal binik dia yg sorang ni....hahaha...ala angan2 kan free bukan kene bayo....ape ada hal

 Menjadi gak akak buat sekut kelapa resepi mak akak....semalam buat satu adunan je...kenkonon nak try rase dulu kalau lulus baru buat lagi satu adunan.Alhamdulillah...sedap gak sekut lama2 ni...garing dan wangi kelapa bila di kunyah....kompom nanti akak buat lagi satu adunan untuk mak dan mentua akak.....
Biskut feberet anak2 akak termasuk cik boss.....sekut paling senang nak buat dan paling senang abis....kak long kan main suka bila dengo akak nak buat Biskut arab @ suji ni....akak tak pakai tepung suji tau tapi pakai tepung jagung semata2.....sedap halus sekutnye....cair dalam mulut gituuu....biskut ni dalam pemerhatian ketat kalau tak sejarah pasti berulang....sekut tak sempat nak raya dik non... T____T

 Caramelo pusingan kedua....yg pertama haritu dah licin langsai habuk pon tarak....yg ni memang akak kawal ketat...semalam beli lagi bahan2 nak buat kuih ni, ingat nak buat untuk mak dan mentua akak jugak....orng tua2 pon suka makan kuih ni tau....mak akak panggil kuih bepang....puas akak ajo sebut "caramelo" sampai subuh pon tak pas....lantak situ

 Akak selit la sekali menu berbuka pose hari ke 12 hari tu....ayam sambal,sayo kailan tumis ikan masin dan murtabak yg datang dari kayel.....abang ngah akak yg duk kayel tu bagi tapi tak termakan...lelaju simpan dalam peti ais jadi hari tu akak just panaskan je...

 Berbuka dengan air soya dan lemon panas....masam tapi sedap...akak selalu buat secawan je untuk akak yg lain takmo tapi nanti cik boss mesti cukai seteguk dua....orang lelaki mana suka minum masam2 ni....bila tau khasiat lemon baru dia nak minum sesikit....

 Mee goreng tanpa sayo menu berbuka pose hari ke 13 semlam....bosan sudah asyik mengadap nasik je hari2....jadi semlam akak cuma goreng mee kuning je...sayo2 memang tak bole letak kepantangan anak2 akak tu....jadi goreng la mee bodoh camni je....sian mee ni tak salah ape2 tetibe kene panggil "bodoh" nasib ko le mee....

 Selain mee akak buat puding roti dan sos kastard jugak semlam....sedap makan suam2...cik boss menambah2 makannye....senang di masak dan sedap....ingat nanti pepagi raya nak buat la sebagai dessert...mesti laku punye....makan sejuk pon layan gak lagi2 kalau tambah aiskrim...yum...yum

Air pulak kak long mesin separuh tembikai yg godang ni...nak dekat sembilan kilo beratnye...setengah biji dapat dua jug jusnye...sejug tanpa gula dan sejug lagi tambah air gula sikit....ada lagi separuh dalam petiais....selamat memesin petang ni kak long....nanti bole buat partime jual jus ye kak long....hahaha




ok la bobbyeee...jumpe di lain n3....nanti kalau akak buat n3 kisah akak kecik2 sambut pose dan raya ada ke yg nak baca....lawak dan sedih kalau di ingat2 balik lagi2 mengenangkan orng2 tersayang yg telah tiada.....salam sayang

13 comments:

  1. kak.. caramelo tu nampak sedap.. nak sebalang boleh tak..?
    Akak kat Melaka kan.. nanti raya saya singgah amik ek.. kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...memang sodap pon dik...bole2 nanti akak kasi tapi balang je tau...hahaha...jgn marah dik nanti cepat tua....mai la datang raya rumah...akak duk area tangga batu dekat dengan sekolah seri tanjong je

      Delete
  2. sedapnya... terkeliur liur ni.. bulan pose ni.. tgk apa pon sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak buat kuih sekut yg biasa2 je dik...nak buat yg moden2 tak pandai sangat...betol tu time pose ni sume nampak sedap je

      Delete
  3. sedapnya... terkeliur liur ni.. bulan pose ni.. tgk apa pon sedap

    ReplyDelete
  4. ialah linda jangan kata mak linda nak sebut caramelo tu payah ...kakak pun nak tergeliat lidah sebut....lagi dulu memang dah kenal bepang je.
    petang ni berbuka tentunya jus tembikai buatan kak long kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha,,,sian mak saya kene pakse sebut caramelo...nasib tak terkeluar gigi palsu dia...sebelom kenal caramelo bepang la yg selalu kite makan kan bebudak sekarang je tak bape kenal....haah kak semalam berbuka dgn jus tembikai yg kak long mesin.... ;D

      Delete
  5. Raya semakin dekat dan sudah mula panas ketuhar untuk kuih Raya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni buat kuih setahun sekali je nasib tak terkejut oven zaman purba akak tu....kikiki...

      Delete
  6. awalnya buat kueh raya. yelah kita buat kueh untuk anak n suami makan..buat lah apa yg mereka suka kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni buat keje lambat kak terkemut2 jadi baik buat awal2 supaya tak kelang kabut nanti....betol kak sume kuih2 permintaan somi dan anak2 je yg saya buat nanti kepek2 beli je kat rengit johor time balik pontian nanti

      Delete
  7. projek langsir dah berjalan lom kak...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. uhuk...uhukk....blom lagi yan....waaaaawaaaawaaa :'O

      Delete